Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.182
Поени од реакции
84.050
Ја не мислам дека целата стратегија им се базира на изборите. Од сам старт стратегијата им се базира на другите земји по светот.
Така беше, се додека Османи и Реџепи не решија со своите бајрамски изјави да се стават над комисијата, власта, министерот за здравство и науката.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Па ако си подржувал нешто што не постогнинало апсолутно ништо, веројатно ти. Мислам ова не беше тешко да се предвиди дека вака ќе заврши, ни за мене како обичен човек а не па за министер.
Автоматски споено мислење:

Пак ќе кажам, не беше тешко да се предвиди дека коа ќе се тргнат мерките луѓето ќе си се вратат по старо. Зарем е реално да се очекува дека луѓето после 3 месеци нема да се видат со роднини или пријатели? Дека бизниси нема да работат по секоја цена после 3 месеци безпарица?
Па не постигнало апсолутно ништо, затоа што ти и 97 посто од населението не се придржувало на мерките, зашто кој е Филипче тебе да ти кажува да седиш дома или да носиш маска или да не се собираш со 40 души во една соба на ифтар, да држиш дистанца итн...?

Во кој случај ти ќе се заразиш од корона ако седиш на 1,5 метри од лице кое е болно од корона и исто така носи маска? Како ќе те зарази? На кој начин? Се придржуваш до мерките, носиш маска, држиш дистанца, дезинфицираш раце, не ги буташ во уста... А не да се собереш со пошироката фамилија во затворена просторија, јадете сите на маса седнати и натуткани и зборите со полни усти се смеете на цел глас а вујко ти до тебе кашла рика и вика не бе нучко уживај алергија е ова...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Така беше, се додека Османи и Реџепи не решија со своите бајрамски изјави да се стават над комисијата, власта, министерот за здравство и науката.
Пак избегна да одговориш. Зашто и други земји олабавуваат иако уште им се заразуваат луѓе. Го нема Османи и Реџепи таму.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Пак избегна да одговориш. Зашто и други земји олабавуваат иако уште им се заразуваат луѓе. Го нема Османи и Реџепи таму.
Ти кажува за нашиот случај. Сите земји ги олабавуваат мерките за да преживее економијата и да почнат да функционираат со корона во позадина.
Ниту една од земјите не ги олабави мерките со мисла дека нема да има нови случаеви.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.986
Поени од реакции
74.056
Ова е неточно, уште одиме во изолација, зборам за контактите.
Во Штип има 500+ луѓе во самоизолација.
Ама вие сте од поновите, последниве денови делумно се вратија на стариот процес и ги тестираат веднаш само оние со коморбидитети.
За време на ифтарите кога почнаа како печурки да им никнуваат заболени, фатија ги тестираа сите. Исто и со штипските конфекции, огромна бројка на луѓе тестираа. Пррд 2 месеци ќе седеа сите во изолација и ќе ги тестираа само ако покажат симптоми.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.754
Поени од реакции
21.437
Ај објасни ми зашто во другите земји се намалуваат бројките ( на заразени и починати ) само кај нас се зголемуваат.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.182
Поени од реакции
84.050
Ширењето на вирусот е по физика. Не е ни по врски, ни по партиска или религиска припадност.
Околните земји не ги олабавија мерките во услови кога им се покачува бројката, туку бројката им се покачи откога деновиве, ги олабавија мерките.

Кај нас муслиманите не ја раширија короната повторно, затоа што ги олабавил некој мерките, туку затоа што им беше дозволено да не ги почитуваат (мерките се олабавија сега, кога веќе е букнато повторно од ифтаров).Тие не се заразија оти се муслимани, туку се заразија оти не ги почитуваа мерките, што им беше дозволено, затоа што се муслимани. Поточно, на Албанците им беше прогледано низ прсти, по заканите на Османи и Реџепи, а на другите муслимани по default. Нема они у сред полициски час, секоја ифтарска вечер, да влегуваат и да апсат 100 Роми собрани на маса, а на улица одма до нив да не ги приметуваат 100-те Албанци седнати на ифтарска маса.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Па не постигнало апсолутно ништо, затоа што ти и 97 посто од населението не се придржувало на мерките, зашто кој е Филипче тебе да ти кажува да седиш дома или да носиш маска или да не се собираш со 40 души во една соба на ифтар, да држиш дистанца итн...?

Во кој случај ти ќе се заразиш од корона ако седиш на 1,5 метри од лице кое е болно од корона и исто така носи маска? Како ќе те зарази? На кој начин? Се придржуваш до мерките, носиш маска, држиш дистанца, дезинфицираш раце, не ги буташ во уста... А не да се собереш со пошироката фамилија во затворена просторија, јадете сите на маса седнати и натуткани и зборите со полни усти се смеете на цел глас а вујко ти до тебе кашла рика и вика не бе нучко уживај алергија е ова...
Зборам за реалноста јас, ти како лик на форум сигурен сум дека 100 проценти си се придржувал. Всушност истите што збореа да се седи дома 3 месеци сеа шетаат ко побудалени и седат на кафиња. Некој и тука си признаа, некој уште се праат светци.

Ај објасни ми зашто во другите земји се намалуваат бројките ( на заразени и починати ) само кај нас се зголемуваат.
Различен начин на тестирање предпоставувам и броење. Не може некој да ме убеди дека Србија со дискотеки и публика на стадион има помала бројка од нас. Или Грција со еден куп плажи полни.

Ширењето на вирусот е по физика. Не е ни по врски, ни по партиска или религиска припадност.
Околните земји не ги олабавија мерките во услови кога им се покачува бројката, туку бројката им се покачи откога деновиве, ги олабавија мерките.

Кај нас муслиманите не ја раширија короната повторно, затоа што ги олабавил некој мерките, туку затоа што им беше дозволено да не ги почитуваат (мерките се олабавија сега, кога веќе е букнато повторно за ифтарот).Тие не се заразија оти се муслимани, туку се заразија оти не ги почитуваа мерките, што им беше дозволено, затоа што се муслимани. Поточно, на Албанците им беше прогледано низ прсти, по заканите на Османи и Реџепи, а на другите муслимани по default. Нема они у сред полициски час, секоја ифтарска вечер, да влегуваат и да апсат 100 Роми собрани на маса, а на улица одма до нив да не ги приметуваат 100-те Албанци седнати на ифтарска маса.
Значи олеј се тоа не почитувале албанците, се сложувам. Ама еве и во други места растат бројките, дали ќе воведат пак рестрикции? Немаат избори таму, зашто продолжуваат со олабавување иако им расте бројка?

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Зборам за реалноста јас, ти како лик на форум сигурен сум дека 100 проценти си се придржувал. Всушност истите што збореа да се седи дома 3 месеци сеа шетаат ко побудалени и седат на кафиња. Некој и тука си признаа, некој уште се праат светци.
Не се правам светец, не седам дома, на отворено носам маска само кога има гужва на пример на семафор кога чекам или кога се разминувам со премногу луѓе итн. Во продавница секад носам маска и тоа не до носот како 90 посто од тие внатре, не се жалам дека се гушам поради маската или дека ми е топло или дека не можам да дишам. Во кафич не сум седнал сеуште, не осеќам потреба ама дека си шетам си шетам...

Сега сум против мерките за седи дома затоа што браќата никогаш нема да ги почитуваат ама они и ти во никој случај нема да почитувате никакви мерки од Филипче...

И еве ти како ескперт ако носењето маска е контра ефект и джењето дистанца не функционира кои мерки ти би ги донел?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
На тебе изгледа уште не ти кажале дека овие маските шо ги носеме по улица не заштитуваат од короната, туку ти треба N95 маска која е неколку стотки и за 99.99% е прескапа заштита.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.182
Поени од реакции
84.050
Значи олеј се тоа не почитувале албанците, се сложувам. Ама еве и во други места растат бројките, дали ќе воведат пак рестрикции? Немаат избори таму, зашто продолжуваат со олабавување иако им расте бројка?
Како мало дете си наивен ти.
Како ќе имаат некаква туристичка сезона, на пример, Хрватска, Грција, Албанија... ако состојбата со вирусот им е за карантин?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Не се правам светец, не седам дома, на отворено носам маска само кога има гужва на пример на семафор кога чекам или кога се разминувам со премногу луѓе итн. Во продавница секад носам маска и тоа не до носот како 90 посто од тие внатре, не се жалам дека се гушам поради маската или дека ми е топло или дека не можам да дишам. Во кафич не сум седнал сеуште, не осеќам потреба ама дека си шетам си шетам...

Сега сум против мерките за седи дома затоа што браќата никогаш нема да ги почитуваат ама они и ти во никој случај нема да почитувате никакви мерки од Филипче...

И еве ти како ескперт ако носењето маска е контра ефект и джењето дистанца не функционира кои мерки ти би ги донел?
Кај го иам кажано тоа дека имале контра ефект:D уште па убеден дека ја не сум почитувал. Секако дека нема да почитувам мерки од филипче, треба да си луд да остаиш он се грижи за твое здравје. Маска носев у затворен простор уште коа филипче викаше дека не треба да се носи. Чисто ти кажувам дека наречениве експерти утнаа се што можеше да се утне.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
„164 новозаболени од корона вирусот за последните 24 часа. Направени се 1045 тестирања, а нема направени скрининг тестирања. Најмногу од новозаболените се во Скопје -85, следуваат Куманово-24, Дебар-3, Штип-5, Прилеп-3, Тетово-18, Струга-5, Охрид-9, Гостивар-2, Гевгелија-1, Крива Паланка-1, Кочани-1, Македонски Брод-1, Валандово-1, Свети Николе-2, Ресен-2, Неготино-1.

Починале двајца пациенти. Во ГОБ „8 септември“ почина пациентка од Скопје (53г) хоспитализирана како сомнителна на ковид на 2 јуни и потврдена позитивна по приемот. Во болницата во Тетово почина пациентка (60г) хоспитализирана како сомнителна на ковид на 9 јуни.

12 оздравени пациенти, во: Скопје-3, Прилеп-6, Струга-1, Велес-1 и Виница-1. Починати се две лица од Скопје и Тетово.“

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Како мало дете си наивен ти.
Како ќе имаат некаква туристичка сезона, на пример, Хрватска, Грција, Албанија... ако состојбата со вирусот им е за карантин?
Сеа наивен сум бил. Ја ако сум наивен ,ти што мислеше дека карантин у македонија ќе се почитува од албанците и го подржуваше, што си:D?
Многу нормално е инаку дека бројките се штелуваат насегде низ свет. Затоа и никој не ги ебе 2 посто препораките. Всушност и високата бројка кај нас е зашто тестираа асимптоматски случаи. Утре ќе прекинат да ги бројат и ќе иаме 40 заболени дневно, и сите среќни.

Kajgana Shop

На врв Bottom