Цвеќиња (одгледување, нега, совети...)

• Креатор на темата Креатор на темата Moon Child
  • Време на започнување Време на започнување
Ja сум..релативно нов со орхидеји..
Превземав целосна грижа со фаленопсисот од мајка ми ..откако воочив дека не ја бива. Имам неколку бромелии и драцени од претходно...
-dracaena marginata
-dracaena fragrans
-pachira acquatica
-yucca gigantea(x 3)
-beaucarnea recurvrata
-aechmea fasciata
-vrissea
Едно од најголемите ....зажалувања се губење на cryptanthus и tradescantia spatheacea variegata...
20191227_135657.jpg
Лани го купив ова...некој си тип на Asclepias..
Дали...а..привлекуваат молци?
Автоматски споено мислење:

20190702_140913[1].jpg
Ова е ружа на баба ми. У принцип она се грижи за нејзе..освен pest conrol...што е моја работа...

Зборувајќи за орхидеји
ја барам оваа-Ludisia discolor. Ja имаше кај нас пред некое време..не знам каде да барам во моментов...
Дали некој ја има?
1588504171209.png

Последно уредено:
Има ли видено некој ваков цвет?
1588764677172.png
треба да припаѓа на нешто вакво..
1588765286196.png
Ја гарант имам видено растеније, ама не цвет.
латинско име е Aspidistra elatior ..не знам како се вика на нашински

Има ли видено некој ваков цвет?
Прегледај го приврзокот 249876
треба да припаѓа на нешто вакво..
Прегледај го приврзокот 249878
Ја гарант имам видено растеније, ама не цвет.
латинско име е Aspidistra elatior ..не знам како се вика на нашински

Не знам како е на наш јазик, ја наоѓам ко „Сиротињска палма“ на српски.

Ни јас ни жена ми не сме некои по цвеќињата, ама овие хортензиите и овие подоле на сликите најомилени.

Плус за такви како нас што не знаат ни да пресадат цвеќе, а сакаат да имаат и збораваат да ги внесат внатре кога ќе намали температурата е овие може да седат и зимно време надвор, па на пролет да се скратат затоа што се грмушки. :D

Бугенвилија

bugenvilija-u-saksiji.jpg

il_fullxfull.2037890102_off3.jpg

...буганвилеите не трпат студ..барем не кај мене....

Всушност, едно правило што го имам научено
-имат на интернет Cold hardiness за голем дел растенија , у принцип изджливост минимална температура, поделено у одредени зони(има исклучноци, ама не драстични и ск)
- 1 зона пониско(повисоко потоплмо бара, малце студ издржува),ако е во саксија(ова важи за лиаднер, во земја нема проблем , во саксија мрзнат корења
- уште една зона пониско ако регионот е влажен

Сурфинија (за жал) досега не успеав да одгледам. Горе се љубичици, доле пеларгонии.
И јас посадив во таква долгнавеста саксија љубичици. Всушност семето што го купив го ставив, ама многу доцна и уште ништо не ми излегло ...

И јас посадив во таква долгнавеста саксија љубичици. Всушност семето што го купив го ставив, ама многу доцна и уште ништо не ми излегло ...
Исто и јас..од Алиекспрес лани зедов неколку пакетчиња сурфинии, ама заборавив да ги садам во ноември, и пробав сега во Март...ама ниту едно не ми излезе :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom