Проблем со влага во куќата

• Креатор на темата Креатор на темата Billy Hope
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
22 мај 2016
Мислења
53
Поени од реакции
60
Локација
Skopje
Здраво дечки, имам прашање за луѓе што се разбираат.
Куќата ми е градена пред земјотресот, и без некоја изолација на темелите.
Делови од надворешниот ѕид, имено малтерот од надвор, се има целосно одронето од циглите, а некои делови се има испукано и надуено нанадвор.
Имам септичка јама што ми е скоро залепена до куќата и сумљам дека е тоа изворот на целата влага. А може и не е целата, малтерот од надвор е гол, немачкан, дали тоа впива влага од воздухот и го тера да се рони и набубрува?
Прашањето ми е како вие би се справиле со проблемов. И дали би било паметно да ставам веднаш термофасада од надвор, или треба прво проблемот со темелите да се реши, незнам дали термофасадата би ја заробила влагата внатре испод стиропорот и би направило поголеми проблеми.

Здраво дечки, имам прашање за луѓе што се разбираат.
Куќата ми е градена пред земјотресот, и без некоја изолација на темелите.
Делови од надворешниот ѕид, имено малтерот од надвор, се има целосно одронето од циглите, а некои делови се има испукано и надуено нанадвор.
Имам септичка јама што ми е скоро залепена до куќата и сумљам дека е тоа изворот на целата влага. А може и не е целата, малтерот од надвор е гол, немачкан, дали тоа впива влага од воздухот и го тера да се рони и набубрува?
Прашањето ми е како вие би се справиле со проблемов. И дали би било паметно да ставам веднаш термофасада од надвор, или треба прво проблемот со темелите да се реши, незнам дали термофасадата би ја заробила влагата внатре испод стиропорот и би направило поголеми проблеми.
Не инвестирај денар во таа куќа, ако нема добрахидроизолација подрумот не го рачунја дека можеш да го употребиш за било што.
Собери пари и нова куќа, џабе ако странично ја решиш хидроизолацијата ако на под ја немаш.

Пријател има куќа и не може ни да ја користи ни да ја издава, заради овој проблем.

После многу испитувања, испадна дека е најоптимално да ја сруши барем пола и пак да ја изгради за да го реши проблемот.

Da se iskopa okolu zidovite do nula, da se stavi kondor traka pa geomembrana, a na plocata 2cm stiropor, najlon, kosulica, pa hidromal flex ili nekoj drug plastifikator.
Ako nemas uslovi za kopanje, I stranicnite zidovi so plastifikator, no go toj slucaj ciglite ke bidat nacicani so voda.
Plastifikatorite se koristat za bazeni I rezervoari za voda, nema da imas nikakov problem so vlaga.
Kakvo rusenje kakvi bakraci, denes ima tehnologija za ovoj problem.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Da se iskopa okolu zidovite do nula, da se stavi kondor traka pa geomembrana, a na plocata 2cm stiropor, najlon, kosulica, pa hidromal flex ili nekoj drug plastifikator.
Ako nemas uslovi za kopanje, I stranicnite zidovi so plastifikator, no go toj slucaj ciglite ke bidat nacicani so voda.
Plastifikatorite se koristat za bazeni I rezervoari za voda, nema da imas nikakov problem so vlaga.
Kakvo rusenje kakvi bakraci, denes ima tehnologija za ovoj problem.

А постојат ли фирми/мајстори што се бават со ова?

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Bilo koj zidar ke ti go napravi ova, za hidromalot mozes i sam da go naneses.
No imaj predvid deka ke treba 3 race plastifikator da naneses, ne e bas eftin.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom