Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Со сета почит али владее една Исламофобија и те како истакната на форумот.Значи да се поврзе верата со ситуацијата со короната е но комент.И јас сум муслиман и постев цел месец и славев Бајрам во најтесното семејство и во џамија немам стапнато од кога е короната али без разлика на се осуден сум само поради фактот дека сум "муслиман" и фала богу не сум заразен ни јас а ни моето семејство.

Сега некој ке пише ифтарските собиранки итн итн и пак ке се повторам по незнам кој пат дека тоа не е причината за ширењето.Еве реално сега пак очекувам само ако не наместат нешто да се зголеми бројот на заразени поради партиските собиранки кај сите а не само кај муслиманите или другите.

Пример друг ке дадам имам пријатели кој се декларираат муслимани кој В од вера не почитуваат,ниту постат ниту слават Бајрам а се заразени.Едноставно зошто не ги почитуваат мерките.Се собираат друштво по домови,дворови седенки курци палци и се заразиле пола од нив и рашириле насекаде.Ама не дека седеле по ифтари или славеле што ти знам Бајрам туку поради собиранки кога не треба и терање инат Корона не постои.И сега тие луѓе да ги ставиш во ист кош со мене или сличните на мене не е фер и не е коректно.Значи треба да разберете од муслиманска и албанска гледна точка ви кажувам дека ифтарите и Бајрам е само плус во ситуацијата.И без тоа ке се случеше истото во тоа бидете апсолутно сигурни.И пред ифтари се собирале и после Курбан Бајрам пак ке се собираат.Еве сега се собираа ради изборите и ке се заразат поради тоа и што да правиме сега кој е крив?Муслиманите??

Едноставно има поголем дел на луѓето не ја сфаќаат ситуацијата сериозно.Корона не постои,ова е се местенка (5Г,Бил Гејтс итн итн) Еве на работа од 20 вработени само јас со маска седам од 1 ден на работа и ја немам извадено во фирма а колегите мои ни маска ни бутур немаат гајле си се шетаат во кола по 5 души.Јас сум единствен муслиман (албанец) а сите други македонци.И што правиме сега.Они се добри јас не чинам нели.
Не знам што е толку тешко да се признае грешката, генерализација секогаш се прави врз основа на мнозинство ја не се сомневам дека ти не си исклучок и дека ги почитуваш мерките али мнозинството се покажа какво е и таа одредена група е позната по тоа што го прошири вирусот и треба да го прифатиш тоа и за Македонциве владеат многу лоши дефиниции па не се лутам баш напротив се согласувам и како сега на секој еден треба да му се правдам и објаснувам еј ама ја сум исклучок ја не сум таква за моја несреќа сум се родила тука и мора да ја трпам секоја квалификација што е направена врз основа на мнозинство.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Со сета почит али владее една Исламофобија и те како истакната на форумот.Значи да се поврзе верата со ситуацијата со короната е но комент.И јас сум муслиман и постев цел месец и славев Бајрам во најтесното семејство и во џамија немам стапнато од кога е короната али без разлика на се осуден сум само поради фактот дека сум "муслиман" и фала богу не сум заразен ни јас а ни моето семејство.

Сега некој ке пише ифтарските собиранки итн итн и пак ке се повторам по незнам кој пат дека тоа не е причината за ширењето.Еве реално сега пак очекувам само ако не наместат нешто да се зголеми бројот на заразени поради партиските собиранки кај сите а не само кај муслиманите или другите.

Пример друг ке дадам имам пријатели кој се декларираат муслимани кој В од вера не почитуваат,ниту постат ниту слават Бајрам а се заразени.Едноставно зошто не ги почитуваат мерките.Се собираат друштво по домови,дворови седенки курци палци и се заразиле пола од нив и рашириле насекаде.Ама не дека седеле по ифтари или славеле што ти знам Бајрам туку поради собиранки кога не треба и терање инат Корона не постои.И сега тие луѓе да ги ставиш во ист кош со мене или сличните на мене не е фер и не е коректно.Значи треба да разберете од муслиманска и албанска гледна точка ви кажувам дека ифтарите и Бајрам е само плус во ситуацијата.И без тоа ке се случеше истото во тоа бидете апсолутно сигурни.И пред ифтари се собирале и после Курбан Бајрам пак ке се собираат.Еве сега се собираа ради изборите и ке се заразат поради тоа и што да правиме сега кој е крив?Муслиманите??

Едноставно има поголем дел на луѓето не ја сфаќаат ситуацијата сериозно.Корона не постои,ова е се местенка (5Г,Бил Гејтс итн итн) Еве на работа од 20 вработени само јас со маска седам од 1 ден на работа и ја немам извадено во фирма а колегите мои ни маска ни бутур немаат гајле си се шетаат во кола по 5 души.Јас сум единствен муслиман (албанец) а сите други македонци.И што правиме сега.Они се добри јас не чинам нели.
Дали тебе некој на темава некогаш те прекори,те навреди или нешто слично?Никој нема ништо против тебе како Муслиман и Албанец на форумов.Ти беше реален,се додека не се ставија Албанците и Исламот на тапет и толку беше,почна жешко да ти станува.Токму оваа твоја особина најмногу придонесува кај Македонците да преовладува мислењето дека сите Албанци се исти.Ако ти како умерен Муслиман не можеш да поднесеш да ги слушаш или читаш критиките за Албанците или за Исламот,џабе да дискутираме.

D

Deleted member 12196

Гостин
Може само едно нешто да ми кажеш? Зашо вака не пишуваше кога секој ден се збореше за Цаца и Кондратенковци, на почетокот на пандемијатa?
Цаца направи само една (продолжена) грешка. Наместо да седи во самоизолација таа одеше на работа и на симпозиум. За тоа треба да плати (не верувам дека ќе плати) 10 000€. Цаца е објавена со име и презиме.
Од друга страна има некои што пермаанентно не ги почитуваат препораките и одлуките за заштита од вирусот. Ниту нешто ќе платат, ниту некој им бара да платат. И на крај тоа се само „одредена група на луѓе“, не спомнуваат ни кои се, ни какви се, ни од каде се.
Тоа е разликата.
Автоматски споено мислење:

Народ роден од инает сме ние, во корона услови, ќе го срушиме рекордот за излезност на избори :pos: :pos: :pos:
Да искористиме сега и да прошетаме до избирачките места. После може да ни воведат полициски час.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712

ОК, ај вака сега. Јас сфаќам дека ти како албанец/муслиман сакаш да се дистанцираш од некои останати припадници на твојата нација/вера што апла не почитуваат апсолутно никакви мерки и исто така е точно дека има и македонци кои се на исто рамниште со овие од ифтарските вечери. Единствената разлика е што колку од толку кај овие нашиве можеш да влијаеш, полициски час, затвори ги дома и нема каде да одат, во најлошо сценарио можеш и ќутек да им удриш, и немаат каде да се жалат. А што мислиш што ќе се деси ако полиција влезе и почне присилно да спроведува мерки? Да удриш македонец со пендрак, ќе има некој протест двајца без тројца против полициска бруталност. Удри некој албанец во Чаир или Сарај за истата работа, одма имаш насилни протести, пола град запален, масовно скандирање УЧК, и ако ескалираат работите и војна. Полицијата ова добро го знае, и кога станува збор за некој настан како ифтарските вечери, се превземаат само половични мерки, целосни мерки неможат да се превземат само за да не се нарушат меѓуетничките односи. Тоа се тие двојни аршини што ги спроведува оваа таканаречена "држава". Ова го постирам чисто да ти дадам на знаење кај е проблемот, тука не се работи ниту за исламофобија, ниту за национализам. Впрочем, учесниците од ифтарските вечери кур ги боли за ислам, собиранките ги правеа само за доживљај, дружење и за чуството дека ја заебале и короната и државата, најаки сме, Американците се со нас, Алах е со нас, никој ништо не ни може!

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.128
Поени од реакции
11.703
Дени, на форумот не владее исламофобија колку што владее фобија од сите религии. Ако се вратиш јас бев прв кој ги кудеше христијанските обреди во ова тотално непотребно време. Ги затворивме школите за децата ама литро масло и 50 денари на икона може. Тоа може само во нашава вукојебина и нигде на друго место.

Полициски час само за каурите, останатите играа табла и пиеја чај

Односот на муслиманите беше посебно агресивен со билдање рејтинг како тоа каурите смееле да затворат џамија, пази молимте. Со епидемиолог заедно одел и оџата инаку никој не се тестирал, абе таква затуцаност нема ни кај жителите на Авганистан кои живеат во карпи и песочни ровови.

S

ski

Гостин
Најважно е да се шири позитива помегу лугето со убав збор за соживот а не да бидеме негативни.
Тоа што некој поради верски обреди и својата вера направил сега да има неколку десетици мртви и стотици инфицирани да не го злоупотребуваме и шириме негативна енергија на цена на соживотот.
Јас сум сигурен дека совеста ги јаде поради нивните постапки и да можат да го вратат времето не би постапиле исто.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.356
Поени од реакции
7.716
15.02 - 24.05 = 25.528 тестови

01.06 - 12.07 = 47.513 тестови

Кој знае ако во април и мај беа направени 60.000 тестови колку позитивни ќе имаше...:misticen:
А тоа дека нешто значи иако си без симптоми, а позитивен, поголема глупост амин.
Да земат сите да не тестираат за грип, 70+% од население ќе биде позитивно и ташак.
Крстоносци, припрема, позор, старт :pistoldz:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
978
Поени од реакции
1.607
15.02 - 24.05 = 25.528 тестови

01.06 - 12.07 = 47.513 тестови

Кој знае ако во април и мај беа направени 60.000 тестови колку позитивни ќе имаше...:misticen:
А тоа дека нешто значи иако си без симптоми, а позитивен, поголема глупост амин.
Да земат сите да не тестираат за грип, 70+% од население ќе биде позитивно и ташак.
Крстоносци, припрема, позор, старт :pistoldz:
pa ocito e deka bolnicite se ful sega, od fevruar do maj ne bea ni priblizno volku polni ni infektivna ni voena. ne tresi zeleni otvori oci

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.016
Најважно е да се шири позитива помегу лугето со убав збор за соживот а не да бидеме негативни.
Тоа што некој поради верски обреди и својата вера направил сега да има неколку десетици мртви и стотици инфицирани да не го злоупотребуваме и шириме негативна енергија на цена на соживотот.
Јас сум сигурен дека совеста ги јаде поради нивните постапки и да можат да го вратат времето не би постапиле исто.
Демек ех бе голема работа неколку стотици заразени и неколку десетици мртви поради верски обреди.........многу повеќе се за жал. Како го кажа ова.....за човечки животи збориме....а соживот реално никогаш не сме имале.
Јас пак сум сигурен дека и да можат да го вратат времето ИСТО би постапиле.....се ближи Курбан бајрам....живи били па видели

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Демек ех бе голема работа неколку стотици заразени и неколку десетици мртви поради верски обреди.........многу повеќе се за жал. Како го кажа ова.....за човечки животи збориме....а соживот реално никогаш не сме имале.
Јас пак сум сигурен дека и да можат да го вратат времето ИСТО би постапиле.....се ближи Курбан бајрам....живи били па видели
Ко да се збори за пиперки и патлиџани а не за луѓе кои што изгубиле живот ја не знам како нема затворски казни за ова, индиректно убиство е, тие што организирале треба да одговараат али тоа е коа живиш у банана држава животот нема никаква вредност.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.356
Поени од реакции
7.716
pa ocito e deka bolnicite se ful sega, od fevruar do maj ne bea ni priblizno volku polni ni infektivna ni voena. ne tresi zeleni otvori oci
Јас исто крај на април напишав дека после непотребните и неефикасни мерки, болни ќе има многу повеќе. Не беше тешко да се погоди, исто како што не е тешко да се погоди дека вториот бран ќе биде уште потежок за народот.
Причината секако е бетмен и нема тука трте мрте, оти кока кола отвара очи..

А тоа што не беа полни и не функционираа, како и другите здраствени установи, тоа си е приказна за себе. Секако последиците од тоа немој да ги земеш во обзир, очите многу отворени ќе ти бидат.

S

ski

Гостин
У што се кладиме дека повеке од 1000 нови заразени нема да има за кубан бајрам?
Нема ифтари за овој бајрам шо иде, дај не ширите исламофобија рамазан и курбан бајрам не е исто информисајте се.Овој пат нема толку да е лошо како шо си мислиме макс 1000 ке има и ке проработи чуството на одговорност кај нашите сограгани.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
У што се кладиме дека повеке од 1000 нови заразени нема да има за кубан бајрам?
Нема ифтари за овој бајрам шо иде, дај не ширите исламофобија рамазан и курбан бајрам не е исто информисајте се.Овој пат нема толку да е лошо како шо си мислиме макс 1000 ке има и ке проработи чуството на одговорност кај нашите сограгани.
А 1000 малку се?

S

ski

Гостин
Малце ли се 1000 како што кажуваш....а нема да бидат толку, многу повеќе ќе бидат. А овие твои 1000 ќе испозаразат уште колку?
Броевите на заразени/починати гледам дека не те тангираат....ги трескаш како во кладилница да си.

Курбан Бајрам трае ЧЕТРИ дена....првиот ден е на 31 јули....се колат овци по улиците и полињата и се раздава на сиромашните, соседите, пријателите, роднините итн.....во прашање е многу многу дружење, групирање повеќе денови.
Помладите го честитаат бајрам со бацување на рацете на возрасните, а возрасните возвраќаат со бацување на децата во чело....што претставува извор на зараза во време на пандемија. Исто така масовно ги посетуваат гробиштата, нешто како ние за задушница.
Јас не се кладам во човечки животи.
Друже стварно не ја читаш иронијата во последните три коментари?

Kajgana Shop

На врв Bottom