Македонска берза

Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
Иако берзата е отворена 1995, а од лани се тргува и со странски хартии од вредност, еве малку историја дека далеку пред ова време од Широк Сокак се тргувало ко на Вол Стрит :)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Значи имаме фирма што се бави со издавање недвижности, фирма што се бави со изградба на недвижности, и последно фирма што се бави со продажба на недвижности.

Што знам, мене ми личи на добра симбиоза. Башка што имаме хетерогена акционерска структура што гарантира дека нема некој да заебе некого. Нешто како оној тробојот во Добар Лош и Грд филмот. Додуше таму Клинт Иствуд ги реши другите двајца, ама се разбираме ;)

Јас не искочив со приоритетните, си се заколнав дека нема шанса да ги дадам без премиум од обичните. И све сум оптимист дека нешто тука добро ќе искочи.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Чисто како демонстрација за бесмислено ниската предложена откупна цена за Пекабеско од 10-15.000 денари, да ја разглобиме малце идејата за форсирано максимално цедење кеш од фирмата и препуштање на истата на доверителите во потенцијален стечај:

Screen Shot 2020-08-10 at 10.52.58.png

Покрај риволвинг кредитната рамка од 15 миљони евра (922.500.000 денари), фирмата има кеш и депозити од 208.500.000 денари, а за еден месец би можела да наплати побарувања и распродаде залихи со што би реализирала барем уште 400.000.000 денари кеш. Со тоа на куп би имала 1.532.000.000 денари, што би можела да ги подели како дивиденда за 30.075-те акции, односно сите да извадиме по цирка 51.000 денари бруто, односно околу 46.000 денари НЕТО КЕШ по акција! По ова фирмата би останала у пламен, ама за тоа нека кршат глава доверителите.

Значи, апсолутно бесмислено е продавање на акцијата за 10-15.000 денари, а знаејќи дека може за неа за месец дена да се исцедат 46.000 денари КЕШ!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Вака пишуваше и Zagrebcanec за вредноста на Прилепска
Чисто како демонстрација за бесмислено ниската предложена откупна цена за Пекабеско од 10-15.000 денари, да ја разглобиме малце идејата за форсирано максимално цедење кеш од фирмата и препуштање на истата на доверителите во потенцијален стечај:

Прегледај го приврзокот 261979

Покрај риволвинг кредитната рамка од 15 миљони евра (922.500.000 денари), фирмата има кеш и депозити од 208.500.000 денари, а за еден месец би можела да наплати побарувања и распродаде залихи со што би реализирала барем уште 400.000.000 денари кеш. Со тоа на куп би имала 1.532.000.000 денари, што би можела да ги подели како дивиденда за 30.075-те акции, односно сите да извадиме по цирка 51.000 денари бруто, односно околу 46.000 денари НЕТО КЕШ по акција! По ова фирмата би останала у пламен, ама за тоа нека кршат глава доверителите.

Значи, апсолутно бесмислено е продавање на акцијата за 10-15.000 денари, а знаејќи дека може за неа за месец дена да се исцедат 46.000 денари КЕШ!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Вака пишуваше и Zagrebcanec за вредноста на Прилепска
Па размислувањето му било исправно, само што никој не се тепа на Самарџиовци да им понуди риволвинг рамка кеш за средствата за производство како на Кутревци. За ППИВ би можело на ваков начин да се реализира експресно по цирка 20.000 денари кеш по акција. Најдобро нешто дури и ако некој ја купи би било да ја распродаде опремата и да ја затвори фирмата, а да плаќа напитоците услужно да му ги произведува Пивара Скопје.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kako lesno si pomina na pazar 25% od skopski pazar prosto da se zacudi covek dali ima nekoj nesto sto gleda ??? Berzava ke ispadne deka e bitpazar bez regulative!! Ako ova moze da pomine I nisto da ne se sluci znaci deka site sme nie dileri na droga a najgolem mafijash direktorot na berza :)
Ne znam zosto voopsto se zemaat tie provizii od prometot ako ova ne funcionira ?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Kako lesno si pomina na pazar 25% od skopski pazar prosto da se zacudi covek dali ima nekoj nesto sto gleda ??? Berzava ke ispadne deka e bitpazar bez regulative!! Ako ova moze da pomine I nisto da ne se sluci znaci deka site sme nie dileri na droga a najgolem mafijash direktorot na berza :)
Ne znam zosto voopsto se zemaat tie provizii od prometot ako ova ne funcionira ?
Директорот на берза има цирка 250.000 денари плата, членови на КХВ по 100.000, обвинители по 80.000, финансови и даночни инспектори по 60.000... Ама очигледно дека се толку совршено пробрани да си ќутат и дупат, што колку и да земаат висока плата, таа нема да ги мотивира да работат во корист на народот што им ја исплаќа!

Кога гледа човек колку канцер ги има зафатено сите институции на системот, скроз е разбирливо што Апасиев пишува дека сите ќе ги стрела.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Битпазар има далеку по реален/фер и без манипулации пазар во споредба со МСЕ.
Неможеш да споредуваш пазарџии кои дошле да спечалат нешто чесно за да преживеат со фамилијата од една страна и збирштина на криминалци/мафијаши кои главна цел им е како да ги заебат/изиграат малите акционери и да оставарат мегаломански добивки за 5-6 поколенија после нив од друга страна.

п.с. Многу ми е интересен муабетот за ПКБ и колку реално вредела акцијата.
Некако ме потсеќа на самиот себе и моите идеи пред 3-4 години кога бев убеден дека акцијата вреди над 25 000 денари.
Така силно убеден со цел памет купив од акцијата на 11 500 и 12 000, па уште убедував и други да купат пошто џабалак било нели.
Тука почна моето чекање и сонување едно 3 години, за после 3 години и еден куп пцуење на менаџментот да продадам горе доле се на истата цена.
И така поминаа 4 години, акцијата не мрдна од место, да ги орочев парите во банка на овие бедни камати повеќе ќе направев, да не зборам што прилики се пропуштија.
Јас моето со ПКБ го отсонував, Ве оставам натака вие да си сонувате.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Битпазар има далеку по реален/фер и без манипулации пазар во споредба со МСЕ.
Неможеш да споредуваш пазарџии кои дошле да спечалат нешто чесно за да преживеат со фамилијата од една страна и збирштина на криминалци/мафијаши кои главна цел им е како да ги заебат/изиграат малите акционери и да оставарат мегаломански добивки за 5-6 поколенија после нив од друга страна.

п.с. Многу ми е интересен муабетот за ПКБ и колку реално вредела акцијата.
Некако ме потсеќа на самиот себе и моите идеи пред 3-4 години кога бев убеден дека акцијата вреди над 25 000 денари.
Така силно убеден со цел памет купив од акцијата на 11 500 и 12 000, па уште убедував и други да купат пошто џабалак било нели.
Тука почна моето чекање и сонување едно 3 години, за после 3 години и еден куп пцуење на менаџментот да продадам горе доле се на истата цена.
И така поминаа 4 години, акцијата не мрдна од место, да ги орочев парите во банка на овие бедни камати повеќе ќе направев, да не зборам што прилики се пропуштија.
Јас моето со ПКБ го отсонував, Ве оставам натака вие да си сонувате.
На колку би ги продал твоите акции од ПКБ, доколку сѐ уште ги поседуваш? Мислам дека експресно ќе се најде побарувачка за некоја поголема количина.

Инаку, наместо продажба по понижувачка цена, попрво би му ги подарил акциите на Бест уеј инвестментс на г-динот Сашо Мијалков, па тогаш ќе бидам сигурен дека тој ќе обезбеди разбирачка и почитување на законските права на малите акционери :lolzz:
Автоматски споено мислење:

Еве еден прекрасен пример за она што го зборев дека у Македонија најмногу му.а за бубрези се продаваат под превез на звучни зборови, титули, функции и институции.

Кога ќе прочитам дека нешто се вика HR Virtual Transformation Summit: Exclusive sessions of HR Professionals around the world, организирано од страна на Creative Hub HR Academy Team, веднаш ми се вклучуваат сите црвени аларми дека нема ниеден корисен збор да слушнам и дека ќе бидат зијан потрошеното време и пари :pos: :pos: :pos:

Screen Shot 2020-08-10 at 14.42.26.png

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Sekoj moze da mu se pravi pameten na nekoj sto poseduva akcii kako on se zaebal sto imal bash od tie ama faktot e eden dur sme vakvi I nema sloga ke ne dupat kako sto sakaat !!! Bez razlika dali sum imal I nemal akcii od nekoja firma cenejki gi postapkite koi sto gi pravat gazdite edno e samo jasno so vakvi gomna samo gomnarski se igra posto se nema nikakov sram a barem sega ima tabloidi sto za sitni pari moze da gi plukaat!!!
Na sekoj od nas moze da mu se sluci toa sto na poedinci im e sekojdnevie taka da moja parola e podrzi go zatoa sto koga ke dojde vreme I ti da jadesh gomna nikoj nema da te slusha !!!
Pekabesko moze da saka ili neke ama fermata si raboti turbo I kad tad ke mora da si plati ako saka da bide gazda 100% !!! Da ne reshi nekoj kako Makpetrol da objavi kupoprodazba na cel paket pa da se usere kako e mozno za dupla cena od pazarnata da ima ponuda ??? Togash site ke im se zapali gazot a toa vreme doaga I bez da sakame nie nitu tie !!!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Sekoj moze da mu se pravi pameten na nekoj sto poseduva akcii kako on se zaebal sto imal bash od tie ama faktot e eden dur sme vakvi I nema sloga ke ne dupat kako sto sakaat !!! Bez razlika dali sum imal I nemal akcii od nekoja firma cenejki gi postapkite koi sto gi pravat gazdite edno e samo jasno so vakvi gomna samo gomnarski se igra posto se nema nikakov sram a barem sega ima tabloidi sto za sitni pari moze da gi plukaat!!!
Na sekoj od nas moze da mu se sluci toa sto na poedinci im e sekojdnevie taka da moja parola e podrzi go zatoa sto koga ke dojde vreme I ti da jadesh gomna nikoj nema da te slusha !!!
Pekabesko moze da saka ili neke ama fermata si raboti turbo I kad tad ke mora da si plati ako saka da bide gazda 100% !!! Da ne reshi nekoj kako Makpetrol da objavi kupoprodazba na cel paket pa da se usere kako e mozno za dupla cena od pazarnata da ima ponuda ??? Togash site ke im se zapali gazot a toa vreme doaga I bez da sakame nie nitu tie !!!
У принцип, туѓо мислење за акциите може да им значи само на оние што не разбираат ништо од економија и финансии, па слушаат што да купат од пријатели, форумџии или брокери. Да не беше преземањето на ОХБ по 6.300, таквите сега у највеќе ќе ги купуваа акциите по 10.000 денари, а сега скроз истата компанија не ја сакаат ни за 4.500.

Не да не ми пречи нечие спротивно мислење од моето, туку напротив, едино такви и сакам да читам. Нема ништо поодвратно од подворничкиот менталитет на Македончето што ќе ти кажува колку си најубав и најпаметен, иако знам дека луѓето го практицираат затоа што тоа е најефикасната метода за општествен напредок.

Единствена ограда е дека мислењата треба да бидат аргументирани и поткрепени со бројки, анализи и пресметки, а не најобични субјективни паушални оценки нафилувани со флоскули.

Последно уредено:
Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
Има ~9000 здруженија во државава на разно разни групи од интерес кои ги застапуваат нивните интереси. Ова како пониска форма од комори (на адвокати, лекари, итн.) или синдикати на работници по разни гранки. Полека како што читам низ годиниве наназад по форумов и учам некои работи гледам во форумов има многу знаење и паметни луѓе со по некој исклучок кој повремено ќе се појави. Фино е што исто се пишат и лични сведоштва како претходново на @filipidi за претпазливост, учење на туѓи грешки и сл. Лани мислам баш @therealgrim дека пред ПКБ собрание имаше пишано за интерес за формирање на здружение на мали МСЕ акционери. Како и многу други здруженија ќе може јавно да излегува по порталите со мислења кое ги брани интересите на малите акцинери, мотивира, насочува и едуцира и по потреба да застапува нивните интереси генерално гледано. Пред неколку година читав мали акционери обединето имаа ангажирано адвокатска куќа да ги застапува на собрание на акционери на МПТ. Тоа е вака досега единствена пракса за организирани мали акционери во оваа насока која ја сретнав читајќи постари постови. За здружение не треба кузнај какви пари. Има полно без буџет кои работат. Фалат волонтери. А тоа го можат луѓе кои имаат знаење од областа + дел слободно време.

Член од
4 декември 2012
Мислења
45
Поени од реакции
37
Ти си да му ги понудиме сите скциите да ни ги откупи?

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ти си да му ги понудиме сите скциите да ни ги откупи?
Мене искрено ме чуди што чекаат толку со откуп и повлекување во ДОО. Секоја нова итерација на мали акционери е позаинтересирана, финансиски понезависна од компанијата и посвесна за вистинската вредност на акцијата. Вака одолговлекувајќи стварно ќе се доведат во ситуација на крај да се пазарат со некој како Мијалков или некој фонд што тежи стотици милиони евра што можеби нив ќе ги исфрли од компанијата.

Член од
4 декември 2012
Мислења
45
Поени од реакции
37
Мене искрено ме чуди што чекаат толку со откуп и повлекување во ДОО. Секоја нова итерација на мали акционери е позаинтересирана, финансиски понезависна од компанијата и посвесна за вистинската вредност на акцијата. Вака одолговлекувајќи стварно ќе се доведат во ситуација на крај да се пазарат со некој како Мијалков или некој фонд што тежи стотици милиони евра што можеби нив ќе ги исфрли од компанијата.
Епа зашто не понудиме цена за откуп?

Kajgana Shop

На врв Bottom