Парламентарни избори - 15 Јули 2020

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?

• Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 март 2009
Мислења
20.582
Поени од реакции
16.786
СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ прават широка Влада – ДУИ во опозиција
овој Бајрам ушти 2016 Груки го продаваше, кога кажа ќе му дал на Зајко 12-13 пратеника само да се откаже од Тиранската дивоградба..
Е сега има 2 прашања:
Прво бејлоица што ќе каже ??
Второ, широка влада имавме и 2001 па резултатот беше и Охридски договор и Рамковни вработувања, рак рана се до денес...
Ако и се решат на Широка влада, мислам паметно е да се ангажира за Премиер НЕпартиско, стручно лице, ако треба нека се бара од ЕУ, калибар нешто како што беше Анте Марковиќ...и почеста луфтиранција на неспособни министри...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.265
СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ прават широка Влада – ДУИ во опозиција
овој Бајрам ушти 2016 Груки го продаваше, кога кажа ќе му дал на Зајко 12-13 пратеника само да се откаже од Тиранската дивоградба..
Е сега има 2 прашања:
Прво бејлоица што ќе каже ??
Второ, широка влада имавме и 2001 па резултатот беше и Охридски договор и Рамковни вработувања, рак рана се до денес...
Ако и се решат на Широка влада, мислам паметно е да се ангажира за Премиер НЕпартиско, стручно лице, ако треба нека се бара од ЕУ, калибар нешто како што беше Анте Марковиќ...и почеста луфтиранција на неспособни министри...
Непартиско лице премиер, и Заев и Мицкоски како министри за нешто плус вицепремиери истовремено. Баш би сакал да гледам како ќе функционира таа влада. :tvg:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Што ако ангажира експерт за премиер кога пратениците и мнозинството ќе решаваат за све што преложи премиерот?

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.793
Поени од реакции
8.507
Малку поголем ѕид од текст и искрено крими-романче ( лошо ) може да се напише од идејата али сум доста сигурен дека ова ни се случи на последниве избори. ДПНЕ, ДУИ и СДС си се дговорија за целото местење заедно за во најголем дел да бидат спасени ДУИ и да му се даде елек за спасување на Заев:

Што би претставувало победа за сите 3 партии:
  1. ДУИ - влегува во влада но најважно победува кај Албанскиот блок заради легитимитет
  2. СДС - оформува влада или не оформува влада али поради причини каде што Заев би останал претседател на СДС и политички жив.
  3. ДПНЕ- оформува влада.
Кој им беа проблемите пред изборите:
  1. ДУИ - Алијанса ќе ги победеше на изборите и ако влезат во влада со помалку пратеници од нив ќе го изгубеа целиот легитимитет на терен. Ќе станеа новата ДПА
  2. СДС - немаат никаква шанса за победа а просторот за маневрирање за да остане Заев главен е доста мал.
  3. ДПНЕ- со колку и да победи ДПНЕ не му вреди ништо ако изгуби ДУИ и мора да коалицираат со Алијанса или уште полошо ако тепаат толку убедливо што можат да оформат влада и со друга Македонска партија.
Што им е договорот:
  • ДУИ и СДС го прават најголемиот изборен фалсификат од 98`ма со подршка на ДПНЕ во форма на преќутување
  • После изборите сите три најголеми веднаш набрзина ги признаваат резултатите.
  • СДС се официјалните победници на изборите со што се легитимизира се што се случило последните 3 години во државата. Дури и да не оформи влада Заев он тоа го објаснува со непотклекнување пред албанските барања и останува претседател на СДС.
  • ДУИ победува кај албанците и со тоа се влезени во влада.
  • ВМРО оформува влада со ДУИ + X и со тоа го смируваат членството ете пак сме на власт.
Што се случува последниве 3 дена што мислам дека ги потврдува малку претпоставките:
  • Алијанса има супер резултат, Албанскиот блок иде до неверојатни 28 пратеника само за ДУИ да има повеќе пратеници од нив.
  • ДПНЕ преќутува се, освен некои апсења од Наќе пред и за време на изборите кои најмногу беа споделувани на места каде што читаат нивните членови а не на национални вести и од кои како што гледаме не произлезе ништо.
  • ДПНЕ не поднесува ниту еден приговор за изборите ( тој што го поднеле е безвреден зошто не постои такво нешто како повторно пребројување од кутии, барем така ми кажаа). Сите 3 партии си го признаа резултатот најбрзо што може за да ја протуркаат работата.
  • Пред изборите ДПНЕ и СДС заеднички и по брза и доста тивка постапка ја прекројуваат IE5 само за да уфрлат делови во кои ДУИ може да прави измама.
Што ќе се случи следните денови:
  • Ќе гледаат што побрзо да си ги ратификуваат пратеничките мандати.
  • Додека Заев е на "одмор", Касами ќе излезе од коалицијата со што ДПНЕ ќе стане мандатар.
  • ДПНЕ/ДУИ/БЕСА ќе оформат влада
  • Заев ќе се врати и ќе почне да драматизира како бил украден и како он како победник требало да формира влада али ете БЕСА/ДУИ го изиграле зошто неќел да ги прифати нивните барања.
  • ДПНЕ ќе им продава на членството дека оформиле влада и пак ќе можат да крадат.

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.387
Поени од реакции
3.594
Naprotiv, namesto da se obiduvame da go sprecime raspadot na ovoj kancerogen sistem, treba da rabotime na negovo ubrzuvanje.

Pustete albanski premier
Pustete celosna federalizacija
Pustete gi politicarite neka proneverat, neka ukradat se sto mozat.
Pustete go narodot da se radikalizira (izborite dokazaa deka vo golem del vekje e inerten, sto e prva faza)

Sistemov i sega e totalno neodrzliv i mora da rabotime na negovo raspagjanje pred da voskresneme nov, podobar sistem za nas od pepelta na prethodniot po pat na radikalna promena.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.016
Дефинитивно на списокот на унеско се водиме како народ во исчезнување.Значи читајки ги мислењата како овај Владе,со аватар двоглав орел,тиранска платформа,бугарски договор за бришење на нашата историја неминовно е нашато исчезнување како народ.Во моментов само конфедерација е спасот иначе двоглавиве ќе ни ја земат цела држава,до толку сме тревопасни!
I so ne ti e jasno togas od moite stavovi koga i jas za toa se zalagam. Dodusa poke sum za federacija od dve republiki so pravo na otcepuvanje ama sega da ne cepidlacime. A avatarot e moe idejno resenie za znameto i grbot na taa federacija vo slucaj da ne znaese i e kombinacija na simbolite na dvata drzavotvorni narodi. Na Albancite veke go znaes, crn orel na crvena osnova, na drugite e zlatna petokraka na crvena osnova. Tuku ostaj toa, kako mislis ti da se stigni do toa na miren i demokratski nacin bez nepotrebni zrtvi od dvete strani. Jas mojot nacin go kazav i go praktikuvam od 2016 pa navamu. Ti kako imas doprineseno okolu toa a?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.144
Поени од реакции
11.800
Naprotiv, namesto da se obiduvame da go sprecime raspadot na ovoj kancerogen sistem, treba da rabotime na negovo ubrzuvanje.

Pustete albanski premier
Pustete celosna federalizacija
Pustete gi politicarite neka proneverat, neka ukradat se sto mozat.
Pustete go narodot da se radikalizira (izborite dokazaa deka vo golem del vekje e inerten, sto e prva faza)

Sistemov i sega e totalno neodrzliv i mora da rabotime na negovo raspagjanje pred da voskresneme nov, podobar sistem za nas od pepelta na prethodniot po pat na radikalna promena.
Какво распаѓање, нели НАТО е факторот за безбедност? Како тоа сега пак распаѓање? За што се пишавме идентитет коса црта? :(

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.136
Поени од реакции
25.671
Па според мене сто пати подобро е да загинеш него да живееш во ваква држава како што напиша. Како што многу подобро поминувале комитите него ли обичните селани доле под планините, реално подобро ќе поминам ако загинам него ли така да живеам. Зошто би сакал да живеам кога со вакви ставови нема никогаш да се снајдам во тоа опшество, зошто би сакал да живеам кога ако се замерам со некој Албанци бидам нападнат или убиен, или пак треба да премолчувам цел живот нешто. Подобро утре ако има некое дете од мојот роден град кое ќе се сети на мене и кога ќе отиде на гробот на некој близок, да запали свеќа и за мене, да останам да живеам како херој барем кај 1% од народот, него ли пак да живеам цел живот во држава како што е сега нашата. Не изразувам некое херојство, ако ја согледаме реалната ситуација за мене подобра опција е оваа.
Ти загинал или не, државата ќе биде таква каква што напишав. Целата поента на жртвата е да има некакво значење, некаква цел. Ако исходот остане ист, ти умрел или не што е поентата? Јас сфаќам што ми кажуваш. И комитите кога умирале викале-Јас умирам ама Македонија ќе роди нови синови кои ќе се борат за неа. Значи и покрај тоа што од тогашните услови слаби биле шансите за победа и слобода, тој сметал дека неговата смрт не е залудна затоа што отопрот и непокорот ќе продолжат и другите ќе го следат како пример. И затоа не било лесно така да се исламизираат и покрај големиот притисок од осмалнлиите. Останале на своето-христијани, не се турчеле, значи народот реално бил поробен од далеку понадмоќен непријател, ама никогаш не се откажал. А на тие што се турчеле им кинеле глава, Ќосето сопствениот брат го има скинато оти бил соработник со турците. Сега Христијан Заев и Зоран Мицковски ќе му речат оди гласај за мене ќе те ставам на шалтер у меѓувреме ќе замижувам кога шконтарите ќе му го рушат гробот на другар ти Илко кој загина, ама ти ќе ќутиш и ќе заокружиш тоа ливчето. И затоа залудно е се. Ако сакаш да се бориш, влези со екипа во штаб на сдс или дпмне и искршете ги од мавање таму, тоа е приоритетот за тепање, а не шиптaрите. Ако имаш ти отворен непријател и дома брат ти кој те саботира на сметка на непријателот, кој треба прв да го крка? Кој е поголем штетник, војската од другата страна на бојното поле или твоите команданти кои те шпионираат? Ако покажуваш со прст или ако треба да тепаш некого, почни со чичко ти, вујко ти, фризерот кој ти вика-Иле заокружи го Христијан Заев, да влезе чичо, да капне некоја паричка, па здравје ќе има и за сите.

Се додека има смисла, се додека има поента разбирам да се бориш, дури и да си во понезавидна позиција, дури и да губиш. Исто како во фудбал. Едно е да губиш 5-0 на полувреме и да не се откажуваш до 90-та минута ако целиот тим сте со истиот мајндсет, друго е да губиш 5-0 и да дознаеш дека од 11-те твои на терен, 4-ца се поткупени од другиот тим, петмина едвај чекаат да заврши мечот, аранжманот за Халкидики им почува од утре, треба да се пакуваат, а ти и другар ти Перо шефкук сте единствени кои даваат се од тебе. Сам на себе ќе си набациш топка? Сам ќе бидеш и голман и центарфор и изведувач на корнер и оној во шеснаестерец кој треба да ја забие топката со глава во гол? Џабе е Иле, џабе е златен, не се сомневам дека имаш најдобри намери, ама џабе е се.

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.761
Дел од атмосверата во ДУИ после изборите. Заслужено.

Незнам зошто не можи да се прикачи .мп4 ама еве линк

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.569
Дел од атмосверата во ДУИ после изборите. Заслужено.

Незнам зошто не можи да се прикачи .мп4 ама еве линк

Атмосферата ми личи ко да е зимска. Види сите како се облечени.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.315
Поени од реакции
13.231
Ако е така, ОК. Дајте да прогласиме фајронт, нека ја затворат и темава затоа што нема потреба од дискусија. Бугарите на сите ќе ни дадат пасоши, ќе прогласиме дека 3/4 од бившата независна држава Северна Македонија се припојуваат кон Бугарија, 1/4 кон Албанија
Ја би да не прогласат за 51 држава на САД!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom