Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Цела Европа го стави под контрола вирусот, економијата почна да заживува, граници се отвораат, само ние ќе останеме црна точка и голем срам не само во Европа туку и во цел свет.
Не сакам да изигравам некој експерт, но моето мислење и искуствата од повеќето земји е дека затворањето само на местата каде што има жариште ( без полициски час, но со забранет влез и излез) ќе го локализираше вирусот и со масовно тестирање и скрининг, па по потреба и некои порестриктивни мерки и контроли ова лудило ќе беше зад нас.
Јас би ги почекал резултатите од протестиве низ Европа BLM, пред да дадам ваков избрзан заклучок.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
баш така, греота е хирург да се користи и за директор на клиника или министер... еве во Бразил сега пошто загусти министер за здравје стаил Генерал... нема ни индиска шема со стапче, може ќе применуе гумени ( а по потреба и прави) куршуми...
Не дека е лошо, да не се сфатиме погрешно ама кај нас нема средина а и нема ни да има наредни 100 години да вадиш квалитетен хирург од операциона сала за да биде министер кога и така нема од такво да го маваш... :)

Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.887
Како ќе веруваат луѓето во вирусот кога има вистина дека давале по 2.000 евра на семејството за да ги пишат дека починале од Корона. Ова лично ми го има кажано човек кој е пријател на случај во Тетово.
Откако пријателот ти го има кажано тоа требало

06-39-05-aG4yJ.gif

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.367
Не е никаков вин ниту па мораш лајкчиња да ставаш, не мораш се да сфаќаш лично овде, само препровери друг пат пред да вратиш некого во трето одделение. ;)

На клиникиве е се поголем хаос со кадарот, се повеќе медицински лица во самоизолација поради нивни неодговорни колеги периодов кои оделе по ифтари. На крај навистина наместо на лекар ќе мора да се оди кај бајач или оџа.

@blanco во врска со Венко како министер, јас се согласувам со тебе дека со Тодоров или некој друг циркузан ова ќе беше пута пет полошо меѓутоа жално е да гледаш неврохирург од негова класа како се бламира по медиуми и моли реиси и поглавари да не се однесуваат племенски. Друг проблем е што и во Влада е истиот гној како во секојдневието - рандом капацитети играат по ноти на некој благоретардиран како Заев или имаат несаглам колеги кои ја рушат целата слика.

Типичен пример ти се Нина и Бектеши, како и дуоно од МВР кое игра селективно. Ете Нина и Бектеши два пати излегоа на прес, два пати се избламираа за сите пари и вториот пат дури и беа некултурни. Како да работиш на проект за на факултет и само ти се трудиш, другите кај не прават ништо па дури и ти одмагаат.
Ако треба да идеме на врачови да се лечиме, тогаш очекувам и да бидат платени соодветно на тоа. Како може да функционираат приватните клиники а овие да се скроз блокирани.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Ова со 2000 евра допрва ќе има заебанции. Ромиве во Прилеп пробуваат да се пишат дека имаат ковид оти разбрале од некој дека 2000 евра давале ако си болен. Некој што се стварно заразени му викале на волонтерите кој му носат храна и намирници дека ги чувале фискалните и после кризата ќе оделе во општина да ги рефундираат.

D

Deleted member 12196

Гостин
Незнам зошто се чудите и јас сум ЗА да не ослободат и секој со своја одговорност. Вака ко стока не третират.

Како ќе веруваат луѓето во вирусот кога има вистина дека давале по 2.000 евра на семејството за да ги пишат дека починале од Корона. Ова лично ми го има кажано човек кој е пријател на случај во Тетово.
Зошто верувате на измислиците за 2000 евра? Зошто некој мора да ти дава тебе (или мене) 2000 евра за да напише дека причина за смртта на некој близок е вирусот. Едноставно ќе напишат така и крај на приказната. Ниту ти, ниту јас, ниту било кој не може да знае дека не е вирусот во прашање.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.283
Поени од реакции
16.440
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
Види мене најмал проблем ми е тоа , пцуете ги колку сакате ако форумов е место за испукување и ширење омраза топ.Како што знам и на форумов има правила.Реков ако пуно(и покрај неговите секојдневни бисери) почнеше овде да пцуе ќе летаа банови.
Кој пцуел ?
Ја до сеа не приметив таков на темава. (ако има такво нешто, тогаш се извинувам во нивно име)
Кажување на факти и статистики е друго нешто.
Кажување на нешто што си видел исто така е друго нешто.
Укажување на НЕПРАВДА направена од страна на нашава „Презерватив“ влада исто не е пцуење.

Една работа само,
Има луѓе што се движат, што гледаат што како се случува во последниве месеци. Од 1ви април па се до денес 6ти јуни. Те молам не продавај „теорија“ на некој што гледа пракса.
И владава, и мвр тотално ПОТФРЛИЈА! Тоа е факт. Не, не некој статистички, не некој основан на „теорија“. Факт којшто со СВОЈ ОЧИ ГО ГЛЕДА НЕКОЈ. Има разлика.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Ова со 2000 евра допрва ќе има заебанции. Ромиве во Прилеп пробуваат да се пишат дека имаат ковид оти разбрале од некој дека 2000 евра давале ако си болен. Некој што се стварно заразени му викале на волонтерите кој му носат храна и намирници дека ги чувале фискалните и после кризата ќе оделе во општина да ги рефундираат.
Какви фискални? Од болница нешто или од продавница? :pos: :pos: :pos:

Член од
30 април 2013
Мислења
356
Поени од реакции
207
Се знае ли денеска колкава е бројката на новозаразени?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Интересно нешто од Србија, жената изненадена, јас баш и не.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.516
Поени од реакции
87.508
Затоа се кажува 3-4 дена унапред дали ќе има карантин, а не тие земале синоќа во 8 ми кажуваат.
Да се самоцитирам, вчера лебот се потрошил до кај 12 часот, слушав еден продавач додека пазарев се жалеше на друг човек, вика синоќа во 8h кажуваат за карантинот, а јас нит можам да нарачам повеќе леб, нит ти прават дистрибутерите повеќе леб. Маркетите исто така немале залиха, сите грабале по 5-6 леба од човек... на крај испаднаа во право оние теткици кои ги полнеа количките со брашно :jajce:

Еве читајте

Член од
12 март 2009
Мислења
20.283
Поени од реакции
16.440
имаше на наша телевизија, кажа една докторка, тестовите со антитела не се специфични само за К19, туку и за дузини постари верзии коронавирус, а кои се присатни тука од порано

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
имаше на наша телевизија, кажа една докторка, тестовите со антитела не се специфични само за К19, туку и за дузини постари верзии коронавирус, а кои се присатни тука од порано
Жалосна перцепција имаш, ПЦР тестовите ги сметаш за точни, за кои нема никакво медицинско оправдување за начинот на кој се користат и ги омаловажуваш серолошките тестови кои се вистинскиот и правиот метод за користење во медицината.
Имено ПЦР тестовите дури и најдобрите, дури и земени во лабораторија и ВЕДНАШ обработени за да се избегне било каква контаминација и разложување од присуство на секакви бактерии во примерокот кои нормално ги има, се точни максимум до 70%, значи од 3 примерока еден е неточен, тоа е научно докажано, се користат во медицината правилно само и само да се пронајде вистинската дијагноза за клиничката слика кај заболениот доколку има конфузија.
Серолошките тестови се од друга страна вистинските тестови кои се користат секојдневно во медицината и се од голема помош во разни ситуации.
Споредбата на ПЦР со серолошки е како да споредуваш бајачка со лекар.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.593
Чисто од љубопитност, дали по професија или вокација спаѓаш во медицинската фела? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom