Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Кај нас национална нетрпеливост е приказна со политичка позадина. Кога ќе се укинат рамковни договори и проценти, кога сите во оваа земја ќе бидат надвор од политичка пресметка во која народите од двете страни губат, ќе почнеме да зборуваме за соживот.
Чистка на целосната моментална политичка гарнитура е едно од решенијата.
Попрво ќе се укине постоењето на државава отколку тие да се откажат од Рамковен, Пржински, Тиранска платформа и тн.
Проблемот со соживотот е што тие и после децении престој и живеење на територијава сеуште немаат развиено национални чувства за почитување и сакање на оваа држава како нивна туку сеуште сонуваат за некоја „Голема Албанија“.
Моментот кога ќе имаме чистка во сите области и вработување според знаење, а не според партиска или национална припадност може да разговараме за соживот.
Моментот кога ќе имаме политичари кои ќе се декларираат како политичари за сите граѓани, а не како партија на Македонците, партија на Албанците, Власите, Ромите и тн може да разговараме за соживот.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Ја заборави преамбулата :

Oд слободно изразената волја на граѓаните на Република Македонија на референдумот од 8 септември 1991 година, како и од историскиот факт дека Македонија е конституирана како национална држава на македонскиот народ

А богами и праксата.
Преамбулата нема никаква правна тежина, само кажува историски факти (факт е дека НРМ а подоцна СРМ имала национален устав)...

Генерално лагата е тука, дека уставот од 1991 бил национален... Тоа не е точно и уште повеќе е намерна лага која има за цел да ги релативизира настаните, кои доведоа до насилна промена на уставот. Напротив уставот кажуваше за граѓански концепт на државата (имаше конфликт во собрание за тоа) и беше позитивно оценет од Бадинтеровата комисија.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Имав среќа само кај еден македонец да работам во мојот живот, и во таван типот имаше золја, на другите оружја не им го знам името, ЗОЛЈА. Ниту не ги скрил добро.
Пффф... ова не е ништо. Јас имав комшија еским, тенк чуваше во подрумот и никој не го виде. Да не почнувам што имаше и јака женска со два метра нога...

Не, навистина, секоја чест за муабетот :pos: Како да испиздите цел форум со една реченица for dummies :pos:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.010
Поени од реакции
83.401
Нели оваа изјава на Филипче е малку национал-шовинистичка?
Филипче: Ја чекаме дефинитивната листа на 24 патници, во авионот имало државјани на Косово

D

Deleted member 53418

Гостин
Нели оваа изјава на Филипче е малку национал-шовинистичка?
Филипче: Ја чекаме дефинитивната листа на 24 патници, во авионот имало државјани на Косово

Има по нет 95 косовари имало 60 со фински пасош другото било шведска и данска со пасоши и бугарски има на независен точна бројка.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Изгледа не можеш да пишуваш барем еден пост кој би бил приземен и без генерализации, нејсе.

Се согласувам.

Не знам каков менталитет имаат во блискоисток, ама знам каков менталитет имате вие, искрено не гледам разлика меѓу нама, освен начинот на молењето во храм.
Имав среќа само кај еден македонец да работам во мојот живот, и во таван типот имаше золја, на другите оружја не им го знам името, ЗОЛЈА. Ниту не ги скрил добро.
Во сите албански куќи кај сум работел, не викам дека немат нелегално оружје, ама јас не сум видел.

Сум дебатирал со безброј муслимани, може да се влече паралела со вас тука, и тие ми броеја случаеви на луѓе како живеат со кучиња, се ебат со кучиња, и им ја даваат наследството на нив, иако инциденти се тие примери за нив тоа не им беше гајле, тие веќе имаат креирано мислење за европјаните.
Ама кога јас им спомнувам childbrides, и што уште не, одма скокаат дека се инциденти. И кај вас и кај нив во вашиот табор ги игнрорите овие инциденти( иако childbrides не е инциденти), а генерализирате со инцидентите кај другата страна.

Ти, не знам како, веќе имаш креирано мислење за албанците, ти веруваш дека ние ја ебаме жената на братот додека он е во гурбет, ja ебаме мајката, сестрата, козата што уште не. Но и цело Скопје да се вакви, пак е генерализирање.
Автоматски споено мислење:

Сум живеел во Чаир, знам како е, затоа викам дека законите треба да важат за сите еднакво.

Правете го прво вие, па ќе не научите како треба.
За на сваТба сигурно му е золјата, а другите за на лов (п.с кај Стојанче Ангелов да не си работел :D)

За кај вашите не си приметил оти не си се потрудил или пак од навика што ги гледаш калашите по дома не ти ни останале во очи, а верувам не ти е ни интересно оти знаеш дека секоја куќа има барем по 2-3 комада.

A

Ali Pasha

Гостин
Пффф... ова не е ништо. Јас имав комшија еским, тенк чуваше во подрумот и никој не го виде. Да не почнувам што имаше и јака женска со два метра нога...

Не, навистина, секоја чест за муабетот :pos: Како да испиздите цел форум со една реченица for dummies :pos:
За тенкот ќе ти верувам,....ама два метра нога, дај крати малку, бар нека биде метар и пол , пружи рака :smirce:...

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231

Да не се грижиш, не е заминат во Финска.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Еден период беше братство и единство сега соживот. Ваљда значи живее еден и живее друг и не се мртви т.е. меѓусебо не се утепале. Важно е да не се убиваат за да има соживот. Ако и да не е единствен услов. Низок праг и ниска цел. Братсво е многу поголема цел а Единство веќе е и официјално непожелно и незамисливо.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865

Мене не ми е јасно колку треба да си малоумен после сево ова да веруваш дека било која албанска партија во Македонија се залага за соживот, кохабитација, развој на земјата итн, а со оглед на фактот шо најголем дел од гласовите ги освоија Али Ахмети и Зијадин Села, тука ги вбројувам и мнозинството Албанци.

Во ниту еден момент ништо позитивно ниту конструктивно нема произлезено од постоењето на овие необалистички структури, а нема ни да има се додека де факто не ја федерализираат, и на крај отцепат Западна Македонија.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162

Мене не ми е јасно колку треба да си малоумен после сево ова да веруваш дека било која албанска партија во Македонија се залага за соживот, кохабитација, развој на земјата итн, а со оглед на фактот шо најголем дел од гласовите ги освоија Али Ахмети и Зијадин Села, тука ги вбројувам и мнозинството Албанци.

Во ниту еден момент ништо позитивно ниту конструктивно нема произлезено од постоењето на овие необалистички структури, а нема ни да има се додека де факто не ја федерализираат, и на крај отцепат Западна Македонија.
Се е ова точно.Има бесконечно многу сведоштва докази аргументи анализи ....дека ова не чека.Тој што не сватил до сега покрај сите овие настани нема да свати никогаш.Туку што да правиме? Да се предадеме и чекаме милост да бегаме или да се бориме?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.153
а нема ни да има се додека де факто не ја федерализираат, и на крај отцепат Западна Македонија.
Дај боже и алах да помогнат што побрзо да ја отцепат. Па да видам во таа нова територија кој ќе ги лечи, кој ќе дава пензии, кој ќе ги вработува по рамковен клуч, кој ќе им дава гага струја и вода.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
Шипт*рите вакви и онакви... ама да им поставиш микрофон и да ги слушаш што зборуваат во секојдневието:

-женоо 7,4% ја поскапиле струјата
-тато, не ме примија на работа, го примиле синот на оној инспекторот
-ми пукна гумата на тој патот што го направија лани, арамии
-леле што е надвор не се дише од загадувањето, нормално, колку дрвја исекоа за новите згради а и за барокот таму во центар
-немаме за леб, трошат на чоколади
-избега груевски со милијардите, во хотел си седел
-и катица не разочара, што време дојде, Боки 13 најголемиот рекеташ во државата, дали остана во оваа држава чист политичар и бизнисмен
-не ме вика докторот за операција, знам јас што треба, едно 500 евриче вџеб
-попот лапна 1000че за крштевка, на поглаварот му трошел мерцедесот
:pos:
...као прво ако користат дотичните струја „ја крадат од бандера“ значи патка ги боли ако поскапе струјата,
...као второ не поскапе 7,4 % тоа е износ без ддв, затоа додај го 18% ддв и плус дополнително додади износ „ ангажирана моќност“ така да би дошло многу над 7,4 % што тој што не плаќа не би знаел, нели?
... „тато, не ме примија на работа, пак ќе седам дома и ќе земам плата“ као трето
... „гумата моја пукна на тој лански направен пат, зш и да имаше и да немаше дупки моето бенве, ауди или џип мерцедес не ќе издржеше, не знам со кое бев излезен, дигнав над 180 км/ч цик цак претицав“

20170818_122112.jpg mkd-338407.jpg

... „леле надвор не се дише од димот што се чади од тоа што гориме: иверици, гуми, струготини и палети и стариот регал што го гориме“ и нормално тоа пече сонце од циметото на „Скендербег плоштадот“ што ги исекоја дрвјата, а тоа беше во склоп на програмата кога го градеа барокот 2014 “
... не знам дали воопшто знаете што значи износ „милијардите“ или онака да се трупне само, ај малку скромност милјарди нема некој што е 20 години на власт, а не пола од тие години!
... „фрли му на докторот едно 500 евра, види што убаво не оперира не биди мужу циција, ќе ни се најде друг пат“
... „колку ти лапнаа за сунетот? “

... што да ти речам, со текстов само си смешен оооооојјјјјј шоч, ако ако форумов е да се опуштиш и да фантазираш убаво е тоа за здравје! (y)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Дај боже и алах да помогнат што побрзо да ја отцепат. Па да видам во таа нова територија кој ќе ги лечи, кој ќе дава пензии, кој ќе ги вработува по рамковен клуч, кој ќе им дава гага струја и вода.
Нема да се отцепат, цела ќе ја лапнат.. А и зошто би се отцепиле, кој ќе им ги плаќа сметките ?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.010
Поени од реакции
83.401
Ова да им го покажеш на два-три члена овде, со пречки во развојот што се.

Нема да се отцепат, цела ќе ја лапнат.. А и зошто би се отцепиле, кој ќе им ги плаќа сметките ?
можат само да ми го лапнат

Има по нет 95 косовари имало 60 со фински пасош другото било шведска и данска со пасоши и бугарски има на независен точна бројка.
Па, сметам дека тоа спомнување на фактот дека патниците биле од Косово е антиалбанско.
Мислам, ОК Филипче, знаеме кои се, а и што е важно од кај се. Не мора сега нон-стоп да понављаш кој им е идентитетот. Така ќе ги наљутиш и тие два и пол припадници на (...) кои сеа нас не сакаат. Мисли малку, министер си!
Анон ќе знае подобро, но сметам дека многу похумано и пофер ќе беше ако речеше дека патниците заразени со корона, во авионот, се припадници на одредени групи граѓани од некој регион на Балканот, кои ова време обично организираат масовни семејни собири.
Не знам што му стана на Филипче... Како така, одма Косово? Не се кажува тоа. Ќе ги навреди Анон, Тенеке, Чолисимо и Кулрис, прво, па после другите.
Филипче не беше ваков.
Порано се изразуваше демокрацијски и го гледаше реалитетот.

Може ова дека му викаа јавно и масовно - Умри Филипче! Али дај, па зарем само заради тоа ќе ги обележува јавно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom