Белорусија

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.405
На запад може да протестираш и да урлаш што сакаш и против кого сакаш. Но кога ќе почнеш да кршиш, фрлаш по полиција и слично, инстантно ти го разбиваат протестот.

Никој не вика па дека таму е совршено ама да ми праиш некои паралели тука со Белорусија и протести во други земји во западна Европа... аха важи :D

Сигурен си?

Еве во Мелбурн моментално пробуваат да протестираат против карантинот веќе неколку пати па ги апсат за интернет објави, им поставуваат блокади да неможат да дојдат во центар на протести, ги казнуваат ако се подалеку од 5км од дома, ги тепаат за не носење маски, матретираат трудници у пижами и баби на клупи седнати, се закануваат на познати личности кој повикуваат на протести. Уште потрагично е што има случаеви каде не дозволуваат луѓе во иста држава (АУС) да патуваат и да присуствуваат на погреби на најблиски, дури ни да се видат со родител кој е пред умирање моментално има случај моментално каде 4 малолетни дечиња неможат да се видат со татко пред умирање а од друга страна на Том Хенкс ум дозволија да дојде да си снима филм (иако предходно беше болен и го избркаа баш од АУС)...

Викторија има премиер диктатор кој донесе вакви закони без препораки од полиција или главните медицински лица во државата, едноставно се води по препораки на СУПЕР КОМПЈУТЕР (бар така ни вика).

Многу наивно гледаш на работите, никаде не е црно или бело.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Во споредба со тоа што го правеа жолтите елеци во Франција, овие се мали деца.
нивото на незадоволство е повисоко можда... жената што ја влечеа за коса е еколошки активист иначе...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.927
Поени од реакции
37.013
Сигурен си?

Еве во Мелбурн моментално пробуваат да протестираат против карантинот веќе неколку пати па ги апсат за интернет објави, им поставуваат блокади да неможат да дојдат во центар на протести, ги казнуваат ако се подалеку од 5км од дома, ги тепаат за не носење маски, матретираат трудници у пижами и баби на клупи седнати, се закануваат на познати личности кој повикуваат на протести. Уште потрагично е што има случаеви каде не дозволуваат луѓе во иста држава (АУС) да патуваат и да присуствуваат на погреби на најблиски, дури ни да се видат со родител кој е пред умирање моментално има случај моментално каде 4 малолетни дечиња неможат да се видат со татко пред умирање а од друга страна на Том Хенкс ум дозволија да дојде да си снима филм (иако предходно беше болен и го избркаа баш од АУС)...

Викторија има премиер диктатор кој донесе вакви закони без препораки од полиција или главните медицински лица во државата, едноставно се води по препораки на СУПЕР КОМПЈУТЕР (бар така ни вика).

Многу наивно гледаш на работите, никаде не е црно или бело.
Никој не вели дека е црно и бело или дека е совршено во западниот свет. На крај ти сепак ја имаш опцијата тој во Викторија да го смениш на избори, за разлика од други земји.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.521
Поени од реакции
43.446
Никој не вели дека е црно и бело или дека е совршено во западниот свет. На крај ти сепак ја имаш опцијата тој во Викторија да го смениш на избори, за разлика од други земји.
и што ако го смениш? Без разлика кој е на власт исто ќе биде, само што глумите лицемерие и поддржувате елџибитисти у Беларус и другите земји кои ви се на списокот за демократизирање а ваквите примери у демократските земји ги ставате под тепих со глупи аргументи као ја имаш сепак опцијата да го смениш на избори, ќе издржиш овие 4 години после свиркај си. :pos: Лицемерие на квадрат.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.927
Поени од реакции
37.013
и што ако го смениш? Без разлика кој е на власт исто ќе биде, само што глумите лицемерие и поддржувате елџибитисти у Беларус и другите земји кои ви се на списокот за демократизирање а ваквите примери у демократските земји ги ставате под тепих со глупи аргументи као ја имаш сепак опцијата да го смениш на избори, ќе издржиш овие 4 години после свиркај си. :pos: Лицемерие на квадрат.
Список на земји за демократизирање немам. Имам едино список за во Веро денес, ако ти врши работа тоа.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.375
Поени од реакции
6.061
Па тие западните земји и попуваат на Белорусија како треба да биде, а не обратно... за едно видео на полициска бруталност во Белорусија, ќе ти постирам по 10 побрутални од 5 западно европски земји...тоа се 50 за едно... Знаеш дека е така..

Ти полициската бруталност ја поистоветуваш со немање демократија, а не јас ...
Па темава како што гледам е за Белорусија, нормално дека ќе се постираат видеа од Белорусија..Имаше некни видео од снимка на улица (пред маркет ми се чини) дете не постаро од 20год. со слушалки на ушите во рацете мирно си врви, трчаат зад него 3ца полицајци, двајца го фаќаат одзади за раце, третиот со гумена палка одзади го мава во рбетот. И овај му вели зошто ме удирате?? Му велат не треба да врвиш по оваа улица, другиот пат ќе бараш друг пат.. Поласат го барам видеото, штом го најдам ќе го постирам..

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Па темава како што гледам е за Белорусија, нормално дека ќе се постираат видеа од Белорусија..Имаше некни видео од снимка на улица (пред маркет ми се чини) дете не постаро од 20год. со слушалки на ушите во рацете мирно си врви, трчаат зад него 3ца полицајци, двајца го фаќаат одзади за раце, третиот со гумена палка одзади го мава во рбетот. И овај му вели зошто ме удирате?? Му велат не треба да врвиш по оваа улица, другиот пат ќе бараш друг пат.. Поласат го барам видеото, штом го најдам ќе го постирам..
Исто постирав видеа од демократски земји чиј пример на демократија треба да го следи Белорусија.... Франција, Британија и слични..... уште фали да се побрутални џандарите и ќе ги стигнат у демократијава....

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.927
Поени од реакции
37.013
Вчера во Франција „само“ 150 уапсени...
Демократија, можеле да уапсат повеќе.
Здравје нареден пат повеќе.

Интересен ми е начинот на кој расправате за работиве. Не навлегувате во расправа дали тоа Лукашенко што го прави е во ред или не, туку веднаш тргнувате со некои компарации со протести во западни земји во обид да направите некое оправдување ваљда.

едниот вели, Лукашенко тепа и апси. Другиот праќа клиплиња на протести од Франција.

Многу добар начин на аргументација :D

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426

Интересен ми е начинот на кој расправате за работиве. Не навлегувате во расправа дали тоа Лукашенко што го прави е во ред или не, туку веднаш тргнувате со некои компарации со протести во западни земји во обид да направите некое оправдување ваљда.

едниот вели, Лукашенко тепа и апси. Другиот праќа клиплиња на протести од Франција.

Па ваљда пошто и Макрон тепа и апси, претпоставувам дека е на добар пат Белорусија ... Кога те прашав како треба да биде Белорусија, ти рече како државите чии клипови ги пуштам ....

Талибан да не треба да го следи во демократијата?

D

Deleted member 12196

Гостин

Кога се обидов да кажам дека во краен резултат е подобра диктатурата на Лукашенко отколку „демократиите“ воведени од западот, имаше коментари дека не треба да се седи со скрстени раце, туку треба да се смени диктаторот (да се проба, можеби ќе е подобро). Западот го смени диктаторот во Ирак, Либија, сега рози цветаат таму. Западот ќе го смени диктаторот и во Белорусија, најголемиот дел од протестантите се на негов платен список. Но што после? Стабилната Белорусија ќе се придружи на Украина. И во Украина западот ги вмеша прстите, ги зеде работите во свои раце, па гледаме како е таму. Шест години воени услови.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.550
Поени од реакции
24.391
Ne prikacvajte povekje videa na policiska brutalnost od demokratski zemji, deckoto i taka traumi si ima od nasilstvata vo Belorusija. Sakate na dusa da go nosite? Jas vekje se plasam od najlosoto, mnogu na srce si gi klava rabotite, osetliv e i mislam deka e dojden do samiot rab od nepravdite sto se slucuvaat vo svetot, posebno vo Belorusija. Uste edna takva snimka i mozi nekoja glupost da napraj, skraja da e. Zatoa ke ve molam, povekje takvi snimki i videa ne.
Автоматски споено мислење:

Ne se pali be @Ne_sum_ja , ne mislam na tebe. Ti oddamna si odluci deka strancite, strancite, ama strancite. I najgolemite sranja da se slucat vo Belorusija, se dodeka strancite stojat pozadi toa, posebno zapadnite stranci, tebe oko nema da ti trepni posto e za nivno dobro zatoa sto neli strancite od zapadot najdobro znaat sto e za niv najdobro. Isto kako tuka.
Ili ne bese taka? Da ne ima nekoj izmeni vo megjuvreme?

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.488
Поени од реакции
5.194

Супер е начинот на дискусија. :ROFLMAO:
Некој таму проба да го покажи Лукашенко како дивјак пошто ете тепал баби и дека е брутален и дека заради тоа треба да се смени.
Одговорот беше пропорционален од таму некој друг дека на Запад не е ништо поарно.
Каков аргумент таков одговор.

Следно е на кој му се поголеми ракетите. :D

Munze

Dr. Oetker
Член од
21 јули 2020
Мислења
203
Поени од реакции
195
Темава е за Белорусија, што верглаш нонстоп за САД? Ако имаш заземено страна исток запад тоа е твој проблем, ама има некој што не зазема страна. Ако има толку протестирачи во САД бројките и математиките за колку отприлика се незадоволни и за нив важат..

На последниот протест викендот за Белорусија се споменуваше бројка 170-180 илјади.
Сега ќе ти кажам зошто вергла за САД. Можам и јас да почнам. Протестите во Белорусија не се ништо ново. Тоа е дело повторно на големата и моќна САД (веќе одамна под наводници) заедно со западна Европа. Или по дефиниција тоа е длабоката држава, светска влада, светска држава, мочуриштето како сакаш кажи го нема да згрешиш.

Белорусија е нападната исто како што беше нападната Украина,Македонија и многу други земји. Исто што се случи и на Србија на 5 ти октомври. Секаде се истите сценарија со исти луѓе со исти спонзори Сорос,Усаид кој сакаш не и многу други невладини организации не знам уште што не немаат. Во Европа за нас малите земји иако Белорусија и Украина не се мали така функционира злосторството на САД. Во другите земји ширум светот поинаку. СО војни. Класични. Но да не почнувам со тоа. Оваа слободно можеш да кажеш цивилизација која го уништи светот која го доведе на раб до оган, која срозе се што можеше да се срозе,уништи народи,историја,убиства,трговии со дрога,оружје,органи и дојде крајот. Ова, ова лудило штп го гледаме па и со оваа вирусот е токму тоа.

БЕлорсија сега е нападната но нема да успеат како што не успееа ни во Украина. Во Азија Тајланд и Виетнам се повторно ги работат т.е. се напднати таму не знам како се одвива работата. Главно кога светот се менува очекуваш да видиш големи тектонски промени. Тоа и се случува. Не оваа година години наназад. Ние го гледаме финалето кое тек ќе претстои и ќе биде болно. Бидејќи историјата учи дека секој пад на секоја голема цивилизација се одвива бавно и болно со последици.

Ќе пробаат и Косово да го решат. Ќе пробуваат секаде. ДА се изнајме време. Но нема да успеат. Не е поентата да завземеш страна. Сега страни има колку сакаш. Не е веќе една. Моќна и голема Америка од која све зависи. Поентата е дали после се што се случи и кај нас и секаде сме го дефинирале ова за што јас погоре тупам со реченици т.е. си го дефинирал непријателот.

Kajgana Shop

На врв Bottom