Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Pod Eftinata tarifa mislat na onaa od 14 do 16casot ili tuka vlaga i onaa od 22 do 07 casot?
Neznam Druze pisuva deka se razmisluva za ukinuvanje na evtinata tarifa e sega dali mislat na dnevnata ili noknata tarifa ( ili na dvete i dnevna i nokna ) toa neznam.
Vo ovaa cudesna zemja sekakvo scenario e mozno Za Zal

Neznam Druze pisuva deka se razmisluva za ukinuvanje na evtinata tarifa e sega dali mislat na dnevnata ili noknata tarifa ( ili na dvete i dnevna i nokna ) toa neznam.
Kako i da e kako i da napravat mora site da priznaeme deka ovaa sds vlada napravi paramparce so strujata pocnuvajaki od bombona bizniso so evn*
neka nie nazdravje bricejneto na suvo*

Ja imam dvotarifno broilo, sto znaci Skapa/Eftina tarifa....i preku nokj nemozat da ni gi smenat u Ednotarifni.
Baska sto ako se drzat po EU standardi uste pred X godini trebase da se ukine monopolot edna firma edna cena na struja...dosega trebase da ima X broj na provajderi a ne monopol so samo eden, sto ke nudat razlicni ceni i paketi za strujata slicno kako Internet provajderive.

Последно уредено:
Potpolno se slozuvam so Srpskiot model. Ne moze nekoj sto investiral vo kvalitetni sistemi za greenje/ladenje da plaka ista cena na struja kako na nekoj sto se gree na kotle od 200euro so radijatori, mora da ima norma kwh/m2 i se nad odredena granica da bide povisoka tarifa.
Sega ima naplivi od elektricno podno i kotli na struja po novive zgradi vo Skopje i niz Makedonija, ubedlivo najloso resenie za nasata drzava (uvoz na struja i pogolemo zagaduvanje od REK Bitola i Oslomej). Trebase da se javat povekke firmi za prodazba na struja za domakinstva i ke imase vakvi resenija.

Ja imam dvotarifno broilo, sto znaci Skapa/Eftina tarifa....i preku nokj nemozat da ni gi smenat u Ednotarifni.
Baska sto ako se drzat po EU standardi uste pred X godini trebase da se ukine monopolot edna firma edna cena na struja...dosega trebase da ima X broj na provajderi a ne monopol so samo eden, sto ke nudat razlicni ceni i paketi za strujata slicno kako Internet provajderive.
Softverski el.btoilo moze da se nastelova kako sakaat od evn*i da ne go menuvaat samo kw,ke se sobira zbir to T1iT2,
Liberalizacija apsolutno si/ste vo pravo site ....trebase odamna..ali jas mislam deka koga i da se sluci toa mepso i elem ke gi pokaci cenite i nie krajnite korisnici sekogas podebeliot kraj e kaj nas.

Целосно се сложувам со сите кои што прелагаат варијанта како Српското тарифирање. Од причина што еден период живеев и доловив што значи да се грижиш за секој киловат потрошен и дали си во зелена или црвена зона. Тек тогаш сите ќе бидеме подомаќини и подобро ќе ги читаме налепниците со енергетска ознака и нема да се летаме по првата пониска цена :)

Ako resile da ja ukinuvaat evtinata tarifa barem da nema pokacuvanje na strujata tuku da bide edna tarifa iako broilata ni se dvotarifni da ima zbir od dvete tarifi i da nema skapa evtina podobro taka odkolku i pokacuvanje na strujata i ukinuvanje na evtinata tarifa.

Да почекаме да одлучат, потоа ќе коментираме. Сега на грав гледаме. Оволку ќе поскапи, онолку ќе поскапи, ќе ја укинат ефтината тарифа, нема да ја укинат....

Ako resile da ja ukinuvaat evtinata tarifa barem da nema pokacuvanje na strujata tuku da bide edna tarifa iako broilata ni se dvotarifni da ima zbir od dvete tarifi i da nema skapa evtina podobro taka odkolku i pokacuvanje na strujata i ukinuvanje na evtinata tarifa.
Nee bas taka''ajde da receme hipoteticki trosis 25kw na den vo zimo 50/50% da se skapa evtina po segasnive ceni toa ti ti se 105den na 24h. Ako e na edna tarifa na segasnata 5.54 idi 140denari bez evtina samo na skapa. A dase pokaci 5% a da ima skapa evtina nema dae tolkava razlikata....
Kako i da e ke ni go aknat bez da se setime full....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom