Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.202
Дај не се заебавајте на оваа тема ке ве молам.Од пратеници у парламент и министри у влада во 90тите,па рамковен,па територијална поделба,па амнестија за терористите,па двојазичност на територија каде што живеат Албанци,па двојазичност на цела територија.Се школуваат на нивни мајчин јазик,преименувани школи и факултети со имиња на Албански терористи како Адем Јашари.Не се населуваат Македонците од Карпош во Сарај,туку Албанците од Сарај се населуваат во Карпош.Абе абдали,ебете си мајката.У која друга држава 20% малцинство ги ужива овие права? У која држава малцинство менува устав кога ке посака?Преамбулата ја сменивме за нив да им угодиме ебаве клошарите ебаве

Член од
25 март 2012
Мислења
8.537
Поени од реакции
5.085
Абе ја ве сфаќам, вас ви е супер да има идиоти кои се тотално неинформирани и кои ќе тропаат на ѓутуре, вака.
Ја не барам многу од нив, барам само да се преселат во албански-доминатни општини. Ако ништо друго ќе видат кој третман го добиваат каурите, па ќе видиме после дали вака ќе пишуваат.
Каурите не се будали да живеат по албански доминантни општини, знаат дека безаконие има таму, знаат дека нема да доаѓа ни полиција, ни брза помош ни против пожарна, а за инвестиции утресабалје.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.883
Поени од реакции
83.050
Каурите не се будали да живеат по албански доминантни општини, знаат дека безаконие има таму, знаат дека нема да доаѓа ни полиција, ни брза помош ни против пожарна, а за инвестиции утресабалје.
Но не и оние кои отвораат слаткарници у 90% албански средини. Они си немаат гајле.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.317
Поени од реакции
8.922
Таа нијанса што ти ја зборев, вие неколку децении пред нас се населивте по градови, образование најмалку две генерации пред нас, што очекуваш ти?

Џабе се повторуваш, во Швајцарија се отидени тие необразовани дискриминирани селани од Македонија, кои највероватно ќе имаат необразовани деца, третата генерација највероватно ќе почнува да се образува.
Тоа е исто како ние двајца да се подготвуваме за да се натпреварувам за маратон или за било кој друг спорт, ти си ги имаш сите можности за вежбање, здравство, јадење, и твојот татко се занимавал со тоа а јас сите тие ама значително по малку, а мојот татко мозли крави. Јас и во Македонија, и во Швајцарија немам да имам никакви шанси.
Последиците од дискриминацијата има инерција, не може да се запрат со дугме. А вие очекувате така, всушност имате надеж за неуспех за да ја оправдувате дискриминацијата.
Кое ниво на образование ти е потребно за да видиш што не е во ред со сликите од линкот?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.537
Поени од реакции
5.085
Кога ќе дојде моментот Албанците во своите локали (од сите дејности) да купат (бидејки воопшто физички го немаат) фискален апарат и ќе почнат да го употребуваат? Да плаќаат данок на оваа држава......бидејки само ние каурите плаќаме даноци, придонеси и се останато за да го полниме буџетот во државава....а Албанците ги влечеме на наш грб
А да пишувавте за тие македонци со коли со бугарски таблички кои ги возат така цело време низ Македонија? Нема плаќање на царини а?Ни регистрирање, ниту патни трошоци?

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Ти каде го лоцираш проблемот? Може ли да ни кажеш кој може а не прави ништо за соживот?
Не дека јас ако кажам, проблемот ќе го снема ... Мислев дека ако сите помислиме што би можеле да сториме, а не го правиме, може да стигнеме до некакво решение. Еден од проблемите кои јас ги гледам е што се напаѓаме едни со други. Се создава омраза така...

Некој погоре пиша дека голема улога имаат политичарите, оние на власт, оние што носат закони. Се согласувам дека да не беа тие, во Богданци, на пример, немаше да има задолжителен албански јазик, а на последниот попис имало само 2-ца Албанци жители ... тие, политичарите, си гласаат ЗА своите работни места и високите позиции и примања...

Од друга страна, па, ние ги гласаме политичарите, и ете нè во магепсан круг :(

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.883
Поени од реакции
83.050
Имам ја цели реферати тука пишувано околу тоа што секој од нас може да стори за да се надмине ситуацијата, а притоа да не прекршува никакви закони.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Имам ја цели реферати тука пишувано околу тоа што секој од нас може да стори за да се надмине ситуацијата, а притоа да не прекршува никакви закони.
Верувам. Исто така верувам и дека ништо тоа не сменило ...

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.202
Не дека јас ако кажам, проблемот ќе го снема ... Мислев дека ако сите помислиме што би можеле да сториме, а не го правиме, може да стигнеме до некакво решение. Еден од проблемите кои јас ги гледам е што се напаѓаме едни со други. Се создава омраза така...

Некој погоре пиша дека голема улога имаат политичарите, оние на власт, оние што носат закони. Се согласувам дека да не беа тие, во Богданци, на пример, немаше да има задолжителен албански јазик, а на последниот попис имало само 2-ца Албанци жители ... тие, политичарите, си гласаат ЗА своите работни места и високите позиции и примања...

Од друга страна, па, ние ги гласаме политичарите, и ете нè во магепсан круг :(
Мoже дa нaведеш пример кoгa Мaкедoнците ги нaпaднaле Албaнците? Или кaжи некoј пример штo и кoгa ние сме пoбaрaле oд Албaнците? Сме се нaпaѓaле едни сo други?????

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Мoже дa нaведеш пример кoгa Мaкедoнците ги нaпaднaле Албaнците? Или кaжи некoј пример штo и кoгa ние сме пoбaрaле oд Албaнците? Сме се нaпaѓaле едни сo други?????
Да де, со зборови, еве на форумов
Автоматски споено мислење:

А да пишувавте за тие македонци со коли со бугарски таблички
Кај и да е, после темата „Како до бугарски пасош“, ќе ја отвориме и „Соживот со Бугарите во Македонија“ :D

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.883
Поени од реакции
83.050
Верувам. Исто така верувам и дека ништо тоа не сменило ...
Па јас лично, ги применувам сите тие работи секојдневно.
Сметам дека состојбата е неприфатлива со оглед на фактите.
Си поставив неколку точки кои може секој од нас да ги напарави и тргнав.
Сеуште си се придржувам.
Тоа што другите ги боли уво и не преземаат ништо, само значи дека Македонците не ја заслужуваат државава или пак значи дека не сум у право и дека ситуацијата не е флагрантна.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Па јас лично, ги применувам сите тие работи секојдневно.
Сметам дека состојбата е неприфатлива со оглед на фактите.
Си поставив неколку точки кои може секој од нас да ги напарави и тргнав.
Сеуште си се придржувам.
Тоа што другите ги боли уво и не преземаат ништо, само значи дека Македонците не ја заслужуваат државава или пак значи дека не сум у право и дека ситуацијата не е флагрантна.
Да, и моето мислење е дека не знаеме да си ја чуваме државава

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.202
Тепaчки пoмеѓу пoединци или нaвивaчи ги пoистoветувaш сo присилнa прoменa нa устaв сo зaкaнa сo oружје? Или убивaње нa 5 децa сaмo зaтoa штo биле христијaни? Кaжи ми еден aлбaнец или билo кoј штo бил убиен сaмo зaтoa штo бил aлбaнец или муслимaн? Пa и зa тепчките дa се извaди стaтистикa ке биде смешнo дa се сметa декa oбoстрaнo имaлo oштетени
Автоматски споено мислење:

Темaвa е зa у хумoр дa се премести

Kajgana Shop

На врв Bottom