Најекономично греење и ладење

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.062
Поени од реакции
11.413
Дали некој има искуство со Favorit inverter 3,5kw 12000BTU?
Ме интересира корисничко искуство за на минусни температури, дали дува топло, задоволува простор од 20квадрати соба?
Се работи за стан, се грее под него и над него. Нема изолација.
Благодарам IMG_20201107_151124.jpg IMG_20201107_151016.jpg

D

Deleted member 12196

Гостин
Пред неколку дена бев кај роднини и си седевме така кафе муабет и јас приметив дека нивната нова Gree инвертер клима кога грееше наместо кога ќе ја постигне температурата да не се гаси, туку да продолжи со работа со намалена брзина на компресорот, климата се гасеше и палеше како некоја ON/OFF. Па нели треба кога ќе ја постигне темепратурата да не се гаси, туку да ја намали брзината на компресорот? Ме интересира, ова дефект ли е или е нормално кај Gree климите?
Изгледа дека е „нормално“. Барем според нивните продавачи, монтери, сервисери...

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.392
Ме интересира корисничко искуство за на минусни температури, дали дува топло, задоволува простор од 20квадрати соба?
БлагодарамПрегледај го приврзокот 273436Прегледај го приврзокот 273437
Favorit klimite se rebrendirani TCL so vakvo dalecinsko

I nadvoresna edinica so RECHI kompresor

Член од
29 август 2008
Мислења
5.724
Поени од реакции
4.114
Kolega moj ima od lani letoto,21/2 kvadrati ama.ponizok plafon 2.3m,mu ja konektirav na wi_fi na mobilen i mojot obicen waat metar mu go ostaviv 3-4 denovi od start na 25° i fan.Hi povlekuva nad 1000w potoa sleguva na 600 i na okolu 500w isklucuva,vo globala e zadovolen ama nee celo zimo na nea,za prigrevajne mue ...
Jas ovde staviv sliki od montaza i potrosuvacka..ama koj ke gi najde sega
Ja kupi 17500 ili 18500 od kaj capkuno.
Btw,jas kolku sto gledam nadvoresnata tie.mn.visoko vo tavan...a vnatresnata 25/30sm od tavan... Valjda podobro ke modulira bidejki nee previsoko za topol vozdux...

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.062
Поени од реакции
11.413
Kolega moj ima od lani letoto,21/2 kvadrati ama.ponizok plafon 2.3m,mu ja konektirav na wi_fi na mobilen i mojot obicen waat metar mu go ostaviv 3-4 denovi od start na 25° i fan.Hi povlekuva nad 1000w potoa sleguva na 600 i na okolu 500w isklucuva,vo globala e zadovolen ama nee celo zimo na nea,za prigrevajne mue ...
Jas ovde staviv sliki od montaza i potrosuvacka..ama koj ke gi najde sega
Ja kupi 17500 ili 18500 od kaj capkuno.
Btw,jas kolku sto gledam nadvoresnata tie.mn.visoko vo tavan...a vnatresnata 25/30sm od tavan... Valjda podobro ke modulira bidejki nee previsoko za topol vozdux...
Не е кај мене монтирана, кај роднини, ваљда лани или летово... не прашав во тој дел.

Ќе видиме зимава како ќе се помини, но ако треба да се дозагрева ништо од бизнисот

Да ја оставам цело време на 25° или да барам др решение за да не оди цело време он/офф?

Favorit klimite se rebrendirani TCL so vakvo dalecinsko

I nadvoresna edinica so RECHI kompresor
Баш такво беше, исто, само заборавив да го сликам. Уште да научам за работа какво е т.е. ќе барам на YouTube за сетирање... :))

Член од
29 август 2008
Мислења
5.724
Поени од реакции
4.114
Не е кај мене монтирана, кај роднини, ваљда лани или летово... не прашав во тој дел.

Ќе видиме зимава како ќе се помини, но ако треба да се дозагрева ништо од бизнисот

Да ја оставам цело време на 25° или да барам др решение за да не оди цело време он/офф?

Баш такво беше, исто, само заборавив да го сликам. Уште да научам за работа какво е т.е. ќе барам на YouTube за сетирање... :))
Toa trebalo infoo da sobiraat pred da kupat sega veke im e namestena,25 kako visoka T da e 23/4 e realno..ako se uceni na drva tesko dase naucat na klima bidejki toa se 2 razlicni svetovi... Kaminot e visoko temperaturno grejno telo klimata najmnogu 65° izduv moze da ima itoa od period 10/15/20min.,najmnogu ako e nadvor 0 ili minus ke odi na 30min. Na defrost...neka probaat nemaat mn.kvadratura ako imaat nekakva izolacija mozi ke brka rabota...

Член од
16 март 2019
Мислења
3.322
Поени од реакции
5.392
Nemaj gajle 20m2 ke im gi Topli bez nikakov problem samo treba koga ke zaladi da ne ja gasat da raboti 24/7 koga se doma na 24 ili 25°C koga ne se doma na 20°C taka e najekonomicno Greenjeto so inverter klima.

Член од
26 септември 2020
Мислења
23
Поени од реакции
6
На темава скоро и да нема член со Hisense бидејки се нови така да убаво би било да споделиш првични искуства со климава. За кој модел станува збор,намена за греење или само догревање во колкав простор,бучава на внатрешна итн.. Мириса на пластика или ?
Hisense овој модел е. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73349&mfp=manufacturers[371]
Мириса на лаванда, за догревање во стан. Поточно во спалната ми е. Спалната ми е околу 12/14 квадрати. Сеуште го реновирам станот и ја имам пуштено можеби 10 пати по 1/2 часа. Бучава нема никаква. А и не можам точно да кажам зашто сеуште реновирам и мајстори ми бучат цело време
Автоматски споено мислење:

На темава скоро и да нема член со Hisense бидејки се нови така да убаво би било да споделиш првични искуства со климава. За кој модел станува збор,намена за греење или само догревање во колкав простор,бучава на внатрешна итн.. Мириса на пластика или ?
Hisense овој модел е. https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=73349&mfp=manufacturers[371]
Мириса на лаванда, за догревање во стан. Поточно во спалната ми е. Спалната ми е околу 12/14 квадрати. Сеуште го реновирам станот и ја имам пуштено можеби 10 пати по 1/2 часа. Бучава нема никаква. А и не можам точно да кажам зашто сеуште реновирам и мајстори ми бучат цело време

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
да нема прашања во идина ....

било која клима од 18-20000ден ќе ви грее спални/детски од 12-15м2

Член од
14 август 2018
Мислења
4.861
Поени од реакции
10.828
Автоматски споено мислење:

Ако ти пречи мирисот,а ништо чудно. Отвори го капакот на внатрешната,ќе ги видиш филтрите како мрежички се. Е на еден од филтрите претпоставувам има дополнително пластично делче(веројатно од горна страна), и на него некое сапунче/ќесичка/whatever. Така прават најчесто кога додаваат мириси.
Тоа можеш слободно да го извадиш од филтерот,а ако нема такво нешто,значи самиот филтер е натопен со "етерично масло"! Плакнење со млака вода(може и течен сапун) ќе го реши мирисот.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Ако ти пречи мирисот,а ништо чудно. Отвори го капакот на внатрешната,ќе ги видиш филтрите како мрежички се. Е на еден од филтрите претпоставувам има дополнително пластично делче(веројатно од горна страна), и на него некое сапунче/ќесичка/whatever. Така прават најчесто кога додаваат мириси.
Тоа можеш слободно да го извадиш од филтерот,а ако нема такво нешто,значи самиот филтер е натопен со "етерично масло"! Плакнење со млака вода(може и течен сапун) ќе го реши мирисот.
Вау, зар и со арома почнаа да ги произведуваат?
Бар има различни вкусови? Шузнам 3.5ките ако се лаванда, 5ките да не се на јагода?
Или зелена јабука оО

Член од
28 февруари 2019
Мислења
46
Поени од реакции
116
Погоре уште малку требало да ја наместат надворешната.

Член од
2 јули 2020
Мислења
84
Поени од реакции
98
Здраво на сите! Имам едно прашање до вас што се разбирате во клими, квадратури,итн... Која клима вие би мислеле е идеална за соба 20m2, со PVC прозорци, без изолација, живеам во стан. Имам една клима тука веќе ама почнува да одкажува и почнува со дефекти, стара е 11год и сакаме да ја замениме со инвертер.

Член од
28 февруари 2019
Мислења
46
Поени од реакции
116
Несакам да хејтам , другар мој почна скоро да работи со местење на клими. Само да споделам.. некни правевме муабет. Голем дел од луѓево каде што монтираат клими инсистирале надворешната да биде што погоре наместена или залепена. Никако да ги разубедат дека не е така правилно , ама како да им докажеш , кога 95% биле така наместени (ти мене че ми кажиш како треба , јас знам ) , барем во Прилеп :) . И вистина е , ако некогаш доаѓате во Прилеп , погледнете лево десно горе долу.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.254
Поени од реакции
2.992
Несакам да хејтам , другар мој почна скоро да работи со местење на клими. Само да споделам.. некни правевме муабет. Голем дел од луѓево каде што монтираат клими инсистирале надворешната да биде што погоре наместена или залепена. Никако да ги разубедат дека не е така правилно , ама како да им докажеш , кога 95% биле така наместени (ти мене че ми кажиш како треба , јас знам ) , барем во Прилеп :) . И вистина е , ако некогаш доаѓате во Прилеп , погледнете лево десно горе долу.
Фино лепо, потпиши на гаранцијата дека ти сакаш така, и ако нешто не работи превземаш одговорност и не бараш гаранција....
И нека му ја наместат и под агол од 45 степени ако сака....

Kajgana Shop

На врв Bottom