jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.578
- Поени од реакции
- 27.426
Да де, тоа статистичарите во обединети нации го нарекле тоа human development index според квалитетот на животот што се води во една држава... Се земаат одредени параметри се множат се делат се праат чуда, и на крај излегува бројка.. Таа бројка помага за да се даде објективен суд за животот на луѓето во една држава и да се спореди со други држави....Wait a little..Веројатно имаме различно поимање на јака држава...За мене е јака држава кога граѓаните на таа држава се среќни и задоволни, кога имаат услови за живот да не набројувам сега кои и какви ќе ми треба еден сат да пишвам.
Ако ти гледаш од воена призма, тогаш, тоа е многу погрешен пристап. Како основна дефиниција на држава спаѓа тоа: добробитта и задоволството на населението на истата.
Веројатно ќе се сложиш со мене дека „хиперсонична“ ракета со вотка и леб и преку еден ден сол, не одат едно со друго..![]()
Еве ти накратко објаснето:
Human Development Index | Human Development Reports
Еве ти ги резултатите и трендовите од 1990:
Квалитетот на животот на една држава може да се подобри за неколку години, додека воената сила е друг муабет. Воената сила и тоа како има улога во добриот живот на граѓаните на една држава, бидејќи безбедноста и стабилноста се важен сегмент за нејзиниот развој.
Последно уредено: