ја би рекол поскапо ќе те кошта испораката отколку робата.сакам да нарачам опрема за теретана од ebay од Австрија до Македонија, вредност околу 130евра, тежина околу 15кг, габарит на пакетот 60cmx50cmx25cm. Веројатно ќе треба да платам царина 7% и ддв 18%, поштарина стои 10евра, ама не е наведено преку кој иде испораката. Прашањето ми е дали знае некој колку се доплаќа за ваков погабаритен товар?
Зависи дали ке те закачат обично ако е поголем пакетот ке го проверат и ке те царинат ако е помал може и да помине, во главно се се сведува на среќа.Дали секогаш се плаќа царина на производ од околу 7.000 денари???
Пред 2 години зедов производ од 7.300 денари и ми дојде да платам царина од 2670 денари, после некој месец зедов производ од 6.700 денари и воопшто не платив царина...
Ддв се плаќа на внатрешна трговија и услуги. На ова би се плаќало царина, ама НЕ во случајов пошо е релативно евтино. Порано лимитот беше до 60 евра, а сега е над 100 мислам. Види на сајтот на царина ако те интересира дополнително.Здраво ме интересира дали за ова се плаќа ДДВ. Како е сега законот?
Здраво ме интересира дали за ова се плаќа ДДВ. Како е сега законот?
Од прилика колку проценти?Царинење на поштенски пратки
Постапката на царинење на поштенските пратки се спроведува согласно одредбите на Царинскиот закон како и со прифатените меѓународните поштенски прописи. Сите поштенски пратки кои се предмет на меѓународниот поштенски сообраќај подлежат на мерките...www.customs.gov.mk
Инаку не е точно дека ДДВ е само за внатрешна трговија и услуги, се плаќа и при влез во зависност од вредноста на производот.
За ова нема ништо да платиш дополнително. Цената на книгата и шипингот не видов како иде.Од прилика колку проценти?
ДДВ е 18%, царината не знам, ама ако нарачаш од физичко лице и вредноста е до 45 евра нема да платиш ништо.Од прилика колку проценти?
сакам да му купам на внукот играчка, чини £27.82 и £9,40 Economy DeliveryЗа книги ништо не се плаќа.
Царина сега се плаќа над 90 евра
За играчки не знам колку е ДДВ. Лежарини, царини, малтретирања ти е само ако ти го прати со едeн од DHL начините (мислам дека беше Express), бидејќи твојава пратка е со economy, 90% нема да биде со DHL, ама можеш да го прашаш продавачот.сакам да му купам на внукот играчка, чини £27.82 и £9,40 Economy Delivery
му доваѓа некаде вкупно 2566мкд... дали потпаѓа под ДДВ ??
Не е проблем и да платам ДДВ ако да не ми упика лежарини и малтретирања ??
Башка што треба да проверам што е со нашиот поштар, немаме поштар може месец дена.. добро, тоа и не е проблем, за оваа пратка од Италија со економска поштарина, ќе има сигурно и тракинг намбер и од пошта сам ќе ја земам...