Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Види друже те поштувам така да не сакам да влеземе во непотребни дискусии. Ниту некогаш сум ги бранел Албанците, ниту пак мислам да ги бранам и сам гледаш дека во секоја ситуација каде што е настрадат некој наш или нешто македонско како реагирам. Така регирам и во приватниот живот. Јас не правам пропаганда за соживот, сеуште мислам дека е подобро да живееме одвоено и дека умствено нема никогаш да бидат спремни прво они па после ние. Тоа што градам јас соживот овде, односно што сум градел соживот со Албанец е лична работа, за тоа време кога живеев и работев заедно со него се увеерив дека поделбите кои ги има доле, не само кај нас, се наметнати. Се случува двајца луѓе кои се од две омразени страни, растени во омраза едни кон други, и покрај тоа да се станат другари, зошто не би бил близок со Албанец кој е тотално ист со мојокт карактер, размислува како мене, работи како мене. Ете јас од толку луѓе со кои сум работел иако имало многу Македонци сум останал најблизок со него, зошто е пред се човек и останал човек. Не велам дека утре кога би пукнало пак нема да се најдеме на нишан, како што кажав исти карактери имаме по секое прашање, така и по ова, он си го брани своето ја моето, но и двајцата утврдивме дека ете можен бил соживот помеѓу нашите народи, кога двајца националисти како нас можеле да ги сменат малку мислењата и да се спријателат. Како што кажав и на почетокот сепак кај нас не возможно е да се изгради соживот, работите се премногу вкоренети и најдобро е кога би живееле одвоено за да не паѓа млада крв за џабе. А тоа дали ќе го осетам соживотот, прво јас самиот не дозволувам да се препуштам на туѓи мислења и влијание, верувам само на моите дома и никој друг, да не испадна дека се фалам, го кажувам како пример само, на човекот кога се пресели од овде му испаднаа некој трошоци зошто сите пари му беа однесени доле, ме замоли да му позајмам одредена сума на пари, иако не знаев точно ни во кој град е ни пак адреса, ни ништо и му дадов на доверба, можеше комотно да не ги пушти и да ме заебе но човекот ги врати, тоа е се поради изградена доверба помеѓу двајца луѓе, без проблем да му дадеш добра сума на пари на некој а истиот пак да не ни помисли да те заебе иако може слободно да го направи тоа, зошто ниту имам доказ дека сум пратилни па сум можел да го барам ако испаднал гомно од човек.

Затоа во животот мора понекогаш да се менуваат ставовите и да се реагира од ситуација во ситуација, мене запознавањето со тој човек ми беше пример дека не е се црно и бело иако по стоти пат останувам на своите ставови и никогаш не би останал надвор од некој проблем кога би го имал Македонец или Македонија само затоа што имам добар и братски однос со Албанец.
Аха,значи Македонците ги ставаш у ист кош со Албанците зашто пишале лоши коментари на сликата каде што нивната држава влага у склоп на друга држава?Добар си

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.568

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
За изборите:
1. Анкетите прецизно ги предвидоа резултатите (особено оние спроведени повеќе месеци претходно).
2. ДИК и МВР (предводени од ВМРО) завршија горе-долу коректна работа за нивно спроведување, што во наши услови не е лесно.
3. Обвинување кон гласачите за исходот е несоодветно и може само да ги влоши резултатите во следни циклуси.
4. Толкување дека доколку не се брои една категорија гласачи, имаме подобар резултат, не е само во судир со унитарниот карактер на државата, туку и го руши идеалот на Илинденците, да не говориме за имиџот кој го создава за нас во очи на исклучените, но и кон странците.

Сега:
5. Дури и да испаднеше како што најавуваа нашите и да добиевме 57 пратеници, формирање Влада ќе беше тешко. На изгубени избори, не е полесно.
Следно:
6. Минимум за тоа дека сме ја сфатиле пораката на гласачите е да се држиме до најавеното пред изборите. Во спротивно, следна рунда може дури и бетер да минеме. Ако и сега некој е изненаден, тогаш никој нема да биде.
7. Веднаш да најавиме дека недвосмислено со оглед на исходот, остануваме во опозиција, ќе биде побезболно за членството, отколку да создаваме нереални надежи за да потоа ги разочараме дополнително по кој знае кој пат. Целосно ќе изгубат мотив.

Наравоучение:
8. Не умирај магаре до зелена трева, на рати - не е идеална стратегија.
9. Тие што можат да земат учество во одлуки (на ЦК, ИК, ОК, МК, КИМ) легитимно е да нѐ прашаат дали ние воопшто сакаме да се обидеме да победуваме? Што исто не е лесна работа.
Ако одговорот е - не, тогаш е сосем во ред да продолжиме да си тераме со заклучоците.
Да живее ВМРО-ДПМНЕ
Никола Попоски, поранешен министер за надворешни работи и член на ВМРО-ДПМНЕ

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
За изборите:
1. Анкетите прецизно ги предвидоа резултатите (особено оние спроведени повеќе месеци претходно).
2. ДИК и МВР (предводени од ВМРО) завршија горе-долу коректна работа за нивно спроведување, што во наши услови не е лесно.
3. Обвинување кон гласачите за исходот е несоодветно и може само да ги влоши резултатите во следни циклуси.
4. Толкување дека доколку не се брои една категорија гласачи, имаме подобар резултат, не е само во судир со унитарниот карактер на државата, туку и го руши идеалот на Илинденците, да не говориме за имиџот кој го создава за нас во очи на исклучените, но и кон странците.

Сега:
5. Дури и да испаднеше како што најавуваа нашите и да добиевме 57 пратеници, формирање Влада ќе беше тешко. На изгубени избори, не е полесно.
Следно:
6. Минимум за тоа дека сме ја сфатиле пораката на гласачите е да се држиме до најавеното пред изборите. Во спротивно, следна рунда може дури и бетер да минеме. Ако и сега некој е изненаден, тогаш никој нема да биде.
7. Веднаш да најавиме дека недвосмислено со оглед на исходот, остануваме во опозиција, ќе биде побезболно за членството, отколку да создаваме нереални надежи за да потоа ги разочараме дополнително по кој знае кој пат. Целосно ќе изгубат мотив.

Наравоучение:
8. Не умирај магаре до зелена трева, на рати - не е идеална стратегија.
9. Тие што можат да земат учество во одлуки (на ЦК, ИК, ОК, МК, КИМ) легитимно е да нѐ прашаат дали ние воопшто сакаме да се обидеме да победуваме? Што исто не е лесна работа.
Ако одговорот е - не, тогаш е сосем во ред да продолжиме да си тераме со заклучоците.
Да живее ВМРО-ДПМНЕ
Не знам точно колку пари се поделени...се шпекулираат некои 300 милиони што од буџет што у кеш. Ако сака некој анализа да прави треба да го земе ова у предвид. Во комбинација со ковидов и апатијата кај луѓето тоа е тоа.....затоа анкетите утка направија на некој начин. Имаше бајаѓи утка и у кампањата, ама не пресудна мислам.
Пара буши секаде....тоа е тоа, од секогаш било така. А народот дека не требало да се обвинува.....па ако не му смета ситуацијава сега тогаш е ок, на народот му е погодено.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Аха,значи Македонците ги ставаш у ист кош со Албанците зашто пишале лоши коментари на сликата каде што нивната држава влага у склоп на друга држава?Добар си
Не ги ставам во ист кош, Македонците се единствени кои никогаш не напаѓале некого туку биле напаѓани, така е и до ден денес, сите малцинства ги имаат правата кај нас за разлика од соседите околу нас.
Јас мислев на коментарите под објавата и колку национализмот нема граници и не може да се запре.
Заеби реков ќе влеземе во непотребни дискусии, немам зошто да се расправам со тебе ок лик си.
Автоматски споено мислење:

Ne znam kakvi komentari ocekuvas da proizlezat od takov provokatorski i iredentisticki post.
Ne gi ni okrivuvam lugeto sho zboruvaat so omraza kon nea. Duri i najneutralniot bi se uvredil ako vidi kako negovoto mesto na ziveenje pripaga u sonot na Shqiperi Etnike.
Ako shiptarkata si se drzese do peenjeto i uzasnoto igranje, nemase da sobere toklu negativnosti. Zasluzeno i e.
Подоле у коментари имаш дискусии помеѓу Хрвати и Срби за нивниот спор, Македонци и Грци, Бугари за нивниот спор, на тоа мислев.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Не знам точно колку пари се поделени...се шпекулираат некои 300 милиони што од буџет што у кеш. Ако сака некој анализа да прави треба да го земе ова у предвид. Во комбинација со ковидов и апатијата кај луѓето тоа е тоа.....затоа анкетите утка направија на некој начин. Имаше бајаѓи утка и у кампањата, ама не пресудна мислам.
Пара буши секаде....тоа е тоа, од секогаш било така. А народот дека не требало да се обвинува.....па ако не му смета ситуацијава сега тогаш е ок, на народот му е погодено.
Најголемата кривица за поразот е на Ж'миц и компанијаоти едноставно не ги биваше и не мрдаа со прст шо се вика, кампањата па што да кажам, светска од Кембриџ снимана упм, кога јас како про ВМРО-вец не гласав што очекуваш од другите.

Зајакот 2016 беше последната надеж дека нешто ќе се оправи, сега веќе е касно и речиси е сеедно кој ќе биде на власт (иако сум убеден дека ВМРО има подобар тим), така да јас сакам да се сменат прво работите во ВМРО на подобро, па потоа ќе го имаат мојот глас.

БОНУС: Многу пати го имам напишано ама мош ќе прочита некој од штабот, Ж'миц по прецедателските постави одлично прашање до Црпе, да се запраша зошто Стево изгуби во Ново Село и Охрид, ама Ж'миц и ден денес си го нема поставено прашањето зошто ВМРО изгуби на градоначалничките.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Најголемата кривица за поразот е на Ж'миц и компанијаоти едноставно не ги биваше и не мрдаа со прст шо се вика, кампањата па што да кажам, светска од Кембриџ снимана упм, кога јас како про ВМРО-вец не гласав што очекуваш од другите.

Зајакот 2016 беше последната надеж дека нешто ќе се оправи, сега веќе е касно и речиси е сеедно кој ќе биде на власт (иако сум убеден дека ВМРО има подобар тим), така да јас сакам да се сменат прво работите во ВМРО на подобро, па потоа ќе го имаат мојот глас.

БОНУС: Многу пати го имам напишано ама мош ќе прочита некој од штабот, Ж'миц по прецедателските постави одлично прашање до Црпе, да се запраша зошто Стево изгуби во Ново Село и Охрид, ама Ж'миц и ден денес си го нема поставено прашањето зошто ВМРО изгуби на градоначалничките.
Зошто ги поткупија сите ромски населби и помали етнички заедници?

Член од
17 август 2009
Мислења
3.679
Поени од реакции
5.307
Сега:
Следно:

Не сум по теории на заговор, мрзам и тоа коа ќе се рече "амбасадата што ќе каже тоа е" јес да има и у тоа вистина ама јас го глеам и од друга страна тоа (у смисла, неможе голема сила- САД, да завзима постојано страна према едните и контра другите, работат и со тие- и со тие, тоа им е филозофијата. Не ствараат непријатели у стратешка држава за нив)

Е сеа назад на ова од Попоски, знаеме дека е он од она про"модерното" ВМРО со Јанчев, ама вака нешто да пишеш јавно, конкретно ова што го цитирав е мн мн незрело и глупо.
У смисла гласавте што гласавте ние сега ќе си седиме опозиција уште 4 год. преговори за влада мало сутра.
СДСМ што ни лапна минатиот пат коа беа у иста ситуација ко нас не е битно, нека си идат на одмор они сега па кога ќе се вратат нека се пазарат сами, а ние ќе глеаме ко волои и ќе ќутиме.

Значи не верувам у теории на заговор, ама ова интелегентен, нормален чоек на таква позиција ко него не би го кажал ако нема друга намера у позадина на која они не би можеле да парираат у моментов.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Ти си живиот пример зошто нема да не биде. Те издупија 2016 и гласаше за СДС и сега си више "таков" ти бара уште. Его....тоа е, затоа не гласаат многу да се смени СДС односно за ВМРО.
А у меѓу време се тие кои ги оправдаа сите понижувања на нацијата преку договорите и уставни промени.
Ти се соучесник бато, и ако треба у провалија ќе одиш ама СДС не го мењаш....затоа што ти си се идентификувал веќе со нив.
Ова е толку суптилно што и ти не го знаеш дека е така :LOL:
Пробав тука баш депрограмирање да им направам барем на неколку луѓе изминатиов месец, ама тешка работа.
Гласаше на референдум?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Еве и Заев да се пазарел со Мијалков...
Еве и да се уценети Курто/Мурто за корупција од епски размери...
Еве и на сметка на тоа шо ја краделе и уништувале државата, сеа да не излезе сето тоа на виделина ги распродаваат националните интереси со сезонско намаление секому кој има компромитирачки материјали...
Еве и сеуште да се пазарат исклучиво за своите лични и теснопартиски интереси...
Еве и да сме вилает...
Еве и тоа да не сме...

:icon_lol:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Ти си живиот пример зошто нема да не биде. Те издупија 2016 и гласаше за СДС и сега си више "таков" ти бара уште. Его....тоа е, затоа не гласаат многу да се смени СДС односно за ВМРО.
А у меѓу време се тие кои ги оправдаа сите понижувања на нацијата преку договорите и уставни промени.
Ти се соучесник бато, и ако треба у провалија ќе одиш ама СДС не го мењаш....затоа што ти си се идентификувал веќе со нив.
Ова е толку суптилно што и ти не го знаеш дека е така :LOL:
Пробав тука баш депрограмирање да им направам барем на неколку луѓе изминатиов месец, ама тешка работа.
Гласаше на референдум?
Никогаш немам гласано за СДССМ, секогаш за ВМРО, на прецедателските не гласав, сега само се прошетав до таму, да не имаше Ж'миц и компанија свиткана кичма многу работи немаше да се случат,
јас си имам принципи и не гласам како @Beric Dondarrion што го лажеа од СДССМ дека само да дојдат на власт и одма ќе почне да тече мед и млеко, првин промени внатре после надвор.

Бев најфер и не учествував во кампањата (на форумов) само да не одземам некој глас и да изведе максимум резултат, ама кога гледаш дека не бива одговорноста мора да го превземе раководството, сигурно не очекуваш јас да бидам одговорен затоа што Ж'миц е дно, Грујо да водеше кампања од Будимпешта ќе извадеше повеќе гласови.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Никогаш немам гласано за СДССМ, секогаш за ВМРО, на прецедателските не гласав, сега само се прошетав до таму, да не имаше Ж'миц и компанија свиткана кичма многу работи немаше да се случат,
јас си имам принципи и не гласам како @Beric Dondarrion што го лажеа од СДССМ дека само да дојдат на власт и одма ќе почне да тече мед и млеко, првин промени внатре после надвор.

Бев најфер и не учествував во кампањата (на форумов) само да не одземам некој глас и да изведе максимум резултат, ама кога гледаш дека не бива одговорноста мора да го превземе раководството, сигурно не очекуваш јас да бидам одговорен затоа што Ж'миц е дно, Грујо да водеше кампања од Будимпешта ќе извадеше повеќе гласови.
Ок, сори :semolam: ...не важи за тебе, туку за една друга група на луѓе. Грујо беше Баба Рога за овие работи....Мицко е јаврија.

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.587
Поени од реакции
13.954
Морам да пишам на темава пак.

Се извинувам, не бев во право. Згрешив што дадов суд базиран на сопствено искуство, без да се обидам да гледам на поширока мапа. Не ме премисли ова со Дуа Липа, и онака отсекад сум ја сметал за кобила, и тоа што го напраи е еквивалентно на македонската дијаспора што се пали на античко минато. Нејсе. Туку, ме премислија реакциите на луѓе од „другата страна“ кои сум ги сметал за еднакви на мене, кои не ги сметав за до тој степен заостанати и мислев дека ја надминале таа општествена фаза. Луѓе кои се образовале, научиле нешто, прошетале, виделе, се стекнале со некои нови понапредни идеи и размислувања.

Не е дека сум шокиран или премногу изненаден, али реакцијава ме извади од розевите наочари што ги носев. Мразам национализам, екстремизам, експанзионизам. Без разлика дали се работи за голема Македонија, голема Албанија, голема Грција, голема Бугарија, голема Србија и тн. Овие идеи ги има сегде низ овие држави. Меѓутоа концентрирање и фиксација со неа колку што ја има кај Албанците, нема никаде. Нивната е сериозна, планска и активна и јавно поддржувана, без никаков срам. Нашава пример дури поише како меме е станата. Порано мислев дека, знаеш, јесда мнозинство се сепак таквите кај нив, ама ваљда се наоѓаат колку-толку асални луѓе што разбираат дека тоа што го прават е too much и дека баш тој кадар набрзо ќе преовлади кај нив. Али не мислев дека тие неколку се еден-двајца од 1,000 (дали и толку). Мислев дека се поише ебате. Чим тој кадар и таа група у којашто највише се надевав прва рипна да го поддржи ова, тури му курот. Нема никаков простор за соживот и соработка тука. Ќе се разбереме кога ќе научат и кога ќе се надградат социолошки. У меѓувреме не е наша работа да трпиме, да ги чекаме и да ги буткаме, на наша штета.

И не е само ДУИ терористичката партија како што мислев. Сите од таа страна сакаат да ни ебат матер, тешко нас ако им дозволиме, ич нема да не штедат. Останувам и на тоа дека сме глуп народ што дозволуваме вакви ствари, али овојпат и сам себе ќе се ставам у таа група на глупи луѓе, пошто сум глуп, глуп и наивен. Али една ствар не ми се смени у мислењето, а тоа е дека треба да им се ебе матер у пичка на партииве и политичариве што дозволуваа и уште дозволуваат све ова да се дешава за да имаат своја корист на краткорочен план.

Peace.
Уствари освен веѓите и не е така лоша, шо знам :toe:
Ова што го пиша некој дека и ВМРО биле спремни да дадат премиер, е член на СДС и го напиша тоа за кога СДС че даде премиер, да викате ееееее и ВМРО беше спремен, фрст хенд инфо имавме, исти гомна се сите. Да се релативизира.
Како што беше и за името и за двојазичноста. Абе и вмро преговарал во 2008ма, абе вака, абе така.
Исто како што на партиски митинг на СДС во Прилеп, членови на ВМРО мафтаа албански знамиња 5-10 минути, колку за да се слика тоа па да се шири веста дека СДС се партија која вади орли на нивните митинзи.
Ама како што гледам овде, го лапнавте здраво за готово сите, пошто ви одговара да си најдувате изговори.

Кој би гласал за вмро на наредните, ако дадат премиер албанец? Ни 150 000 нема да соберат.
2+2 можете да соберите? Тешко некако.
Ќе гласаат тие што се напикале на работа од нив и тие што на милион начини имаат некаква корист од нив, а тоа не се помалце од 250000 сигурно.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
23 август 2010
Мислења
39.791
Поени од реакции
115.755
Ako shiptarkata si se drzese do peenjeto i uzasnoto igranje, nemase da sobere toklu negativnosti.
Најтрагично е што не знае ни да пее.

Него, Мицкоски е најсрамниот политичар што некогаш се појавил на македонската политичка сцена. Човекот веројатно е единствениот политичар кој нема победа на избори, 0-4 или 0-5 има скор од 2016 навака. Под итно треба да даде оставка и да се изгуби од политиката и да даде шанса на некој се надевам поасален да проба да ја застане партијата на нозе. Човекот изгуби од Зоран Заев кој за три години успеа да смени име, да поништи идентитет, сето тоа против волјата на народот, да падне во вода СЈО, да го нарече Холокаустот традиција, да му напраат руски хакери лажен телефонски повик и да одговори на истиот, да излезат уште милион афери и ти да изгубиш од овој човек? Искрено, да беше Груевски место него ќе го тепаше со 15 пратеници разлика, нормално ако ги тргнеме на страна сите криминали на Никола и го земеме само како политичка фигура. ВМРО и Мицкоски имаа пенал каков што ретко се добива и тие не само што го промашија шутирајќи паненка директ во голман, него и автогол си забија и изгубија како говеда.

Каде беше Мицкоски после изборите? Даде некаква изјава како лидер на партија? Каде беше да реагира на евентуалните нерегуларности како што наведуваа неговите ботови од партија? Ме боли кур што ДИК беше под нивна палка, хакерски напад се издеси овој ќути како муле. :facepalm:

Огорчен сум затоа што Заев не беше казнет на овие избори како што беше условно речено казнет Груевски во 2016, иако ги доби тие избори али сепак не формираше влада.

Сеа ќе си сркаме уште неколку години лажги од психопатот муртински кој буквално се што кажа излажа во овие 3 години. Гревови гревосани.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom