Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.478
Поени од реакции
9.202
Се слушнав со брачед ми, на аеродром работи во Мелбурн, вика дека можно е до јули до 2021 да е аеродромот затворен за редовни линии.
Пред малце им соопштија дека нема да смеат да ја напуштат Австралија до крајот на 2020, поради тоа што имало пораст на новозаболени, пази 150 случаи дневно а милионска држава.
Ама добро не можиме да се споредуваме економски со тие земји, ама сепак не мораше да се отвора се наеднаш кај нас како да не постои утре.
Сегде одат претпазливо, по фази, по региони, во зависност од ситуацијата и бројките, секоја држава има стратегија и плански отвораат, кај нас на карти на гатачка си гледаат дали да отворат или не :)
ова не е од пред малку туку од поодамна, одамна кажа дека нема излегување од државата за австралиски државјани, другите може да напуштат ако најдат лет ама со АУС пасош заборај.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.365
Една од најголемите грешки им е шо отворија граници без тест и карантин.
Инаку сегде во светот ќе има зголемување на бројките од кога ќе се олабават мерките, луѓето се опуштаат и забораваат на вирусот, не се пазат доволно.
Отвораат сега се и сешто сега и на есен кога ќе има сезонски грип пак се ќе затворат, до тогаш барем некои ќе го имаат прележано.
Ќе затворат зашто има народ тука што ќе аплаудира на филипче или кој и да е како што аплаудираше пред неколку месеци. За 10 дена се планира дискотеки да се отворат со некакви мерки :pos: . Ама ако за вакви морони ко нас само ова треба, не само карантин туку и со стап да ве тепаат ако идете по 2 пати у продавница. Све да му ебам на тој што го смисли ова, и на наше и на светско ниво. Цела светска економија ја сјебаа за сега да се собираат по милион луѓе на плажи и да протестираат за црнечки животи. Морони.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.545
Поени од реакции
22.217

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Oвa е дoгoвoренo зa дa биде рaзрешениoт херoј вo oчите нa Албaнците и зa глaсoви зa ДУИ нa избoри,пoштo вaкви рaбoти леснo пoминувaaт кaј прoстите мaси.Инaку е внук нa кaндидaтoт зa премиер aлбaнец,aкo ме рaбирaш штo сaкaм дa ти кaжaм
И оп после избори ќе го видиш пак некаде директорче по клиникиве

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.365
Еми затоа не добива секој Нобелова награда. Така функционира науката.

Во моментов е проблем што луѓето се 'премногу' информирани, социјалниве мрежи тоа го мултиплицираа до невидени размери, па сега секоја студија ја анализира 'доктор' по природна медицина што одвај завршил средно трговско.

Ја гледам @CoolIris почна да му објаснува и на @Bafra, така да good luck with that ... :pos:

Ќе жалиш по изгубеното време.
Проблемот со репликацијата на студиите не е од сега, туку доста години пред социјалните мрежи. Баш напротив тие што не се разбираат не можат да сватат колкави глупости се пишуваат во тие научни студии. Едина разлика е што доста од тие трудови се на интернет сега, па можат и обични луѓе да ги прочитаат.
Прочитај што напишал @Milanisimus, 60 посто од студиите во медицината не можат да се повторат. А првиве вакцини ќе бидат базирани на научни студии, зашто нема време за trial and error. Кој ти гарантира дека нема да си у тие 60%, туку дека ќе се паднеш кај Нобловецот?
Да се разбереме у ситуацијава ко што сме, веројатно ќе мора голем број од луѓето да се вакцинираат. Ама сосема ги оправдувам и тие што нема да сакаат.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Замисли кога ке слушнат Албанците дека Каурите го "избркале од работа" зашто ги "отворил" границите за нивните роднини од Швицарска

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.365
e jebo pas mater, jas koga go zavrsuvav masterot, ne mozev da veruvam kakvi glupi trudovi citam.

sega koga rabotam na istrazuvacki proekt, gledam kako nastanale tie trudovi :ROFLMAO:

vo pravo si deka toa e prisutno vo sekoja oblast. samo kje dodadam deka sekoja oblast si ima razlicna tezina.

ako utnes nesto vo energetika, kje imas nesto pomala efikasnost vo sistem. ako utnes so vakcina koja unapred ti e vetena/taksana na pola svet, togas houston we have a problem.
Сва среќа сум енергетика, па имам помала грижа на совест што паралелно читам глупости и пишувам глупости :icon_lol:.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.093
Поени од реакции
11.460

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
А мене цело време ми беше чудно од каде презимето исто, нешто како да неможев да сврзам 2 со 2.

Еве и мала ретроспектива со спрингбрејкериве...

Член од
5 март 2018
Мислења
16.653
Поени од реакции
18.909
ова не е од пред малку туку од поодамна, одамна кажа дека нема излегување од државата за австралиски државјани, другите може да напуштат ако најдат лет ама со АУС пасош заборај.
Сега баш читав за Австралија и ситуацијата таму, па тие со 400 и нешто активни случаи имаат поголеми мерки од кај нас бре човече.
Не смеат да ја напуштат државата, оние кои се враќаат назад мора да седат 14 дена во карантин и плус ги тестираат два пати еднаш по 48 часа од кога ќе пристигнат и еднаш пред напуштање на карантинот.
Војската во Викторија е активирана за помош околу тестирањето затоа што некои одбивале да се тестираат, аеродромите во некои делови можно е да останат затворени се додека не излези вакцина, се затвораат училишта во некои региони ...
7595 вкупно случаи имаат 468 активни и 104 починати, зајакнуваат мерки поради зголемување на бројки изминативе денови, дури неверојатни 37 нови :icon_lol:
Ние да стигниме до тие бројки ќе се организира парада во знак на победа против вирусот :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.646
Поени од реакции
34.067
Сега баш читав за Австралија и ситуацијата таму, па тие со 400 и нешто активни случаи имаат поголеми мерки од кај нас бре човече.
Не смеат да ја напуштат државата, оние кои се враќаат назад мора да седат 14 дена во карантин и плус ги тестираат два пати еднаш по 48 часа од кога ќе пристигнат и еднаш пред напуштање на карантинот.
Војската во Викторија е активирана за помош околу тестирањето затоа што некои одбивале да се тестираат, аеродромите во некои делови можно е да останат затворени се додека не излези вакцина, се затвораат училишта во некои региони ...
7595 вкупно случаи имаат 468 активни и 104 починати, зајакнуваат мерки поради зголемување на бројки изминативе денови, дури неверојатни 37 нови :icon_lol:
Ние да стигниме до тие бројки ќе се организира парада во знак на победа против вирусот :)
Pa isti merki imavme na tie niski brojki i nie

Ke izleze od kontrola i ke olabavat

Logicno neli

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.478
Поени од реакции
9.202
пробав еднаш порано да ги објаснам какви беа/се мерките и дека нема глуп карантин ама некој искомплексирани ликови тука се почнаа да добацуваат глупости и на крајот јас јадов бан, па немав шанса да се доискажам.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.653
Поени од реакции
18.909
пробав еднаш порано да ги објаснам какви беа/се мерките и дека нема глуп карантин ама некој искомплексирани ликови тука се почнаа да добацуваат глупости и на крајот јас јадов бан, па немав шанса да се доискажам.
Знам дека немаа глупи карантини од типот да не смеат да излезат од дома, повеќе од пола роднини ми се таму, бев во контакт, ама не дека немаше мерки. Едно што ми остави впечаток е дека се тестира масовно, 100 000 тестови во 10 дена, ги тестираат сите кои влегуваат во државата без разлика дека седат во карантин, ние тука милион и половина сме не можат крајот да ни го најдат со месеци.
Кај нас полициски воведија оти знаеа со каков народ си имаат работа, само требаше да земат во предвид дека сме мешано население и дека Албанците го имаат последниот збор тука и дека нема да се почитува тој полициски час.

Kajgana Shop

На врв Bottom