Програмери (Вработување)

• Креатор на темата Креатор на темата xlisp
  • Време на започнување Време на започнување
Општ недостиг. Од 30тина отворени позиции годишно, дали пола се затвораат. И многу често е компромис. Ако најдеш кандидат што ќе те импресионира на интервју, како лотарија да си добил се осеќаш и запињаш уште истиот ден да му понудат договор.
Ама проблемот е што сите фирми у принцип бараат сениори или луѓе барем со 2-3 години искуство. А, овие кутрите што излегоа од академии после 6/12 месеци не можат да си најдат работа. Еден куп јуниори, за нив нема работа.

Ама проблемот е што сите фирми у принцип бараат сениори или луѓе барем со 2-3 години искуство. А, овие кутрите што излегоа од академии после 6/12 месеци не можат да си најдат работа. Еден куп јуниори, за нив нема работа.
И студенти еден куп има. Овие се само шлаг на тортата

Не бе, и за graduates позиции, без ден работно искуство да имаш кандидат што ќе те импресионира е како лотарија да си добил. Под импресионира подразбирам да солидно ти одговори ооп прашања и да разбира како функционира веб апликација. Не дај боже да се понадеваш дека прочитал нешто надвор од испитите или недај боже сработил некое проектче и стаил на гит. Ако тие куп јуниори се барем просечни и стварно имаат желба за учење не би биле без работа повеќе од 2-3 месеци. Ама тешко им е да седнат нешто сами да сработат и мислат дека ако завршиле факс/курс работа треба да им падне од небо.

Не бе, и за graduates позиции, без ден работно искуство да имаш кандидат што ќе те импресионира е како лотарија да си добил. Под импресионира подразбирам да солидно ти одговори ооп прашања и да разбира како функционира веб апликација. Не дај боже да се понадеваш дека прочитал нешто надвор од испитите или недај боже сработил некое проектче и стаил на гит. Ако тие куп јуниори се барем просечни и стварно имаат желба за учење не би биле без работа повеќе од 2-3 месеци. Ама тешко им е да седнат нешто сами да сработат и мислат дека ако завршиле факс/курс работа треба да им падне од небо.
Критериум за добар кај почетник:
- знае да објасни како функционира веб апликација, без да се изгуби на втора реченица.
- знае да раскаже за ООП принципи и знае да наброи повеќе од еден пример (првиот обично е од интернет прочитан) за нив.
Импресивен:
- знае што е СОЛИД, бар теоретски.
- има пушнато код некогаш во живот, и знае да го објасни тоа што го напишал.

Критериум за добар кај почетник:
- знае да објасни како функционира веб апликација, без да се изгуби на втора реченица.
- знае да раскаже за ООП принципи и знае да наброи повеќе од еден пример (првиот обично е од интернет прочитан) за нив.
Импресивен:
- знае што е СОЛИД, бар теоретски.
- има пушнато код некогаш во живот, и знае да го објасни тоа што го напишал.
Јеп, тие се тие високи критериуми заради кои почетниците седат без работа.

Јеп, тие се тие високи критериуми заради кои почетниците седат без работа.
Вие се заебавате? Имам идено на интервјуа каде што се бараат алгоритми, bigO нотација, дата структури. Нешто што никој курсаш нема шанса да го знае. Кај секоја фирма е различно. Вие генерализирате како кај сите фирми да е исто интервјуто и сите ќе бидат импресионирани ако ги знае некој солид принципите. Yeah right

Вие се заебавате? Имам идено на интервјуа каде што се бараат алгоритми, bigO нотација, дата структури. Нешто што никој курсаш нема шанса да го знае. Кај секоја фирма е различно. Вие генерализирате како кај сите фирми е исто и сите ќе бидат импресионирани ако ги знае некој солид принципите.
А тој курсаш зашто не седне да го научи? Тоа ако завршил курс не го спречува да продолжи да се надоградува. И да, тоа што те прашувале се основи. Ако не го знаеш треба или да го научиш или да си бараш друга струка.

Вие се заебавате? Имам идено на интервјуа каде што се бараат алгоритми, bigO нотација, дата структури. Нешто што никој курсаш нема шанса да го знае. Кај секоја фирма е различно. Вие генерализирате како кај сите фирми да е исто интервјуто и сите ќе бидат импресионирани ако ги знае некој солид принципите. Yeah right
Употреба на СОЛИД принципи е 100 пати покомплексно од тоа што го наброја. Што те имаат прашано за алгоритми и дата структури што беше толку тешко?

А тој курсаш зашто не седне да го научи? Тоа ако завршил курс не го спречува да продолжи да се надоградува. И да, тоа што те прашувале се основи. Ако не го знаеш треба или да го научиш или да си бараш друга струка.

Не млати празна слама, човек што нема учено факултет за компјутерски науки сигурно нема учено дата структури и алгоритми. Ниеден човек со курс ги нема допрено тие работи
Автоматски споено мислење:

Употреба на СОЛИД принципи е 100 пати покомплексно од тоа што го наброја. Што те имаат прашано за алгоритми и дата структури што беше толку тешко?
мене не ми е муабетот дека било тешко, муабетот е дека ако не си на тој факс нема да ги знаеш тие работи. Секој што почнува да учи да програмира учи некој јазик а не дата структури.

Не млати празна слама, човек што нема учено факултет за компјутерски науки сигурно нема учено дата структури и алгоритми. Ниеден човек со курс ги нема допрено тие работи
Ама ти си глуп или што ти е проблем? Кога го заврши курсот завет ли даде дека нема да учиш алгоритми или дата структури? Кој побогу те спречува да учиш сам? И познавам доволно луѓе што не учеле ни факс ни курс ама ги знаат овие работи. Ама јасно ми е зашто не си се вработил до сега. Со ваков став ни у гранапче не им требаат.

Ама ти си глуп или што ти е проблем? Кога го заврши курсот завет ли даде дека нема да учиш алгоритми или дата структури? Кој побогу те спречува да учиш сам? И познавам доволно луѓе што не учеле ни факс ни курс ама ги знаат овие работи. Ама јасно ми е зашто не си се вработил до сега. Со ваков став ни у гранапче не им требаат.

Ич тебе шупчето да не те боли за мене, глеј си ја работата.

мене не ми е муабетот дека било тешко, муабетот е дека ако не си на тој факс нема да ги знаеш тие работи. Секој што почнува да учи да програмира учи некој јазик а не дата структури.
И за да го сфати јазикот, бар минимално, мора да разбере дата структури. Единствено што треба е да инвестира недела дена, за да го консолидира знаењето. Инаку да, да дојдеш на интервју и изговорот ти биде овие работи не се учат на курс, нема да добиеш работа. Не затоа што нема потреба од кадар, туку затоа што никој не сака глуп кадар.

Проблемот е што сите мислат дека ќе платат курс 2000 евра и со тоа ќе може да калапат после плата од 1000че месечно.
Не бе дечки, исто како што факултетот е промашена инвестиција и скоро и да не ве спрема за понатамошната работа (го плаќате само за пусулчето), така и со тие академиите. Програмирањето не е само куцање код и знаење на еден програмски јазик, си захтева познавање од многу други работи во IT делот.
Еве на кратко имав извадено во друга тема што според мене треба барем теоретски да знае секој почетник за да може брзо да стигне до работа и да напредува.
За бекенд:

COMMUNICATION PROTOCOLS
  • TCP
  • UDP
  • HTTP
  • WebSockets
WEB SERVERS

DATABASE ENGINEERING

• SQL vs NOSQL
  • RDBSM vs ODBSM
PROXY
  • Cashing
  • Reverse
  • Load balancers
  • TLS termination
CACHING
  • Memory caching
  • Stateful
  • Stateless
WEB API

MESSAGING SYSTEMS

MESSAGE FORMATS

SECURITY

• ENCRIPTION
  • TLS
  • OPENING/CLOSING ports
Класичен фронтенд не сум работел никогаш во живот и искрено можеби некој ќе ве насочи подобро, од мене совет ви е си прочитате барем основи од:
  • MVC
  • MVVM
  • HTML
  • CSS
  • Javascript
  • UI/UIX
па после да одите на некој фрејмворк + барем основни познавања на голем дел од работите што ви ги наведов кај бекенд.

Јазик за брзо наоѓање работа во мкд: C#, javascript, java
Најлесна синтакса: python
нешто кое сигурно ќе ви затреба кај било кој сегмент SQL.

Да завршиш факултет и да очекуваш одма да најдеш работа без сам да учиш и да се надградуваш можеби функционира во некоја Х струка. Еве не ми текнува некој таков факултет. Кувар да завршиш, има до крај на живот да учиш. Правен, медицина исто. ИТ е на врвот тука, да му ебам мајката секоја година има нови технологии, надградби на верзии, логика еден куп... во оваа струка се учи додека си жив. Срамота е да очекуваш да најдеш работа само затоа што си завршил факс. Кај нас бидете среќни ако се појават на интервју со некој свој код што искуцале и што знаат да го образложат. Се останато е џокер.

Чекајте сега малку, сакате да кажете дека има луѓе кои аплицираат за работа без да имаат познавање од овие основни работи кои сте ги набројале погоре? Луѓе кои тукушто завршиле курс и директ во фирма еј здраво, дојдов јас да ме вработите? :icon_lol:

Како да го наречам ова, преголема самодоверба, неинформираност или како?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom