Не напишав дека земам витамин К, многу погрешно ги читаш текстовиве.
Ај и ја да прашам, што е тоа К2, Хималаи?
Оти и ја зеам по препорака одамна од тие капките 5-7 капки (1=200 единици), како ќе ми капнат
... можно да од оваа страна на мониторот поинаку се чита ова што го напиша велиш „ОТИ И ЈА ЗЕАМ ПО ПРЕПОРАКА ОДАМНА“
... како го толкуваш напишаново?
ако тие капки што ги спомнуваш веднаш по К2 Himalaya, си мислел на Витамин Д т.е. на Вигантол НЕ требаше да напишеш „оти“ „затоа што“, преставува продолжеток на предходна мисла, а не нов пример за друг витамин!
како и да не за 15 дена, туку за еден ден може да се смени статусот на организмот со витамини и минерали, ама биди сигурен дека Вит К тешко кај здрав човек да го има испод нормална вредност, па да има потреба од дополниетелен внес, а и тоа може на некаков начин лабораториски да се даде правец на недостаток на Вит К!
... а за Витамин Д :
... референтниот интервал ( 50 -70), постои пониски вредности кои би биле недостаток од (30-50), за да понатамошно непревземање мерки за подобрување на исхрана и почесто сончање, Вит Д по подолго време дојде до многу помала вредност т.е. дефицит испод 25...еден член тука не знам ако сака да коментира иако се сомневал дека би имал недостаток на Вит Д беше изненаден кога резултатот му беше 8 , а ниеднаш не му беше предложено да го тестира, ниту знаел дека можело...
ситуација кога на ваков Витамин Д над 70 да се внесува понатаму суплименти со истиот Витамин Д нема да помине туку така неприметно по здравје!
... коментирам да не се зема на своја рака или од око суплименти, телото трпи недостаток, ама вишокот потешко!
терапијата ми ја препиша познатата докторка од клиниката за ендокринологија, др.Марковиќ....за да не пијам секојдневно по две капки вит.Д, можело да земам одеднаш 14 капки во еден ден за цела една недела...Инаку правев лаборат.и излезе низок дека ми е вит.Д
Правев дензитометрија, но поред капките, Марковиќ ми даде и бонвива табл. да пијам...но умрев од болка во желудец и ги прекинав.
... не знам што подразбираш под „позната“ има непознати ендокринолози? името не лечи, лечи знаењето токму така, но и заинтересираноста за секој случај посебно, да секој пациент е приказна за себе,а не секој пациент под ист калап, па така кога веќе ти се даде Bonviva (Ibandronic acid), а немаш сеуште дијагностицирано Остеопороза, ама ај кога веќе ти се даде можеше болнички да ти ординира ампуларно (една инекција за цел месец), а не вака да се мачиш со болки на гладно исправена цела час со таблета, па едно лечиш друго ќе расипеш, што ќе ти е „познато име“ тогаш а?
сигурно предходно си почнала со нешто комбинации од витамини и минерали важни за твоја состојба како Вит Ц, Калциум, Магнезиум, па не ја бидувало, па се поминало на Бонвива? (да спомнам физичка активност и нормална телесна тежина?)
... не кажа колку е тоа „низок“ Витамин Д, а како стоиш со калциумот?
најдобро е да не се мешаш во теми за кои не си доволно информирана - мешаш K1 со K2, иако дури и K1 и неговите ефекти како значаен коагулант фактор одамна се отфрлени како мит, луѓето кои јадат далеку повеќе зеленчук, имаат далеку помалце кардиоваскуларни заболувања, а зеленчукот е супер богат со витамин К1.
... молим те не сме на интервју за вработување, полека не реагирај нервозно, молим те, објасни каде тоа мешам К1 и К2 ?
... и за кој мит ми зборуваш околу К1 и негови ефекти како значаен коагулант фактор? не те разбирам? сакаш да кажеш дека К1 нема улога во коагулацијата?
A 270-day course of vitamin K2 administration in patients with CKD stages 3-5 may reduce the progression of atherosclerosis, but does not significantly affect the progression of calcification. Vitamin K2 significantly changes the levels of calcification promoters and inhibitors: dp-ucMGP, OC...
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Matrix-Gla Protein (MGP) is a strong inhibitor of vascular calcification, the expression of which is vitamin D dependent. MGP contains five gamma-carboxyglutamic acid (Gla)-residues which are formed in a vitamin K-dependent carboxylation step and which are essential for its function. Hence...
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Далеку подобро е да ги поделиш капките, секој ден по малце, или барем секој 2. Проблемот кој го имаш е поврзан и со ниски нивоа на E2 (естроген) како и дефицит на магнезиум и K2 MK4 + MK7, НЕ СО КАЛЦИУМ. Да ти проверат и инсулин, OGTT Insulin во Авицена.
... не знам зошто ми ги даваш овие линкови ( јас не ги оспорувам тие клинички студии), зборуваме за здрав човек како
@Bodhidharma или некој друг што ете зема дополнително такви витамини како суплименти конкретно Витамин К2 што кај него како здрав човек не е дефицит и нема потреба за дополнително земање,
оти тоа све е внесено со исхрана и дополнително создаден Витамин К2 од бактериите од цревна микро флора! а тоа ако некој применува супстанции со јако или многу јако дејство кои делуваат на пример на срцевиот мускул или бубрези сигурно превентивно пиење суплименти со Вит К2 нема да му помогне на тоа негативно дејство на тие дроги!