Морам да пишам на темава пак.
Се извинувам, не бев во право. Згрешив што дадов суд базиран на сопствено искуство, без да се обидам да гледам на поширока мапа. Не ме премисли ова со Дуа Липа, и онака отсекад сум ја сметал за кобила, и тоа што го напраи е еквивалентно на македонската дијаспора што се пали на античко минато. Нејсе. Туку, ме премислија реакциите на луѓе од „другата страна“ кои сум ги сметал за еднакви на мене, кои не ги сметав за до тој степен заостанати и мислев дека ја надминале таа општествена фаза. Луѓе кои се образовале, научиле нешто, прошетале, виделе, се стекнале со некои нови понапредни идеи и размислувања.
Не е дека сум шокиран или премногу изненаден, али реакцијава ме извади од розевите наочари што ги носев. Мразам национализам, екстремизам, експанзионизам. Без разлика дали се работи за голема Македонија, голема Албанија, голема Грција, голема Бугарија, голема Србија и тн. Овие идеи ги има сегде низ овие држави. Меѓутоа концентрирање и фиксација со неа колку што ја има кај Албанците, нема никаде. Нивната е сериозна, планска и активна и јавно поддржувана, без никаков срам. Нашава пример дури поише како меме е станата. Порано мислев дека, знаеш, јесда мнозинство се сепак таквите кај нив, ама ваљда се наоѓаат колку-толку асални луѓе што разбираат дека тоа што го прават е too much и дека баш тој кадар набрзо ќе преовлади кај нив. Али не мислев дека тие неколку се еден-двајца од 1,000 (дали и толку). Мислев дека се поише ебате. Чим тој кадар и таа група у којашто највише се надевав прва рипна да го поддржи ова, тури му курот. Нема никаков простор за соживот и соработка тука. Ќе се разбереме кога ќе научат и кога ќе се надградат социолошки. У меѓувреме не е наша работа да трпиме, да ги чекаме и да ги буткаме, на наша штета.
И не е само ДУИ терористичката партија како што мислев. Сите од таа страна сакаат да ни ебат матер, тешко нас ако им дозволиме, ич нема да не штедат. Останувам и на тоа дека сме глуп народ што дозволуваме вакви ствари, али овојпат и сам себе ќе се ставам у таа група на глупи луѓе, пошто сум глуп, глуп и наивен. Али една ствар не ми се смени у мислењето, а тоа е дека треба да им се ебе матер у пичка на партииве и политичариве што дозволуваа и уште дозволуваат све ова да се дешава за да имаат своја корист на краткорочен план.
Peace.