Законот на Телема

H

Hyperion VI

Гостин
Секој човек разбира доволно во својот универзум на дејствување за Телема, магика и новото време, но тебе како да нешто те мачи - а се мислам дека сигурно има друг начин за да се реши работата што те турка со лошиот сарказам и јаловиот обид да пробаш да накалемиш твои размисли како апсолутни вистини за Телема и новото време ...
и сето тоа мислам дека може да се реши на многу поразумен и на многу попријателски начин... нели? ;)

Реков лошиот сарказам и обидите за исмевање - ништо не прават. Градење кула чии темели се во песок... нема потреба.

Ра-* е било што, за било кој. За христијаните сигурно би било... што знам уште еден симбол за сатаната :)
Не би расправал дали е архетип, божество, измислен симбол кованица од други симболи, инспирација или било што друго...

Не знам кој се „клања“ на Ра-Хоракти... јас сигурно не. Така да тоа множината што ја користиш, не оди
...

„Нема бог освен човекот“.
- Liber Oz (
Observations on Liber OZ By Sabazius )

„Нема дел од мене кој што не е од боговите“
-
Liber XV, Гностичка Миса на E.G.C.

Оди па сега поврзувај, претходно спомна дека тоа ти е проблемот...
Псевдоегиптологија и голубарство ми се послаби сфери(кошарка трењирав).
Се извинувам што чепнав таму.
Благодарам за цитираните стихови,ќе медитирам на нив.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Што значи тоа "секој број е бескраен, нема разлика"? Се мисли на некакви децимали или станува збор за нешто друго? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Што значи тоа "секој број е бескраен, нема разлика"? Се мисли на некакви децимали или станува збор за нешто друго? :)
Станува збор и за децимали, и за бесконечни сетови на броеви и за тоа дека се е поврзано и дека универзумот не прави скокови (празнини) во неговите закони.

Може да го прочиташ коментарот за овој стих во „Законот е за Сите“ или "Magical & Philosophical Commentaries on Liber AL vel Legis" бидејќи ова што го зборувам се само прераскажувања на тоа што е запишано таму, строго избегнувам да давам мои толкувања пред луѓе кои се малку запознаени со Телема за стиховите на Liber AL.

Ќе го ископирав целото, но погледни колкав текст е, за 7 збора од еден стих! Многу е! А за истиот може книга да се напише ако се анализира целата философија на Телема!

Таму се зборува за тоа дека броевите не се само 1+1=2... туку оди малку подлабоко во разбирањето на поврзаноста на нештата помеѓу себе. Бидувајќи дел од нешто многу поголемо од тебе не значи дека едноста ја губи својата индивидуалност! Само ја проширува со искуство :)

Додека го пишував ова, на блогот го најдов овој извадок од „Законот е за Сите“запишано одамна. :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
А зошто на бројките им се дава значење, зошто тоа е битно за Телемата?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
А зошто на бројките им се дава значење, зошто тоа е битно за Телемата?
Не знам навистина како да ти одговорам на прашањево... не знам ни дали им се дава значење на бројките во Liber AL vel Legis, посебно во првото поглавје... :)
Можеби така тебе ти се прикажува самиот Закон, не знам :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не знам навистина како да ти одговорам на прашањево...
Рече дека секој број си има значење (симболично, колку што разбрав, не номинално) . Зошто тоа е од важност? Нема врска со моето претходно прашање.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Рече дека секој број си има значење. Зошто тоа е од важност? Нема врска со моето претходно прашање.
Може цитат од тоа каде велам дека секој број си има значење во врска со овој стих од Книгата на Законот, за да го видам самиот конеткст што сум кажал за да знам што да ти одговорам...
Не ми текнува дека некаде сум зборувал дека броевите имаат значење, освен можеби во гематријата каде што постои принцип на тоа „како секој збор се надополнува со друг збор“, дел од кабалата на евреите...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Може цитат од тоа каде велам дека секој број си има значење во врска со овој стих од Книгата на Законот, за да го видам самиот конеткст што сум кажал за да знам што да ти одговорам...
Не ми текнува дека некаде сум зборувал дека броевите имаат значење, освен можеби во гематријата, дел од кабалата на евреите...
Зборувавте за 34 или 44 мислам, не сум сигурен.
Значи немаат симболично значење, станува збор само за функционално (номинално) , така? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Зборувавте за 34 или 44 мислам, не сум сигурен.
Значи немаат симболично значење, станува збор само за функционално (номинално) , така? :)
Не знам, не се сеќавам дека сум расправал за броевите дека имаат значење освен во контекст на гематрија, не во врска со Книгата на Законот... :)

H

Hyperion VI

Гостин
Не знам, не се сеќавам дека сум расправал за броевите дека имаат значење освен во контекст на гематрија, не во врска со Книгата на Законот... :)
Битно ја утепавте Книшката ти и професорот,со индиректно и директно коментирање,а знете дека не смеете :) :) Не се мешам,ама вие си знаете.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Индеректно не е проблем, но расфрлање со свои размисли како апсолутни вистини за стиховите од „Книгата на Законот“ - никако.
Тоа го има премногу на сајбер просторот - и не води никаде.

„Книгата на Законот“ не може да биде „утепана“ од некој како мене или @Dumbledore :love: Без страв.... се е како што треба да биде.

H

Hyperion VI

Гостин
Индеректно не е проблем, но расфрлање со свои размисли како апсолутни вистини за стиховите од „Книгата на Законот“ - никако.
Тоа го има премногу на сајбер просторот - и не води никаде.

„Книгата на Законот“ не може да биде „утепана“ од некој како мене или @Dumbledore :love: Без страв.... се е како што треба да биде.
Во Каирски коментар пишува дека треба да биде и спалена после првото читање(тоа се толкува симболички).
Зашто малку телемити го практикуваат тоа?(оти?.. ова за коментарите е земено здраво за готово,а не спалувањето¿)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Туниски коментар, не е каирски... но не е страшно.

Можеби не го научиле Законот напамет овие Телемити што ти ги спомнуваш, па се потсетуваат постојано и затоа не ја палат Книгата после првото читање. Па и замисли, ја студираат истата!!
Која дрскост ја имаат ова Телемитите! :D
Но убаво си вели: кој нема да има послушание за ова Книгата да не се студира и да се запали веднаш, ќе си ги трпи сам последиците од своето дејствување!
ТЕЛЕМА!

Многу грижа водиш за делата на другите ќе немаш време за себе си, своите дела и размисли.

Ретки се оние кои се повикани, а од нив многумина се избрани да го научат Законот наизуст.
Е токму тие ја спалуваат книгата во самото нивно срце! :)

Последно уредено:
H

Hyperion VI

Гостин
Туниски коментар, не е каирски... но не е страшно.

Можеби не го научиле Законот напамет овие Телемити што ти ги спомнуваш, па се потсетуваат постојано и затоа не ја палат Книгата после првото читање. Па и замисли, ја студираат истата!!
Која дрскост ја имаат ова Телемитите! :D
Но убаво си вели: кој нема да има послушание за ова Книгата да не се студира и да се запали веднаш, ќе си ги трпи сам последиците од своето дејствување!
ТЕЛЕМА!

Многу грижа водиш за делата на другите ќе немаш време за себе си, своите дела и размисли.

Ретки се оние кои се повикани, а од нив многумина се избрани да го научат Законот наизуст.
Е токму тие ја спалувата книгата во самото нивно срце! :)
Ете Тунис било,фала за исправката,секако знаев дека е отпосле вметнат коментарот(без првобитните "диктати" од пратеник),ама не до толку километража :) Вие сте си религија,...одма имате најдено теолошка поента за "спалување во срцето",мило ми е,секако треба да се зачува "екосистемот",што правиме ако сите верници почнат да палат книги?

Kajgana Shop

На врв Bottom