Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
755
Поени од реакции
1.913
IMG_20200701_231654.jpg
Nesto sto mislam e soodvetno za temava
Автоматски споено мислење:

IMG_20200701_231654.jpg
Nesto sto mislam e soodvetno za temava

Бичи Хед не беше место од каде што скокаат суицидни луѓе? Језиво...ама ок тоа е друга прича :)
Mnogy veter dyva , i nw mozat da se razlikuvat zetvi od selfi i suicide :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Canada day беше вчера. ^ пригоден пост.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Oд 45-та па натаму, започнува период на освестување, преиспитување и промена на курсот во Германија, но и во останатите членки на бившата оска. Раскрстување со старото и образување на јавноста за таа тема. Децениска работа, која ја работеле и потпомагале сите релевантни светски фактори.
Све тоа, али ипак ќе се најде некој жилав остаток, некоја политички некоректна заостаната традиција и сл.
Епа све тоа го преживеала свастиката* кај финската авијација (поради икс причини, некои традиционални), за сега у 2020, заради ова смешно политичко движење што се појави у сред пандемија, ете ја тргнаа. После толку време, заради ништо.

* -финската свастика е употребувана уште од 1918-та и нема врска со германскиот национал-социјализам.

volare_g

Член од
28 февруари 2014
Мислења
755
Поени од реакции
1.913
Oд 45-та па натаму, започнува период на освестување, преиспитување и промена на курсот во Германија, но и во останатите членки на бившата оска. Раскрстување со старото и образување на јавноста за таа тема. Децениска работа, која ја работеле и потпомагале сите релевантни светски фактори.
Све тоа, али ипак ќе се најде некој жилав остаток, некоја политички некоректна заостаната традиција и сл.
Епа све тоа го преживеала свастиката* кај финската авијација (поради икс причини, некои традиционални), за сега у 2020, заради ова смешно политичко движење што се појави у сред пандемија, ете ја тргнаа. После толку време, заради ништо.

* -финската свастика е употребувана уште од 1918-та и нема врска со германскиот национал-социјализам.
Svastikata e dlaboko ( vekobi ) pred nacizmot vo nordicnite pleminja, zosto toa e znakot ili orudieto na Odin , " The Allfather ". Tokmu Himler , go " kradi " ovoj svet simbol i gi vrzuva Germancite so Arievcite . I ovoj poteg na finskata vlada po moe e uste eden iznuden moment od BLM , so ovoj stav ne izrazuvam navistina nikakvo nepocityvanje kon ova dvizenje

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Јас изразувам. Отворено.
Но, ова сепак не е тема за тоа.

Последно уредено:

volare_g

Член од
28 февруари 2014
Мислења
755
Поени од реакции
1.913
Sepak dryze od aspekt deka i piramidite sakat da gi butnat zatoa sto bile izgradeni na gtb na robovi , a uste postrasno ima paraziti koi sedat na net samo da vidat nesto i od prdnato ,nuklearna eksplozija da napravat,a nity bel den videle nadvor za da kazat od svor iskustvo sto kako .... I denes toe se " regylatorite " na naseto opstestvo. Bev na eden nastap na edna ziva legenda John Cleese , nekoja nedela pred da se desi ova koronava , i del od panelov covekov odgovori na edno prasanje : What do you think of our society ? . Najiskulirano fraerov mrtov lafen veli: Sorry but its yours. I had the privilege to exist in time when i was pissing on society like this, i never thought that my piss would be the blueprint for today.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
За Пактот, да потенцирам дека кога велам дека им послужил на Стаљин (па и на Хитлер), за купување време, не тврдам дека тоа е единствената причина. Заедничките интереси во контекст на поделба на Источна Европа, како и други работи, заедно придонеле за тој пакт.

Шокантен пакт, али не знам баш колку тоа го шокирало светот. Пошто нели:
Ако може да се употреби поимот Широките народни маси, па и дел од интелектуала = биле шокирани од ненадејниот пакт, особено во светло на тукушто завршената шпанска војна.
Обавештајните служби и некои политичари, може не биле толку изненадени, но тоа се минорен дел од население.

Освен Јапан каде сеуште ги слават манијаците и психопатите од WW-2 :D Нанкинг не се случил, тоа било кинеска пропаганда.
А за финската рондела, мислам ја промениле на авиони веднаш пост-војната, од кукаст крст во плав круг на бела основа. Интересно, Латвија исто имала свастика ко финската само бордо-боја.

Sepak dryze od aspekt deka i piramidite sakat da gi butnat zatoa sto bile izgradeni na gtb na robovi , a uste postrasno ima paraziti koi sedat na net samo da vidat nesto i od prdnato ,nuklearna eksplozija da napravat,a nity bel den videle nadvor za da kazat od svor iskustvo sto kako .... I denes toe se " regylatorite " na naseto opstestvo. Bev na eden nastap na edna ziva legenda John Cleese , nekoja nedela pred da se desi ova koronava , i del od panelov covekov odgovori na edno prasanje : What do you think of our society ? . Najiskulirano fraerov mrtov lafen veli: Sorry but its yours. I had the privilege to exist in time when i was pissing on society like this, i never thought that my piss would be the blueprint for today.
John Cleese? I Envy :(

Последно уредено:

volare_g

Член од
28 февруари 2014
Мислења
755
Поени од реакции
1.913
]

[/QUOTE]
Mi bese dram come true veryvaj , porasnav so monty i nivnite legendarni opsadi na francuski zamoci . Inaku ne znam dali nekoj e zapoznaen pred vlezot na podzemnata zeleznicka vo centar na Stuttgart seuste "gordo" stoi pozdravot of Luftwaffe so svastikata ;) , sega novive germanci od bliskiot istok resija da doprinesat pa ja izgrebaa

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
Не ми е познат, баш ќе го разгледам :)
Истата рондела од аватарот.

]

Mi bese dram come true veryvaj , porasnav so monty i nivnite legendarni opsadi na francuski zamoci . Inaku ne znam dali nekoj e zapoznaen pred vlezot na podzemnata zeleznicka vo centar na Stuttgart seuste "gordo" stoi pozdravot of Luftwaffe so svastikata ;) , sega novive germanci od bliskiot istok resija da doprinesat pa ja izgrebaa
[/QUOTE]

Еднаш видов на тв нешто во метро во Индија мурали по зидови од Адолф, не знам што им е филмот :D

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
Читнав денес од сајтот за евакуацијата на Романско-немачко-власовски војски од Крим во Констанца, околу 120К војска, сметајќи тука повеќе од 20К ранети, романски Данкерк :D буквално уште кајчиња со весла што немало, јахти, баржи, танкери...и сето тоа под оган од РККА. Импресиониран бил и самиот Карл Дениц, малку луѓе знаат дека тој бил вториот Фирер откако првиот земал цијанид и олово.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472

Еве ја и веќе подобрената верзија на старата он-лајн оклопна енциклопедија, називот тенковска е само назив, има све од јуришни топови до оклопни автомобили, опфатени се сите земји кои производеле било што оклопно како Данска или Естонија...
На линкот се наоѓа бизарната ситуација во битката кај Сен-Вит кога амерички оклопен автомобил М8 Грејхаунд (пес `Рт :D ) уништува ни мање ни више него Тигар !
Опремен со скромен 37мм топ и пар митралези, скриен во жбунови покрај пат, успева да се пришуња одзади и веројатно со граната со волфрамов карбид од point blank го пали резервоарот на Тигарот. Три гранати завршиле во "задникот" на Тигарот што било доволно за пожар, посадата го напуштила тенкот и победата останала во раце на среќните амери во оклопната кола :D

Интересно како во текстот се поставуваат скептично кон овој настан и како земаат стандардни податоци за дебелина на оклоп, но се тотално неупатени во драстичниот пад на квалитетот на немачките оклопни плочи и не само плочите него све, во 1944 не е германски оклоп од 1939, све е тоа работано од робови hence драматичниот пад, и да се земе фабрички стандард е смешно во 1944, додека обратно важи за сојузниците кои со тек на ратот значително ги подобруваат својствата на својата опрема, па чак и СССР.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
Најлесното оклопно возило во WW2, советскиот оклопен автомобил Д-8 од 1,6 тони, т.е. колку просечен теренец денес, оклопот бил доволен само за заштита од пешадиско оружје и фрагментација од рачни бомби, имал само еден пушкомитралез, но со својата брзина и ниска силуета веројатно надоместувал за недостатоците, финците заробиле извесен број и ја прецртале црвената звезда со сина свастика, па удри на бившите власници :D

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
ова за извидница служи најверојатно, не за удирање

а за приказната погоре - тоа е, само приказна, без докази било какви

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
ова за извидница служи најверојатно, не за удирање

а за приказната погоре - тоа е, само приказна, без докази било какви
Нормално за извидување, колку може да удри еден ПМ, така е зборот.
Какви докази требаат за дешавката, кое е тоа ниво да знаеме, двајца сведоци со потпис или?
Или само оние умирајет не се предајет за родину се факти, ова остало америчка пропаганда :D

Kajgana Shop

На врв Bottom