Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Znaci li toa deka sekoj sto ke ponudi 5-10-15-20% od zvucna firma kako akcionerski kapital preku berza treba berzata da go otfrli od pricina sto ne sme dorasnati kako sistem za vakov nacin na finansiski izvor t.e. ke bidat izigrani na vakov nacin i dali vo celiov slucaj ima interes organizatorot na berzata da ucestvuva vo krazbata na malite akcioneri ????
Praven interes ??? Pa ne e sigurno praven interesot na akionerite nitu se masoni tuku osnoven interes e da go oplodat kapitalot i da dadat podrshka vo razvoj na firmata a so cel da go oplodat kapitalot !!!
Ako izvorot na finansii e banka i ako bankata ne ja dobie kamatata dali istata sudijka ke odluci na vakov nacin ili ke ja zbrchi firmata so zakonska zatezna kamata????

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
И што значи тоа?
Тоа значи судска дозвола за секој директор да краде од акционерите колку сака!

Малите акционери сега имаат две опции: да ги распродадат сите македонски акции што ги поседуваат по овие многу солидни цени и парите да си ги орочат со 0,5% камата или да си го изнесат капиталот во странство, или да помогнат судот да не го одобри овој претстоечки грабеж на акционерите со тоа што ќе ги информираат сите можни општествени чинители каква катастрофа го чека пазарот на капитал доколку Апелација ја потврди пресудата!

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
Тоа значи судска дозвола за секој директор да краде од акционерите колку сака!

Малите акционери сега имаат две опции: да ги распродадат сите македонски акции што ги поседуваат по овие многу солидни цени и парите да си ги орочат со 0,5% камата или да си го изнесат капиталот во странство, или да помогнат судот да не го одобри овој претстоечки грабеж на акционерите со тоа што ќе ги информираат сите можни општествени чинители каква катастрофа го чека пазарот на капитал доколку Апелација ја потврди пресудата!
Хммм... премалку опции гледаш како за интелигентен човек. Не можам да сфатам зошто сметавте на опцијата дека суд ќе промени одлука на собрание на акционери.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Ова со ПКБ е регулирана злоупотреба на малите акционери и злоупотреба на инвестирањето во акции генерално и секако "гола вода" во однос на криминалот што им се случува на акционерите во ТПЛФ ама нели се претера и досадна беше темата иако постовите имаа многу поширока цел.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Хммм... премалку опции гледаш како за интелигентен човек. Не можам да сфатам зошто сметавте на опцијата дека суд ќе промени одлука на собрание на акционери.
Судот е единствена институција која може да промени, да поништи одлука или да го поништи целото собрание.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Како што собрание на акционери не може да донесе одлука да те убијат тебе или да ти силуваат сестра затоа што тоа е спротивно на законот, така не може да донесе ни ваква одлука за исплата на награда затоа што е спротивно на ЗТД. Не треба премногу интелигенција и образование да се сфати тоа

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne sum mnogu pravnik no vo sustina se sto e pravo a vo edna situqcija nosi NE PRAVO se menuva zakonot i se sprecuva istoto da se povtoruva!!!
No vo slucajov najpovikan e organizatorot na berzata i pravnata logika a ne gledam nikakov angazman od niva strana ova da se nadmine pa so samoto toa e ucesnik vo krazbata !!!
Moralno pravo e za mene vrvot na pravoto i osnova za sekoe pravo pa so samoto toa mislam deka berzata kako glaven organizator na ovaa problematika treba da si najde nacin ova da ne pomine ili pak da sozdade uslovi vakvitr pojavi da bidat utvrdeni da se izmenat zakonite i da vlijae istite strogo da bidat sankcionirani !!!
Komisijata za hartii od vrednost kako drzaven organ da ne se pravi lud i pod itno da nalozi regulacija na pazarot so hartii od vrednost i deluvanje na akcionerite vkljucuvajki go odnesuvanjeto na nadzorniot i upravniot odbor !!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ова со ПКБ е регулирана злоупотреба на малите акционери и злоупотреба на инвестирањето во акции генерално и секако "гола вода" во однос на криминалот што им се случува на акционерите во ТПЛФ ама нели се претера и досадна беше темата иако постовите имаа многу поширока цел.
Пошто веројатно јас бев единствениот што јавно на сите форуми давав поддршка на акционерите на Топлификација во борбата против корумпираниот систем и повеќе пати пробував да го актуелизирам случајот иако не сум бил акционер на ТПЛФ, сметам дека сега имам морално право да ги потсетам другите акционери на често цитираната изрека на германскиот свештеник од времето на нацистите:

Прво дојдоа по социјалистите, а јас молчев. Не бев социјалист.
Потоа дојдоа по синдикалците, а јас молчев. Не бев синдикалист.
Потоа дојдоа по Евреите, а јас молчев. Не бев Евреин.
Потоа, дојдоа по мене – и немаше кој да зборува за мене!

Се сложувам дека акционери во КМБ, АЛК, МПТ, МТУР можеби мислат дека не ги засега лично ако јас или други изгубиме пари на Пекабеско, ама нека бидат сигурни дека корумпираниот систем што ја отера Топлификација у стечај и што сега е на чекор да нѐ оштети нас од Пекабеско ја мести работата за некој месец и Хари и Живко и Андреја и Доне нив уште подобро да ги соголат! У животот секој добива она што го толерира, а ако јавноста и општеството го толерираат ваквото валидирање на грабежот на малите акционери - тоа и ќе го добијат. Сега е моментот за реагирање и делување затоа што Апелација може за помалку од месец дена да ја потврди пресудата и сечии македонски акции да станат безвредни!

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
Како што собрание на акционери не може да донесе одлука да те убијат тебе или да ти силуваат сестра затоа што тоа е спротивно на законот, така не може да донесе ни ваква одлука за исплата на награда затоа што е спротивно на ЗТД. Не треба премногу интелигенција и образование да се сфати тоа
Меѓутоа треба да си доволно интелигентен и доволно искусен за да сфатиш дека адвокат за многу работи ќе ти каже дека е спротивно на законот за да ти наплати.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Меѓутоа треба да си доволно интелигентен и доволно искусен за да сфатиш дека адвокат за многу работи ќе ти каже дека е спротивно на законот за да ти наплати.
За имање доверба у адвокати те упатувам да им доцираш на @TENDO и @mishevski

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Зависи за кого како, ако си акционер незнам дали така би размислувал...
Не после овие вести дека ќе им следи оштета, а и нејзина реинвестиција во произвидство и продажба на струја, за што и веќе имаат дозвола и го прават.

Пуштањето на нафтоводот драстично ќе го намали трошоците за транспорт, а и рафинеријата гледам сакаат да стане ХАБ за транспорт до сите пазари каде што оперира елпе а тоа се:
Србија, Бугарија, Црна Гора и Македонија со над 300 само бензински пумпи

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Dolgo se cekashe na restartiranje na naftovodot, amerikancite vidoa pazar za svoja nafta I nachin da gi ottrgnat rusite, pa normalno kje gi ispeglaat razlikite...

ova kje znaci eksplozija na cenata na okta...

Kajgana Shop

На врв Bottom