Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Па колку пати е кажано дека не исто утре да се појават 5000 заболени преку ноќ и истите да се појават во текот на еден месец така?
Автоматски споено мислење:

А приватните работат зашто имаат за едно 50 пати помал број на пациенти од државните
Да ама ние неаме 5000 заболени преку ноќ. Капацитетот на болниците е далеку од исполнет, имаме 100 хоспитализирани пациенти. Дури и таа монтажната болница ја размонтираа. Инаку имаат 50 пати помалку пациенти, ама имаат и 50 пати помалку доктори.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Пукна сонцето и толку од протоколите во Битола, како да не се случило ништо, на прсти се бројат кафичите кои се придржуваат до мерките.
Ама добро, нема заразени во Битола оправдано е (y)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.088
Поени од реакции
23.550
Владе, еволуција се одвива во многу подолг временски период, стотици илјади години, милиони... Ти генетски си тоа што си, ти лично нема да „еволуираш“ во ништо. Веројатно мислиш на адаптирање на имуниот систем. :)

Всушност имуниот систем има два дела, вроден и стекнат. Делот што е вроден е тој кој треба најсилно да изреагира во првичните фази на заразата. Но вирусов таргетира и делови од вродениот имун систем (не неслично на сидата, со тоа што не може да се реплицира во тие клетки) и најсилните форми на болеста се констатираат кај луѓе кои од Х причини имаат слаб имун систем.
Zavisi kako gledas na toa. Zemi gi na primer bakteriite i penicilinot. Penicilinot go koristime kolku vreme, 70 godini plus minus. Kolku bakterii stanale imuni na penicilinot za toa vreme. Ne iljadnici i iljadnici godini, za decenii se raboti. Edna mutacija na bakterijata i op stanuva imuna na penicilin. Taa mutacija mozi da se sluci preku nokj, pri nejzinoto razmnozuvanje. Ne i trebaat iljadnici i iljadnici godini. Isto i imuniot sistem, ako toj evoluiral, se adaptiral ili sto i da e mozeme komotno da go racuname deka i nie sme evoluirale zaedno so nego
posto toj e nerazdelen del od nas kako vrsta. Kolku vreme mu treba na imuniot sistem da se adaptira za ovoj virus , uspesno vo sekoj slucaj. Pa tie sto prv pat se zarazuvaat i se oporavuvaat , da ne recam uspesno se spravile so virusot mu trebalo dve nedeli plus minus . Ete tolku, ne iljadnici godini . Taman rabota ako cekame iljadnici godini za da nasiot imun sistem mu tekni deka treba da se adaptira. Oddamna ke ne nemase kako vrsta.
Za vroden i steknat uste malce se znae za ovoj virus sega. Generalno nemame vroden imunitet za ovoj virus posto e nov, od kade bi imale koga prv pat go srekjavame. Da imavme vroden sega nemase da go pravime ovoj mubaet posto bi bilo nebitno. A dali prelezanite ili imunite svoite geni okolu zastitata od ovoj virus ke gi prenesat na idnite generacii, neznam. Se nadevam deka da.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205

Лапнаа овие со брат му 250к од фонд за иновации со копија од Индија, дури и сликата не се потрудиле да ја сменат буквално ја симнале од сајтот на Индијците
Кога ќе го стегнат овој да ги врати парите и кривично да одговара за измама, ќе поверувам дека РМ е држава, дотогаш ни МЗ не ја есапам!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Да ама ние неаме 5000 заболени преку ноќ. Капацитетот на болниците е далеку од исполнет, имаме 100 хоспитализирани пациенти. Дури и таа монтажната болница ја размонтираа. Инаку имаат 50 пати помалку пациенти, ама имаат и 50 пати помалку доктори.
Види,и јас како тебе се залагам против вакви мерки но не ги поддржувам малоумниците што ја шират и потценуваат заразава

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.049
Поени од реакции
34.474
Cudno e zatoa sto virusot vo ovaa mutirana forma kako sto e evoluciski gledano za nego e najdobra i zatoa najpovekje se rasiril. Racunaj deka ete imalo 20 mutacii na istiot virus. Del od niv ednostavno nemozat da se razmnozuvaat kaj covek znaci od nasa gledna tocka nebiten i slepa granka. Del od niv ne ni go osekjame deka sme se zarazile ili nasiot imunoloski sistem go nisti uste pred da se razmnozi, znaci nebiten za nas. Nekoj bil so ogromna smrtnost taka da ne ni stignal da se rasiri posto pacientot pred da go rasiri na golema populacija vekje pocinal. Nekoj ne se prenesuva preku vozduh, nekoj neznam sto i kako i taka. E edna mutacija kako sto e ovaa sega e dobitna kombinacija za virusot i toj se rasiril i se siri kako sto se siri. Od nego porano ili pokasno ke izlezat i drugi mutacii kako sto proizlegol i ovaj i ke se isponasaat kako tie prethodni dvaeset no osnovnata verzija nema da iscezni sama po sebe zatoa sto e uspesna i ke prodozli da se siri. Edinstvenata precka za nego sto bi ja napravila razlikata vo smrtnosta e nasiot imunoloski sistem koj porano ili pokasno ke se prilagodi na virusot i so toa toj povekje za nasiot organizam nema da pretstavuva tolkava opasnost kako sega zatoa sto brzo ke bidi sovladan pred da napravi steta a ne deka virusot sam ke mutira vo nekoj poslab i ponesteten. Znaci ne virusot tuku imuniot sistem e toj sto treba i ke se prilagodi. Na virusot sega zasega sosem dobro mu odi.
Не 20 мутации, туку илјадници можеби и стотици илјади. Тоа за 20-те мутации се 20 регистрирани соеви во лабораторија... Ма сега се многу повеќе соеви регистрирани: https://nextstrain.org/ncov (линков го немам отворено со месеци, сега гледам колку нови варијанти има).

Вирусите со RNA се ноторни за брзо менување, затоа немаме имунитет против грип. Е сега по се изгледа овој вирус не се менува толку бргу, сва среќа пошто тек тогаш кај ќе ни беше крајот.

Назад на муаебетот... Гледај најмногу се шират полесните форми. Затоа што полесните форми не го убиваат домаќинот, затоа што не го легнуваат домаќинот. Затоа што домаќинот што е заразен со полесна форма е домаќин кој повеќе се движи, иде на работа, до продавница, итн, и заразува повеќе луѓе. Затоа таквите форми повеќе ќе се рашират... Извини ама поедноставно од ова не можам да објаснам. :)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.292
Поени од реакции
16.444
пошто грекосите ни ја спуштија Рампата, баш ме занима како ќе идат таму глаучите што имат таму вили и јахти ?? Дали за нив специјално ќе се дигаат рампи на граница или со блгарски пашапорт некоја шема ќе прават преку Блгарија ??
Исто како што сега повикуваа на поштување на карантинот а шиљо кидна на планина да пие таму пред коперација, на чист воздух :cool: , а не како мицика се затворил во затворена кафана, ама и таму го открија..

изгледа проста раја, без партиско педигре, ако сака море, ќе мора да чека да се пушти аирпортот и да летува во Турција..

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Ќе испадни дека повеќе од пола Македонија е позитивна а не сме знаеле :)
Се повеќе и повеќе асимптоматски случаеви.

M

Macedon1um

Гостин
Кога ќе го стегнат овој да ги врати парите и кривично да одговара за измама, ќе поверувам дека РМ е држава, дотогаш ни МЗ не ја есапам!
Го делам скроз истото мислење со тебе, иако обично ваквите паразити работат и се под директна заштита на некој странски служби

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993

Лапнаа овие со брат му 250к од фонд за иновации со копија од Индија, дури и сликата не се потрудиле да ја сменат буквално ја симнале од сајтот на Индијците
Какви црни иновации...при секој мајмунлук на учк, слушај го утредента како дига рамења, „да не брзаме со реакција“, „да ги слушнеме што имаат да кажат“...тоа може само црна пара да те цалне така да глумиш будала по телевизии. На алсат имаше политичка програма своевремено.

Откако пцовиса „телевизијана“ на оној кловн, преселени се пар ликови у некое од скопскиве радија и некогаш ќе ми налетаа на утринска додека возам накај работа. Последниов период одам пешки до работа и назад и слабо слушам - којзнае какви глупости тресе, ко ова со Израел на Ilumious што и бамборел.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Го делам скроз истото мислење со тебе, иако обично ваквите паразити работат и се под директна заштита на некој странски служби
А нивната недопирливост, значи потврда дека ние сме банана држава, така? И СЗО може да не прца како сака, за посериозни творби муабет да не правиме!

Член од
30 април 2013
Мислења
356
Поени од реакции
207
Какви црни иновации...при секој мајмунлук на учк, слушај го утредента како дига рамења, „да не брзаме со реакција“, „да ги слушнеме што имаат да кажат“...тоа може само црна пара да те цалне така да глумиш будала по телевизии. На алсат имаше политичка програма своевремено.

Откако пцовиса „телевизијана“ на оној кловн, преселени се пар ликови у некое од скопскиве радија и некогаш ќе ми налетаа на утринска додека возам накај работа. Последниов период одам пешки до работа и назад и слабо слушам - којзнае какви глупости тресе, ко ова со Израел на Ilumious што и бамборел.
Оф топик отидовте ова е нели тема за вирусот?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Оф топик отидовте ова е нели тема за вирусот?
Офтопик е релативизација дека некој што не ебе жива сила и не почитува никакви мерки на државата не е коренот на проблемот со епидемијата? Не знам од каде пишуваш, ама еве ние од скопското гето Карпош, од десната страна на Вардар кмичиме по дома, а тие што ифтаришаат и заразуваат све наоколу, си шетаат ко ништо да не е. Барем на форум да кажам нешто или и овде не смее?
учк крои здравствена политика, надворешна политика, образование, култура....и џоњам дома и пак ме демне опасност од утре да се заразам пошо некој дрвосеча од Зајас глуми врховен султан и нема намера да си го прибере племето кога цел свет е прибран дома.
Кога може министер да се конвертира во прес-конференциите од лекар во политички портпарол, зошто да не може на форумов да се пишува така?
Еве ќе излезе денеска на прес и ќе каже една десетина од новозаразени......и сите му поверувавме.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom