Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

B

Beginner

Гостин
Не си медицинско лице и не разбираш што е коронавирусот а што е ортомиксовирус причинител на грип како сосема друго заболување. Не знам што безвеза цитираш. Е такви како тебе полна е Македонија експерти за се и сешто. Јас на темата немам ни два пати пишано оди види зошто ме цитираш којзнае. Не сум никогаш пишал дека вирусот е како грип кога е различен вирус различна болест. Е баш на такви како тебе што од медицина М незнаат треба модераторите убаво пред секој пост да ти прегледат што ке објавиш. Цитирај ме пак убаво ке ми падне барем покажуваш дека се занимаваш со мене и ме читаш. Пријатен ден.
"Mодата се врати. Планирана пандемија биолошко оружје против Кина."
Ова е од тебе постирано вчера со слика и да сака да те прескокне човек ќе ја виде сликата што си ја ставил. Верувам ти имаш медицина завршено факултет.
Подобро ќе читам а и за тоа е темата мислења и различни искуства како некој го поминал полесно од грип а некој потешко отколку теории на заговор.

Munze

Dr. Oetker
Член од
21 јули 2020
Мислења
203
Поени од реакции
195
"Mодата се врати. Планирана пандемија биолошко оружје против Кина."
Ова е од тебе постирано вчера со слика и да сака да те прескокне човек ќе ја виде сликата што си ја ставил. Верувам ти имаш медицина завршено факултет.
Подобро ќе читам а и за тоа е темата мислења и различни искуства како некој го поминал полесно од грип а некој потешко отколку теории на заговор.
Е добро де тоа е мое мислење. Што има тука глупост вака така да се трескаме сеа од земја јас и ти тука и да се навредуваме. Ти не знаеш дека биолошко оружје како термин постои. Постои ете бактеријата F. tularenis причинител на туларемија може да се искористи како биолошко оружј/ Јас ли го измислувам тоа. Дека е можно такво нешто можно е. Па пандемијата 2009 што беше. Апсолтно утната работа од СЗО. Сега каде се. Не излегоа со ниту еден конкретен став. Напротив ширење паника и страв. Јас два три пати пишав на темата оти не ни влегувам толку многу и не сакам. Нов сум и на форумот. И што сум објавил слика од шпански грип пандемијата која патем пак започна во Кина исто како и САРС 2003 пак во Кина. Небитно.

Сум објавил слика. Па јас ли ја фотошопирав сликата. Сликата си е точна така било тоа време. Можеш да најдеш. Зошто било така не сакам да знам небитно е во целата ситуација.
Во врска со грипот ниту сум рекол дека е ова заболување (за кое не реков дека не постои бре далеку од тоа ти викам два три пати имам пишано во темата) дека е ковид ист со грипот.Не е така. Грипот си посебно заболување ковидот е некоја нова варинјанта на САРС од 2003. Ниту се класифицираат во сита група вирусите на грип и короната причинителите, ниту симптомите. Точно некој поминал полесно со грип. Не верувам дека сме го немале искусено ниту ти ни јас. А во исто време верувам дека некој поминал и потешко со оваа болест како и полесни за некои лица.
Јас имаше само еден дел на еден член кого го цитирав за грипот бидејќи ме нападна ти дека сум рекол ова е како грип така сфатив. Имаше напишано еден член јас само го цитирав дека бројките како сакаш гледај не се блиску да ги достигнат смртните случаи на грип или смртноста е помала во овој момент. Така видов,прочитав, кажано е ниту измислувам ниту потенцирам нешто што нема врска.

B

Beginner

Гостин
Е добро де тоа е мое мислење. Што има тука глупост вака така да се трескаме сеа од земја јас и ти тука и да се навредуваме. Ти не знаеш дека биолошко оружје како термин постои. Постои ете бактеријата F. tularenis причинител на туларемија може да се искористи како биолошко оружј/ Јас ли го измислувам тоа. Дека е можно такво нешто можно е. Па пандемијата 2009 што беше. Апсолтно утната работа од СЗО. Сега каде се. Не излегоа со ниту еден конкретен став. Напротив ширење паника и страв. Јас два три пати пишав на темата оти не ни влегувам толку многу и не сакам. Нов сум и на форумот. И што сум објавил слика од шпански грип пандемијата која патем пак започна во Кина исто како и САРС 2003 пак во Кина. Небитно.

Сум објавил слика. Па јас ли ја фотошопирав сликата. Сликата си е точна така било тоа време. Можеш да најдеш. Зошто било така не сакам да знам небитно е во целата ситуација.
Во врска со грипот ниту сум рекол дека е ова заболување (за кое не реков дека не постои бре далеку од тоа ти викам два три пати имам пишано во темата) дека е ковид ист со грипот.Не е така. Грипот си посебно заболување ковидот е некоја нова варинјанта на САРС од 2003. Ниту се класифицираат во сита група вирусите на грип и короната причинителите, ниту симптомите. Точно некој поминал полесно со грип. Не верувам дека сме го немале искусено ниту ти ни јас. А во исто време верувам дека некој поминал и потешко со оваа болест како и полесни за некои лица.
Јас имаше само еден дел на еден член кого го цитирав за грипот бидејќи ме нападна ти дека сум рекол ова е како грип така сфатив. Имаше напишано еден член јас само го цитирав дека бројките како сакаш гледај не се блиску да ги достигнат смртните случаи на грип или смртноста е помала во овој момент. Така видов,прочитав, кажано е ниту измислувам ниту потенцирам нешто што нема врска.
"Биолошко оружје против Кина" А кинезите од цел свет најлесно поминаа или тој што го правел не му ја мислел да го пушти на појако и да остане само таму :D

Munze

Dr. Oetker
Член од
21 јули 2020
Мислења
203
Поени од реакции
195
"Биолошко оружје против Кина" А кинезите од цел свет најлесно поминаа или тој што го правел не му ја мислел да го пушти на појако и да остане само таму :D
Не знам дали најлесно поминаа или престанаа да тестираат. Ајде погрешно сум се изразил. Ќе видиме до каде ќе оди работата и до кога ќе трае. :)
И не е баш така размислувањето овој го правел не го пуштил таму појако. Така плстично. Од таму почна. Кинезите се компромитирани во овој момент. Се блокира светот а беа во експанзија почнаа да враќаат се назад. Во тој правец оди со размислувањето.

D

Deleted member 12196

Гостин
Нема да ме отстранат. Не дојдов јас тука за такви како тебе. Тебе треба да те отстранат што збориш невистини дека сум пишвал низ теми религии и глупости. Ако сакаш да дискутираме за медицински теми поврзани со ковид повели. Е во тие теми твоите излагања ке се глупости изгледа :roker:
Не мислев на тебе, туку на оној што во секоја тема изигрува голем верник...

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.016
Племето е подготвено од утре да продолжи да нанесува штета, односно да ја шири заразата низ Скопје и пошироко.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
... ако тогаш заштитните маски некои „неверувајќи“ ги носеле над уста, сега ги носат под носот и ако подобро размислам дека е поризично да е покриена устата, а носот слободен, отколку обратно како ги носеле порано во 1920 год, дежаву ситуација да човекот не може веднаш да го локализира и уништи коронавирусот после цели 100 години, значи човекот стагнира покрај другото што еволуира и напредна!

7ea6159a508fe1c83e41e2411aae722e.jpg un-uomo-e-una-donna-a-londra-indossano-una-mascherina-che-copre-naso-e-bocca-disegnata-per-pre...jpg

S

ski

Гостин
... ако тогаш заштитните маски некои „неверувајќи“ ги носеле над уста, сега ги носат под носот и ако подобро размислам дека е поризично да е покриена устата, а носот слободен, отколку обратно како ги носеле порано во 1920 год, дежаву ситуација да човекот не може веднаш да го локализира и уништи коронавирусот после цели 100 години, значи човекот стагнира покрај другото што еволуира и напредна!

Прегледај го приврзокот 260374 Прегледај го приврзокот 260375
Каква разлика у заштита од вирус има покриен нос откриена уста и обратно?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
Каква разлика у заштита од вирус има покриен нос откриена уста и обратно?
...реков поризично е да биде устата покриена со маска, носот слободен, отколку обратно носот да е затнат со маска а устата слободна, ние дишиме преку нос, а не преку уста (уста е за „алтернативно дишење“ кога има пречки со носот), устата служи за јадење и зборување и најчесто ни е затворена устата кога пешачиме, затоа ја спуштаат маската над уста а носот слободен, оти поубаво се дише - се дише преку нос!
...ако некој инфициран зборува кон некого што има затворен нос со маска, а устата природно му е затворена (а носи наочари) нема да се инфицира, за разлика од обратен случај со слободен нос!

S

ski

Гостин
...реков поризично е да биде устата покриена со маска, носот слободен, отколку обратно носот да е затнат со маска а устата слободна, ние дишиме преку нос, а не преку уста (уста е за „алтернативно дишење“ кога има пречки со носот), устата служи за јадење и зборување и најчесто ни е затворена устата кога пешачиме, затоа ја спуштаат маската над уста а носот слободен, оти поубаво се диши, оти се дише преку нос!
При зборување од уста се пренесува највеке вирусот тогаш се исфлаат директно аеросоли и капки кон тој што збориш па затоа ова што го напиша дека поважно било носот да е покриен не е баш така.
Едит:
Не за џабе маските покриваат и нос и уста.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
При зборување од уста се пренесува највеке вирусот тогаш се исфлаат директно аеросоли и капки кон тој што збориш па затоа ова што го напиша дека поважно било носот да е покриен не е баш така.
Едит:
Не за џабе маските покриваат и нос и уста.
... пак ќе повторам,
на пример јас носам заштитина маска и ми е покриен само носот, а устата ми е слободна не ми е покриена со маска, ако некој пред мене инфициран зборува, а јас го слушам и молчам- јас нема да ги вдишам неговите аеросоли и капки, оти устата ја држам затворена а носот ми е покриен со заштитна маска, природно е да се држи устата затворена и да се дише преку нос (има тука и зошто преку нос е здраво дишењето, посебно при спиење),
...вториот пример е кога маската се носи под носот, носот НЕ ми е заштитен со маска туку слободен, а устата ми е покриена со маска, преку носот сигурно ќе ги внесам капките од соговорникот, иако молчам и маската ми ја покрива устата!
значи ги укажувам овие две ситуации дека едната е поризична од другата, а не дека заштитната маска не треба да биде целосно над носот и устата, а и очите покриени со наочари!

S

ski

Гостин
... пак ќе повторам,
на пример јас носам заштитина маска и ми е покриен само носот, а устата ми е слободна не ми е покриена со маска, ако некој пред мене инфициран зборува, а јас го слушам и молчам- јас нема да ги вдишам неговите аеросоли и капки, оти устата ја држам затворена а носот ми е покриен со заштитна маска, природно е да се држи устата затворена и да се дише преку нос (има тука и зошто преку нос е здраво, а дишење преку уста не е колку преку нос, посебно при спиење),
...вториот пример е кога маската се носи под носот, носот НЕ ми е заштитен со маска туку слободен, а устата ми е покриена со маска, преку носот сигурно ќе ги внесам капките од соговорникот, иако маската ми ја покрива устата!
значи ги укажувам овие две ситуации дека едната е поризична од другата, а не дека заштитната маска треба да биде целосно над носот и устата, а и очите покриени со наочари!
Затоа ти реплицирав бидејки зависи во која околност е помалку ризично или поризично на пр.кога некој збори со тебе сигурно со гестикулативен знаковен јазик не му одговараш туку и ти отвараш уста и збориш а со самото тоа вдишуваш и издишуваш преку уста.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.662
Поени од реакции
37.639
поубо нека нѐ поделат, него ли ова да го трпиме.
дека имаш ниска национална свест.
...а пак ти имаш висока ептен национална свест, а не може да трпиш уште што си во МКД, инаку што реши да бидеш бљгарин или шќиптар? ...знаеш како велеше еден чичо (се викаше Тито)... иднината е во рацете на нашата младина!
...инаку коронавирус ни е приоритет на темава! ;)

Член од
20 јули 2010
Мислења
909
Поени од реакции
2.228
Во неколки земји втор бран, Германија, Шпанија, на Балканот веќе знаеме.
Значи факт, вурусот ќе е под контрола дури не се ослободат мерките, после тоа пак се креваат бројките.
Во Битола затворен е еден локал, персоналот се испозаразил и сите се во изолација, рачунај тие пепел имаат направено.
Па дискотеки апелираа да се отворат :facepalm:
Само еден е заразен и 10 дена од првиот симптом до тестирањето, не одел на работа... Имам информација дека локалот е доброволно затворен и покрај тоа што добил дозвола да си продолжи со работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom