Lester Freamon
A man of focus, commitment, sheer will...
- Член од
- 14 јануари 2015
- Мислења
- 16.238
- Поени од реакции
- 36.515
Види, факт е дека не знаеме кај тераме ниту ќе знаеме. Едноставно мајндсетот ни е заглавен во некоја си потчинетост и клептоманија, еден нема да најдеш што ако дојде на позиција со апсолутна моќ прво да ги гледа државните интереси, а потоа своите.Не е доволно само желба да се има за да се истакне (биднеш цитиран) треба нешто вонвременско да напишеш, а за пренесување на пропагандни автошовинистички флоскули од типот “нас ни дадоа држава и ја изгубивме“ немам намера никого да промовирам.
Затоа што никој, никогаш не подарил некому држава и најмалку на Македонците кон крајот на WW2 некој им подарил држава, тоа е такво подметнување и омаловажување на државотворноста на македонскиот народ за што нема зборови.
Ако ти или некој од твоите познати пријатели и блиски сте учествувале во “спичкувањето“ на Македонија, молам немој мене такви работи да ми припишуваш, никогаш не сум работел против Македонија или Македонците, напротив дури во 2001 со прекини скоро една цела година завршив на првите линии каде морав да ги толерирарам разноразни тутурутки кои подоцна сите до еден станаа “генерали“.
Ако си против Северџганите и Северџистан можеби треба малку поконцизно да ги изнесуваш своите видувања а не да користиш вокабулар кој може да биде многукратно толкуван па и употребен.
Ако си кажал погоре и јас сум кажал и тоа многу пати дека велепредавтството СДСсс самиот не можеше да го изврши па во таквите “патриотски“ дејанија се истакнаа сите ДПсНЕовци ако и оваа треба да се толкува ебајго тогаш....
И така додека јас говорам дека пласираш (смислено или несвесно, е тоа не знам) непримерена антимекаедонска пропаганда со зборови кои можат да се толкуват: дека на неспособните Македонци некој им подарил држава ти се обидуваш да дефокусираш со тоа дека Груку и некои негови дечки учествувале во велепредавството, па каде сум пишал или тврдел нешто спротивно?
Не постојат политичари што не крадат, без разлика на државата, ама треба да е има усул и кога станува збор за државни прашања ако треба и по цена на живот да не попуштаат (на Влахов Мицов му држи вода муабетот дека политичарите треба да се шетаат со свој некролог во џебот).
Напротив, во 2001ва дури имав и загинат член на тесно семејство и затоа сум толку гневен за ова што се случува во последно време.
Во поглед на спичкувањето, никој член на мое потесно семејство нема работено во државна администрација во последни 120 години колку што имам најдено докази за моето потекло, така да само имам придонесувано и јас и моите со плаќање даноци и рмбање и во претходното уредување во фабрики и во поле, немам второ државјанство ниту јас ниту некој од мое семејство (во втора светска војна ѓубрињата бугарски ми ги имаат стрелано цела полнолетна машка фамилија).
Јас повеќе не ја наоѓам вината во политичарите, туку во народот, народот е тој што успеа да се продава за мочани 400 евра на државно и да носи гласови по наредба, народот е тој што отиде да зема бугарски државјанства (колку и да му било тешко, секогаш прво се пробува да се излезе со свој пасош, а потоа алтернативи) дури и само за да увезе половна кола. Арно ама истиот тој народ: купува дипломи, нема никакво знаење (со чест на исклучоци гарантирам дека сме неписмена нација на која и недостигаат сериозни експерти во секоја област), дава мито, подлежен е на корупција дури и од ситни размери (од чистачка до директор се е корумпирано во секоја институција), мести тендери буквално на секој чекор, нема свое ЈАС да излезе и ако треба ршум да направи надвор додека не се оствари некоја цел (само ако им свирнат од партија излегуваат на протести), уште е заглавен во главата со „ќути има и полошо“, уште е заглавен со муабетот на „да му умри козата на комшијата“ наместо да е сложен и сите да почнеме да играме здружено само за нашите национални интереси (еееј едно малцинство ни еба мамицата, поголеми привилегии имаат од нас во наша држава)...
Да не должам, толку од мене муабет на овие теми, реално ние сме ти окупирана држава, кој и да стои позади овие партии кои ги гледаме одлично не има проценето и не игра како на куклена претстава и не гледам поента ниту за дискусија, ниту дека некој нешто ќе оправи на подобро.