Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.219
Поени од реакции
13.109
Ма што вредат тие 10000 детски животи месечно...
Битно е падавичарите како тенџере и сличните на него да се осеќаат лагодно во своите домови,знаејќи дека на крај на месец ќе си клапне сигурен приход.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.003
Поени од реакции
12.624

Еве ги глупите шведи што поима немаа док амди тенџере и остала кајгана днопертиза правеа успешни тактики и ја исправаа кривата во корона кризата.

Жали боже да жалиме,така ти се вика тоа.

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.219
Поени од реакции
13.109
А замисли што ќе беше да се затвореа ?
Инаку ќе видите за месец два овде што не чека на економско поле.
Коронава ко нутела ќе ни се гледа.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
978
Поени од реакции
1.607
Види Амди:
Тебе газот може да те боли и од нешто друго,тоа си е твој личен проблем и не навлегувам.
Јас сеа треба да бидам безобразен како тебе и да кажам дека кур ме боли за твоето здравје зашто мојата егзистенција е загрозена?
Тоа се две тесно поврзани работи една со друга.

Башка не ми мењај сеа реторика,ти до вчера се залагаше за повторно тотално затварање.

Тие смешките со *корона не постои* ми е испод част да ти ги коментирам,очигледно толку ти е капацитетот.
Поздрав и со лесно

kako be tvojata egzistencija go opravduva tvoeto negiranje na virusot?

ako tebe ti zavisi biznisot od pandemijava, ne smees plukajki go virusot i relativizirajki gi rabotite da kjaris na toa? pa na kraj kraeva, zlodelo e toa. i prema ovie zakoni i prema tie na boga. ima lekoverni luge tuka, ismevajki go virusot zimas na dusa lugje sho ne gi razbiraat rabotite i pravis grev.
Автоматски споено мислење:

kako e za cel svet taka e i za mene i za tebe i za del boy i za site krekaci, prv pat u ponova istorija se prekina formula, fudbal, sekoj mozen sport ili kulturen nastan, nastrana proizvodstvo i realna ekonomija.

ako nesto se desava, ke se desi za site. vie li ke go promenite ekonomskiot kolaps, pa i da e neminoven? so toa sho ke relativizirate do utre? Za toa sho ke se ismejavate na sekojdnevno po 10 pocinati od nego?

More than one-third of patients seriously ill with COVID-19 worldwide are afflicted with dangerously high levels of blood clotting

We saw an occlusion of multiple pulmonary arteries, usually in the periphery. There were some clots in the larger branches, but we think seeing more of them in the periphery means the clots are thrombotic rather than embolic.

In conclusion, COVID-19 patients with acute respiratory failure present a severe hypercoagulability rather than consumptive coagulopathy. . A common finding in most COVID-19 patients is high D-dimer levels which are associated with a worse prognosis.

Of the 177 pediatric and young adult patients with SARS-CoV-2 infection, 44 (25%) required hospitalization. Of these 44, 35 patients (80%) were noncritically ill and 9 (20%) were critically ill.

Acute kidney injury (AKI) has been reported in up to 25% of critically-ill patients with SARS-CoV-2 infection

Also, Xu et al. have reported steatosis and liver injury in the liver biopsy of a patient with COVID-19 (2). In addition to liver injuries, some articles have also reported an increased incidence of acute renal injury following COVID-19

In this review, we discuss the biological aspects of SARS-CoV-2 infection, how understanding current knowledge about SARS-CoV-2 infection may partly explain the involvement of the kidneys in the pathophysiology of COVID-19, and what questions have arisen and remain to be explored.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Види Амди:
Тебе газот може да те боли и од нешто друго,тоа си е твој личен проблем и не навлегувам.
Јас сеа треба да бидам безобразен како тебе и да кажам дека кур ме боли за твоето здравје зашто мојата егзистенција е загрозена?
Тоа се две тесно поврзани работи една со друга.

Башка не ми мењај сеа реторика,ти до вчера се залагаше за повторно тотално затварање.

Тие смешките со *корона не постои* ми е испод част да ти ги коментирам,очигледно толку ти е капацитетот.
Поздрав и со лесно

У прaвo си зa све aли сaмo зaтoa штo живееме у земјa oд третиoт свет и бидејки е невoзмoжнo дa се oдбрaниме oд вирусoт,бaр дa пoкушaме екoнoмијaтa кoлку тoлку дa јa спaсувaме.Бaр зa леб луѓе дa не умирaaт кoгa веќе не мoжеме дa влијaеме нa свестa нa рaзнo рaзни гoведa

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.128
Поени од реакции
11.699
Во Шведска и денес не се препорачува носење маска. Во Шпанија сеуште има карантини.

Во меѓувреме...

Norway to restrict travel from Spain, opens more to Sweden

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.313
Поени од реакции
5.630
Во Шведска и денес не се препорачува носење маска. Во Шпанија сеуште има карантини.

Во меѓувреме...

К*р ташак се мерките си ги мерат сите меѓусебно у европа. И после некој ќе ме убедува дека треба све да се поштуе и слично. Крај со крај не може да се фати све е политика на крај кога ќе видиш. Логика 0 имаш и со Хрватите и со Австријците еве ги и Норвежаните ама битно ко слепи за стап што се каже тоа е мора да се слуша.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.915
Поени од реакции
19.261

Во меѓувреме...

Добро сега логично е, соседи се со Шведска, не ќе се отвораат побргу за Шпанија.
Интересно е шо до пред скоро ни една земја не сакаше да слушни за Шведска, Данска ти е пример а еден мост ги дели.
И залудни се сите споредби со Скандинавските земји,светлосни години сме ние зад нив.
Дискутирано е илјада пати, таму народот се држи до основните мерки и без да ги воведат со закон.
Нема потреба од затворање и полициски часови.

Едит сега го отворив линкот.
Значи од владата на Норвешка викаат дека оние кои ќе се враќаат од земји каде што има под 20 заразени на 100 000 жители нема потреба да бидат во карантин.
Конкретно за Шпанија им воведуваат карантин затоа што последниве денови не знам колку следите ама пак имаат голема бројка на заразени.
Исто и за некои делови од Шведска е кренат карантинот, онаму каде што има жаришта.

C

CoolIris

Гостин
Лоши времиња дојдоа. Особено за женетите. Излези надвор, корона те чека. Врати се внатре чума те чека.
Многу си вицкаст. Во секое време може да се разведeш.

Лошо е за неженетите, свадба не можат да си направат.

On topic.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.580
Поени од реакции
22.294
Iskreno imam golemi ocekuvanja okolu vakcinite. Veke nekoi od niv se testiraat na lugje i toa na golemo i obhrabruvacki se prvicnite informacii. Normalno deka e i politicka trka od koja drzava prvo ke izleze vakcinata ama od druga strana toj natprevar gi motivira site sto pobrzo da se najde resenie a od druga strana recisi cel svet intenzivno i kriticno ke gi proveruva vakcinite so ogled da najdat slabosti. Neli blamaza bi bilo nekoj da izjavi deka e proizvede prvata vakcina za na kraj da ne bide efikasna ili ima golemi neposakuvani dejstva.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Има и позитивно нешто од вирусов,колку доктори ке се научат како и кога се препишува кој антибиотик и како се користат респиратори,колку сестри ке научат од прва вена да најдат и како се прави преврска,колку само искуства ке спечалат.Ке дознаат дури и кој број ракавици им пасуваат.Не е се така црно

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.609
Поени од реакции
88.081
Еве вчера имав муабет со албанец таксист додека ме возеше, почна да ми збори како пази... САТЕЛИТИТЕ пред три месеца што ги видел со свои очи прскале корона за да се разболуваат луѓето низ цел свет, затоа денес имало болни во Европа, Африка, Америка...Истотака авионите што ја испуштале белата материја одпозади, и таа ширела корона :jajce: . Ама на крај ми стави дознаење дека сепак здраво било да се носат маски (ваљда ме примети дека сакав на сред автопат да излезам од таксито и да ме лупне кола)...

И потоа во Чаир по 400 заболени... :kafence:

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.016
Еве вчера имав муабет со албанец таксист додека ме возеше, почна да ми збори како пази... САТЕЛИТИТЕ пред три месеца што ги видел со свои очи прскале корона за да се разболуваат луѓето низ цел свет, затоа денес имало болни во Европа, Африка, Америка...Истотака авионите што ја испуштале белата материја одпозади, и таа ширела корона :jajce: . Ама на крај ми стави дознаење дека сепак здраво било да се носат маски (ваљда ме примети дека сакав на сред автопат да излезам од таксито и да ме лупне кола)...

И потоа во Чаир по 400 заболени... :kafence:
Абе и ти не зезај.....не седнувај во шипурско такси па и последно на светот да е. Јас да треба да седнам во нивно такси само со скафандер ко на инфективна би влегол.
Викни таму некоја од нашиве компании, не се вози со нив....ем ризикуваш, ем пари ќе им даваш..гони ги таму, подалеку од нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom