Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Да просветлам тешко, но во кратки црти бог е универзумот не личност, универзумот се осознава себеси преку се што е во него, универзумот е свест која се буди.

Свест има во се, и во атомот но таа соодветно се изразува зависно од комплексноста на апаратот преку кој квалитативно се манифестира.

Во тој смисол, многу атеисти се пантеисти, Ајнштајн, Спиноза, па и Мичио Каку кој нели ептен збори за кардашевата скала која ја спомна, како таков пантеизмот се повеќе денес зема замав во научните и академски кругови.

Ете сфатив,пантеизам е некоја "јебачка" форма на атеизам,
добро е да се научи.
Грижа за корисниците во секој случа10/10,
но не гледам некоја разлика во јадрото сепак освен во "духовните",аспекти на примордиалниот атеизам.
Секако космологијата и физиката се некои канонски "алатки" во пантеизмот,како што гледам.
Во секој случај "је" атеизам,
не би можел да оспорам?
(ова е на прв поглед,секако има и други увиди,а не би сакал да бидам курназ и да коментирам понатаму)
Благодарам другар @ПрофаундлиСтупид

@ПрофаундлиСтупид кога сме веќе кај моралот,морав "читанката" да
ја искористам,не сум антитеист,

а и како да го навредам
колегата "софорумец" @bosko_g
во неговите ставови за Св.Августин т.е дека "Ева била првата филозофка"?

Иначе за пантеизмот немам генерални ставови,добро би било ти да не просветлиш ;)
Ne be dryze zosto da navredyvas , samo diskutirame , ksko vozrasni luge , sekoja diskusija e iskazuvanje na stav , preku slusanje tugi stavovi ,citanje , gi nadgaduvame svoite , navreda dovaga koga sogovornikot custvuva nemok i vo moment na frustracija diskusijata ja morfira vo agresija. Od toa sto go citam od tebe i od mnogy drygi ovde daleku si ti od toa da izrazuvas ili pokazuvas nemok, taka da nema navreda :) , samo diskusija.

Ne be dryze zosto da navredyvas , samo diskutirame , ksko vozrasni luge , sekoja diskusija e iskazuvanje na stav , preku slusanje tugi stavovi ,citanje , gi nadgaduvame svoite , navreda dovaga koga sogovornikot custvuva nemok i vo moment na frustracija diskusijata ja morfira vo agresija. Od toa sto go citam od tebe i od mnogy drygi ovde daleku si ti od toa da izrazuvas ili pokazuvas nemok, taka da nema navreda :) , samo diskusija.
Брат сепак сакам да бидам пример за културен член на форумот и секогаш дискусиите да течат на ниво на братска комуникација,со дополнување на веќепостоечките познавања и поништување на спротивставените ставови.
Така да слободно коментирај си,секоја информација е добредојдена.

Свеста епифеномен на мозокот е, или обрнуто?
свеста е чекор назад во еволуцијата. Свеста е тоа што не тера да мислиме дека сите сме посебни, дека животот ни должи нешто што за мене е егоистично, а уствари сме животни и немаме никакво поголемо значење или цел на овој свет освен репродукција. Титули, партии, цркви, капитализам, демократија се е тоа апсурдно. Времето е единствена константа. Се друго има две страни ако има добро има лошо, бог-ѓавол, топло-ладно ..... Парадоксот на црквата е тоа што ако веруваш дека си безгрешен си горделив што е еден од гревовите и автоматски те прави грешник спремен да се покае.

“If only it were all so simple! If only there were evil people somewhere insidiously committing evil deeds, and it were necessary only to separate them from the rest of us and destroy them. But the line dividing good and evil cuts through the heart of every human being. And who is willing to destroy a piece of his own heart?”

свеста е чекор назад во еволуцијата. Свеста е тоа што не тера да мислиме дека сите сме посебни, дека животот ни должи нешто што за мене е егоистично, а уствари сме животни и немаме никакво поголемо значење или цел на овој свет освен репродукција. Титули, партии, цркви, капитализам, демократија се е тоа апсурдно. Времето е единствена константа. Се друго има две страни ако има добро има лошо, бог-ѓавол, топло-ладно ..... Парадоксот на црквата е тоа што ако веруваш дека си безгрешен си горделив што е еден од гревовите и автоматски те прави грешник спремен да се покае.

“If only it were all so simple! If only there were evil people somewhere insidiously committing evil deeds, and it were necessary only to separate them from the rest of us and destroy them. But the line dividing good and evil cuts through the heart of every human being. And who is willing to destroy a piece of his own heart?”
Првиот е последен и последниот прв........светот не е воден од логика, туку дијалектика. Затоа:
“The person old in his days will not hesitate to ask a child seven days old about the place of life, and he will live. For many who are first will become last, and they will become a single one.”
Иначе свеста не е производ на еволуција.....таму се знае кој коси а кој вода носи, а тоа се гледа во квантната механика.

Првиот е последен и последниот прв........светот не е воден од логика, туку дијалектика. Затоа:
“The person old in his days will not hesitate to ask a child seven days old about the place of life, and he will live. For many who are first will become last, and they will become a single one.”
Иначе свеста не е производ на еволуција.....таму се знае кој коси а кој вода носи, а тоа се гледа во квантната механика.
кај што се губи логиката, доаѓа дијалектика, а во врска со квантна механика сеуште не се знае ништо конкретно затоа што има толку многу непознато не само неоткриено туку и во веќе откриеното непознато зошто така реагира па има различни теории. Не велам дека нема некоја виша сила ама господ бог свето тројство сигурно не е. Според мене хаосот е таа виша сила донекаде докажано на квантно ниво

кај што се губи логиката, доаѓа дијалектика, а во врска со квантна механика сеуште не се знае ништо конкретно затоа што има толку многу непознато не само неоткриено туку и во веќе откриеното непознато зошто така реагира па има различни теории. Не велам дека нема некоја виша сила ама господ бог свето тројство сигурно не е. Според мене хаосот е таа виша сила донекаде докажано на квантно ниво
1604354013617.jpeg
Не викам дали постои или не свето тројство...уствари немам појма што значи. А верувам и ти појма немаш. :)
Иначе квантната механика е најпрецизниот дел од физиката, а на квантум ентанглмент принципи веќе функционираат компјутери.
Дабл слит експериментот многу јасно кажува кој коси а кој вода носи. А свеста се манифестира најверојатно на квантум ентанглмент принципот.

Дијалектиката ти иде со све,
буквално може на све да се примени на сите можни идеи,
затоа ја поштувам :)

Дијалектиката ти иде со све,
буквално може на све да се примени на сите можни идеи,
затоа ја поштувам :)
Но се базира на информации достапни за процесорање, а материјалистичката признава извор на инфо само сетила, мерења, инструменти.

А што ако ги немаш сите инфотмации?

Генерално по тоа што те читам ти си пријателе материјалист, ама и тоа е верување бидејќи се базира на лимитиран опсег на знаење, теори оф евритинг уште нема.

Зарем логиката не налага Агностицизам?

Но се базира на информации достапни за процесорање, а материјалистичката признава извор на инфо само сетила, мерења, инструменти.

Генерално по тоа што те читам ти си пријателе материјалист, ама и тоа е верување бидејќи се базира на лимитиран опсег на знаење, теори оф евритинг уште нема.

Логиката налага дека се завршува со парадокс. Нема доказ дека постои, во исто време нема доказ дека не постои.

Ете нејќев да го спомнам Маркс-а.
Ама изгледа сите патишта водат до него,за жал или за среќа.
Дијалектички материјализам

Логиката налага дека се завршува со парадокс. Нема доказ дека постои, во исто време нема доказ дека не постои.

Не е толку парадокс туку лимит на способноста да знаеш, па дупките ги попунуваме со претпоставки, кој како ги реди коцките на база на нецелосни информации, што можеби е само показател за нашата лимитирана интелигенција.

Ете нејќев да го спомнам Маркс-а.
Ама изгледа сите патишта водат до него,за жал или за среќа.
Дијалектички материјализам
Супер е дијалектички материјализам до одредено ново, сите и го користиме за очигледни работи, нема сигурно да спориме дека гравитација постои пеимер.

Но ко што спомна пантеизмот е пример поебачка варијанта, дека нели има замав сега неопаганизмот, он ти е у суштина пантеистстички поглед на свет само лепиш имиња на аспекти, сили на природата.
Па пристапуваш на цура ко Перун, Тор, ко гром од ведро небо и викаш:
"Ух, твојте очи, твојта става, кога те гледам знам дека бог постои, бог е убавината, бог збори преку тебе."
Се шо останува е да се сплотите за да го искусите бога подлабоко.

А ако почнеш со Маркс и Дарвин, и како се е поинтлес, се е една обична грешка у мутацијата, ништо од сексот!

дека нели има замав сега неопаганизмот, он ти е у суштина пантеистстички поглед на свет само лепиш имиња на аспекти, сили на природата.
Занимација за младите,нека си играат :) немам ништо против,боље у сигил да гледаш цел ден отколку во дисплеј.
А и Дарвин и Маркс не се за фрлање,
тоа се тешки академици,сепак.

Последно уредено:
Занимација за младите,нека си играат :) немам ништо против,боље у сигил да гледаш цел ден отколку во дисплеј.
А и Дарвин и Маркс не се за фрлање,
тоа се тешки академици,сепак.
Секако се, но проблемот со Дарвин по мене настанува кога природната селекција ја аплицираме и во друштен систем и добиваш предатори, ќе бидеш волк или овца? Па предаторскиот капитализам го користи за да го оправда своето постоење.

Туку викаат дека сме ја исфрлиле намерно последнат му реченица од Потекло на Врстите, нешто во стилот:
"Се е ова толку добро осмислено, што мора да постои креатор!"

Шпекулаивно е се разбира, но ако е точно тогаш и он бил пантеист!

А за Маркс, мислам уште не сме спремни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom