Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
хах. Јапонците се единствени во таа војна кои при дизајнот на средствата за војување (авиони, тенкови и друго), сигурноста и безбедноста на пилотот/возачот/војникот им била само до таму, до каде што е потребно функционирање на самото средство. Немале они катапулти на авионите. Слаби оклопи на све и сл.
Е овие во исти такви средства за војување се ставени а не знаат.Затоа велам кога во финалето ке ја бараат рачката за катапултирање која не постои,уз кикиритки со љушпа и пиво ке гледам како се забиваат,небаре е тоа фудбалски натпревар

Член од
25 март 2012
Мислења
8.602
Поени од реакции
5.227
А кој е крив според тебе? Зошто кластерите се на тие (географски) подрачја, а не овде во Охрид (како пример го пишам Охрид пошо тука живеам моментално)... ?

Зошто Тетово, Скопје (од другата страна на Вардар), Куманово, Липково... итн, итн, а не Охрид, Ресен, Битола, Кавадарци, Радовиш, Гевгелија (рандом е листава)... м?

Зошто бе пуно баш таму "кај вас" прсна нов бран што ги сруши сите рекорди од заболени/на ден?

Шо мислиш ти вака по твое? Ево ние не сакаме да претпоставуваме, да генерализираме, да дискриминираме.. ама зошто баш во овие региони се случува хаос, а не во други општини и области?
Не знам за другите општини како, ама го знам менталитетот на луѓето од општина Липково. Големиот број на заболени е собиран од неколку денови или недели, затоа што наголемо се ширеа теории дека докторите убиваат пациенти за да го билдаат бројот на смртни случаеви и земаат пари за тоа. И луѓето не одеа на доктор. Додади на тоа дека не престануваа да одат на гости по ифтари, по кафулиња.
Сето ова не го правеа затоа што се албанци, туку затоа што просекот на образование е помал од другите општини.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.311
Поени од реакции
18.363
Те разбирам што сакаш да кажеш, ама ако мислиме сите така ќе имаме дебили како тој Спировски(или како и да се презиваше, тој 27 годишниот министер за социјала што направи сообраќајка со швалерката), правникот Нино во улога на министер за здравство, Јанкуловска, Шеќеринска, Проливер, Димитров, Заев, Груки, сите албанци и останата некомпетентна багра.
Не го пратев човеков како министер пред да почне кризата, но дефинитивно е редок и позитивен пример за кадар на место. А дали влегол за пари или со искрени мотиви или и за двете работи е друго прашање.

Оваа патетика и изигравање на жртви најмногу го мразам. И што очекува од објавава ме интересира, пофалби или икона некоја да и изрезбаат? Мислам океј знаеме дека вршат многу благородна и бесценета работа, но вакви објави се ништо повеќе од помодарство. А и не се единствени, кои се во ризик со кризава. Што би рекла моја роднина, продавачка во маркет, која иако е со хронична болест и спаѓа во ризични групи не се осудува во општава криза да бара отсуство од работа кое по закон и следи и нон стоп изложена на ризик?
Добија малце пофалби, се засилија и сеа веќе почнуваат на кур да се качуваат. Да и залепи некој статистика на жртви од другите индустрии, да видиме колку саати работат во конфекциите или колку градежници гинат секој месец на работно место па после нека коментира чија работа е позаебана. Ја лично не ставам на пиедестал ниедна професија, сите работиме ради пари. Жал ми е само за оние што останаа без плата во кризава, многу тешко да најдеш работа сега. Овие ако се толку загрижени за здравјето или работата им е тешка нека си дадат отказ. А за продавачките ако продолжи овој третман претпоставувам природно ќе им рипне платата. Никој не е будала у вакви услови да работи подолг период за таа плата.

Последно уредено:

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.507
Поени од реакции
2.872
Ај, за 2-3 недели после сите во Скопје на шопинг и кафе. И така, ќе си играме неколку месеци. :D

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ај, за 2-3 недели после сите во Скопје на шопинг и кафе. И така, ќе си играме неколку месеци. :D
За то че го прашвите Рејс Ул Улема

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.038
Не знам за другите општини како, ама го знам менталитетот на луѓето од општина Липково. Големиот број на заболени е собиран од неколку денови или недели, затоа што наголемо се ширеа теории дека докторите убиваат пациенти за да го билдаат бројот на смртни случаеви и земаат пари за тоа. И луѓето не одеа на доктор. Додади на тоа дека не престануваа да одат на гости по ифтари, по кафулиња.
Сето ова не го правеа затоа што се албанци, туку затоа што просекот на образование е помал од другите општини.
Затоа што се Албанци и се закануваат со насилство, државата им прогледува низ прсти и им дозволува да прават вечери од по сто луѓе на маса, за време на полициски час. Не викам ја дека државата тука не е крива, ама ако државата мене не ме санкционира, а ја идам и убивам луѓе, дали ја не сум крив за тие тела?
Има едно село у Паланка, Луке се вика. Паланчани ми кажуваат дека во Луке никој не иде и од Луке баш и не излегуваат многу-многу. Таму има случај кај што седи, руча семејство на маса и братот му зема парче патлиџан од чинијата на другиот, а овој со виљушка у око. Можеби некој ќе ги оцени таквите луѓе како утепани. Не викам не. И има доста такви каурски села. Колку и да мисилиме дека се утепани, факт е дека у ниедно од нив не ја вратија короната сега. Ни за Велигден не се случи, а ни пред тоа.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.322
Поени од реакции
21.575
Ама за разлика јас викам дека не сме привилегирани затоа кај населбите со мнозинство албанци не се спореведува еднакво законот како кај населбите со мнозинство македонци.
Не бе, ич не сте привилегирани. Сосема нормална работа во сите општини е градоначалник да вади луѓе од полициска станица, притворени заради монтирање легнат полицаец за време на полициски час, од кои едниот советник во општина.

Сосема нормално е да се збирате по 200 луѓе и да се заканувате со пиштоли и мала војна доколку некој добие казна. Сосема нормално е владата пред да донесе одлука за рестрикции, прво да се консултира со реисот, па после официјално да ја донесе истата. И да не набројувам уште милион примери други.

Уживај ти дека не сте привилегирани. (y)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
40.265
Смештај дан требит?

- Не, си носиме.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
103071029_619091435653937_8102444727183343616_n.jpg

Baki si tovaram eden dusek, od babata go zemav ne i trebase nejze i si picam, so na Ohrigjani da im daam 350 den za smestaj? Tri piva na Kadmo ke ispijam

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.038

Очекувајте во наредниот период се повеќе видни луѓе кои ќе ја кажуваат вистината, бидејќи случајов е флагрантен.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Добија малце пофалби, се засилија и сеа веќе почнуваат на кур да се качуваат. Да и залепи некој статистика на жртви од другите индустрии, да видиме колку саати работат во конфекциите или колку градежници гинат секој месец на работно место па после нека коментира чија работа е позаебана. Ја лично не ставам на пиедестал ниедна професија, сите работиме ради пари. Жал ми е само за оние што останаа без плата во кризава, многу тешко да најдеш работа сега. Овие ако се толку загрижени за здравјето или работата им е тешка нека си дадат отказ. А за продавачките ако продолжи овој третман претпоставувам природно ќе им рипне платата. Никој не е будала у вакви услови да работи подолг период за таа плата.
Не може да им рипне платата пошто е општа криза и се зголемува невработеноста, па логично е дека ако се побунат одма ќе ги заменат со друг.

Инаку на муабетот:

Преписките меѓу вработени во конфекции, до кои дојде „А1он“ илустрираат каква е состојбата, на што се подготвени работодавците во време на кризата и колку е голем стравот на работничките да проговорат за третманот врз нив.

„Ми вика – заразени, незаразени, ќе седите тука, кој преживее, преживее. Решив да не одам на работа, ама не знам кој ќе ги рани децата зашто и онака останаа без татко“, вели една од работничките.

Друга, пак, вели дека газдите не разбираат колку е голем стравот на сите 200 работнички, кои секојдневно патуваат со автобусите во кои веќе имало заразени.

„Не можеш да му докажеш колку се плашиме. Патуваме со автобусот во кои се возеа пет жени што веќе се заболени. Се плашам ако дознае дека се жалиме, ќе останам без денар, две деца имам“, вели таа.

Имало и отказни решенија иако ова е забрането додека трае вонредната состојба.

„За време на пандемијата ме одјавиле од работа. Каде да се жалам, имам 3-годишно дете?

Дали е вистина или не е дискутабилно, но познавајќи ги газдите на конфекциите многу поверојатно е да биде вистина.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
Незнам зошто се чудите и јас сум ЗА да не ослободат и секој со своја одговорност. Вака ко стока не третират.

Како ќе веруваат луѓето во вирусот кога има вистина дека давале по 2.000 евра на семејството за да ги пишат дека починале од Корона. Ова лично ми го има кажано човек кој е пријател на случај во Тетово.

Kajgana Shop

На врв Bottom