Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Па, сега аргументот да биде јебига, нека се истребат најслабите.

Тешко тоа, гледам повеќето ги имаат наполнето гаќите.

Не е дека нема уште по некој што го минимизира вирусов, еве овде на темава овај забаров @gigovit уште нешто кажува иако не ми е јасен што лупа, ама дури и @Бачето веќе се вразуми, се разбира со фуснота дека вирусов е тука за да не контролираат.

Ne znam kako e vo Makedonija. Tuka mora da e covid pozitiven i smrt kako direktna posledica na istiot (najcesto respiratoren arest kako posledica od covid pneumonia/belodrobna embolija/septicni sok i.t.n). Znaci po definicija mora da postoi direktna vrska pomegu covid pozitiven kako pricinitel za mnogu vlosenata zdravstvena sostojba.
Различен метод, секој што е позитивен е регистриран како починат од корона. Така да не може да споредиме колку подобро се справуваат таму од тука.

Наредниов период не би се изненадил ако некој влета со пиштол во болница или на прес кај Филипче

Мислам тоа е единствениот начин да почнат да си ја работат работата како што треба, друго решение нема во ваква бедна држава. 10 пати ѕвонат за боца кислоред кај медицински сестри никој не се јавува а не па да провери, треба да дадеш мито на портир за да однесе вода на болни што лежат во болница и сл :mad:

Што ли правеа цело лето јас не знам, нели се припремале за есенскиот бран. Испоумреа луѓе како кучиња, од негрижа. Ова ли е тоа венковото "сѐ е под контрола"!?
Да ве потсетам, не беше само летото. Главно оправдание на карантинот беше нели да се припреми здравствениот систем. Мислам за 9 месеци сите ново вработени ќе ја научеа до сега основната функција, мењање боци.

Да се потсетиме дека пред само 3-4 месеци на темава повеќето се потамеваа дека било обично грипче, па тогаш викаа намерно сум измислувал за познати смртни случаи. Па, како беше она "Луѓе знаете ли некој што е заболен или некој не лаже?".
Па преминавме на не се многу 10 починати, исто е со просекот од лани. Секако луѓето умирале.
Па, сега аргументот да биде јебига, нека се истребат најслабите.
Не знам кои се тие членови, но јас бев релативно резервиран, но ми се допаѓа тоа што политичките лидери се смирени, не само оние од власта, туку и оние од опозицијата.
Мене лично ме фрустрира тоа што само овој проблем се нафатија да го решаваат некако (барем со казни и мерки), но веќе не може да се реши. Чим имаме по 700-800 казни за неносење маска, тоа значи дека полицијата си ја врши работата. Добро или не, не заклучувам. Но ние имаме и неколку илјади луѓе кои ни умираат поради загадувањето (иако барав и не можев да најдам како доаѓаат до тие статистики). Тоа е сериозен проблем и никој не се нафати да го реши.
Потоа тој клинички кој стана вечно предизборно ветување за ситни поени. Каде е? Тука во Бутел никнаа 5-6 згради и ќе никне еден трговски центар за само две години, а тие "градат" повеќе од 10 години еден клинички. За ФИНКИ да не зборувам. Мрзи. Но кога доаѓаме до вирусот, од пред камера не се тргаат и после народот нервозен и гневен. Имаш пари за патнички трошоци, а немаш за нови амбулантни возила! Што е приоритет? Е не може веќе бато.
И како да ги гласам? Како? Ми доаѓаат уплакани со пенкалата. Тоа пенкало ми го промени животот. Да не беше тоа пенкало не знам кај ќе бев!

Тешко тоа, гледам повеќето ги имаат наполнето гаќите.

Не е дека нема уште по некој што го минимизира вирусов, еве овде на темава овај забаров @gigovit уште нешто кажува иако не ми е јасен што лупа, ама дури и @Бачето веќе се вразуми, се разбира со фуснота дека вирусов е тука за да не контролираат.
Jas uste neznam vo koja kategorija tebe da te smestime. Ili te imam pomesano so nekoj ili smena trista stavovi od proletta do sega. Sega posledno kon koj tabor gravitiras?

Jas uste neznam vo koja kategorija da te smestime. Ili te imam pomesano so nekoj ili smena trista stavovi od proletta do sega. Sega posledno kon koj tabor gravitiras?

Шо не ти сум јасен бе Владе, јас сменив табор само за карантините, затоа што не се решение.

Коронава или ќе треба да ја прележиме, или да се вакцинираме. Јас планирам да се вакцинирам и си се чувам.

Не знам што ќе прават Французиве, воведуваат карантини, а 60% од населението му е против вакцина. Како мислат да го решат проблемот не знам.

Шо не ти сум јасен бе Владе, јас сменив табор само за карантините, затоа што не се решение.

Коронава или ќе треба да ја прележиме, или да се вакцинираме. Јас планирам да се вакцинирам и си се чувам.

Не знам што ќе прават Французиве, воведуваат карантини, а 60% од населението му е против вакцина. Како мислат да го решат проблемот не знам.

Пропаганда, како и за секое големо убедување. Има да ни перат мозок репетитивно додека не посакаме сами да не боцнат.

Ne skokaj be odma, ti kazav uste na pocetokot mozi te imam smesano so nekoj. Ama se si mislam deka od opasen se prefrli na ne tolku opasen i sega pak vo smrtno opasen.

Ne skokaj be odma, ti kazav uste na pocetokot mozi te imam smesano so nekoj. Ama se si mislam deka od opasen se prefrli na ne tolku opasen i sega pak vo smrtno opasen.

Вирусов не е опасен како што ни се чинеше во март, ама сепак е барем 2 пати поопасен од најзаебаниот грип.

Но, исто така увидов дека карантините не се решение, а воедно има еден куп дијаболи кои не веруваат во вирусов, и сакаа да одат на ифективна за намерно да се заразат, си реков зошто да се заебаваме, и така на најголем број нема да му биде ништо, ајде да тераме со колективен имунитет.

А колективниот имунитет како што гледам засега функционира.

И воедно, не сум лицемер и цело време ги предупредувам луѓето дека треба да се припазуваат. И ти беше еден од нив ферски ти кажав дека со носење маска, може да се заразиш ама може да ти дојде како вакцина, но со оглед дека се покажа како дијабола си реков што сака нека прави нека број вируси :D

Затоа и го кажав тоа вчера, дека наредниве 10 дена ќе биде најјако, за да си се пазат луѓето малце повеќе. Воедно тоа што не го кажав тоа е и мислење на еден наш директор на болница.

Ова дијаболиве, што не го признаваа вирусов, бил геј, кемтраилс, вакцини, маски ... последно кога ќе ги сретнам, само за некој заебани примери со корона што дознале или имале ми кажуваат. Нема повеќе заебанции од типот, абе не лажат, ова е отров, никој не умира ...

Така да можно е да влезиме во самоизолација или да направиме сами карантин во наредниов период, што како последица ќе има продолжување на голготава во државава за некоја недела.
Тешко дека такво сценарио е остварливо, зашто вирусот се ширеше и ќе продолжи да се шири највеќе на работа.

Вирусов не е опасен како што ни се чинеше во март, ама сепак е барем 2 пати поопасен од најзаебаниот грип.
Za koj grip mislis, ovoj sezonskiot ili opsto grip, oti ako go sporedime so spanskiot ova sega e pickin dim. Da bese smrten kako toj ke go ebevme ezot. Toj togas za edna godina skina 40 milioni ako ne sum greska.
Автоматски споено мислење:

предупредувам луѓето дека треба да се припазуваат. И ти беше еден од нив ферски ти кажав дека со носење маска, може да се заразиш ама може да ти дојде како вакцина, но со оглед дека се покажа како дијабола си реков што сака нека прави нека број вируси :D
Kako ke mi dojde be teneke kako vakcina? Kao ke vdisam pomalce od virusot, ke go pobedam i ke stanam imun? Soznam, ne mislam bas deka na toj princip raboti vakcinata a niti nasiot imun sistem. Maskata kako maska ok da si zarazen pa da ne siris na 5 metri od tebe so kaslanje viruvcinja, za deka zdrav nema da se zarazis oti nosis maska ili polesno ke go prelezis oti si nosel maska nekako ne mi drzi voda.

Но, исто така увидов дека карантините не се решение, а воедно има еден куп дијаболи кои не веруваат во вирусов, и сакаа да одат на ифективна за намерно да се заразат, си реков зошто да се заебаваме, и така на најголем број нема да му биде ништо, ајде да тераме со колективен имунитет.
Karantinot e resenie sekako, dosta pati upotrebuvan vo istorijata kako merka za iskorenuvanje na nekoja bolest, no ne kako sega sto se koristi. Brka toj mnogu ubava rabota koga sakas da ja ogranicis, lokaliziras bolesta na odreden region, oblast. Ja stavas vo karantin i nikoj tamu ni vleguva ni izleguva dodeka ne zavrsi toa na vakov ili takov nacin, ili pak obratno ako sakas da se zastitis od nadvor pa se zatvoras kako oblast skroz duri ne pomini losoto. Koga cel svet ima zarazeni e totalno beskorisen i so kratkorocni efekti. Mnogu drzavi navodno se iscistija za da po nekoj mesec brojkite pak da im se vivnat vo oblaci. Ednostavno kasno e za karantin osven ako cela planeta ne se stavi vo istiot pa pile da ne mozi da preleta duri skroz virusot ne iscezni od liceto na zemjata. Togas da, vaka e bezveze.

Последно уредено:
Za koj grip mislis, ovoj sezonskiot ili opsto grip, oti ako go sporedime so spanskiot ova sega e pickin dim. Da bese smrten kako toj ke go ebevme ezot. Toj togas za edna godina skina 40 milioni ako ne sum greska.

Kako ke mi dojde be teneke kako vakcina? Kao ke vdisam pomalce od virusot, ke go pobedam i ke stanam imun? Soznam, ne mislam bas deka na toj princip raboti vakcinata a niti nasiot imun sistem. Maskata kako maska ok da si zarazen pa da ne siris na 5 metri od tebe so kaslanje viruvcinja, za deka zdrav nema da se zarazis oti nosis maska ili polesno ke go prelezis oti si nosel maska nekako ne mi drzi voda.

За сензонскиот како тој на пример во 2017, тој беше многу смртоносен.

Владе, тоа го имам читано од повеќе студии. А и логика има. Вирусот заразува клетка и во неа се размножува во десетици илјади копии во процес што трае повеќе часови. Така да за одбранбениот механизам не исто да се справи со милиони и со милјарди вируси во прв бран.

Ова е многу просто објаснето, работите не одат баш така едноставно, кај некој луѓе му нема помош затоа што имуниот одговор може да е многу слаб или премногу јак, ама пак не е ни далеку од вистината за најголем број на луѓе.

За карантинот се согласувам.

Последно уредено:
За сензонскиот како тој на пример во 2017, тој беше многу смртоносен.

Владе, тоа го имам читано од повеќе студии. А и логика има. Вирусот заразува клетка и во неа се размножува во десетици илјади копии во процес што трае повеќе часови. Така да за одбранбениот механизам не исто да се справи со милиони и со милјарди вируси во прв бран.

Ова е многу просто објаснето, работите не одат баш така едноставно, кај некој луѓе му нема помош затоа што имуниот одговор може да е многу слаб или премногу јак, ама пак не е ни далеку од вистината за најголем број на луѓе.

За карантинот се согласувам.
Dobro ke recime deka e taka. Ajde togas objasni isto taka uprosteno zosto koga nekoj ke stekni imunitet ili prirodno e imun od nekoja bolest nema gajle pa neznam kolku da bil izlozen na bolesta. Ne mu menuva nego dali bil izlozen na mal ili golem broj, dali branot bil so milijardi ili milioni. Nosel maska i narakvici ili gol se setal pomegju zarazenite.

Dobro ke recime deka e taka. Ajde togas objasni isto taka uprosteno zosto koga nekoj ke stekni imunitet ili prirodno e imun od nekoja bolest nema gajle pa neznam kolku da bil izlozen na bolesta. Ne mu menuva nego dali bil izlozen na mal ili golem broj, dali branot bil so milijardi ili milioni. Nosel maska i narakvici ili gol se setal pomegju zarazenite.
Владе кај тој што има имунитет или нема ни да се заразат клетки или антителата ќе ги уништат и заразените клетки. Упростено кажано вирусот не се размножува.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom