Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 мај 2020
Мислења
16
Поени од реакции
42
Нtomerge]

За лик кој до пред еден месец беше меме број еден на нашите простори со изјавата за водоводите и 5 џ мрежата не би рекла дека кој знае колку е информиран :icon_lol:
Јас не нѕнам каде ги рекна ѕа 5г ако е некоа релеватнта изјава нека биде. Ама ми се чини дека не е. Јелена е друга работа, не се исти. Сепак ке видиме како ќе се зоврши, за колку 10 дена две недели?
п.с поздрав од Белград ;)

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.185
Поени од реакции
84.054
Лесно е на форумов да се правите умни и храбри на јазик, оти не се организирате и не се побуневте, барем пет пати да излезевте во јавност и да го искажете својот револт против работата на владава, полицијата, здравството идр.
За време на изборите имам одено во ВМРО и ги имам прашувано за вакви работи, затоа што партиите се најотворени за такви прашања тогаш, на избори. Тогаш они беа на власт.

Тоа беше пред едно 5-10 години.

Исто така имам пишувано подоста назад во темиве, тоа време, што може и треба секој еден од нас практично да превземе во врска со тој проблем. Беа едно пет точки. Тој проблем си го имаме подолго, само во кризава си го покажа вистинското лице и излезе ептен на површина.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
За време на изборите имам одено во ВМРО и ги имам прашувано за вакви работи, затоа што партиите се најотворени за такви прашања тогаш, на избори. Тогаш они беа на власт.

Тоа беше пред едно 5-10 години.

Исто така имам пишувано подоста назад во темиве, тоа време, што може и треба секој еден од нас практично да превземе во врска со тој проблем. Беа едно пет точки. Тој проблем си го имаме подолго, само во кризва си го покажа вистинското лице и излезе ептен на површина.
..и заклучок?
Бадијала сееме гнев едни кон други, не правиме ништо со што би се спасиле од чумава што не нападна.:toe:
или...касно е чеда мои:popce:
Уште и албански премиер во државава ни треба и отиде се у неповрат.

Член од
24 мај 2020
Мислења
16
Поени од реакции
42
секогаш може шерпи и бука, тоа е една ефикасна акција, by the law. Ви Белград беше бучна и ефикасна акција, неколико дени, и крај. Слобода.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.185
Поени од реакции
84.054
..и заклучок?
Бадијала сееме гнев едни кон други, не правиме ништо со што би се спасиле од чумава што не нападна.:toe:
или...касно е чеда мои:popce:
Уште и албански премиер во државава ни треба и отиде се у неповрат.
не е касно
многу има за зборење
не би пишувал сега за тоа, тука
оф топик е

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
не е касно
многу има за зборење
не би пишувал сега за тоа, тука
оф топик е
Ок..оф топик е..има една емисија на тв "никад није касно":)....баш ме занима што идеи имаш..отвори тема .

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.755
Во Битола можи приватно да се испита некаде ?

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
747
Поени од реакции
1.618
Пре би да го преиспитаат образованието и тоа кој се станува доктор и добива лекарска лицена за работа. Жално е што заради одреди исклучоци, како Цаца на пример, или оваа новата од угледна фамилија, сите лекари се ставаат во ист кош. Барем кај нас на инфективно има врвни лекари!

Проблемот не лежи во лекарите. Проблемот лежи во условите во кои се принудени да работат лекарите и непочитувачите на мерките. Негирањето на постоењето на вирусот ни е најголем непријател.
Virusoy
Во свет кај што има преку 425к смртни случаеви, он се чуди оти во Македонија умирале. Проблемот е што причината поради која го бара тоа, многу луѓе умирале, наговестува дека можно е да има некој проблем ( освен проблемот што не сакаат да се тестираат и не веруваат во корона. Ги носат само кога се на смртна постела), нешто што не прават доволно лекарите. Што не бараше да се испитува работата на лекарите пред ифтаријадата?
Luge, daj roknite na strana politika. I ednite I drugite se paraziti, ovie od DUI na celo so vecniot Ali baba I negovite razbojnici se kapak na se. Znam deka e tesko, znam deka politikata gi Ima zamesano prstite vo tolku sferi da se sto se pravi e sekogas so politicen I verski karakter. Ona sto posociv e samo soglasnost so idejata da se zeme I da se podobri ona sto momentalno e vo sloboden pad.

Член од
18 јануари 2018
Мислења
334
Поени од реакции
246
Не во скоро време а и да се отворат што фајде кога ниедна земја нема да не пушта.
Автоматски споено мислење:

П.С. Браќава болгари преку ноќ не ставиле на црна листа и не го ни известиле нашето МНР :pos: од сите страни го јадеме од трите подолгото.

Татаристан да те стави на црна листа еј, земјата извор на зарази и нечистотија.
Toj tataristan vi dade leb i vlezna vrata vo evropa, a za blokadive pa normalno, voa degenive vo vlada se ke napraat za da gi spre4at del od posnaodlivite da zaminat...
Priznajte si ja nacijata GOMNOdonci, naskoro ke ve ebe LJOPI na vlast

Kако е дозволено во Србија тенискиов турнир од Новак сега во време на коронавирус со публика, групно фотографирање?

Истото и фудбалот во Србија Партизан - Црвена Ѕвезда не ми е јасно како дозволија толку публика.
Taka be bace, ne se mo4ana zemja kako OV4Odonijava

Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
Една кратка ретроспектива на работите од пред две недели, и зошто сме во оваа ситуација во која што сме.
Пред две недели кога почна да се зголемува бројот на заболени(среда 27.05, четврток, 28.05) и во петокот(29.05) каде што министерот држеше прес-конференција и кажа дека комисијата ја анализира ситуацијата и дека за 3 дена ќе дадат мислење и чекори кои ќе треба да се преземат за справување со ситуацијата.
Ова е првата грешка што ја прават, може и најголема. Зошто? Затоа што во тој период од 3 дена, новите жаришта на вирусот имаат слободен проток низ сите населби низ Скопје и вирусот го рашируваат низ останатиот дел од градот, наместо тој да се локализира.
Доаѓа понеделник(01.06), министерот повторно држи прес-коференција и го кажува истото што го кажува и во петок, дека комисијата се уште ја анализира ситуацијата и дека повторно за 3 дена ќе донесат одлука. Ова значи дополнително разгорување на вирусот од преносителите кои што одат низ цел град и го шират вирусот.
Третата грешка, најување на полициски час 5 за 12 и создавање на услови за дополнително ширење на вирусот во градот, и надвор од градот поради оние кои што заминаа од Скопје.

Се ова можеше да се превенира уште при првите индикации на зголем број на заразени со локализирање на проблемот, односно, воведување на карантин во Сарај, Чаир, Гази Баба, Сингелиќ и останати жаришта од другите градови за да не се рашири вирусот. Тие што патуваат или живеат во општини каде што карантините би биле во сила, може да им се издаде некаква пропусница или проверка да се прави преку лична карта/пасош.

Со се ова, имаме потфрлање на сите институции, МЗ, МВР, Влада, Комисија и општо народот(иако во овој случај точно знаеме кои се).

@Ilumious нема ли форумов sharding на серверите и CI/CD за да нема downtime при maintenance или при пуштање промени доколку си запознаена? (Не знам кај да го поставам прашањево.)

C

CoolIris

Гостин
Virusoy

Luge, daj roknite na strana politika. I ednite I drugite se paraziti, ovie od DUI na celo so vecniot Ali baba I negovite razbojnici se kapak na se. Znam deka e tesko, znam deka politikata gi Ima zamesano prstite vo tolku sferi da se sto se pravi e sekogas so politicen I verski karakter. Ona sto posociv e samo soglasnost so idejata da se zeme I da se podobri ona sto momentalno e vo sloboden pad.
Цела држава ни е во слободен пад човеку, а ти зборуваш за преиспитување на работата на лекарите во време во кое се мобилизираат сите здравствени работници.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
747
Поени од реакции
1.618
Цела држава ни е во слободен пад човеку, а ти зборуваш за преиспитување на работата на лекарите во време во кое се мобилизираат сите здравствени работници.
Zosto da ne? Ako se Ima argument, zosto da ne? Idejata e da se preispita zosto imame tolku katastrofalna statistka kaj pacientite na mehanicki oblik na ventilacija? Dali e problemot vo respiratorite, znaenjeto, whatever I prezemanje soodvetni merki. Jas smetam deka toa e za opsto dobro.
Nikoj ne gi kritikuva lekarite, niti preispituva, tuku celta e verojatno konstruktivna.
Inaku, sekoj mora da e podlozen na kritika, duri I lekarite. So ogled na faktot sto sekakov kadar izleze od tetovskiot, prizrenskiot I ne znam kakov drug fakultet so somnitelni diplomi I znaenje treba sekoj da e podlozen na inspekcija I kontrola. Pa onoj sto ja vladee strukata slobodno neka raboti, onoj sto ne znae treba da snosi potpolna odgovornost za svoite dejstvija I posledici od istite.

Ps: Ova treba vazi za site bransi vo site drzavni institucii.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Toj tataristan vi dade leb i vlezna vrata vo evropa, a za blokadive pa normalno, voa degenive vo vlada se ke napraat za da gi spre4at del od posnaodlivite da zaminat...
Priznajte si ja nacijata GOMNOdonci, naskoro ke ve ebe LJOPI na vlast

Taka be bace, ne se mo4ana zemja kako OV4Odonijava
Каде ми дал мене Татаристан леб? Свесен си што тропаш на тема корона? И имаш докази, хоби ви е да си ломотите само безврска или пак ако спушти гаќи ти за БМВ од плац од Ќустендил полесно ти е и на други да проектираш?

Дај смири тоа тантрумот малце.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.185
Поени од реакции
84.054
И Вучиќ гледам, го прави истото - ги олабавува предизборно мерките и му се враќа статистиката.
Очекувам чак и да лажат Србите, за секојдневните новозаболени, у корист на предизборие и олабавување.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
Чим и овој викенд нема карантин при толкава бројка на заразени тогаш за џабе плукавте по ифтари и бајрами заради прошлиот карантин, само ви излезе вистинското лице што не пропуштите ниту една каква прилика за лечење фрустрации и сеење омраза и поделување на народот.
Вистинскиот виновник било тоа што имаме секој втор ден празник.

Kajgana Shop

На врв Bottom