Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сум дебатирал со безброј муслимани, може да се влече паралела со вас тука, и тие ми броеја случаеви на луѓе како живеат со кучиња, се ебат со кучиња, и им ја даваат наследството на нив, иако инциденти се тие примери за нив тоа не им беше гајле, тие веќе имаат креирано мислење за европјаните.
Ама кога јас им спомнувам childbrides, и што уште не, одма скокаат дека се инциденти. И кај вас и кај нив во вашиот табор ги игнрорите овие инциденти( иако childbrides не е инциденти), а генерализирате со инцидентите кај другата страна.
Правете го прво вие, па ќе не научите како треба.
Промовираат добрина и хуманост, тоа ОК.Молам?
По К-15, Зевзекманија е најдобрата македонска хумористична емисија која многу добро ја обработува политичката ситуација. Освен скечовите со хумор, често наоѓаат интересни луѓе и интересни приказни, а и промовираат добрина и хуманост.
Стварно не гледам што е проблемот во Зевзекманија и што е проблемот во инсеротот што го посочив.
Не зборувам за законите туку за односот на Албанците кон останатите. Ако не си Албанец не сакаат ниту со одговор да те удостојат. Да не зборувам за останатото.Сум живеел во Чаир, знам како е, затоа викам дека законите треба да важат за сите еднакво.
Не сум видел некој да се буни, ниту сум слушал за случајов.Си слушнал ли на пример за ова?
Европа чека на нас: ВОЗАЧИ БЕЗ ВОЗАЧКА возат ученици ...
Дали еден Албанец излезе да се побуни? Дали кажа некој нешто на некоја албанска телевизија, радио, портал, весник?
Во случај на трагедија, кој би бил крив?
Дали градоначалникот и инспекторите кои не си ја вршеле работата?
Први вие сте почнале со дискриминација и непотизам да ги држите институциите целосно егоистички само за себе.Проблемот е во тоа што тебе како Албанец (и многу како тебе), те убедиле дека битно е Гостивар да има градоначалник Албанец, Тетово да има градоначалник Албанец, инспекторите да бидат Албанци..., но ти и повеќето Албанци не сте во состојба сами да размислите, без да ви каже некој ваш патрон, зошто возачи без возачка дозвола возат училишни комбиња?
Без некој да ви каже, вам ни на ум не ви паѓа дека тој градоначалник и тие инспектори се некадарни, корумпирани, злонамерни или едноставно не им е гајле. Важно Албанци се.
Што сториле македонците нешто добронамерно кон албанците?Како да ве научиме?
Кога ова што ти го напишав сега, ти ќе го игнорираш.
Единствено ќе реагираш само кога Ахмети, Мехмети, Села ќе ти го кажат, макар било исто од збор до збор како моево.
Зашто само нивните зборови допираат до вашата свест и само за нивните зборови ги вклучувате рецепторите, додека за сè она што доаѓа од Македонците упатено кон вас, сте слепи и глуви.
Лично не сум приметил нешто такво, сум живеал во зграда каде на приземјето имаше слаткарница на македонец и си работеше совршено, 90% од муштериите им беа албанци.Не зборувам за законите туку за односот на Албанците кон останатите. Ако не си Албанец не сакаат ниту со одговор да те удостојат. Да не зборувам за останатото.
Нема тука соживот.
Имав среќа само кај еден македонец да работам во мојот живот, и во таван типот имаше золја, на другите оружја не им го знам името, ЗОЛЈА. Ниту не ги скрил добро.
Во сите албански куќи кај сум работел, не викам дека немат нелегално оружје, ама јас не сум видел.
Изгледа не можеш да пишуваш барем еден пост кој би бил приземен и без генерализации, нејсе.
Се согласувам.
Не знам каков менталитет имаат во блискоисток, ама знам каков менталитет имате вие, искрено не гледам разлика меѓу нама, освен начинот на молењето во храм.
Имав среќа само кај еден македонец да работам во мојот живот, и во таван типот имаше золја, на другите оружја не им го знам името, ЗОЛЈА. Ниту не ги скрил добро.
Во сите албански куќи кај сум работел, не викам дека немат нелегално оружје, ама јас не сум видел.
Сум дебатирал со безброј муслимани, може да се влече паралела со вас тука, и тие ми броеја случаеви на луѓе како живеат со кучиња, се ебат со кучиња, и им ја даваат наследството на нив, иако инциденти се тие примери за нив тоа не им беше гајле, тие веќе имаат креирано мислење за европјаните.
Ама кога јас им спомнувам childbrides, и што уште не, одма скокаат дека се инциденти. И кај вас и кај нив во вашиот табор ги игнрорите овие инциденти( иако childbrides не е инциденти), а генерализирате со инцидентите кај другата страна.
Ти, не знам како, веќе имаш креирано мислење за албанците, ти веруваш дека ние ја ебаме жената на братот додека он е во гурбет, ja ебаме мајката, сестрата, козата што уште не. Но и цело Скопје да се вакви, пак е генерализирање.
Автоматски споено мислење:
Сум живеел во Чаир, знам како е, затоа викам дека законите треба да важат за сите еднакво.
Правете го прво вие, па ќе не научите како треба.
Ок. Ајде да почнеме по некој ред. Мада ова ќе биде мноооооооогу долго и мнооооооогу макотрпно. Прво за генерализациите. Не си прв што ми префрлил за ова, а нити пак јас сум рекол дека не го правам тоа. Да, точно, генерализирам. Имав еднаш и тема отворено за тоа, ама еве сега и тука. За разлика од природните науки, во општествените не постои друг начин ако сакаш да дојдеш до одредени заклучоци. Иначе ако не да се затворат 90% од темиве на форумов и да не ги дискутираме. Еве како би изгледало тоа.
-Зошто сте сами? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Зошто Македонците не фаќаат Албанки за девојки? Се е индивидуално и зависи од случај до случај
-Од кои причини Македонците ретко одат на егзотични патувања во далечни земји? Се е индивидуално и зависи од случај до случај
-Дали е паметно да се ожените со некоја што ја знаете три дена? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Злоупотребата на човековите права во Северна Кореа. Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Се заработува ли од коцка за живот? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Во врска со љубовта сакам да ти кажам. Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
-Како да се справиме со депресијата? Се е индивидуално и зависи од случај до случај.
Да пишеме ако не дека се е индивидуално и зависи од случај до случај и да ги затвориме темиве. Точно е дека секој човек е индивидуа и прича за себе, но тоа не значи дека људското однесување не формира одредени патерни, стилови, трендови, дека не може да се врши категоризација или обопштување по разни основи: полова, расна, религиска, културолошка, менталитетна, субкултуролошка, избор на професија и деформациите што си идат со тоа (после ќе се навратам на ова, а личен пример ќе ми бидеш ти). Од сето тоа произлегуваат и самите генерализации што во основа more often than not се точни. Докторите (како лекар а не како PhD) имаат лош ракопис, Јапонците се вредни и работливи луѓе, металци сакаат да носат црно... Генерализациите во основа се алатка која (барем на мене ми) помага во животни ситуации, особено кога имаш малку информации на располагање. Така на пример јас не би се шетал со развеано македонско знаме и дрес на Цветан Димов (улица во Чаир со мнозинство од браќава за оние што не се од Скопје или не се запознаени со градот). Би избрал некоја неутралана облека без национални и религиски обележја како ланче со крст или слично ако веќе сум таму. Дали тоа значи дека сигурно нешто ќе ми се деси ако се шетам со обележја? Не. Дали па од друга страна ако сум неутрално облечен сигурно нема да ми се деси ништо? Пак не. Генерализациите помагаат се додека си свесен дека не важат за апсолутно 100% од случаевите. Ако дадеш простор за исклучоци и научиш како да ги препознаеш и да се однесуваш соодветно на истите, тогаш генерализациите работат во твоја полза. Ако мислиш дека се апликабилни за 100% од случаевите, тогаш си глуп. Ако мислиш пак дека не треба да се генерализира и се зависи од случај до случај може да ти се деси ова:
BBC NEWS | Europe | 'World peace' hitcher is murdered
news.bbc.co.uk
![]()
Pippa Bacca - Wikipedia
en.wikipedia.org
Зборот ми е, цели студии, сцоиологии, книги се правени врз база на генерализација. И е функционална. Малку подолго се задржав на ова, не само ради тебе, него сакам во иднина ако се отвори со некој друг пак ова прашање дека генерализирам, само да му дадам линк од постов наместо пак да се објаснувам зошто генерализирам и зошто сметам дека е исправно пак ќе кажам се додека си свесен за исклучоците и дека ништо не е апсолтно во баш сите случаеви.
Реално многу повеќе него што сториле албанците за македонците.Што сториле македонците нешто добронамерно кон албанците?
Еден ден.Колку дена давате на спомен обележјето на Карпалак да остане неоштетено?