Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Dokolku budzetot ti dozvoluva togas ovaa inverter klimaВо план сум да земам клима за греење/ладење на дневна (~26-7м2) + отворени врати накај ходник, спална, детска (+30м2) колку е тоа можно...
Изолација 8см стиропор, пвц прозори, долу има стан што се грее, горе има стан - но нема греење, од страна 1 има стан, другите 2 страни се до скали/ходник, 1 страна само надворешна, југо-западна ориентација.
![]()
Ја обележав локацијата каде би била за климата, претпоставувам дека таму би било најдобро.
Е сега првата дилема е дали 3,5ка или 5,5ка, и тука мислам дека 5,5ка ќе биде подобра поради поголемиот проток на воздух?
Од она што гледав, се мислам помегу
Daikin Sensira FTXFA/B 5kw - 61500 ден. (swing compressor, 46kg, 0.9kg R32)
4.07kw -7, 2,71 COP
4.20kw -15, 2.06 COP
Fujitsu ASYG18KMTA 5.5kw - 68100 ден. (twin rotary compessor, 36kg, 1.02kg R32)
4,25kw -7, 2,86 COP
4,7kw -15, 2.47 COP
Или нешто поефтино - Хајер Тундра 38500 ден?
Други предлози?
Од она што успеав да видам/искалкулирам, отприлика за -15°C надворешна и 25°C внатрешна ќе ми требаат 4,7kw, на -10°C/25°C внатрешна би било 4,2kw на час.
muvlata ne ti se pojavila od stiroporot tuku od losa instalacija na pvc prozori.....a predpostavuvam deka imas pvc cim si stavil stiropor izolacija na kukjata....Moj sovet od locno iskustvo ti e da ne stavas stiropor fasada zosto zatoa sto jas na kukata od koga staviv stiropor vo site sobi mi se pojavi vlaga ( muvla ) dodeka pred da stavam stiropor nemase vo niedna soba vlaga taka da od mene dobronameren sovet nemoj da stavas stiropor fasada bidejki stiroporot doprinesuva do ne disenje na dzidot i pojavuvanje na vlaga vo prostorot
Jas se zaebav i taka kukata mi e so dupli dzidovi ( cigli ) izmegu so tervol od 5 cm trebase namesto stiropor od nadvor na ciglite da stavam malter fasata i fasadna boja ama jas se zaebav so stiroporot zatoa ti vikam dobronameren sovet nemoj da stavas fasada so stiropor.
здраво,За било какви дополнителни информаци, обратете се на info@energija.com.mk или телефонските броеви:
Imam PVC ama PVC prozorite mise staveni koga nemav stiropor fasada i dodeka nemase stiropor nemav muvla od koga staviv stiropor fasada muvla ima taka da muvlata ne e od PVC prozorite tuku od stiropor fasadatamuvlata ne ti se pojavila od stiroporot tuku od losa instalacija na pvc prozori.....a predpostavuvam deka imas pvc cim si stavil stiropor izolacija na kukjata....
Ti mozes da mislis deka e do stiroporot ama stiroporot ti gi pokazal slabite tocki odnosno deka pur penata ti vlazni od vnatre.zatoa ima ral standard za instalacija na prozori i rektko kaj nas se koristi jas lani menjav prozri geneo fipro x profil i trakite za ral standard 430evra gi plativ izgor skapi se.a dokolku te interesira malce povele fa naucis iso-chemie se vika firmata syo ja ima kaj nas na kacanicki pat se naoga ima uste edna od kosovo drug bremd sto nosi ama iso chemie e edna od najdobrite.Imam PVC ama PVC prozorite mise staveni koga nemav stiropor fasada i dodeka nemase stiropor nemav muvla od koga staviv stiropor fasada muvla ima taka da muvlata ne e od PVC prozorite tuku od stiropor fasadata
Мувлата не е од фасадата туку од многу влага во внатрешноста. Неправилна (или воопшто нема) вентилација на бањата, кујната...Imam PVC ama PVC prozorite mise staveni koga nemav stiropor fasada i dodeka nemase stiropor nemav muvla od koga staviv stiropor fasada muvla ima taka da muvlata ne e od PVC prozorite tuku od stiropor fasadata
Nema vlaznost bidejki i vo kujnata i vo toaletot imam ventilacija ( aspirator ) i vo toaletot i vo kujnataМувлата не е од фасадата туку од многу влага во внатрешноста. Неправилна (или воопшто нема) вентилација на бањата, кујната...
Не ми замерувај, не мислам ништо лошо, ама не разбирам како луѓето, кога се работи за греење на клима размислувааат да греат цел спрат или 2-3 соби со една клима. Тоа не може, и да може, би било крајно неудобно за вас што ќе живеете во просторот. Незнам дали имаш парно, ама кога некој става парно, ставаат ребра во секоја соба што планираат да ја греат, па и во ВЦ ставаат регистар, па така тереба да е и со клими. Ќе си ставаш во секоја соба клими.Во план сум да земам клима за греење/ладење на дневна (~26-7м2) + отворени врати накај ходник, спална, детска (+30м2) колку е тоа можно...
Изолација 8см стиропор, пвц прозори, долу има стан што се грее, горе има стан - но нема греење, од страна 1 има стан, другите 2 страни се до скали/ходник, 1 страна само надворешна, југо-западна ориентација.
![]()
Ја обележав локацијата каде би била за климата, претпоставувам дека таму би било најдобро.
Е сега првата дилема е дали 3,5ка или 5,5ка, и тука мислам дека 5,5ка ќе биде подобра поради поголемиот проток на воздух?
Од она што гледав, се мислам помегу
Daikin Sensira FTXFA/B 5kw - 61500 ден. (swing compressor, 46kg, 0.9kg R32)
4.07kw -7, 2,71 COP
4.20kw -15, 2.06 COP
Fujitsu ASYG18KMTA 5.5kw - 68100 ден. (twin rotary compessor, 36kg, 1.02kg R32)
4,25kw -7, 2,86 COP
4,7kw -15, 2.47 COP
Или нешто поефтино - Хајер Тундра 38500 ден?
Други предлози?
Од она што успеав да видам/искалкулирам, отприлика за -15°C надворешна и 25°C внатрешна ќе ми требаат 4,7kw, на -10°C/25°C внатрешна би било 4,2kw на час.
Јас за почеток само во крајните соби лево и десно би ставил само. 3.5 и 2.5Не ми замерувај, не мислам ништо лошо, ама не разбирам како луѓето, кога се работи за греење на клима размислувааат да греат цел спрат или 2-3 соби со една клима. Тоа не може, и да може, би било крајно неудобно за вас што ќе живеете во просторот. Незнам дали имаш парно, ама кога некој става парно, ставаат ребра во секоја соба што планираат да ја греат, па и во ВЦ ставаат регистар, па така тереба да е и со клими. Ќе си ставаш во секоја соба клими.
Добро изолиран ти е просторот, во добра ситуација си. Стави 3,5ка во дневна и 2,5ки во спалната и детската ако имаш можност. 5,5ка во дневната, никако. Јас 2*3,5ки имам во мојата дневна, 56м2 е.
Поздрав
Dizajnot na vnatresnata*ludilo / 4.6kw max na ladejne i 5.2kw na toplejne jaka mojkna so 800m3 izduv >ama cenata solenka*Gree SOYAL 12 BTU 3‚5KW
![]()
GREE SOYAL GWH12AKC-K6DNA1A по супер цена од 59.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 10 годиниklimi.mk
За било какви дополнителни информаци, обратете се на info@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590
http://energija.com.mk/
Klimata ima fenomenalna vnatresna edinica sto se odnesuva do cenata solena e da no koj ima dovolno budzet bez razmisluvanje treba da ja kupi i da spodelu iskustvoDizajnot na vnatresnata*ludilo / 4.6kw max na ladejne i 5.2kw na toplejne jaka mojkna so 800m3 izduv >ama cenata solenka*