Синови на Перун а? Ме изморивте бе , таман сакав до Дагестан, сега треба да идам зад Карпатите, да ги барам корените
Модерна албанска држава е вештачка творевина, колку и грчката модерна држава подржана од Германија , Франција и Англија, па дури и од Русија, или србската и црногорската држава конструкт од Русија...Сите овие мали земји имале покровител , кога се создавале... Дури и модерната Македонија имала покровител од САД, во 90тите, иначе нигогаш не ќе постоеше... (не случајно ја ставија под закрилја на НАТО, за да нема никој од соседните држави претензии).
Дека албанците се мешавина од 100 народи, тоа е од емоционален аспект кажано, како јас да кажам македонците се мешавина од србите ,бугарите , власите , турците , па и албанците
...нема врска , твој субјективен став, и задржи го за себе..
Не сум историчар , па немам некое големо истражување направено за тој период, ама да викаш дека албанците се мешавина од турците , мене ми е ептен dummie thinking ... оти како што реков погоре, албанско население кое се борело против турците, мигрирале токму поради нивниот притиско во Италија, каде и ден денес после 500 години , го чуват јазикот и православната вера (католиците полесно се асимилирале, меѓу кои и потомците на Скендербег, кои го признаваат албанското потекло ама не знаат албански)...