@Pablos
Eve jas će ti pomognam vo nekoi dilemi kako direkten korisnik na HAIER, doduše pomaliot brat, no sličnosti ima sekako....
Jas ovaa zima nezima greev 40'tina m2 so 3,5-ka, no mora vo treta brzina (550m3/h) za da dofrli sekade i da raboti na najdobro iskoristuvanje i modulacika (obicno 450 W, a nekogaš retko 420W). Kaj tebe e deklarirano minimum 520W, znaci vo praksa će bide 600W i toa so 900 m3 na čas, znači so uragan. Ako si spremen na ova togaš O.K.
Seto ova će se slučuva na nadvorešni T pogolemi od 12C za da brkaš niska modulacija, a na poniski T će nemaš vakov problem, gubitocite će bidat pogolemi, potrošuvačkata će odi nagore, a brzinata na duvanje će možeš da ja namališ. Kaj mene 550 m3/h e taka taka, moze da pomine ama poveće ne bi podnesuval, vtorata brzina (400 ) e sosema podnosliva i dovolna za kaj mene, kaj tebe bilo koja 5,5 će bide problem.
Inace dvete klimi imaat HITACHI kompresori, stvarno se tivki i mirni, vnatrešnite turbini isto taka, tuka nema problem, problem e visokoit protok i visokata najmala modulacija pri potoplo vreme vo preodnita periodi.
Inace tvoite 40 i plus povremeno kvadrati ova klima so lesnotija bi gi greela, toa ti garantiram, ako si spremen na ovie kompromisi togaš zemaj.
Inace skapite modeli od bilo koj brend toa gi razlikuva: kultura na rabota so niska modulacija pri mali protoci na duvanje, masa na različni filteri takvi vakvi, senzori za sledenje na korisnikot, avtomatika na žaluzinite i trista drangulii koj voopšto nema nešto osetno da ja podignat efikasnosta i namalat potrošuvačkata na energija......Pomalku e važno dali COP će ima 4 ili 3,6, bidejći razlikata vo cena praktično i nikogaš nema da se vrati, no povećeto opcii za pogolemata cena e vrateno so udobnosta na koristenjeto.
Po mene se može da se preskoči od luksuzot ako klimata e tivka i mirna ( a ovaa e itekako) i ako dobro ladi i gree (a toa i te kako go pravi), samo ova so modulacijava ako sakate da ja koristite vo pomali prostori ne smee da se prenebregne.
Jas bev svesten koga ja kupuvav deka nema niska modulacija (da se razbereme ima odlična modulacija, kontinuirana i skladna, no ne e niska na greenje, na ladenje odi do 300W, sto e mnogu podobro pošto raboti i so tivok mod koj e beskoristen na greenje radi mnogu maliot protok), no cenata od 22500 den beše odlična satisfakcija.