Викенд без ДДВ

Сега од кафаните нема да важи отина фискалните пише промет од мкд производи 0 :((n)
Од супермаркетите скоро све е со 5% ддв,незнам за цигари,алкохол,сок ( пепси,кока,фанта,синалко)
Најмногу бенефит ќе се има од мебел и ит опрема

Ќе имаат бенефит салоните за мебел и Ит, кои ги вратиле скапите цени на производите.

Голем дел од потрошувачите сакајќи да заштедат со поврат на ДДВ, а незнаејќи што им спремале трговците, ќе платат поскапо него вообичаено.

Еве денеска во Нептун имаше флаер наменет за Викенд без ддв, во него има таблет со цена од 4000 денари, истиот пред некој месец се продавал за 3500 денари.

Нишо ни од мак производи ни па од ддв

Стоби флипс,витач тиквеш,синалко ниту ги пише у мак проиводи на фискалната ниту па има ддв...:mad::mad:

Ставиле ми на парче сирење од 120 ден. 5% или назад 5 денара...

јбмти ддв јбмти

vika BEZ ddv, a pishuva POVRAT na DDV od Makedonski proizvodi samo 20% ??

Море нека се гонат! Јас никогаш не сум учествувал во вакви лотарии! Дедо ми бог да му душа прости, викаше: од државна чешма, ни вода да не пиеш!
Бајдвеј, немаме ние култура за распродажби, тлее тоа циганското во секој трговец, може ќе заебам некого :confused:

Tреба да ги скенирате тие сметки у рок од три дена.
(ако сакате да бидат за овој ддв)

vika BEZ ddv, a pishuva POVRAT na DDV od Makedonski proizvodi samo 20% ??

сите скенирања така ги регистрира,али целата сума од ддв овие три дена би требало да ја добиеш до крајот на октомври како што ти пишува на фискалните

сите скенирања така ги регистрира,али целата сума од ддв овие три дена би требало да ја добиеш до крајот на октомври како што ти пишува на фискалните
[/QUOTE}
видов, на црвеното каде пишува викенд без ддв има паѓачко мени... се е ок...

:lolzz:

:lolzz:
Ако добро разбрав, данокот се наплаќа, потоа следува поврат на средствата.
Значи дека данокот правилно е наплатен.

Баш ме интересира кој го продава тој лаптоп за тие пари. :D

Убаво си пишува поврат на ДДВ за скенирани сметки од тие 3 дена во кои има македонски производи и ИТ опрема. Нормално дека е пресметан ДДВ и ќе им се врати со скенирање на сметката во рок од 15 дена по завршување на викендот. Не може да го нема на сметката, може некои очекувале и на каса да им вратат. :LOL:

ИТ опрема и не смее да биде заведена како македонски производ, а имаше слики од сметки каде ИТ опрема е ставена во македонски производ, ова е кривично дело.
Исто казна треба да јадат и оние фирми кои си ја немаат средено фискалната каса и за македонски производи имаат 5%, а не 18%

Софтверот на УЈП утврдува број на сметка, износ на промет, назив на производ и вкупно ДДВ. Дали е ИТ опрема или гајба пиво не е важно.

Проекциите на Владата беа дека со „Викенд без ДДВ" ќе се направи вкупен промет од 170 милиони евра.
Пресметките велат дека граѓаните едвај потрошиле близу 9 милиони евра.

Блиску биле со прогнозава (y)

Да да ништо од викендот, поопширно напишано за тој шо сака да прочита повеќе.
https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/vikend-bez-ddv-ne-gi-dade-ochekuvanite-rezultati

Најбитното
Оваа мерка можеа да ја искористат околу 350 илјади граѓани кои се регистрирани во системот на Управата за јавни приходи за скенирање фискални сметки.

Овие од владата се стварно глупаци, имаме пишувано и претходно за оној ДДВ и сега за овој викенд покажаа дека се стварно неписмени партиски паразити кој немаат допир со реалноста.

Значи пресметале 350 илјади по 500 евра ========== 175 милиони евра, испаѓа дека секој требало да потроши 500 евра за да се исполни нивната прогноза, а дали секој имал да ги потроши тие 500 евра тоа не го размислиле оти се едноставно неписмени и после сакаме да ни го биде Северџанов.

п.с. Ништо и јас не купив, мислев гледав и немаше што да се купи, :toe: за 4-5к денари не вреди да купеш нешто што не ти треба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom