Коронавирус (COVID-19)

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Британски истражувачи објавуваат дека тежината на ковид е поврзана со нивото на витамин Д во организмот.
Студијата покажува дека луѓето кои живеат во земјите кои се наоѓаат појужно и имаат повеќе сонце, имаат пониска концентрација на витамин Д и почесто имаат дефициенција на витаминот. Поконкретно укажуваат на Шпанија и Италија како земи со највисоките стапки на заразени и починати во цела Европа.
Луѓето кои живеат во северните земји како Норвешка, Финска и Шведска, иако нелогично, сепак имале повисоки нивоа на витамин Д бидејќи почесто земале суплементи и додатоци на исхраната.
Корелацијата помеѓу ниските нивоа на витамин Д и смрт од коронавирусот е статистички значајна.
Авторите на студијата кажуваат дека покрај тоа што витаминот Д секако им помага на коските и мускулите, податоците од нивната студија покажуваат дека постои веројатност и витаминот Д да ги намалува сериозните компликации од ковид, веројатно бидејќи витаминот Д е важен при регулација и намалување на воспалителниот цитокински одговор, што ги предизвикува сериозните последици од ковид и акутниот респираторен дистрес синдром.

Секако ова истражување не е потврдено на голема група на пациенти, меѓутоа се повеќе се актуелизира улогата на витамин Д кај виралните инфекции.

Ме чуди кои се причините за дефициенцијата на витамин Д кај јужните народи, можеби затоа што летно време е толку топло па сите се криеме од сонце, а од друга страна и нема некоја посебна навика за земање суплементи.
Подобра опција е земање на суплементи со витамин Д отколку изложување на сонце.Меланомот е далеку поопасна работа!:(

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
Гледам нешто за витамин Д се отвори дискусија повторно после 2 месеци.
Само тоа нешто ме навраќа мноооооогу порано на темата кога таквите постови за витамин Д ги сместувавте во „теорија на заговор“ и членовите кои постираа такво нешто ги едначевте со „лудаци седете дома, какво сонце, какво излегување, сите дома да седите...“

Кога е ова постирано?

Исто, кога е ова постирано?

Башка што на човекот му се нафрливте дека шири дезинформации од познаници, од слушнато недослушнато, сумливи линкови од нет и слично.
Заборавете на тоа. Небитно.

Седењето дома себап ни стори. :)
Прашање кое ме мачи, кога ќе ги укинат мерките шо ради одење на годишни одмори, шо ради избори, ќе седите дома?

Исто, прашање кое ме мачи, онај Пановски (само епидемиолог и вирусолог, ништо поќе, професор) кога јадеше лајна по телевизии за движење во природа, стварање на имунитет НЕ носење маски кога си сам и оддалечен од други, го зедовте во предвид?

Или паниките и тогаш и сега ве пукаат, па не е релевантен иако професор?

Имаше и @CafeDelMar постирано уште на почетокот на темата како тие од Сомалија што починаа ГОЛЕМ дел имаа недостаток на витамин Д.

Исто, имаше уште едно видео постирано онаму во март (мака ми е да го барам) дека витаминот Д е директно поврзан со заштита и поттикнување на стварање на подобар имун систем.

Али јбг, паника, страв.
Одам јас сега во другата тема за општа дискусија пошто не сум модератор, ниту админ па моето пишење тука како некој кој цело време се залага за малку поголема свесност и помалку паники нема да биди така добредојдено. Иако збораме за вит Д, јбг.
Кога се даваа тие изјави, витаминот D од сонце не работеше, докторите и нивните препораки за сонце беа неточни, а ефектот на витамин D не бил негиран.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Кога се даваа тие изјави, витаминот D од сонце не работеше,
Ова и мене не ми беше јасно, зошто многумина имаа постирано дека е слабо влијанието во пролетните месеци.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
Ова и мене не ми беше јасно, зошто многумина имаа постирано дека е слабо влијанието во пролетните месеци.
Yep, нема доволно UV за да се активира процесот, нити аголот на светење не е соодветен.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.756
Поени од реакции
21.444
Кога сте кај витамин D ова ми препорачаа во аптека. Содржи 1000 И.Е. доволна дневна доза. Некој што го користи?

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
Кога сте кај витамин D ова ми препорачаа во аптека. Содржи 1000 И.Е. доволна дневна доза. Некој што го користи?

пишува ли дали има контраиндикации??
јас пиев вигантол капки, но престанав оти имав некои несакани ефекти.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
пишува ли дали има контраиндикации??
јас пиев вигантол капки, но престанав оти имав некои несакани ефекти.
Може да има, ако не си доволно хидрирана, ако диетата ти е лоша, и ако не пиеш магнезиум и K2 заедно со D3.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.330
Поени од реакции
10.201
Може да има, ако не си доволно хидрирана, ако диетата ти е лоша, и ако не пиеш магнезиум и K2 заедно со D3.
Што е тоа К2?
Инаку вигантол капки пиев по 14 капки еднаш неделно, така ми ги препиша ендокринологот поради остеопенијата.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691

Јас ги имам користено баш овие пред 3-4 години, кога бев на ниска доза за одржување.
Впрочем ни од нив ни од 5.000 ни од 10.000 И.Е сум немала несакани последици.

А реално, ова е мала доза, дневна доза, не би требало да имаш никаков лош ефект.

Член од
13 јануари 2020
Мислења
7
Поени од реакции
3
Јас ги користам со години без несакани ефекти.
Вообичаено од октомври до јули но годинава не планирам да правам пауза.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
973
Поени од реакции
1.601
Neli zgolemena upotreba na d3 doveduva do kalcifikati?

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Ќе испадни како реклама да правам. Витамин Д3 има во свежото Битолско млеко кое се продава по маркетите за околу 50 ден. литар. Плус што е свежо е пастеризирано, а не стерилизирано.

Витамин Д + Омега 3 масти има во скушата и други риби. Д витаминот го има и во свежи печурки, путер, јајца. Не мора само преку сончеви зраци, кои во летен период може да бидат и опасни.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Ај и ја да прашам, што е тоа К2, Хималаи? Оти и ја зеам по препорака одамна од тие капките 5-7 капки (1=200 единици), како ќе ми капнат :)

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Ај и ја да прашам, што е тоа К2, Хималаи? Оти и ја зеам по препорака одамна од тие капките 5-7 капки (1=200 единици), како ќе ми капнат :)

Јас К2 пијам со над 2000 единици Д витамин.

Kajgana Shop

На врв Bottom