Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
Decki dali znae nekoj kako odi procesot za prefrluvanje na smer?

Ova mi bese prva godina na FINKI, momentalno imam polozeno 5/10
ne gi imam polozeno Strukturno, DS1 , K1 , K2 , DS2

Ako ne uspeam barem dva od zimskite predmeti da polozam vo ovaa sesija , se mislam da prefrlam smer bidejki ne gledam zosto povtorno da rizikuvam so matematikive
a i ke treba nekogas da imam VIS a site vikaat deka e mnogu - mnogu potesko od Kalkulus I Diskretna
Q: Dali stvarno se faktor matematikive za da si dobar programer?

Zatoa se mislev da se prefrlam na PIT.. od 3 semestar
Q: Dali figurira na koj smer ke zavrsis na fakultetov, ili sepak najmnogu se vrednuva tvoeto off-fakultet istrazuvanje , samointeresiranje i rabota?

I dali ako primer polozam DS1 ( a go nema toj predmet vo PIT ) avtomatski ne mi se vazi ?
Znam deka zadolzitelnite predmeti ke se swapnat so drugi no sepak...

PS: Nekoj da dade ohrabruvacki sovet sho ima zaglaveno od startot na fakultetov no uspeal da odglavi :'( , bidejki momentalno sum mn zbunat i demotiviran od paganje i malce uplasen za idninata... Hope you guys can help

Да не претерам, ама јас кога студирав некои 100 студенти годишно од другите смерови се префрлаа на ПЕТ (сега ПИТ)

Околу математиката, барем основни работи секако треба да знаеш.
Понапредни зависи во која област од програмирањето ќе се насочиш. Искрено тука добар дел од проектите и не бараат напредни познавања од математика.
Муабетот е дека со математика се развива логиката. Како програмер треба да си добар логичар. Но не значи дека ако не знаеш да решиш интеграл нема да знаеш посложено квери до база да напишеш пример :D

Не е важен смерот воопшто. Знаењето и портфолиото е битно.

Задолжителен предмер кои си го положил, а на друг смер не е задолжителен, ќе ти се прифати како положен изборен.

Decki dali znae nekoj kako odi procesot za prefrluvanje na smer?

Ova mi bese prva godina na FINKI, momentalno imam polozeno 5/10 Zapisan sum na KN, na pocetokot od prv semestar iskreno ne ja sfativ rabotata seriozno
i gi trpam sega posledicite... Vtor semestar definitivno bese pouspesen so AOK , OOP i Veb ..
predmetite sto
ne gi imam polozeno se Strukturno, DS1 , K1 , K2 , DS2

Ako ne uspeam barem dva od zimskite predmeti da polozam vo ovaa sesija , se mislam da prefrlam smer bidejki ne gledam zosto povtorno da rizikuvam so matematikive
a i ke treba nekogas da imam VIS a site vikaat deka e mnogu - mnogu potesko od Kalkulus I Diskretna
Q: Dali stvarno se faktor matematikive za da si dobar programer?

Zatoa se mislev da se prefrlam na PIT.. od 3 semestar
Q: Dali figurira na koj smer ke zavrsis na fakultetov, ili sepak najmnogu se vrednuva tvoeto off-fakultet istrazuvanje , samointeresiranje i rabota?

I dali ako primer polozam DS1 ( a go nema toj predmet vo PIT ) avtomatski ne mi se vazi ?
Znam deka zadolzitelnite predmeti ke se swapnat so drugi no sepak...

PS: Nekoj da dade ohrabruvacki sovet sho ima zaglaveno od startot na fakultetov no uspeal da odglavi :'( , bidejki momentalno sum mn zbunat i demotiviran od paganje i malce uplasen za idninata... Hope you guys can help
Јас бев делумно заглавен во прва година, со неположен СП од прв семестар. Си мислев дека не сум за факултетот, бидејќи логиката тешко ја смислував. Грешка бев. Логика не се стекнува со 1 недела решавање. Колку и да не ти оди, земи решавај и решавај задачи. Губи по цел ден за да смислеш решение, но ќе ти успее. Никако не барај готови решенија на задачите. Сега сум веќе пред дипломирање (уште само дипломска ми остана). Да го слушам СП како предмет, би одел на 100/100 поени и 10ка. Прелесен ми е сега. Совет за СП, пред да почнеш со решавање, добро осмисли во кој правец ќе го куцаш кодот, лист и пенкало ти е добра опција за визуелна претстава.

За математиките, додека ги учев, не ми беа омилени, па го имав ставот дека за ништо нема да ми користат во животот. Грешка бев. Ќе видиш понатаму дека се основа на сѐ поврзано со инженерството.

За смерот, барем досега од сите интервјуа што сум ги имал за работа, никој не ме прашал за смерот кој го учам. Не ги интересира тој податок. Некои фирми дури ни факултетот не ги интересира. Слободно префрли се на ПИТ, барем олесни си го студирањето.

Decki dali znaete dopolnitelnata sesija , dali ke bide posle dve nedeli ili posle edna nedela od ispitnata za predmetite od leten semestar?
Nekoj info?

Здраво колеги, како се гледа тежината на изборен предмет, во зависност од тоа дали е H1, H2, H3?
Moже некој да ми каже? И воедно, ми останува за презапишување еден предмет, прва година сум па не можам да најдам инфо за ова. Колку се плаќа за презапишување, од кредит или? Ви благодарам

Moже некој да ми каже? И воедно, ми останува за презапишување еден предмет, прва година сум па не можам да најдам инфо за ова. Колку се плаќа за презапишување, од кредит или? Ви благодарам
Си ги плаќаш само кредитите за предметот

Си ги плаќаш само кредитите за предметот
Може малку подетално, колку се плаќа од кредит или каде можам да ги најдам тие конкретни информации да не ве замарам и вас?

Може малку подетално, колку се плаќа од кредит или каде можам да ги најдам тие конкретни информации да не ве замарам и вас?

Ратата за семестар 6150/12300 (волку мислам беа) се однесува за 30 кредити.
Еден предмет е 6 кредити (по 205/410 денари во зависност државна/приватна квита).
Така што еден предмет те чини 1230/2460 кредити

Овие пари не се плаќаат посебно, туку влегуваат во редовната рата (5 предмети 6150 денари или ако го запишуваш со молба како 6ти 7380 денари)
Крајно, кога ќе ги запишеш предметите во iKnow потребната сума што треба да ја платиш ќе се ажурира во системот ќе си ја видиш сам.

dali nekoj znae kolku predmeti najmnogu mozam da prezapisam so molba?

Здраво, сакам да прашам околу промена на смер. Имам неколку положени предмети од прва и втора година, но ептен заглавив со некои од постручните. Моментално сум на КН и се мислам за некој друг (смер на кој што не би изгубил сите преостанати мозочни клетки) и не знам како работи цело тоа.

Каде ми одат моите неположени предмети, и дали треба нешто додатно да направам со нив?

Препорака за на кој смер да сменам? Се мислам за ПИТ.

Фала однапред

Здраво, сакам да прашам околу промена на смер. Имам неколку положени предмети од прва и втора година, но ептен заглавив со некои од постручните. Моментално сум на КН и се мислам за некој друг (смер на кој што не би изгубил сите преостанати мозочни клетки) и не знам како работи цело тоа.

Каде ми одат моите неположени предмети, и дали треба нешто додатно да направам со нив?

Препорака за на кој смер да сменам? Се мислам за ПИТ.

Фала однапред

Па 99% го одбираат ПИТ (екс ПЕТ) ко алтернатива.

Неположените си остануваат неположени нормално. Изборните предмети и задолжителните кои на ПИТ не се задолжителни не мора да ги презапишеш ако не сакаш. Запишуваш друг предмет место нив.
Задолжителните на КН што се задолжителни и на ПИТ ги презапишуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom