Најекономично греење и ладење

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.526
Поени од реакции
2.815
Ајде кажи некој друг грее дали има, неможам од телефонов да видам модели.

Највеќе ме интересира за најефтиниот модел. Мислам дека најдов за некое Ломо дека има 2.7кв на -7, со 2.45цоп. Незнам дали е таа или не. Затоа што реално само тој модел е реално битен и во Грее варијанта и во ТСТ12 варијанта.

Штета што нема ТСТ09 за да е поефтина уште за 2000 денари.
Najeftiniot model GREE Lomo LC 12K, e 2.7kw na - 10C so COP 2.45 na Eurovent

Член од
17 јуни 2020
Мислења
9
Поени од реакции
21
Zdravo ,
Nov sum na forumov, nesto citav ... voglavno premnogu ima za citanje ovde :)
Dali bi sakal nekoj da mi kaze sto e podobro da se kupi za da se zagreva prostor od 50m2
1. Daikin Sensira FTXF50A RXF50B cena 67.806 mkd vo ics online
2. Daikin Perfera FTXM50N RXM50N9 cena 110.353 mkd vo ics online
3. AMBER Nordic GWH18YE-S6DBA2B Gree cena 69.990
ili ...

Nikoj li nesaka da mi odgovori ???

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
На Eurovent така пишува. Сите наведени модели се со TOL - 10

Сега знаеш како е. Ќе има квичења, ќе има негирања, ќе се кенка како тоа Eurovent не е баш меродавен, како е тоа завера против кинези и сл.

Методологија на тестирање е јасно наведена па сега кој сака верува, кој не сака не верува.

За илустрација, Mitsubishi FH25, 35 и FH50 по спецификации се наведени до - 15 и на Eurovent фино лепо пишува TOL - 15.
Приметуваш што сакам да кажам?

И тоа не е случај само со Mitsubishi. И другите јапонски производители се точни во наведување.
За Умерена зона до -10 се бара греење и се тестира на 4 Температури (+12; +7; +2 и Тбив (-7 или -10) или крајна Темп е -10.
Тест на -15ц нема и се прави само за за Ладна зона.
Бај д веј кажи си дека и Митсубиши модели има со ТОL -10.
Да имаа тест на -15 тие клими ке имаа на енергетската бројки-вредности И во делот за Ладна зона, а не иксови X.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.318
Поени од реакции
5.381
Zdravo ,
Dali bi sakal nekoj da mi kaze sto e podobro da se kupi za da se zagreva prostor od 50m2
ili ...

Amber e ekstra klima so 2 stage compresor

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Едно прашање, при преместување на еднаш монтирана клима, дали може/треба пак да се направи вакумирање?
Дефинитивно. Исто како да се работи за прво местење. Ова има ефект само доколку при првото местење се извршило вакумирање. Ако тогаш не се извршило тогаш фреонот веќе е измешан со воздух и џабе е се.
Во тој случај се испушта стариот фреон и се става нов (до грам)

Евакуацијата е прилично едноставна. Се пушта на ладење и техничарот (кај нас по слух го прават тоа) почнува да го затвора холендарот на надворешната единица. После ова веднаш се гаси и се демонтира без да се изгуби ни најмалку фреон.
Автоматски споено мислење:

Бај д веј кажи си дека и Митсубиши модели има со ТОL -10
Си кажувам. Mitsubishi поштено наведува дали може или не може под -10. Еве пример од HJ серија

Маркетинг

17-06-2020 scheda-tecnica_1179.pdf.png

Eurovent

17-06-2020 Advanced search _ Certita Eurovent.png

Од А до Ш им се поклопуваат декларациите со оние на Eurovent.

Никако не ми паѓа време да споредам Daikin и Gree кои носат исти компресори. Баш сакам да видам подробно

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.318
Поени од реакции
5.381
Po nekoja logika izgleda Midea i Vivax imaat mnogu porealni energetski nalepnici zatoa sto kaj energetskite nalepnici na Midea i Vivax pisuva realno kolku dava na -7°C dodeka kaj gree izgleda malku si igraat so rezuptatite na energetskite nalepnici primer e gree lomo lc kade na energetskata nalepnica pisuva deka na -7 dava 3.2kw toplina dodeka za istata klima na Eurovent pisuva 2.7 kw toplina
A eve za Midea

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.526
Поени од реакции
2.815
Po nekoja logika izgleda Midea i Vivax imaat mnogu porealni energetski nalepnici zatoa sto kaj energetskite nalepnici na Midea i Vivax pisuva realno kolku dava na -7°C dodeka kaj gree izgleda malku si igraat so rezuptatite na energetskite nalepnici primer e gree lomo lc kade na energetskata nalepnica pisuva deka na -7 dava 3.2kw toplina dodeka za istata klima na Eurovent pisuva 2.7 kw toplina
A eve za Midea

Sto ti e ova, nekoja Ukrainska energetska?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490

Си кажувам. Mitsubishi поштено наведува дали може или не може под -10. Еве пример од HJ серија

Маркетинг

Прегледај го приврзокот 255630

Eurovent

Прегледај го приврзокот 255631

Од А до Ш им се поклопуваат декларациите со оние на Eurovent.

Никако не ми паѓа време да споредам Daikin и Gree кои носат исти компресори. Баш сакам да видам подробно
Пошто љубиш да читаш написи флаери од Митсу ова изгеда не си го прочитал, и овде тест на -15 нема!
MitsuEcodesign.jpg
Или да ти објаснам...Не си ме разбрал(а), ни твојата FH50 нема тест од Еуровент на -15Ц :D
За Умерена-Average зона не се бара тест Е @TOL, и ако се направи тој тест е Мнооогу поразличен од тие обавезните тестови A,B,C i D кои траат 3саати.
Тестовите имаат Букви:
Testot А е на -7C
Testot B е на +2C
Testot C е на +7C
Testot D е на +12C....и за сите нив Tdesignh = -10
Ако правиш тест E za TOL тогаш по формулата (TOL-16)/(Tdesignh-16) или дропката е 31/26 .....со проста математика добиваш дека климата треба да работи на 120% (Tdisgnh e -10 a TOL е -15) што е немогуќе.
TOL.jpg
Тест значи 3 саата па изваден просек сосе дефрости и све друго, обележани со букви според Еуровент.
Што твојата го нема зашто нема потреба да се прави, не е за ладна зона. И едноставно е да го сватиш ако како што знаеш да суфлираш и си рабрал што значат PdesignH, Tbiv, TOL научиш патем и што значи TdesignH :)

Инаку незнам дали овие клими на Митсу со ТОЛ=-10 нема да работат на -11 или -15....тоа ти го тврдиш и мислам џабе те шетале до Италија :)
Сaмо se potvrdi дека за тие капацитети на -10 моделчињава се прескапи и редно е да ви паднат цените
Грее со скоро 3kw на -10 има да се купат за околу 20к а не 30, 40 или недајбоже 60к.
ME-10.jpg
Еве и на пошироко да ја резвлечеме и на 5.5ки со скапи а слаби климичиња со цени плафон.
EVentil.jpg

Последно уредено:

Zik

Член од
9 декември 2019
Мислења
58
Поени од реакции
57
Zdravo ,
ili ...

Daikin FTXF50A / RXF50A
најдобра клима за парите..

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Еве и на пошироко да ја резвлечеме
Значи... фрапиран сум колку немаш абер а мислев дека знаеш да го употребиш тоа што го читаш на интернет. Развелкувај ти, собирај колку што сакаш.
Еве уште еднаш ти нудам јавно да преминеш во победнички табор па конечно да те пратиме до Италија да научиш знаење.

FH50 има TOL -15
Забораваш дека Eurovent е јавно достапен или леташ во облаци? Дај бе приберете се и ти и твоите лажно рекламирани клими кои магично преку ноќ се спуштија од -15 на -10
Па релативизации со цени, со ова со она...
Цело време продавате м*да за бубрези.

Ги читам резултатите за ЛОМО, за Бора, за Амбер..
Од што се трагични не ми се коментира. А трагични се затоа што со другар ти SvB односно со твоето алтер его отековте по форуми овде и во Србија давајќи лажни податоци.
Ама не сте вие криви. Така и вас ве лажат. Во кинез верба да немате. Никад!!

Ајде сега онакви убави графикони и сликици направи споредувајќи Gree со Daikin за бруката да ви биде комплетна.

[edit]
А кога ќе се сетам како мафтавте со сервисни упатства. Па вентилите на Gree биле овакви, па модулирале вака-онака, ба џабе сме купувале јапонски клими...

Која брука човече.
TOL -10 од прва до последна.

На -7 цоповите се трагикомедија (споредено со она што го рекламиравте)

Иначе воопшто не се лоши клими. Само уште малку да ги намалевте цените па ќе бидат одличен избор. Видете таму што можете со Бугарите. Нека не ве делкаат толку.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Daikin FTXF50A / RXF50A
најдобра клима за парите..
Бајат муабет имаш, сега и со Eurovent сертификат најдобра за парите ако ги споредуваме е GREE FAIRY koja e 1600W појака od FTXF50A po EUROVENT!!!
Ете ви го Еуровент сеа
Link :)
Daikinot FTXF50A 66.890den со едвај 4,07Kw на -7C.
Gree Fairy со 1600w повеке од Daikinot е само 3000ден поскап или 69.990den, и монтажа одма, не се чека со месеци за монтажа ко кај Даикин !!
Дур ви донесат Даикин и Нова Година ке помине а не па Субвенции :)
Fairy.jpg

Daikin.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom