Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

C

CoolIris

Гостин
шу прајме со школи, теретани и други сали за спортување, кафани, големи фирми...каде ни натре ни надвор не се носи маска. Да не се лажеме дека во тие објекти ќе стави некој маска. Кај нас скоро никој не носи, во сали за вежбање исто. Никој ни досега ги казнувал, ни отсега. Меркиве се, посебно оние со собирање на затворено и маски, колку нешто да се случува. За на отворено не е за коментирање.
За ефикасноста на долго носење маска од било каков материјал е трет муабет.
Па токму тоа го зборувам почитуван Lurtz.
Кога би носеле маски во затворени простори, како што се школи, кафани, големи фирми, не би имале волку голема бројка заболени, не би имале 53 ученика и 8 наставници во изолација за само една недела од почетокот на учебната година.

Ова за теретаниве и сали за спортување, јас лично сметам дека маска и спорт се лоша комбинација, така што препорачувам спорт во природа и на отворено.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.441
Поени од реакции
19.917
Kaznuvaat za nepravilno nosenje maska, jas sum cist primer za toa. I toa uste pred soznam mesec dena.
Автоматски споено мислење:

Ti cupe uste dolgo vreme nema Svedska da ja vidis. Na tamu mi gleda mene rabotata.
Мислиш таа нема да ме види мене :D

H

HoT _iCe

Гостин
Една од причине поради кои пиша е што мене још увек не ми е јасно како сам се заразија а носеше маску на работу. Едно е сигурно, дека сам се заразија од колегу или смо се и двоицата заразиле од истога човека само различно смо развиле симптоми. На работу га терале шефа ми да ги гледа камере зашто сакав да ме казнив за неносење на маску и да се оградив од мене ако случајно букне кластер ама од сви смене што ги гледаја мој шеф, од по 8 сата радно време, не сам носија маску 10 минута све заедно, значи како што кажа, за кафе/по ручак што верују дека голем дел исто ги и користив.
Ја пројде доста едноставно и среќа еве, две недеље после мене нема ни кластери, нити па мои су у опасност ама искрено ако е довољно толко малце да се заразиш без маску ондак лошо ни се пишуе сас оглед дека идев и сезонски грипови и настинке, стра ме фаќа за постари и хронично болни, ми млади на ноге ќе пројдемо.

Исто, од поупутени, колко постои шанса да се заразиш преко паре? Нејќу да прифату и неможу да прифату дека сам се заразија толко едноставно од не носење на маску, повише ми е вероватно дека сам се заразија преко паре.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.551
Поени од реакции
85.151
Јас не сфаќам како ви е на шала работава, а овдека се работи за нешто многу страшно.....

Државата ќе ни кажува кој смее да ни доаѓа дома и колку луѓе смеат да ни дојдат во нашиот дом....
Државата ќе не казни ако шетаме сами по улица, на Водно, на Солунска Глава без маска, на некоја нива онаму во Скопско Поле, или Мариово секако......
Па зависи. Ако си Албанец, државата може само пари да ти даде, а ова ти што го пишуваш, според тоа до сега како државата ги спроведуваше мерките, нема да важи кај Албанците. Како што кажа Османи, може и полошо од корона да не снајде, ако инсистираме на применување на мерките кај Албанците.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.440
Поени од реакции
18.624
Една од причине поради кои пиша е што мене још увек не ми е јасно како сам се заразија а носеше маску на работу. Едно е сигурно, дека сам се заразија од колегу или смо се и двоицата заразиле од истога човека само различно смо развиле симптоми. На работу га терале шефа ми да ги гледа камере зашто сакав да ме казнив за неносење на маску и да се оградив од мене ако случајно букне кластер ама од сви смене што ги гледаја мој шеф, од по 8 сата радно време, не сам носија маску 10 минута све заедно, значи како што кажа, за кафе/по ручак што верују дека голем дел исто ги и користив.
Ја пројде доста едноставно и среќа еве, две недеље после мене нема ни кластери, нити па мои су у опасност ама искрено ако е довољно толко малце да се заразиш без маску ондак лошо ни се пишуе сас оглед дека идев и сезонски грипови и настинке, стра ме фаќа за постари и хронично болни, ми млади на ноге ќе пројдемо.

Исто, од поупутени, колко постои шанса да се заразиш преко паре? Нејќу да прифату и неможу да прифату дека сам се заразија толко едноставно од не носење на маску, повише ми е вероватно дека сам се заразија преко паре.
И од други сум слушнал дека носеле маски па се заразиле. И тоа точно го знаат првиот заболен. Од предмет да фатил некој не сум чул до сега.
Иначеhttps://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10220499152762412&id=1040348781
Пресмешно.

H

HoT _iCe

Гостин
И од други сум слушнал дека носеле маски па се заразиле. И тоа точно го знаат првиот заболен. Од предмет да фатил некој не сум чул до сега.
И ја сам чуја ама знаеш што мислеше? Мислеше дека тија људи викав дека су носиле маску само ради срам, кој ќе признае дека е крив, нели. Ама пошто е живот курва, еве како тркалце се врти и ја доваѓам у исту ситуацију и ја за себе викам, ама носеше ја маску и ете заразија сам се и сфаќаш дека уствари ми немамо појма још увек, 7 месеца отпосле како функционира овј вирус и како се уствари заразуе.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594

Поверојатно е да си закачил од муштерија шо не носел маска. Маската помага повеќе да не го заразиш оној спроти тебе. Ако он нема маска и кашла или муабет ти прави, полесно ќе те "наплунчи" по лицето.

За преку паре, можно е. Ако некој е кашлал во шака или лиже прсти, паре коа ги брои, па од коа си ги земал парите или си фаќал лице/лижел прсти на броење/фаќал храна, без да миеш раце. Малку комплицирано е.

H

HoT _iCe

Гостин
Поверојатно е да си закачил од муштерија шо не носел маска. Маската помага повеќе да не го заразиш оној спроти тебе. Ако он нема маска и кашла или муабет ти прави, полесно ќе те "наплунчи" по лицето.

За преку паре, можно е. Ако некој е кашлал во шака или лиже прсти, паре коа ги брои, па од коа си ги земал парите или си фаќал лице/лижел прсти на броење/фаќал храна, без да миеш раце. Малку комплицирано е.
Да, веројатност е тај и ја га исто мислу. Тражи малце по интернет да најду некои истражувања за корону, колко лсно се фаќа преко предмети, еве конкретно паре ама много малце има и све е шпекулативно, негде викав задржуе се 2 сата, негде 2 дна.
Али како и да е, факт е дека ја за себе кд ќе искочу од изолацију, иако сматраше за себе дека озбиљно га сфаќам вирус, очигледно нешто погрешно сам правија и ќе гу сфату још поозбиљно ситуацију, цела среќа што пројде ја лсно и сам прилично млад ама за стари, хронично болни, сфаќам зашто би било хорор стори овј вирус.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.440
Поени од реакции
18.624
Чисто сумљам дека пари или муштерија за 1 минута ќе зарази двајца. Ја сите што ги знам заразени се во затворен простор или храна што јаделе заедно. Може има некој исклучоци ама генерално сите знаат кај фатиле. Затоа и надвор при масивни собири немаше ширење, а сега штом се прибравме растат бројките. Така да тоа теоријата со капките у гз нека си ја пикнат.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Супер интересни мерки. Носење маски сегде кај што ќе одиш, затворено, отворено, освен коа ќе спортуваш. ОД КАЈ ЌЕ ЗНАЕ ЏАНДАРОТ ДАЛИ ЈАС СПОРТУВАМ У МОМЕНТОТ КОА ЌЕ МЕ ПРАША ТИ ДРУЖЕ МАСКА ЗОШТО НЕ НОСИШ? Спортувам бе брат, брзо одење. :D
Забрането собирање повеќе од 4 души, фрапантна мерка. Забрана за собирање после 22 часот, извонредна мерка.

Класика, пак почнаа у вечерните часови да нема народ низ улици, да не се собираат дома. Да се носат маски и на отворено кога си сам. Можат за промена да влезат по маркети и аптеки кајшто се продаваат маски по 50+ денари као божем се од челик истите, им ебам матер.

И што ако се понашаме ко Шведска, еве КафеДелМар пишала има и по 600 души дневно, и шо ако има 600 кога од тие 500 остануваат на домашно лекување со парацетамол и чај, 100 идат у болница од кои 40 се задржани на лекување пошто имаат 80 години и 2ца ќе умрат пошто имаат исто толку години и 5 илјади болести у нив.

Јако дело, у рок од 2 дена 2 теста покажуваат различни резултати. Пак ќе кажам, да ти ебам смртоносната болест ако ти требаат 5 теста за да ти докажат дека ја имаш.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Епа ако не сакате полициски час, носете маска бе луѓенца.
Ем сакате мерки, ем не ви се погодува. Или џа или бу. :)
Како бе ти како докторка уште трубиш за маски, стварно објасними како онаа хартија преку уста јас што ја носам од 15 денари може да ми помогне, дали си озбиљна?

Инаку новите мерки се мизерни, стварно ме интересира како ке го изведат тоа броењето на гости по дома...
Еве ситуација:
ти доаѓа полиција добро вечер добро вечер, колку гости имаш?
-4
можели да влеземе да ги преброиме?
-Секој нормален човек ке одговори неможе...
и што праиме?

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.688
Јас не сфаќам како ви е на шала работава, а овдека се работи за нешто многу страшно.....

Државата ќе ни кажува кој смее да ни доаѓа дома и колку луѓе смеат да ни дојдат во нашиот дом....
Државата ќе не казни ако шетаме сами по улица, на Водно, на Солунска Глава без маска, на некоја нива онаму во Скопско Поле, или Мариово секако......

Ќе фрчат од казни џандарчињана со едвај завршено средно..... Уште уз муабет со еден од нив а мој познаник пред некое време ми вика немам јас одговорност што пишувам казни за маска, така ми е наредено. Аха, да, исто како што чуварите во Аушвиц немаа одговорност и така им беше наредено.....

Уште ли мислите дека меркиве се за наше добро, уште ли мислите дека сакаат да направат добрина, но ете не знаат како ?!? Во колкава заблуда сте сите вие ? Зборувам сите, не дежурниве овдека само...
Добро бе луѓе, знаете ли вие дека од февруари ЈСП вози по неделен возен ред, знаете што е во автобусиве сабајле кога одат луѓево на работа ? Мислите не им текна и не увидоа и не им кажа некој во изминативе 8 месеци дека математички е да го зголемат борјот на автобуси а не намалат за да се растерети гужвата?
Друго, маска на отворено ама во завторено со мал милион луѓе со кои не се знаеш во кафана не.
И уште мислите они за здравјето а ?

И не реков дека нема корона, за тоа не дискутирам веќе на форум со 2-3 усијани глави, зборам за лудилово...

Ова е само едно. РЕПРЕСИЈА. И нема да помине овојпат туку така.

Нашите умираа за слободата а ние ја дадовме за демек да не умреме. Никогаш немало поголеми бескичмењаци од сегашноста.
Не е тиранијата крива, народот е.
lele kolku razgalenost u eden post. picheto ne sakalo maska da nosi pa koga nosat merki za da ne zavrsi na kislorod u bolnica plache, tiranija bilo.

realno grujo mnogu poefektiven ke bese vo ovaa pandemija, ke trtneshe kazni 300 evra za maska minimum. vie se mnogu labavi pa zatoa vakvi ligushi ispagjaat od nekoi dupki i peshteri.

Kajgana Shop

На врв Bottom