@Magde. во кои држави низ европа имаш живеено? Ако можеш да пишеш кои се предностите на Канада спрема европскиве земји според тебе. Јас сум Холандија ама ми се бега во некоја земја кај шо се зборува англиски...
Имам живеено во Полска, Швајцарија и Англија.
Во Канада пред се државата ги разгалува своите државјани (според мене).
Менталитетот им е дека ако нешто им следува тогаш ќе го искористат и никој не се буни. Да речеме на пример фирмата ти дава 5 платени денови во годината ако си болен (некои фирми ти нудат плус персонални денови, зависи кај работиш). Нивниот менталитет е дека тие денови се мои и ако јас сакам да се јавам и да им кажам дека не доаѓам на работа, никој не смее да ме праша што ми е. А ако некој се осуди, секогаш можам да им кажам дека не се осеќам психички добро. Можам што сакам да правам во тоа време.
Моментално сум во Полска и му зборев на внук ми да земе ден на боледување и ми кажа дека ако сакаат тука може да дојдат од соцјално да проверат дали си болен пошо они не сакаат да плаќаат некому ако не е болен иако тие денови му следуваат.
Вака се разгалени за се што мене ми е чудно многу. Од секоја плата ни земаат малце$ за осигурувње (employmet insurance EI) ако изубиме работа без наша вина. На другар фирмата му банкротираше и он седеше дома 3-4 месеци и не ни бараше работа, добиваше пари од EI и одмараше прихички, шеташе низ Канада и кога го прашав зашо не бара работа, ми кажа дека тие пари му припаѓаат така да не гледа причина да не ги користи.
Можеш да најдеш работа лесно, во секое време. Менталитет на вработените а особено менаџерите е дека треба да те обучат да напредуваш ошто така и они напредуваат. Не им е намера да те заебат и не ти зујат дека им крадеш работно место.
Канада е држава на емигранти и сите тоа го знаат и го слават. Не мора да зборуваш совршен англиски за да имаш добра работа. Освен тоа државата нуди бесплати курсеви по Англики за нови емигранти за да можеш да се интeгрираш побргу. А јас знам барем 10 души што знаат едвај 15 збора на англиски а живеат таму 20-30годиини, секогаш имале работа, додуша помал избор.
Културата им е да си помагаат и да се фини еден према друг. Многу пати странци ми имаат помогнато во ситуации кај што може да продолжат да си одат по пат и да не ги интересирам, ама сакаат да помогнат. Кога дојдов во Канада, се губев секој ден. Прашав еден возач на автобус дали тој бр на бус е ок кај што сакам да одам и ми се понуди ако сум един патник он ке ме однесе до дома пошо му е последна тура тој ден.
Од кај и да си, тука има заедница за тебе. Се сообираат Македонци да речеме и исто си помагаат. И помогнав на една тетка да преведе Полски продукт, и прозборев на македонски и по 10 мин муабет ми поnуди работа. И многумина се такви, некој нив им помогнал и они помагаат некому.
Кола не е луксуз, е потреба. Канада е огромна и не е лесно без кола. Јавниот превоз им е добар ама ако не работиш блиску до дома, може да трошиш многу време на превоз. Ама колите и бензинот не се скапи така да повеќе се исплати да имаш кола.
Храната не е скапа. Пакувањата се многу поголеми пошто луѓето се научени да купуваат за цела недела или месец, така да заштедувапш многу. Имаш ефтини и луксузни маркети така да имаш избор за како трошиш.
Едино што не ми се допаѓа како на емиграт што да добиеш кола/телефон/стан/кредитна картица - гтреба да имаш нешто што се вика Cedit score.
Уште не сум сигурна како функционира скроз пошто е многу досадно, ама идеата е да знаат дали имаш долгови, плаќаш се на време, дали си задолжен многу итн. Ако си нов емигрант, немаш историја на трансакции и сметки, така да многу места те одбиваат зашто немаш доволно поени. Ако те одбијат за кредитна картица и за телефон тога немаш сметка да им покажеш дека ја плаќаш на време, ако некој не ти изнајми стан тогаш не моќеш да градиш поени итн...
А најтужно е што во ако сакаш да провериш колку поени имаш треба да платиш.
Се ова многу зависи колку време работиш во некоја фирма некогаш, колку заработуваш и каков тип на работа е.
Во споредба со Швајцарија да речеме, таму плаќаат многу подобро ама без јазик таму може да се сликаш. Многу е тешко да добиеш докумети, колку што се сеќавам еден тип ми кажуваше он мора да живее и работи таму 12 години да се кфалификува. Ќерка им родена таму треба да чека околу 10год пред да се кфалификува.. Не прифаќаат баш емигранти и стварно треба да имаш топ работа за да се исплати да живееш таму.
Англија ми беше ненормално скапа,4 семејства живееа во 1 куќа пошто е ненорmално сапо да изнајмиш и плус пренаселена е државата така да не градат многу. Во канада цело време се градат куќи и згради и градежните фирми не може да постигнат...
не знам што друго да ти кажам.....