Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Шпанската е борба на идеологии, ама има и такви, кои кога велат дека Шпанската треба да се рачуна (затоа што е борба на идеологии), одат порано и велат дека борбата на идеологии (како една од главните карактеристики на Втора Светска), започнала веднаш по Револуцијата и дека прва таква војна е полската (од 20-та).
Па конечно има и такви кои гледаат еден непрекинат конфликт, од паѓањето на Турција во Европа, на Балканот, па се до 1945-та.

Во секој случај лабава работа.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
Vo Spanija koja drzava protiv koja vojuvala, onaka oficijalno so objava na vojna i se toa.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
Шпанската е борба на идеологии, ама има и такви, кои кога велат дека Шпанската треба да се рачуна (затоа што е борба на идеологии), одат порано и велат дека борбата на идеологии (како една од гланите карактеристики на Втора Светска), започнала веднаш по Револуцијата и дека прва таква војна е полската (од 20-та).
Па конечно има и такви кои гледаат еден непрекинат конфликт, од паѓањето на Турција во Европа, на Балканот, па се до 1945-та.

Во секој случај лабава работа.
Лабава и ќе остане бидејќи нема да има консензус, но како јасно дефинирани и владеени од такви власти фашистите од Германија, Италија и Португалија отворено и воено се приклучуваат на страна на фашистичките бунтовници на Франко. Од друга страна, самиот повик за интербригади бил борба вс. фашизмот, што го водела легално избраната влада на Шпанската република. Пред 1936 немаме толку јасни и недвосмислени судари за кои треба толкување, 1936 е све јасно ко ден :)

Vo Spanija koja drzava protiv koja vojuvala, onaka oficijalno so objava na vojna i se toa.
tamu niso ko nemacka sto ne objavi rat na polska ili japan na usa znaci ratot ako ne e objaven ne se racuna.
objava na vojna e mnogu nov koncept post-vienski kongres pred toa koj pital za objavi i deklaracii. Usa ne objavi rat na Viet Nam nit na Irak nit na Afgan pa eto ti. Usa nema objaveno rat od 1945 navamu a samo ratova po svet.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Лабава и ќе остане бидејќи нема да има консензус, но како јасно дефинирани и владеени од такви власти фашистите од Германија, Италија и Португалија отворено и воено се приклучуваат на страна на фашистичките бунтовници на Франко. Од друга страна, самиот повик за интербригади бил борба вс. фашизмот, што го водела легално избраната влада на Шпанската република. Пред 1936 немаме толку јасни и недвосмислени судари за кои треба толкување, 1936 е све јасно ко ден :)

tamu niso ko nemacka sto ne objavi rat na polska ili japan na usa znaci ratot ako ne e objaven ne se racuna.
objava na vojna e mnogu nov koncept post-vienski kongres pred toa koj pital za objavi i deklaracii. Usa ne objavi rat na Viet Nam nit na Irak nit na Afgan pa eto ti. Usa nema objaveno rat od 1945 navamu a samo ratova po svet.
Ако ти е Оската како катализатор на конфликти, одредницата според која се раководиш, тогаш можеш комотно да рачунаш од Абисиниската војна.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Може да се каже. Посебно што шпанска граџанска не е чисто граѓанска, далеку од тоа, на таа територија се борат немци и талијани вс. французи и руси и кој све не од интербригдите, тука се и анархисти, се тестираат најновото од нановото кај немци и талијани, пробни серии праќаат веднаш штом излезат од фабричка хала, има поморски битки, совјетски СБ-2 тешко го оштетуваат германскиот боен брод Дојчланд, ако се земе сударот меѓу фашизмот и антифашизмот како основа тогаш е 17.7.1936 :)
Но не е само шпанија, тука се Монголската војна 1939, Хасан војната 1938, аншлус, судетенланд, Чехословакија, Албанија, трета сино-јапанска војна каде јапанци пукаат и по амери и по енглези, се е тоа со учесници кои ќе бидат дел од ЊЊ-2

Може да се земе и нападот на Италија на Етиопија, но тоа е чисто билатерален конфликт каде немало идеолошки причини кај абисинци, него само одбрана на домовина, немало надворешни играчи, за разлика од шпанија каде јасно и недвосмислено, идеолошки и на терен - се исправаат фашисти вс. антифашисти од цел свет.
Барем јас така сметам, можеби малку аутистично испаѓа :Dплус фактот што шпанија завршува во април 39, 4 месеци пред официјалниот почеток на 1.сеп.39. Со мене се слага Иван Бориславов, ескперт за Луфтвафе кој хронолошки има напишано 9 книги за Луфтвафе, за Шпанија има буквално хронологија на настани ден по ден (што се однесува за авијација), таму штуките прават деби, далечното бомбардирање влегува во игра (СМ-79 од сардинија до барселона) и општо се оцртуваат идните сојузништва.
Едино што стрчи е шокот со пактот на Рајхот и СССР.
Шпанската војна за Втората Светска Војна е исто што и Балканските војни (Југославија) за Третата Светска Војна. Маневра, тренинг, вежба, студија...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
E pa zatoa ne go ni racunaat kako pocetok na ЊЊ2( sto i da ti znaci kratenicata i na koj jazik) tuku gragjanska vojna ili regionalna lokalna vojna, za kade kako. Vo Polska, Velika Britanija i Francija oficijalno i objavija vojna na Germanija, posle koj na koj mu objavil vojna e manje bitno i vojnata se prosirila na pogolem del od svetot so aktivni ucesnicki od site kontinenti. Valjda zatoa togas go racunaat kako pocetok na ЊЊ2.
SAD ne vojuva tuku siri demokratija i osloboduva represirani narodi i drzavi od diktatori. Posebno ako imaat nafta. Toa ne se racuna za vojna pa nema potreba da objavuvaat.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Нели парада прават на 9.мај, вчера беше 23.6 да не го вратија јулијански календар повторно во гладна россија? :D Уште има народ кој се пали на паради? Некако ми се реликт од колд-вор.
Има уште борби после VE day СССР со Јапан до крај на Август 45, тек на 2.9 јапанци капитулираат на еден амерички боен брод.
Интересно зошто никој не го слави 2.9 кој е де факто и де јуре крај на ратот.

Да не си правиме бајрам на умот, едно зло победи друго, веројатно поголемо зло и тоа е тоа, тие две зла беа верни сојузници 39-41, за кое време СССР окупира или агресира над 7 самостојни, суверени држави. Архипелагот Гулаг некој да се обиде да го протне како сила на "доброто", мош мислит.
Мислам дека нема потреба од иронија.
Парадата беше пренесена поради коронавирусот.Иначе 9ти мај се празнува,низ повеќе бивши републики од СССР.
Зашто 9ти мај?
На 7 мај, во 02:41 часот (ЦЕТ) во Римс, бил потпишан чинот на безусловно предавање на Германија, кој стапил во сила на 8 мај во 23:01 часот (9 мај, во 00:01 часот по Москва).
Кој се тие 7 самостојни,суверени држави мислиш? ОК,три се ваљда,балтиските држави,а останатите кој се?

Член од
28 август 2013
Мислења
4.387
Поени од реакции
13.348
Нели парада прават на 9.мај, вчера беше 23.6 да не го вратија јулијански календар повторно во гладна россија? :D Уште има народ кој се пали на паради? Некако ми се реликт од колд-вор.
Има уште борби после VE day СССР со Јапан до крај на Август 45, тек на 2.9 јапанци капитулираат на еден амерички боен брод.
Интересно зошто никој не го слави 2.9 кој е де факто и де јуре крај на ратот.

Да не си правиме бајрам на умот, едно зло победи друго, веројатно поголемо зло и тоа е тоа, тие две зла беа верни сојузници 39-41, за кое време СССР окупира или агресира над 7 самостојни, суверени држави. Архипелагот Гулаг некој да се обиде да го протне како сила на "доброто", мош мислит.
Victory in Europe Day, ја го знам само као Victory Day, овоа е нешто ново скроено, како што историјата и нас ни ја кројат?
Можеби и нацистите ќе ги направат жртви на агресијата на СССР?

Последно уредено:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Victory in Europe Day, ја го знам само као Victory Day, овоа е нешто ново скроено, како што историјата и нас ни ја кројат?
Можеби и нацистите ќе ги направат жртви на агресијата на СССР?
Да па тоа е и целта.Да се прикаже СССР како подеднаков виновник за втората светска војна!

Член од
28 август 2013
Мислења
4.387
Поени од реакции
13.348
Да па тоа е и целта.Да се прикаже СССР како подеднаков виновник за втората светска војна!
Додека тие држави што ја тераат оваа агенда си ослободувале колонии, милиони советски граѓани гинеле, за да спречат истребување на населението од фашистите.

Секаде се споменуваат евреите во концентрационите логори, зошто никаде не се споменува систематското истребување на населението од источните држави?

Член од
24 април 2008
Мислења
10.959
Поени од реакции
12.377
Парадата беше пренесена поради коронавирусот.Иначе 9ти мај се празнува,низ повеќе бивши републики од СССР.
Зашто 9ти мај?
На 7 мај, во 02:41 часот (ЦЕТ) во Римс, бил потпишан чинот на безусловно предавање на Германија, кој стапил во сила на 8 мај во 23:01 часот (9 мај, во 00:01 часот по Москва).
Кој се тие 7 самостојни,суверени држави мислиш? ОК,три се ваљда,балтиските држави,а останатите кој се?
Историската парада на победата е одржана на 24 јуни 1945, така да денешната парада на победата е подеднакво веродостоен настан за одбележување на победата на Советскиот Сојуз и на анти-фашистичката коалиција во Втората Светска Војна.

Историски е важно парадата на победата да се одржува на 9 мај за целото човештво да не го заборави историското значење на тој датум, но поради светската пандемија на корона вирус, 75 годишнината од победата на Советскиот Сојуз и анти-фашистичката коалиција во Втората Светска Војна се одржа на 75 годишнината од парадата на победата на 24 јуни 1945.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
Шпанската војна за Втората Светска Војна е исто што и Балканските војни (Југославија) за Третата Светска Војна. Маневра, тренинг, вежба, студија...
Не е тренинг туку скроз војна, со милион мртви.

E pa zatoa ne go ni racunaat kako pocetok na ЊЊ2( sto i da ti znaci kratenicata i na koj jazik) tuku gragjanska vojna ili regionalna lokalna vojna, za kade kako. Vo Polska, Velika Britanija i Francija oficijalno i objavija vojna na Germanija, posle koj na koj mu objavil vojna e manje bitno i vojnata se prosirila na pogolem del od svetot so aktivni ucesnicki od site kontinenti. Valjda zatoa togas go racunaat kako pocetok na ЊЊ2.
SAD ne vojuva tuku siri demokratija i osloboduva represirani narodi i drzavi od diktatori. Posebno ako imaat nafta. Toa ne se racuna za vojna pa nema potreba da objavuvaat.
Војна е војна, објавена или не, Шпанија е почетокот на сударот меѓу фашисти и антифашисти, државата Италија праќа своја војска пример, де факто и де јуре, настрана опрема и оружје за помош на фашистичките колеги кои се борат да ја завземат власта. На тло на Шпанија се случува она кое ќе се случува и после прифатениот термин од сеп.39, големи битки, операции, први авионски бомбардирања на цивили за да се постигне некоја цел (Герника) итн. Линиите се јасно исцртани и нема промени во ЊЊ-2 освен, како што кажав, неочекуваното сојузништво 39-41 помеѓу Рајхот и СССР.

Зашто 9ти мај?
Не е Римс него Ремс.
Полска, Финска, Естонија, Литванија, Латвија, Романија, Тану-Тува. Шо е многу, многу е.
Тоа се дешава за време на сојузништвото со Рајхот.

СССР заедно со Рајхот ја напаѓа, осваја и поделува Полска. Нормално е дека е виновник. СССР уште од 1922 за да се изигра Версај дава свои бази на немачки пилоти, тенкисти, техничари, механичари и што све не, до 1936. Тогаш има пауза ради Шпанија, па по паѓањето на Републиката повторно Немачка и СССР се збратиимуваат.
Знам дека овие биле табу теми, дека СССР бил претставувани како светци, но реалноста и фактите се тие. 1/3 од војната СССР е сојузник на рајхот и не мрднува со прст да помогне на сојузниците, напротив, праќа нафта и остали стратешки суровини масовно во рајхот, активно го помага Третиот Рајх да ја покори Британија пример.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.387
Поени од реакции
13.348

Војна е војна, објавена или не, Шпанија е почетокот на сударот меѓу фашисти и антифашисти, државата Италија праќа своја војска пример, де факто и де јуре, настрана опрема и оружје за помош на фашистичките колеги кои се борат да ја завземат власта. На тло на Шпанија се случува она кое ќе се случува и после прифатениот термин од сеп.39, големи битки, операции, први авионски бомбардирања на цивили за да се постигне некоја цел (Герника) итн. Линиите се јасно исцртани и нема промени во ЊЊ-2 освен, како што кажав, неочекуваното сојузништво 39-41 помеѓу Рајхот и СССР.

Не е Римс него Ремс.
Полска, Финска, Естонија, Литванија, Латвија, Романија, Тану-Тува. Шо е многу, многу е.

СССР заедно со Рајхот ја напаѓа, осваја и поделува Полска. Нормално е дека е виновник. СССР уште од 1922 за да се изигра Версај дава свои бази на немачки пилоти, тенкисти, техничари, механичари и што све не, до 1936. Тогаш има пауза ради Шпанија, па по паѓањето на Републиката повторно Немачка и СССР се збратиимуваат.
Знам дека овие биле табу теми, дека СССР бил претставувани како светци, но реалноста и фактите се тие. 1/3 од војната СССР е сојузник на рајхот и не мрднува со прст да помогне на сојузниците, напротив, праќа нафта и остали стратешки суровини масовно во рајхот, активно го помага Третиот Рајх да ја покори Британија пример.
merlin_23352849_dd45e7f2-c2f0-4fee-9ae5-e1e51052cca0-jumbo.jpg

Neville Chamberlain, left, and Hitler sealing the Munich pact in September 1938.

The Munich Agreement (Czech: Mnichovská dohoda; Slovak: Mníchovská dohoda; German: Münchner Abkommen) or Munich Betrayal (Czech: Mnichovská zrada; Slovak: Mníchovská zrada) was an agreement concluded at Munich on 30 September 1938, by Nazi Germany, the United Kingdom, the French Third Republic, and the Kingdom of Italy. It provided "cession to Germany of the Sudeten German territory" of Czechoslovakia.

Како би го гледал ова СССР?
Се разбира, никој не се бунел додека окупирал држави накај исток, коа ја поделиле Полска со СССР и потпишале пакт за ненапаѓање, тогај му објавиле војна на Хитлер.

Последно уредено:

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176

Не е Римс него Ремс.

ОК,за прибалтика ке се сложам со тебе,ама за Тива, не,апсолутно не.
Но фактот останува факт,дека СССР му го растртија гзот на Хитлер.Секако дека нејќам да ја обезвреднам улогата и на другите сојузници,особено на Велика Британија.
А дали ти знаеш за британските ескадрили RAF во Мурманск ?

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.988
Поени од реакции
6.472
ОК,за прибалтика ке се сложам со тебе,ама за Тива, не,апсолутно не.
Но фактот останува факт,дека СССР му го растртија гзот на Хитлер.Секако дека нејќам да ја обезвреднам улогата и на другите сојузници,особено на Велика Британија.
А дали ти знаеш за британските ескадрили RAF во Мурманск ?
А Полска, тоа вистина е или не? Финска?
Да, Британија прати помош август 41, Харикени со британски пилоти, но целта била да се усвои то авион од советски пилоти подоцна ќе примат уште стотици такви како помош.

СССР е сојузник со Хитлер и агресор над куп земји, тоа не го оспорува фактот што најголемиот терет на војната го изнесе СССР и на крај, заедно со другите сојузници го победија рајхот, но сами се криви, никој не ги терал да ја одржуваат немачката авијација и оклопни сили во живот после Версај. Тоа што се заебале и Сталин не сакал да верува дека е можно дека оската го напаѓа СССР тоа е вина на самиот Сталин и на советското раководство.

Kajgana Shop

На врв Bottom