Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Ерменија е членка на евро-азиската унија и е членка на воениот сојуз - организација за колективна безбедност. Колку подолго Русија чека да и помогне на Ерменија толку повеќе станува очигледно дека членството во тие организации е фарса и не вреди ни пет пари.

Еве анализа од Jerusalem Post.

In the past few years, Turkey’s unprecedentedly aggressive foreign policy has affected all states within Ankara’s area of interest. The renewed conflict in the Karabakh region was viewed by Turkish President Recep Erdogan as a new goal for his imperialist ambitions, which is why the sovereign State of Armenia came under Turkish attack.

On September 27, Turkish-backed Azerbaijan launched a military operation to regain control of the disputed territories of Nagorno-Karabakh. Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu on his Twitter account confirmed Ankara’s readiness to support Baku and fight for its interests, thus protecting the “two countries, one nation” principle. He also called on Armenia to immediately withdraw its troops from the “occupied” Karabakh territories. At the same time, media and social networks started spreading information about the deploying of Turkish military equipment and mercenaries from Syria and Libya into Azerbaijan.

Even before the outbreak of clashes between Armenia and Azerbaijan, on September 19, local Syrian sources revealed that Turkey began recruiting volunteers in Afrin in northern Syria for their further dispatch to the conflict zone. Mercenaries were reportedly taken to a training camp in the Turkish town of Gaziantep, from where they were transported to the Azeri capital of Baku under the guise of Turkish soldiers.

According to Flightradar24.com, Turkish aircraft took off from Mitiga Airport in Tripoli and landed in Baku. Military experts suppose that the aircraft moved a batch of pro-Turkish mercenaries to participate in fighting against Armenian armed forces.

The further activity of Syrian mercenaries can be tracked through regional networks and social media. Reports said that more than dozens of fighters, mostly from pro-Turkish Syrian factions Ahrar al-Sharqiyah and Hamza Division, were killed during clashes in Karabakh. According to the British newspaper The Guardian, Syrian mercenaries weren’t meant to participate in the conflict as a combat force but were “signed up to work as border guards in Azerbaijan.”

Despite the excuses of the Turkish authorities and the statements made by Azerbaijani President Ilham Aliyev on non-interference of the Turkish party in the Karabakh conflict, there is a lot of evidence proving Ankara’s direct interference. The latest example of Turkey’s aggressive policy was the shooting down of a Sukhoi SU-25 aircraft belonging to the Armenian Air Force by a Turkish F-16 fighter jet. Additionally, Ankara intensified its support for Baku with sophisticated “Bayraktar” unmanned aerial vehicles.

Erdogan’s real goals in the Karabakh conflict remain unclear, especially given the fact that Turkish intervention could trigger Russian involvement and further escalation. It is likely that if the opposing sides don’t take practical steps toward a peaceful solution and don’t prevent foreign interference, the world will witness a new long-lasting conflict and more civilian casualties.

Интересно е во врска со конфликтов што никој не го спомна САД како некаков фактор, па дури ни Евреиве.
Автоматски споено мислење:

Ерменија е членка на евро-азиската унија и е членка на воениот сојуз - организација за колективна безбедност. Колку подолго Русија чека да и помогне на Ерменија толку повеќе станува очигледно дека членството во тие организации е фарса и не вреди ни пет пари.
Еременија не е нападната во случајов. Па дури ни Нагорно Карабах не е серизно загрозен.

А мртвите кај се?

Вториот удар на околопното возило на 27ма секунда, после ударот, човек истрчува на 50цм од возилото воопшто неповреден и тоа истрчува од правец на експлозијата. Сите видеа што ги даваат Азериве од дронови, ја даваат само експлозијата, не чекаат да се разчисти. Ова е доволно да легнеш и на неколку метри од екплозијата ќе поминеш неповреден.

Доста снимки сум приметил удираат до ровот и екплозијата дига прашина, меѓутоа луѓето во ровот остануваат неповредени, може само ушите да им зујат, ама пред да се крене прашината снимките ги кратат. Потоа доста снимки има од тенкови каде што ги екслодира ама не прикажуваат што после. Тенкот без проблем може да преживее таква експлозија.

Доста од целите се макети еве на пример на 1:05 го удираат тенкот и од него веќе нема ни трага ни глас... макета. Исто 1:16, 1:34, 1:38, 1:56...

Значи не е дека немаат Еремниве жртви и далеку од тоа дека дроновиве не им предизвикуваат проблеми. Но не е дека се некаков решавачки фактор во конфликтов. На крајот ќе им го најдат лекот :)
Jamajka se sekjavas na toj ministerot ili sto bese vo Irak vo vtorata zalivska vojna koga amerikancite bukvalno na dve ulici od niv bile a ovaj kao mameto im go rasplakavme, gotovi se, amerikancite pepel gi naprajvme. E toj voda mozi da ti nosi :).

Тие договори ја осигуруваат Ерменија, а Карабах не е Ерменија...

Jamajka se sekjavas na toj ministerot ili sto bese vo Irak vo vtorata zalivska vojna koga amerikancite bukvalno na dve ulici od niv bile a ovaj kao mameto im go rasplakavme, gotovi se, amerikancite pepel gi naprajvme. E toj voda mozi da ti nosi :).
Владе можда и може, а можда и не...

Јас кажувам според искуствата од првата војна. Може грешам, ќе покаже времето. Ако не сум во право тоа ќе биде мошне брзо :)

Владе можда и може, а можда и не...

Јас кажувам според искуствата од првата војна. Може грешам, ќе покаже времето. Ако не сум во право тоа ќе биде мошне брзо :)
Ne zboram za to be, mi e gajle mene kolku separatisti zaginale ili preziveale tuku muabetot epten me potseti na nego. Znaes za koj ti zboram taka?

Ne zboram za to be, mi e gajle mene kolku separatisti zaginale ili preziveale tuku muabetot epten me potseti na nego. Znaes za koj ti zboram taka?
Првата војна во Нагорно Карабах ептен ми има оставено впечаток. Станува збор за победа од епски размери, нешто невидено во историјата на модерните војни. И доста ја имам проучувано од секој аспект. Целата победа се базира на извонреден хероизам и одлична координација. Мислам дека ни овојпат нема да биде ништо поинакво. Дури и сега предноста на Азербејџан не е толкава каква што била во првата војна.

Иначе ја знам приказната, само не ми текиња кој беше тој, дури не ми ни текиња дека беше за Ирак.

Ја вратија бојата ерменциве
120756418_3297053370330800_8801442063446097341_n.jpg

Еве уште една снимка од борбени редови. Артилеријава со фатени гласови

@TheGhegClan
Еве како изгледа завземен пункт:

Мора директно на фејс да се види пошто има екплицитна содржина
или вака

Последно уредено:
Еременија не е нападната во случајов. Па дури ни Нагорно Карабах не е серизно загрозен.

Тие договори ја осигуруваат Ерменија, а Карабах не е Ерменија...

Јас не велам воена интервенција да направи Русија, него да испрати порака од типот “Напад на Ерменија е напад на Русија” или порака од некој сличен карактер што ќе им даде до знаење на сите играчи дека Русија стои до нејзиниот партнер.

Прочитав пред некој ден изјава од еден руски писател драматург не ми текнува на името од кога почна срањето во Карабах, вели, Русија треба да се реши дали е империја или трговска компанија во бизнисот со продажба на гас и цевки.

Еве нов момент во цела работа.

Руски ивори јавуваат за интензивно трупање на војска(и доброволци од Либија, Сирија и Пакистан) и воена техника на Азербејџан по целата границата со Ерменија, не само кај Нагорно Карабах. Ова може да значи или одвраќање на војската на Ерменија да се вкучи во дејства во Нагорно Карабах, или припрема за целосен конфликт.

Не бе извини што си помислев дека тие TB2 можат воопшто да се бутнат. Чим се тие Турски, нив само флотата на Дарт Ведер може да ги победи, евентуално ако има среќа.
Ne rekov ne mozat da se butat ne izmisluvaj raboti, celo vreme vikas butnale 120 dronovi gi zamisluvas kako igracki, tie osven so ne se takvi isto se i skapi sto drzavite kupuvaat po 10-20 cena za eden e 7-8 milioni$ celiot inventar na turcia dosega e tokmu 120. grow up pal

Lol...me iznasmea ovoj e covekot clown
1601797544400.png

Последно уредено:
Јас не велам воена интервенција да направи Русија, него да испрати порака од типот “Напад на Ерменија е напад на Русија” или порака од некој сличен карактер што ќе им даде до знаење на сите играчи дека Русија стои до нејзиниот партнер.

Прочитав пред некој ден изјава од еден руски писател драматург не ми текнува на името од кога почна срањето во Карабах, вели, Русија треба да се реши дали е империја или трговска компанија во бизнисот со продажба на гас и цевки.
Мислам дека тоа е јасно. Оттаму и напорите на Русија да се реши мирно ова прашање. Оттаму и воздржаноста на Ерменија да не ја експозува Русија додека има шанса за мир. Иначе до некаде и јас се согласувам со писателот, но во никој случај на светот не му треба нов Советски Сојуз или нова Америка.

Ерменците враќаат со иста мера, напаѓаат градови длабоко на територијата на Азербејџан, ова веќе излегува од контрола.

Степанкерт е бомбрардиран уште пожестоко сабајлево.

Еве да не речат дека не ги предупредиле:

Ejd6FmZXYAAa_-x

Последно уредено:

Прашањево постојано се провлекува и постојано ќе се провлекува низ иднината затоа што тоа е црвот во јаболкото кое ни го подаруваат Западњаците.За да дојдеш до одговор на ова прашање најдобро е да ги прочиташ дипломатските и воените архиви на непријателските страни.Е ве на пример тргни од архивите на Османското Царство па на Британското Царство,Француското,Германското.........се до ден денешен и настаните во нашето најблиско минато.
Ќе видиш што за нив значи Русија во односот со сите православни народи.

Русија мора да биде и едното и другото.
Прашањево може да се упати до секоја голема сила ама како најголема сила на Западот најмногу би прилегало на Америка да ја праша дали е империја или е трговско друштво на Еврејскиот конзорциум?
Кина што е?
Империја или фабрика за производство на пластика.

Последно уредено:
Rusija ne treba da i pomoga na Ermenija i nivnite fanatichni avanturi, i sekako treba da posreduva za mir, kolku shto mozhe.

Ama mozhe slobodno da gi trupa prijatelchinjata shto Turcija gi uvezuva od treti zemji. Sekako pravo ima toa da go pravi zoshto tie prijatelchinja se zakana za regionot i Turcija mozhe da gi nosi sekade, pa duri i vo ruskiot del na kavkaz.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom