Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
16 октомври 2020
Мислења
11
Поени од реакции
16
А Стокомак,Кам Маркет или Кипер си бил? Си бил по пазарине да видиш што се дешава? У автобус си се возел скоро? И таму ли рестрикции да се воведат? Абе ова што зборите е како балон пробушен на 1000 места со игла,па едно по едно дупче со селотејп да ги лепиш.На крај ке потрошиш неколку траки и на прво дување ке ти пушти балонот,џабе време и зијан селотејпот.Могуче ли е до толку да не сфаќате дека не е можно ова за што се залагате,т.е ке нема никаков ефект
А зошто не би можеле кафичите да се затворат, зарем толку се битни и неопходни?
КАМ и другите маркети треба како на почеток со редари маски и нограничен број луѓе внатре, автобуси зголемен број и секој кој може работа од дома.
Зошто да не е можно?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Во Шпанија беа истите мерки како кај нас, зошто кај нив се намали бројот а кај нас не ?
Нашата влада копира мерки од другите и тие мерки не ги носи сам Филипче.
Конкретно за Шпанија и таму е општ хаос, не се знае кој јади кој пие и таму се контрат опозиција со влада и мислам дека лажираа бројки за да ја спасат туристичката сезона.
Затоа што ние два-три месеца седевме дома за џабе. Еден куп луѓе се испоказнија за непочитување на полициски час а властите тогаш парадираа со бројките за испишани казни кои што и тогаш се пишуваа селективно, ама сите молчевме од атер за некакво поголемо добро, да го спасиме здравството од колапс, го стававме Филипче на профилна во рамка со "слушај го Венко"...
Фактички грото од народот тогаш застана позади мерките и уживаше голема доверба. И додека сето тоа траеше, пиар машинеријата си тераше пропаганда во позадина со јавните настапи на министерот. Дојде предизборие, ифтари и се отиде во мајчината. Таа доверба нема никад да ја вратат назад по што самите за лични ретрогради партиски интереси ја прокоцкаа.

За Шпанија тоа дали фингирале со бројки и за кои цели можеме само да шпекулираме. Факт е дека кога ги кренаа карантините летото го поминаа со одржливи бројки, а ние од 20-30 дневно отидовме на 150. Јас не верувам дека тоа се должи на нашата објективност во однос на онаа на Шпанија и ред други држави од тој калибар. Фер е да признаеме дека карантините беа срање одлука генерално земено, не само кај нас.

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
Глупаците во КАМ наместо да ги пуштат 1ва и 6та каса, кои се најраздалечени, тие ги пуштаат 1ва и 2ра каса кои се една до друга и забавата започнува.... 2 грама мозок да се немало.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
А Стокомак,Кам Маркет или Кипер си бил? Си бил по пазарине да видиш што се дешава? У автобус си се возел скоро? И таму ли рестрикции да се воведат? Абе ова што зборите е како балон пробушен на 1000 места со игла,па едно по едно дупче со селотејп да ги лепиш.На крај ке потрошиш неколку траки и на прво дување ке ти пушти балонот,џабе време и зијан селотејпот.Могуче ли е до толку да не сфаќате дека не е можно ова за што се залагате,т.е ке нема никаков ефект
Сум бил и скоро секој ден одам! И ги почитувам протоколите. Секојдневно мора да се купи леб, млеко и други основни прехрамбени производи за да се преживее, ама исто така може да се преживее и ако некое време не одиш по кафани качен на маса да сечеш вени со друштво на прваљки, има периоди кога треба да се покаже човечност, свест и совест, без разлика дали веруваш или не во вирусот. Време кога сите тррба да покажеме емпатија, сплотеност и цивилизираност. Сите сакаме што побрзо да му се вратиме на животот од пред пандемијата, а за да дојде до тоа треба и сите да понесеме одредена жртва. Лично за мене, избегнување на гужвање по журки е најмалата жртва што можам да ја поднесам во ова време.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
КАМ и другите маркети треба како на почеток со редари маски и нограничен број луѓе внатре, автобуси зголемен број и секој кој може работа од дома.
Зошто да не е можно?
Ке му дадеш ти пола од твоите примања на некој конобар-студент кој едвај преживува у Скопје?
Автоматски споено мислење:

Сум бил и скоро секој ден одам! И ги почитувам протоколите. Секојдневно мора да се купи леб, млеко и други основни прехрамбени производи за да се преживее, ама исто така може да се преживее и ако некое време не одиш по кафани качен на маса да сечеш вени со друштво на прваљки, има периоди кога треба да се покаже човечност, свест и совест, без разлика дали веруваш или не во вирусот. Време кога сите тррба да покажеме емпатија, сплотеност и цивилизираност. Сите сакаме што побрзо да му се вратиме на животот од пред пандемијата, а за да дојде до тоа треба и сите да понесеме одредена жртва. Лично за мене, избегнување на гужвање по журки е најмалата жртва што можам да ја поднесам во ова време.
Јас не купувам и не готвам,јадам по ресторани 3 пути дневно.Не морам јас ни леб ни млеко да купувам од Кам.И сега што правиме? Јас викам дека поише има заразени од Кам и Стокомак у споредба со кафичи и ресторани.Ај сеа да те видам

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Зошто да не е можно?
Се претерува со ова кафичите да затвореле, нема да се собирате по 100 души на софра во кафана, ама па за кафе да испиеш со еден двајца или ручек, зошто да не работат.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
11
Поени од реакции
16
Ке му дадеш ти пола од твоите примања на некој конобар-студент кој едвај преживува у Скопје?
Новото време ќе донесе и нови концепти, на пример студент конобар ќе си следи онлајн настава, не да е на ризик да се разболи или да шири болест.

Се претерува со ова кафичите да затвореле, нема да се собирате по 100 души на софра во кафана, ама па за кафе да испиеш со еден двајца или ручек, зошто да не работат.
Бидејќи се покажа дека не е можно да се следат правила на пример тешко е со маска да се пие кафе или јаде:)

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Бидејќи се покажа дека не е можно да се следат правила на пример тешко е со маска да се пие кафе или јаде:)
Бидејќи се покажа дека у Кам од 100м2 влегуваат 50 пензионери за поевтин шеќер за денар да купат а на ниеден маската не му го покрива носот :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.455
Поени од реакции
43.322
Бидејќи се покажа дека у Кам од 100м2 влегуваат 50 пензионери за поевтин шеќер за денар да купат а на ниеден маската не му го покрива носот :)
Преку нос не се исфрла вирусот туку преку уста.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
11
Поени од реакции
16
Треба построги контроли и санкции.Маркети каде се продава храна не може да се затворат, кафичи можат. Па инспекциите ќе имаат поограничен број на објекти кои ќе ги контролираат, ако непотребните како ресторани се затворат.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.690
Поени од реакции
11.790
зашто се нема осет од газдите да почитуваат протокол за заштита, се нема општа култура и самосвест кај народот дека не треба да се собираат
иначе најјако го собирам другар ми за на кафе и нормално со маски се возиме за послем коа ке седнеме да ги извадиме, да не спомнувам за дечко и девојка колку е глупо ова

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727

Јас не купувам и не готвам,јадам по ресторани 3 пути дневно.Не морам јас ни леб ни млеко да купувам од Кам.И сега што правиме? Јас викам дека поише има заразени од Кам и Стокомак у споредба со кафичи и ресторани.Ај сеа да те видам
Ќе си нарачаш храна и ќе ти ја достават до дома! 3 пати дневно.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ќе си нарачаш храна и ќе ти ја достават до дома! 3 пати дневно.
И ти порачај си онлајн продукти да ти донесат.Нека ги ги затворат маркетите

Kajgana Shop

На врв Bottom