Барате некој закон?

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
Kога гледаш дека никој не ти одговорил, прашај адвокат.
prasav moze da mu pratel opomena toa kosta i do narodniot pravobranitel imam prestavka 5 meseci i izjava negova notarska ,ama toa cini pari rocista i razni potezi zosto? zosto instutucionalniot praven i zakonski protokol ne funkcionira za poedinci taka ako e pravna drzava toa e rabota na instituciite ne moja i so naroden pravobranitel ke bese ,sto inspektor 6 meseci da vlecat delo na site doma od rabota i neka ucat od zakon za gradenje toj i bez firma gradi ,zastita trul praven sistem
Автоматски споено мислење:

Kога гледаш дека никој не ти одговорил, прашај адвокат.
prasav moze da mu pratel opomena toa kosta i do narodniot pravobranitel imam prestavka 5 meseci i izjava negova notarska ,ama toa cini pari rocista i razni potezi zosto? zosto instutucionalniot praven i zakonski protokol ne funkcionira za poedinci taka ako e pravna drzava toa e rabota na instituciite ne moja i so naroden pravobranitel ke bese ,sto inspektor 6 meseci da vlecat delo na site doma od rabota i neka ucat od zakon za gradenje toj i bez firma gradi ,zastita trul praven sistem

Член од
9 декември 2019
Мислења
2
Поени од реакции
0
Dali vo slucaj na denacionalizacija,kade sum izzemen od podelbata na obvrznici,istiot slucaj moze i dali zastaruva. Blagodaram odnapred za odgovorot.Pozz....

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.478
Поени од реакции
4.307
Би сакал некој да ми објасни законитоста на...барање кристали од кварц у природа..
Во прилог е овој текст што го најдов
НА ПРИРОДЕН ЛОКАЛИТЕТ ВО БЕРОВО Пехчевец бил фатен додека крадел кварцни кристали од природен локалитет во околината на Берово, информира полицијата. Беровските полицајци вчера поднеле кривична пријава против М.С. (45) од Пехчево со која тој се товари за присвојување добра под привремена заштита, културно наследство или природни реткости. Како што пишува во пријавата, приведениот во месецов бил фатен кај местото наречено Распатие во атарот на селото Мачево, Беровско. Тој бил заедно со три лица од Австрија и еден од Босна и Херцеговина. Местото каде што биле фатени било богато со природни кварцни кристали, кои се под заштита на државата. Полицијата извршила претрес врз М.С. и во неговите џебови биле најдени 15 кварцни кристали со различна големина. О.Ч.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.478
Поени од реакции
4.307
Ќе се повторам себеси, колку легално е да се копаат кристали на кварц, пирит, геоди, калцит, гипс итн?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.984
Поени од реакции
83.348
Сега за сега, не.

Стеф, мојот пост беше одговор на прашањето од темата.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
...се товари за присвојување добра под привремена заштита, културно наследство или природни реткости... местото каде што биле фатени било богато со природни кварцни кристали, кои се под заштита на државата.
... све што е под заштита на државата, дали е тоа некој локалитет, објект, присвојување на добра, природни реткости, кристали, животни, следи кривична одговорност за експлоатација, ако се нема дозвола од државата за таква активност!

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.478
Поени од реакции
4.307
Каде по ѓаволите треба да извадам дозвола за нешто такво? Дали даваат дозволи само на индустристки ископини или?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Каде по ѓаволите треба да извадам дозвола за нешто такво? Дали даваат дозволи само на индустристки ископини или?
... а бе имаш занимација дома, кај ќе луташ сега?, ископини ќе правиш?
можеби како привремен „концесионер“, Тука !

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.478
Поени од реакции
4.307
... а бе имаш занимација дома, кај ќе луташ сега?, ископини ќе правиш?
можеби како привремен „концесионер“, Тука !
Значи само индустриски..о нај ретардасирана влада имаме.....
YOU ARE WEAK!!!

A зоштото....кеиф ми е. Од одамна сум сакал...

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Значи само индустриски..о нај ретардасирана влада имаме.....YOU ARE WEAK!!!
A зоштото....кеиф ми е. Од одамна сум сакал...
..па иди покрај река или што ја знам некоја локација која не е со закон заштитена направи си сам некое геолошко испитување според твоја логика на теренот или од некој муабет од некој постар со искуство за такви работи...
како пример, само по патеката кај Матка фоткајќи лево десно, све нешто ми светкаше и тоа беа ситни белосиви цврсти лушпи со сјај, сигурно некој минерал!

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.478
Поени од реакции
4.307
..па иди покрај река или што ја знам некоја локација која не е со закон заштитена направи си сам некое геолошко испитување според твоја логика на теренот или од некој муабет од некој постар со искуство за такви работи...
Освен што немам поима кој, и немам поима што каде е незаштитено...
Се што имам е мапи од природонаучен музеј
20190711_091953.jpg 20190711_092005.jpg 20190711_092223.jpg 20190711_092218.jpg

Attachments

Член од
9 февруари 2013
Мислења
28
Поени од реакции
3
Дали можи да ми пратите закон за управување со комунален отпад поготово ме интересират ограничувања каде може да се постави контејнер на станбена зграда во дворот на самата зграда.

G

Gjoksi

Гостин
Дали можи да ми пратите закон за управување со комунален отпад поготово ме интересират ограничувања каде може да се постави контејнер на станбена зграда во дворот на самата зграда.
Најпрво, согласно Законот за комуналните дејности, контејнерите се „садови за отпад“.
Второ, се' во врска со комуналниот отпад е подетално напишано во Одлуката за комунален ред и мерки за нејзино спроведување, која Одлука ја носи Советот на општината кадешто живееш, односно Советот на градот Скопје.
Конечно, за да ги дознаеш овие информации треба да провериш во Службен гласник на Општината кадешто живееш или да отидиш лично да си прашаш.
Дел од Одлуката на Општина Кавадарци:
„Зградите од кој отпадот од домаќинствата се става во контејнери мора да имат определен простор или место за сместување на садот за отпад и доволен број за да ги задоволи потребите на домаќинствата.
Бројот и видот на садот за отпад за секоја пооделна зграда го одредува јавното претпиријатие за комунални дејности или правното или физичко лице кое е овластено за собирање и транспортирање на отпадот.“.
Поздрав.
Адвокат Ѓорѓи Павлов Кавадарци

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
... дали има некој закон со олеснителна околност да куќен совет се ослободи од плаќање на ддв за купување на нов лифт? факт дека лифтовите се многу скапи и моќта на станарите не можат да го покријат и тоа 18% ддв што не е мал износ?

G

Gjoksi

Гостин
... дали има некој закон со олеснителна околност да куќен совет се ослободи од плаќање на ддв за купување на нов лифт? факт дека лифтовите се многу скапи и моќта на станарите не можат да го покријат и тоа 18% ддв што не е мал износ?
Во Законот за данокот на додадена вредност таква можност, за ослободување од плаќање на ДДВ, не е предвидена. Мислам, дека не постои и некаква можност за враќање (поврат) на платениот ДДВ.
Сепак, најдобро е да си прашаш во некое книговодствено, односно сметководствено биро, тие сигурно го знаат точниот одговор на твоето прашање.

Kajgana Shop

На врв Bottom