Програмери (Вработување)

• Креатор на темата Креатор на темата xlisp
  • Време на започнување Време на започнување
Многу е гужва на пазарот моментално, еве ви една статистика што се дешава, за 92 работи се борат 7400+ луѓе, можеби бројката е и наместена но еве да речеме и 2000 да се, сепак не е мала бројка. Луѓево се тргнати у тој смер и фирмите играат курташак кога ќе видат на секој оглас со над 50 кандидати. Ја кога бев у една фирма од поголемиве на тестирање влеговме едно дваесе души плус тоа не беше само за тој ден, башка што тестирале цела недела, и тоа све беше за две практикантски позиции, па сеа видете.
Прегледај го приврзокот 262478
Лаика воопшто и не е мерило некое. Пола од регистрираните се акаунти што само се регистрирале да видат што е, други не ни бараат работа. Сајтов ни година не постои

Лаика воопшто и не е мерило некое. Пола од регистрираните се акаунти што само се регистрирале да видат што е, други не ни бараат работа. Сајтов ни година не постои

леле леле, аргументов ти е лудница. ХЕХЕХЕ КОБе лајкче одма да ти стаи. Иначе најди ми некој поарен ако имаш, во што се сомневам.

леле леле, аргументов ти е лудница. ХЕХЕХЕ КОБе лајкче одма да ти стаи. Иначе најди ми некој поарен ако имаш, во што се сомневам.
What? Што кажа ни самиот не знаеш, а да бидам искрен ама ич не те сфатив. Не е никаков аругмент, факт е дека Лаика постои од скоро, и е локален сајт од балканот. Јас сум таму регистриран уште бета кога излезе првите денови, и доста мои познаници. Ниту некоаш сум се логирал, ниту некој што познавам барал таму работа.
За фриленс се оди директно на апворк, за фул тајм ИТ компаниите или HR луѓето си постираат на фејсбук во одредени групи (3-4 се), и ама баш никаква потреба нема од Лаика. Плус тука е и linkedin.

What? Што кажа ни самиот не знаеш, а да бидам искрен ама ич не те сфатив. Не е никаков аругмент, факт е дека Лаика постои од скоро, и е локален сајт од балканот. Јас сум таму регистриран уште бета кога излезе првите денови, и доста мои познаници. Ниту некоаш сум се логирал, ниту некој што познавам барал таму работа.
За фриленс се оди директно на апворк, за фул тајм ИТ компаниите или HR луѓето си постираат на фејсбук во одредени групи (3-4 се), и ама баш никаква потреба нема од Лаика. Плус тука е и linkedin.

па и групите еве, вработување во ит има преку 13к членови и другите приближно. Пехчево нема 13 илјади луѓе а не сите тие у еден ајти сектор да ги набуташ.

па и групите еве, вработување во ит има преку 13к членови и другите приближно. Пехчево нема 13 илјади луѓе а не сите тие у еден ајти сектор да ги набуташ.
Ама како ги вадиш бројкиве свака част. Не значи дека ако во групата има 13.000 луѓе дека бараат сите работа. И јас сум во ИТ група за огласи у Америка и Лондон, па не значи дека таму барам работа.

Проблемот кај нас е што нема квалитетни сениори, се е џуниор позиции. Тие што се сениор се веќе киднати или вработени на добра позиција.

Па што не одиш во фирма?

И не можеш на почетник без никакво искуство да му викаш да почне фриленс пошто едноставно не е способен за тоа. Ако под фриленс подразбираш со Индијцине да се такмичи на апворк тоа е губење време. Едно што е малку платено, друго што 90% од огласите се ставени од девелопери кои не можат да се снајдат во тоа што се бара од нив па го стваат на некоја таква платформа за минимален буџет. Имаш златен Линкдин, секојдневно имаш безброј огласи за работа со полно работно време. Е за да таму некој те примети треба и скилс да имаш градено со години, како и одличен англиски. Не сте свесни комуникацијата со клиентите колку значи во IT сферата.

Абе златен и јас бев почетник некогаш и еден ден, да ЕДЕН ДЕН немам поминато во ИТ фирма, па ете тргна работата некако...никаде не реков ни апворк ни ништо...ниту дури програмирање стриктно ама ете...

Реков дека поарно е во фирма оти да не се заебаваме има луѓе не можат да замислат да работат надвор од работно време, не можат да замислат да работат за време на викенд и празници, да збориш на скајп со некој од Америка во два сатот по полноќ и сите слични работи што треба редовно да ги правиш ако си фриленс...многу мислат дека фриленсот си ебало мајката, никаква тежина нема, само уживанција, само по цел ден шетање и на крај од неделата одиш на банка да си подигнеш парите...

Последно уредено:
Абе златен и јас бев почетник некогаш и еден ден, да ЕДЕН ДЕН немам поминато во ИТ фирма, па ете тргна работата некако...никаде не реков ни апворк ни ништо...ниту дури програмирање стриктно ама ете...

Реков дека поарно е во фирма оти да не се заебаваме има луѓе не можат да замислат да работат надвор од работно време, не можат да замислат да работат за време на викенд и празници, да збориш на скајп со некој од Америка во два сатот по полноќ и сите слични работи што треба редовно да ги правиш ако си фриленс...многу мислат дека фриленсот си ебало мајката, никаква тежина нема, само уживанција, само по цел ден шетање и на крај од неделата одиш на банка да си подигнеш парите...

Истите работи ги правиш и во фирма. Секој ден состаноци итн. Рок си е рок, ако можеш да постигнеш во работно време ОК, ако не ќе си работиш и викенди и празници и после работно време, али за плата која ти стои во договорот.

Тоа не го мења фактот дека има огромен број џуниори со 0-3 години искуство, а многу малку позиции. Тоа што некои луѓе се бунат им вработиле џуниори што ништо не разбираат, нека се бунат во човекови, не значи дека го одбрале најдобриот кандидат. Јас памтам се утепав од одење на интервјуа и имаше премногу кандидати. Лесно е да му збориме ништо не знаеш, глуп си и слично, ама иди ти да те бираат од 100 души и да те гоустнат милион пати.

Edit: Гледам членот што ја отворил темата бара работа во џанго. Ако сакаш џанго може многу да се изначекаш, не го работат многу тука.

Тоа не го мења фактот дека има огромен број џуниори со 0-3 години искуство, а многу малку позиции. Тоа што некои луѓе се бунат им вработиле џуниори што ништо не разбираат, нека се бунат во човекови, не значи дека го одбрале најдобриот кандидат. Јас памтам се утепав од одење на интервјуа и имаше премногу кандидати. Лесно е да му збориме ништо не знаеш, глуп си и слично, ама иди ти да те бираат од 100 души и да те гоустнат милион пати.

Edit: Гледам членот што ја отворил темата бара работа во џанго. Ако сакаш џанго може многу да се изначекаш, не го работат многу тука.
Дали јава/котлин (андроид девелопмент) се работи кај нас тука? Дали се користени овие јазици? Поконкретно котлин, бидејќи како што гледам сега тој е официјален јазик за андроид?

Без Англески, извини ама во ИТ нема што да бараш... мора да го научиш. За годините и искуството работи на свои проекти, барај на upwork работа, барај пракса со тек на време ќе собереш доволно искуство.
Без англиски на upwork ќе се слика ;) па и почетник како фриленс хм..
Моментално работам python и Django.
И јас сум пајтонаш и мој совет за во мкд да си бараш друг јазик, едноставно и со многу искуство ретко се наоѓаат огласи за да смениш фирма. Да во светот за 2020 јазикот направи бум (пред се бидејќи има примена во многу области), но нашиве фирми најчесто работат со: java, C# (а и воопшто цел .net framework), php, javascript и нивните фрејмворци.

Со Django дали имам видено огласи што се бројат на двете дланки, а баш спротивно на тебе мислам дека има доста ок документација и цели книги по интернет и за него.

Од мене совет: префрли се на .net, ако можеш полагај и некој сертификат од мајкрософт (60-80 усд се за мкд). Ако мислиш дека може да се стигнеш да ги положиш сите три од MCSA (имаш помалку од пола година додека да ги повлечат) мислам дека ќе ти направат голем буст во CV-то + уште еден за Azure.

И уште нешто, доправа доаѓа пиштењето во оваа област, овие академиите буквално го претрупаа нашиот пазар, факултети да не правиме муабет ги има еден куп со дисперзираните во мкд и само ќе кажам тешко на регрутерите во овие фирми и уште потешко на сите што се надеваат дека од сам старт ќе ги викне некој за работа, станува се потешко за да ти дадат шанса за пракса, а не за работа како почетник.
Автоматски споено мислење:

Не зафркавај, за фриленс и нашите компании што ги вадат огласите скоро сите бараат над 5 години работно искуство и да имаш работено на повеќе добри фриленс проекти пред некој да те ангажира. Никој нема да си заебе комуникација и доверба со компанијата за која ја фатил работата со ангажирање на тотален почетник.

Последно уредено:
Дали јава/котлин (андроид девелопмент) се работи кај нас тука? Дали се користени овие јазици? Поконкретно котлин, бидејќи како што гледам сега тој е официјален јазик за андроид?
Се работи.

Насоката на дискусија на темава многу повеќе и прилега на 2010та. Не памтам кога сум имал повеќе од 2 кандидати за една позиција, рекрутери уште малце ќе почнат бубрег да нудат, за да довлечкаат некого на интервју.

Кој курс од нашиве вреди да се помине за јаваскрипт? На семос добар е?

Насоката на дискусија на темава многу повеќе и прилега на 2010та. Не памтам кога сум имал повеќе од 2 кандидати за една позиција, рекрутери уште малце ќе почнат бубрег да нудат, за да довлечкаат некого на интервју.
Поради општ недостиг на кандидати или недостиг на соодветни кандидати?

Поради општ недостиг на кандидати или недостиг на соодветни кандидати?
Општ недостиг. Од 30тина отворени позиции годишно, дали пола се затвораат. И многу често е компромис. Ако најдеш кандидат што ќе те импресионира на интервју, како лотарија да си добил се осеќаш и запињаш уште истиот ден да му понудат договор.

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom