- Член од
- 19 септември 2009
- Мислења
- 5.081
- Поени од реакции
- 4.932
Во скопје 1912 се дочекани као ослободите, после 1920 и пренесувањето на посмртните остатоци од жртвите ид зеврњак мислам дека од секое кумановско село излегле сите за да идадат почит за ослободувањето, бријјкава од 90 псото ти е смешна и непоткрепена со ништо.види, покрај србоманските села имало и такви што не биле. Сепак 41ва и 15та 90%+ од словенското население ги дочекува бугарските војски како ослободители
ако ск бил на утакмицата свесен си зишто беше извиждана не поради србија и срби туку поради други работи, бидејќи и јас бев на истата, а се договоривме да не се звижди мак химна.... Може нема зближување со Бугарија, ама од другата страна имаме процес на тргање од србите. Ако тука 99та палеа за вас амбасади денес пола македонци немаат добро мислење за вас и најзвиждена химна што сум бил на некој натрпевар во мојот живот беше српската.
99 палеа амбасада и пак би палеле кога би можеле, денес се дешава во македонско општество ретко некој да нема што нема симпатии према фк и кк звезда, према нивни глумци, пејачи, спортисти како ѓоковиќ, јокиќ, богдановиќ, матиќ, станковиќ, плус на сето тоа ниту еден македонец не би го одобрил признавањето на косово... кажими кој бугарски глумец или спортист или пејач се толку обожавани како српски, иако имаш балканика 20 години во етер, а го имаше имлудогорец...
А наеднаш се појавуваат па се претпоставува, немој вакви работи, кога истите тука биле и македонците знаат за краљевиќ марко, и пиво крстија по него овие твои бугарски ретко кој ги памти еве јас првпт слушам по твоја логика исто може да се претпоставува дека се од пловдив доселени.а ако потеклото им е од Херцеговина или Далмација и наеднаш во Македонија се појавуваат во ера на Душан, какви се тогаш?
Инаку интересно е како во 11ти век ги имаме Самоил, Гаврил Радомир, Јован Владислав, Петар Дељан, Ѓорѓи Војтех и сите бугарски големци кои дури и во византиско време за зебележани и што дигаат востанија,а наеднаш со српската држава се појавуваат некои си Дејновиќи и сличн
граделе само за свое население, зошто нема во софија српска црква или во некој бугарски дел... ти кажав во тоа време цркви биле и училишта и болници и бинлиотеки, сигурно во нив не учеле како се бугари а нивни краљ србин.граделе сите и во секое време. Само цркви, манастири и крепости се граделе. Ко што граделе сите и во земјите што ги освојуваат. Христијанството морало сите да го следат и морало секаде да има цркви. Не решавале, ете овде има срби ќе им изградиме црква, а подоле има Албанци и не им градиме на нив кој ги ебе.
кој што несомнено е србин од фамилија мрњавчевиќо.Марко е славен како последен христијански владетел на оваа клета блгарска земја кај што бранел турците да обљубуваат девојки блгарки
во албанија да, посебно каде што бил скендербег родено име ѓураѓ од фамилија кастриотиќ, на кој таткому бил иван, мајкаму воислава која била принцеза ќерка на гргур бранковиќ...азумно е да се претпостави дека Мрњавчевиќи се увезини и не се домицилно становништво, бидејќи пред српско царство не се ни спомнуваат тука. Уосталом и сите благородници во тоа царство други како Дејановиќ, Јован Оливер и сличните се знае дека не се локалци, а српски благородници владеат и со Албанија, Грција, делови од Бугарија итн. И таму да не се Срби случајно
прво за бабунски акос акаш ке ти најдам песми само ти пројави жеља, друго тоа исто така ти е само на претпоставка дека народот ги славел бугарите како тодор александров кој биледен од понруталните бандити, третто во сите битки баш тие бабунски и довезенски извојуваат победи против бугарите каде позади нив застанува локално население, инаку како мислиш дека би ги добиле битките ако позади нив нестои локално население туку само стотина четници?, четврто сигурно песми за бабунски не се толку познати од причина што на народот им е врежано сеќавање замкосово рамно, обилиќ, цар лазар и краљевиќ марко ( прочитај ја книгата што ти ја постирав), така да во денешен речник би кажале дека имало далеку попопуларни витезови од бабунски и довезенски во колективното сеќавање на народот пто е уште еден доказ за српската свест, а ниту една песма за средновековни владетели од бугарска страна.Кога сме кај преродбениците, чудно како нема меѓу нив ниту еден србин или просрпски ориентиран, ама сите до еден им се деклраирани бугари. Како тоа ВМРО е славено, а бандите на Довезенски и Бабунски се оставени да скапаат заборавени во историјата. Чудно како народов ни песна не им посветил, бар во 19ти век тука било да ги памти.
Македонците може денес имаат дисторзирано гледиште за какви биле ликовите што ги слават, но ги слават тие што биле бугари, тие што припаѓале на Егзархијата додека твоите се ставени на листа на предавници и одродени.
Автоматски споено мислење:
Поентата ми е што сака народот.Поентата ми е каj одат војводите на востанието.
Автоматски споено мислење:
Знаеш како викаме, „Српски је курчити се“, едноставно ни се може пак ке кажам имаме муда да излеземе на црта на секого па и да добиеме по пичка како со НАТО, со Мурат... и тоа утре да се случи пак ке видиш момци на кошаре и ггазиместан како пробуваат да бутат авиони и бушат султани, за разлика од вас бугарите кои сте газолизачи на секоја поголема империја што се појавилаи и турска и аустроугарска и руска и по најново нато воена империја.Абе кој ја брои српската сељачана надвор од Македонија? Убаво им направија во последните 30 год. баш поради тој комплекс на голема вредност шо го имаат. Типичен нарцисоиден народ. Еден пример, минатото лето бев на одмор во Саранда Албанија. Преубаво беше, многу културни домаќини. И седнавме со сопругата во едно ресторантче кога после нас доаѓаат едни Срби. Верувај не зборуваа туку се дереа. На сите гости им падна незгодно, а овие мака немаат како мислиш тие се центар на светот. Никаква култура.
Знаеш кое чуство е да те гледаат со стравопочит кога одиш на страна, а посебно на утакмица тоа е најизразено таму, одиш во Немачка локалците те избегуваат, одиш во Парис ти се собираат чамуги поаѓаат и оп ај назад нема дирање со овие, одиш во Италија те пречекуваат со огромна почит, одиш во Грција те поштуваат како најроѓенији, одиш во Москва таму те рачунаат за брат, риваалските ЦСКА Москва не напаѓаат бидејќи нејќат да удираат на Срби... веруј ми чуството е непроценљиво, ама неможам да ит објаснам на тебе бидејќи го немаш осетено тоа како Бугарин гледаш со понизност према останати народи како немци, аустрици и останата западна олош, и тоа не е само понашање на утакмици, исто сум доживеал на одмор во грција, на одмор во анталија кога случајно налетав на руси, на обично шетање по немачка и прага, едноставно ти ја знаат историајта на државата и имаат почит... така да „Српски је курчити се“ ти се допаѓало како бугарин или не тоа е така со децении граден тој ментален склоп.
Последно уредено: