Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Споредби...

„Лажи лажи Вере“

Сервисно од Gree
Прегледај го приврзокот 255683

Еуровент велит: -10
Прегледај го приврзокот 255684
Така и треба да биде за сите, Умерена зона е до -10 и не треба да се даваат податоци за -15Ц ак омоделот не е Нордик над -22
Оваа знаеш ли која клима е....види чудо исто е до -10 ?
Декларирана е до -30
А има тест на -25 дека просечно 9ката дава 3,37Kw на -25Ц и бај д веј кошташе преку 2000евра...HeatCharge врвен модел.
VE9NKE Eurovent.jpg

Attachments

Последно уредено:
Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Gree Fairy со 1600w повеке од Daikinot е само 3000ден поскап
ахахахахах лееееј се здробив од смеење еј. Браво! Која ДИЛЕМА човече! Дали да се купи Daikin или Gree за екстра 3000 денари. LOL LOL just LOL
Така и треба да биде за сите, Умерена зона е до -10 и не треба да се даваат податоци за -15Ц
Да, ама ВИЕ ги рекламирате за -15 а ваму грејниве не одат под -10
Декларирана е до -30
Panasonic не ја декларира на -30. Тоа што сурфаш по треторазредни страни не е вина на Панасоник. Панасоник ја декларира на -20/-10 dry/wet bulb

Уосталим Pdesign 12-ката има 4,2kW на -10

И кога јапанците ќе видат дека кинезите лажат и луѓето се разочаруваат, набиваат цени. Затоа тврдам дека кинезаријата е штетна за сите.
Ко о чему, кинези о поштењу.

Еве гледаме што не снајде од нивното поштење.

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Бајат муабет имаш, сега и со Eurovent сертификат најдобра за парите ако ги споредуваме е GREE FAIRY koja e 1600W појака od FTXF50A po EUROVENT!!!
Ете ви го Еуровент сеа
Link :)
Daikinot FTXF50A 66.890den со едвај 4,07Kw на -7C.
Gree Fairy со 1600w повеке од Daikinot е само 3000ден поскап или 69.990den, и монтажа одма, не се чека со месеци за монтажа ко кај Даикин !!
Дур ви донесат Даикин и Нова Година ке помине а не па Субвенции :)
Прегледај го приврзокот 255682

Прегледај го приврзокот 255681
Аха..ок дечкото шо бараше помош нека направи компромис и нека си купи Feiry.. Dakin - Gree исто е тоа различни налепници :ROFLMAO::ROFLMAO:

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.957
Поени од реакции
8.141
Интересно е како од G no1 дојдовме до најдобри за парите, 8 брзини на вентилатор, монтажа одма и батерии гратис и сето тоа со само еден ден на Еуровент.

И нте ре сно

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
ахахахахах лееееј се здробив од смеење еј. Браво! Која ДИЛЕМА човече! Дали да се купи Daikin или Gree за екстра 3000 денари. LOL LOL just LOL

Да, ама ВИЕ ги рекламирате за -15 а ваму грејниве не одат под -10

Panasonic не ја декларира на -30. Тоа што сурфаш по треторазредни страни не е вина на Панасоник. Панасоник ја декларира на -20/-10 dry/wet bulb

Уосталим Pdesign 12-ката има 4,2kW на -10

И кога јапанците ќе видат дека кинезите лажат и луѓето се разочаруваат, набиваат цени. Затоа тврдам дека кинезаријата е штетна за сите.
Ко о чему, кинези о поштењу.

Еве гледаме што не снајде од нивното поштење.
Со глуп народ разбирачка нема...смеј се ти колку сакаш....ја насмеан ке си легнам зашто знам до утре ке се чудиш зашто моделот има 2 енергетски
Една од Еуровент, тестирана до -10 (нели топло е у Шпанија)
EL_CU-VE9NKE_001.jpg
И втората реалната Енергетска со делот за ладна зона кој исто е во Европа.
Замени у тоа равенките за TdesignH -22 место -10 ке ти стане појасно околу процентите и ваљда ке сватиш дека на тестот Е за ТОЛ -10/TdesignH -22...VE9 работи на 68% снага а не на 100% како твоите на -10, и до 100% има уште бајаги резерва која ке ја употреби таму негде на -20.
Така да на -7 или -10 и 7Kw ке може да извади на 100% ако сакаш и ја затераш на 100%
EL_CU-VE9NKE_002.jpg
П.С. Лажи вере еве ти Таппија дека до -30 е Декларирана
VE9-30.jpg

Последно уредено:
Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Еве една табела каде што ги ставив и Грее со моделите за кои има Еуровент, она што најмногу ме изненади е моделот LOMO LC, листава е сортирана по тоа колку кв дава на -7, овде се климите (3,5ки) што може да се најдат во МК до 53000 ден, нормално дека има и поскапи коишто не се во табелата долу.

Се надевам дека ќе помогне на некој, и ќе има подобра дискусија околу тоа која/зошто/како сега кога веќе и Грее има Еуровент за одредени модели, очекувам дека ќе има и за останатите во скоро време.

П.С: Мидеа моделите фалат (не сум проверил за нив сеуште дали и кои модели имаат Еуровент).
1592436154551.png

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Еве една табела каде што ги ставив и Грее со моделите за кои има Еуровент, она што најмногу ме изненади е моделот LOMO LC, листава е сортирана по тоа колку кв дава на -7, овде се климите (3,5ки) што може да се најдат во МК до 53000 ден, нормално дека има и поскапи коишто не се во табелата долу.

Се надевам дека ќе помогне на некој, и ќе има подобра дискусија околу тоа која/зошто/како сега кога веќе и Грее има Еуровент за одредени модели, очекувам дека ќе има и за останатите во скоро време.

П.С: Мидеа моделите фалат (не сум проверил за нив сеуште дали и кои модели имаат Еуровент).
Прегледај го приврзокот 255698
Затоа е толку важно да се има Еуровент! Се надевам ќе имаат повеќето модели што се нудат кај нас иако најважно е да има за најосновниот. Тој го купуваат повеќето и тој е битниот за овој тип на производители.

Интересно е како од G no1 дојдовме до најдобри за парите, 8 брзини на вентилатор, монтажа одма и батерии гратис и сето тоа со само еден ден на Еуровент.

И нте ре сно
Затоа е толку важно да има Еуровент. За работите да станат појасни. И тоа резултатот не им е лош, напротив. Океј им е резултатот како за кинески инвертери.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2020
Мислења
77
Поени од реакции
147
Какво искуство имате со Carrier климите?
Не успеав да најдам многу информации од прва рака, не знам дали не се користат многу, имаат маани или нешто трето е во прашање..
Carrier ti e spoen so Toshiba, grupacija e. Taka da se sto e pozitivno za Toshibata za koja imam odlicno iskustvo ke se odnesuva i za Carrierot. Plus kako sto znam malku se popristapni vo pogled na cena,a sepak se premium i se koristat mnogu vo zapadni zemji kade sto zapazuvaat na kvalitet i standardi(onie sto rabotele nadvor od Mk mnogu podobro se zapoznaeni so brendot). Kaj nas modelite sto se nudat od toa sto gledat se nesto slicni so Seiya modelite na Toshiba, no imaat i nekoi raboti razlicni vo poged dizajn i specifikacii tehnicki. i najbitno visoko energetski efikasni uredi se po deklaracija A++.

Odlicen ured od premium klasa so isto taka odlicna cena.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Znaci DA RAZJASNIME NESTO.

Ako klimata ima deklarirana Tbiv -7, i na -7 moze da dade na primer 3KW, dali na -10 ili -15 moze da dade poveke KW?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Znaci DA RAZJASNIME NESTO.

Ako klimata ima deklarirana Tbiv -7, i na -7 moze da dade na primer 3KW, dali na -10 ili -15 moze da dade poveke KW?
Има некои што можат. Пришто ќе го симнат COP пониско. Неможе да гледаш моќност без ЦОП.

Значи може:
-7 = 3KW при 2.8COP
-10 = 3.2KW при 2.3COP
-15 = 3.3KW при 1.6 COP

технички може, само зависи колку дозволува производителот. Затоа што треба да се води евиденција за разни работи при толку големи оптеретувања. И затоа обично се лимитираат вака:
-7 = 3KW при 2.8COP (бивалентна температура, испод ова вели да вклучиш помошно греење)
-10 = 2.7KW при 2.6COP (потребно 300W греалка)
-15 = 2.2KW при 2.3 COP (потребно 800W греалка)

Значи со додавање на греалка од 800W ќе успее климата да опслужи до -15, а реално осплужува до -7. Некои и до -10. За наше поднебје во кое има екстремно малку часови испод -7 е скоро неважно, или пак може да се достави една греалка од 1-2KW со добар термостат за да се вклучува кога температурата на собата ќе падне под 22ц.

Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Затоа и ги подредив погоре во табелата по тоа колку даваат на -7, а не на -10(-15) т.е. на ТОЛ, бидејќи таму треба за секој модел посебно да се види дали/колку има backup heater.
За моделите на Панасоник знам дека е 0 W на ТОЛ (бидејќи ги гледав оние на Етереа серијата), мислам дека и за Тошиба,Мицубиши Електрик, Хеви и за нив е 0 W (иако не сум сигурен), за тундрата @tzlatko имаше податок од неговата и мислам дека беше 600W, за грее моделите незнам дали и колку е потребно.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Затоа и ги подредив погоре во табелата по тоа колку даваат на -7, а не на -10(-15) т.е. на ТОЛ, бидејќи таму треба за секој модел посебно да се види дали/колку има backup heater.
За моделите на Панасоник знам дека е 0 W на ТОЛ (бидејќи ги гледав оние на Етереа серијата), мислам дека и за Тошиба,Мицубиши Електрик, Хеви и за нив е 0 W (иако не сум сигурен), за тундрата @tzlatko имаше податок од неговата и мислам дека беше 600W, за грее моделите незнам дали и колку е потребно.
Gree G-TECH 3.5kw

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Член од
2 март 2019
Мислења
78
Поени од реакции
58
Слободно можам да кажам дека 98% од монтерите не прават вакумирање.

Едно прашање, при преместување на еднаш монтирана клима, дали може/треба пак да се направи вакумирање?
Da treba jas ja premestuvav nadvoresnata i monterot pak ja vakumirase
Автоматски споено мислење:

Значи... фрапиран сум колку немаш абер а мислев дека знаеш да го употребиш тоа што го читаш на интернет. Развелкувај ти, собирај колку што сакаш.
Еве уште еднаш ти нудам јавно да преминеш во победнички табор па конечно да те пратиме до Италија да научиш знаење.

FH50 има TOL -15
Забораваш дека Eurovent е јавно достапен или леташ во облаци? Дај бе приберете се и ти и твоите лажно рекламирани клими кои магично преку ноќ се спуштија од -15 на -10
Па релативизации со цени, со ова со она...
Цело време продавате м*да за бубрези.

Ги читам резултатите за ЛОМО, за Бора, за Амбер..
Од што се трагични не ми се коментира. А трагични се затоа што со другар ти SvB односно со твоето алтер его отековте по форуми овде и во Србија давајќи лажни податоци.
Ама не сте вие криви. Така и вас ве лажат. Во кинез верба да немате. Никад!!

Ајде сега онакви убави графикони и сликици направи споредувајќи Gree со Daikin за бруката да ви биде комплетна.

[edit]
А кога ќе се сетам како мафтавте со сервисни упатства. Па вентилите на Gree биле овакви, па модулирале вака-онака, ба џабе сме купувале јапонски клими...

Која брука човече.
TOL -10 од прва до последна.

На -7 цоповите се трагикомедија (споредено со она што го рекламиравте)

Иначе воопшто не се лоши клими. Само уште малку да ги намалевте цените па ќе бидат одличен избор. Видете таму што можете со Бугарите. Нека не ве делкаат толку.
Padna maskita a ah toj eurovent so naprai

Бајат муабет имаш, сега и со Eurovent сертификат најдобра за парите ако ги споредуваме е GREE FAIRY koja e 1600W појака od FTXF50A po EUROVENT!!!
Ете ви го Еуровент сеа
Link :)
Daikinot FTXF50A 66.890den со едвај 4,07Kw на -7C.
Gree Fairy со 1600w повеке од Daikinot е само 3000ден поскап или 69.990den, и монтажа одма, не се чека со месеци за монтажа ко кај Даикин !!
Дур ви донесат Даикин и Нова Година ке помине а не па Субвенции :)
Прегледај го приврзокот 255682

Прегледај го приврзокот 255681
Zabelezuva nekoj deka sporeduva gree 24ka so daikin 18ka i 12ka

Последно уредено:
Член од
17 јуни 2020
Мислења
9
Поени од реакции
21
Jas pobarav pomos ama bas i ne ja dobiv :)

Moze li sekoj od Vas koj se smeta za strucen i saka da mi pomogne ne samo na mene tuku na sekoj neuk a potencijalen kupec
realno bez razlika koj brend go zastapuva bez nikakvi predrasudi
da gi naredi top 5 najdobri 5kw invertori sto gi ima vo Mk od najdobro na prvo mesto pa do 5 mesto a da se vo cenoven rang
od 60.000 - 120.000 mkd
So ogled deka ce se subvencionira kupuvanjeto na invertori na mnogumina bi im bilo od korist Vaseto ceneto mislenje
vo odbirot na Inverter so najdobri karakteristiki a sepak i smetkite koj ce se dobivaat da bidat podobri od konkurentskiot
pod pretpostavka deka site bi rabotele vo ist idealen prostor.
Ne sekoj e strucen kako Vas i gi razbira oznakite i ne sekoj znae da gi procita i sto vo realnost znacat tehnickite karakteristiki
koj se deklarirani i da mu gi stavis pred nos ga gi gleda cel den sepak nema da znae sto kupil.
Osven idealniot prostor vo koj site bi rabotele , parametri za da donesete odluka za da gi rangirate gi zemate tehnickite karakteristiki
koj proizvoditelot gi navel , ce iskopate koj kade ima potvrden sertifikat ( eurovent ili nekoj drug ednakvo cenet ) dali toa sto e navedeno
e navistina i pri testiranjata taka i togas ce ja sporedite cenata megju niv. Ako se so mnogu bliski skoro zanemarlivi razliki vo
rezultatite koj se i potvrdeni ja sporeduvate cenata i ako i tuka se bliski so cena gi gledate i ostanatite karakteristiki koj gi ima inverterot
vo plus od konkurentskiot ( dali procistuval vozduh, ubival bakterii i virusi, imal nekakva termokamera za detekcija i neznam uste sto )

Site sakaat da vozat Mercedes i toj megju drugoto ima i navigacija a go vozis samo od doma do rabota i realno navigacijata ne ti treba.
Taka i za klimata imala uste eden kup nasminkani karakteristiki koj istata gi izvrsuva a vo praksata dali navistina toa go pravi i dali ima
potreba da go pravi odnosno dali ima potreba da se odvojat plus 100,200...500evra za funkcii koj se pozelni ama i bez niv se dobiva osnovnoto
poekonomicno zatopluvanje vo zimski uslovi koga ce padnat temperaturite pod nula bez da se baraat dopolnitelni grejni tela.

Sega znam deka ova sto go pobarav vo ime na mnogumina koj postojat kako mene e GOLEMA DOMASNA ZADACA :)
no vo ime na site bi vi bil blagodaren dokolku poveceto od vas i si ja zavrsat zadacata i dadat svoja rang lista
pa i vo idnina pravite update ednas vo 3 meseci :) zatoa sto izleguvaat novi modeli, pagjaat ceni.
Goleminata kako covek na sekoj od Vas ce se vidi koga ce smogne sekoj sila da napravi sto porealna rang lista pa duri i ce go stavi svojot brend
zad konkurentskiot. So toa ne priznal deka konkurencijata e podobra tuku dokazal deka e strucen realno da gi sogleduva i ocenuva rabotite
i uste povece utre koga ce dade mislenje i ce forsira nekoj negov Nov ured ce dobie na vaznost negovoto mislenje kaj mnogumina koj gi citaat
i redovno pratat objavite na ovoj forum.

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Jas pobarav pomos ama bas i ne ja dobiv :)

Moze li sekoj od Vas koj se smeta za strucen i saka da mi pomogne ne samo na mene tuku na sekoj neuk a potencijalen kupec
realno bez razlika koj brend go zastapuva bez nikakvi predrasudi
da gi naredi top 5 najdobri 5kw invertori sto gi ima vo Mk od najdobro na prvo mesto pa do 5 mesto a da se vo cenoven rang
od 60.000 - 120.000 mkd
So ogled deka ce se subvencionira kupuvanjeto na invertori na mnogumina bi im bilo od korist Vaseto ceneto mislenje
vo odbirot na Inverter so najdobri karakteristiki a sepak i smetkite koj ce se dobivaat da bidat podobri od konkurentskiot
pod pretpostavka deka site bi rabotele vo ist idealen prostor.
Ne sekoj e strucen kako Vas i gi razbira oznakite i ne sekoj znae da gi procita i sto vo realnost znacat tehnickite karakteristiki
koj se deklarirani i da mu gi stavis pred nos ga gi gleda cel den sepak nema da znae sto kupil.
Osven idealniot prostor vo koj site bi rabotele , parametri za da donesete odluka za da gi rangirate gi zemate tehnickite karakteristiki
koj proizvoditelot gi navel , ce iskopate koj kade ima potvrden sertifikat ( eurovent ili nekoj drug ednakvo cenet ) dali toa sto e navedeno
e navistina i pri testiranjata taka i togas ce ja sporedite cenata megju niv. Ako se so mnogu bliski skoro zanemarlivi razliki vo
rezultatite koj se i potvrdeni ja sporeduvate cenata i ako i tuka se bliski so cena gi gledate i ostanatite karakteristiki koj gi ima inverterot
vo plus od konkurentskiot ( dali procistuval vozduh, ubival bakterii i virusi, imal nekakva termokamera za detekcija i neznam uste sto )

Site sakaat da vozat Mercedes i toj megju drugoto ima i navigacija a go vozis samo od doma do rabota i realno navigacijata ne ti treba.
Taka i za klimata imala uste eden kup nasminkani karakteristiki koj istata gi izvrsuva a vo praksata dali navistina toa go pravi i dali ima
potreba da go pravi odnosno dali ima potreba da se odvojat plus 100,200...500evra za funkcii koj se pozelni ama i bez niv se dobiva osnovnoto
poekonomicno zatopluvanje vo zimski uslovi koga ce padnat temperaturite pod nula bez da se baraat dopolnitelni grejni tela.

Sega znam deka ova sto go pobarav vo ime na mnogumina koj postojat kako mene e GOLEMA DOMASNA ZADACA :)
no vo ime na site bi vi bil blagodaren dokolku poveceto od vas i si ja zavrsat zadacata i dadat svoja rang lista
pa i vo idnina pravite update ednas vo 3 meseci :) zatoa sto izleguvaat novi modeli, pagjaat ceni.
Goleminata kako covek na sekoj od Vas ce se vidi koga ce smogne sekoj sila da napravi sto porealna rang lista pa duri i ce go stavi svojot brend
zad konkurentskiot. So toa ne priznal deka konkurencijata e podobra tuku dokazal deka e strucen realno da gi sogleduva i ocenuva rabotite
i uste povece utre koga ce dade mislenje i ce forsira nekoj negov Nov ured ce dobie na vaznost negovoto mislenje kaj mnogumina koj gi citaat
i redovno pratat objavite na ovoj forum.
Повеќе пари повеќе квалитет и технологија...

Da treba jas ja premestuvav nadvoresnata i monterot pak ja vakumirase

Padna maskita a ah toj eurovent so naprai

Zabelezuva nekoj deka sporeduva gree 24ka so daikin 18ka i 12ka
Се се забележува..некој едноставно очајно стварат начин да продадат..едно што сакат да заработат, сакат и да се збогатат..не ми е од интерес не препродавам клими,секој нека си одлучува каде ќе го фрла парите, затоа постојат задоволни и разочарани клиенти од различни брендови

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom