Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.313
Поени од реакции
18.381
Ете ќе ги отворат кафаните и кладилниците можите мирно да спиете и да се вратите на животот наречен мизерија :D
Збори со за себе, мене океј ми беше животот пред ова :D
Супер ќе биде местава за спортување ако се отворат ко што најавуваат.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Сте запнале со таа Шведска, колку имало на милион, колку имало на 100000, се изнамачив ама еве ви пак за вкупниот број на умрени по години во Шведска.

Што гледате од сликата, освен тоа што ќе пресметате дека ќе има 110 илијади умрени ако продолжи вака, инаку до март официјални бројки се 24424, еве ви како било последните неколку години.

Еве ви линк да си прочитате ако не ми верувате.
https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/pong/tables-and-graphs/monthly-statistics--the-whole-country/preliminary-population-statistics-by-month-2020/

Ајде малку да ги анализираме бројките, како што и самите гледате има разлики од година до година, од месец до месец, годишно бројот во последните 10-тина години на умрени варира во граница од 3500,
еве за март како последен месец со официјални податоци има варијација од 1650 во последните неколку години.

Оваа година во март има 8510 умрени од кој 300 и нешто се од короната (барем регистрирани), што не е повеќе од март 2018 кога имало 9437 без да ја има страшната корона.

За април податоци немаме, има некој неофицијални бројки од 38409 што е 14 илјади за април и до 8 мај, да за некој 4 илјади повеќе од што би имало нормално (а имаме број од 3250 умрени вкупно со март), бројката не е ОФИЦИЈАЛНА и затоа не можам да ја коментирам, кога ќе излезат официјалните за април ќе видеме точно колку имало повеќе.

Значи излезе дека страшната корона ја однела Шведска во ТОП 1 земја по највеќе умрени, значи немат карантин, а до март се со нормални бројќи, разликата е што ние ќе се трескаме од земја по секое олабавување на мерките и зголемување на бројот (кој е нормално да се случува), а они ќе си уживаат во слободата а резултатот на крајот ќе биде приближно ист, некој процент + на годишно ниво е ништо.
Полека со статистики и тврдење. Еве да видиш како изгледа од 14 недела, т.е. 30 март натаму графикот.
Имаат 2-3 пати повеќе мртви во април спрема другите години. А гледаме дека бројот на оздравени никако да му мрдни уште се само на 18%.

sweden-april.jpg

Член од
5 март 2018
Мислења
16.673
Поени од реакции
18.925
Збори со за себе, мене океј ми беше животот пред ова :D
Супер ќе биде местава за спортување ако се отворат ко што најавуваат.
Искрено се чудам зошто толку журба да се вратат луѓето на мизеријата, зборам за оние кои им фали социјалнииот живот, кафана, кафич, казина, кладилници ... мене карантинот добро ми легна во таа смисла, да не се сватиме погрешно.
Мозокот ми одмори, и сфатив дека голем дел од буџетот ми одеа за глупости. :)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Ајде ете ви обложувалниците ќе се отворат :)

Авто-школите, обложувалниците и моловите да се отворат неделава, угостителските објекти наредната недела

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Читам дека некои од членовите се расфрлаат со дробни проценти смртност од ковид-19, кои вака или онака (со мерки или без нив), се незначителни или барем не толку драматични во однос на вкупниот број мртви кои и онака ги има, предизвикани од секакви можни причини. И во тоа има логика, не дека нема. Само мора да се има предвид, дека статистиката е голема кучка, а ние (и старо и младо) не сме ни најздрава ни најдолговечна нација. Сакам да кажам дека малиот број на починати и нема некоја врска кога, не дај боже, има смрт во семејство, кое ќе остане без сакан член, а и тоа што тој, на пример, имал 59 наместо 39 години и не е некоја утеха, за тие што го сакаат, нели. А сум добил и информации (кои не мора да се точни), дека и на поголемиот дел од луѓето што имаат 70+ години некако не им се умира, туку сакаат да си поживеат. Настрана од темава, би сакал да имам среќа да проверам дали е тоа вистина.

Alen_001

Недозволен тајтл, внимавај.
Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.612
Поени од реакции
1.167
Се спремаме за Бајрам, кој шиша мерки и повици за почитување на исти.
Ја би и кафане да отвора ваке на своја глава, од нив барем корист има.
Pleme ste i tie i vie.
Vo vreme na epidemia vi doslo do verski i nacionalisticki napreganja za sitni politicki poeni. Pleme ste.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Полека со статистики и тврдење. Еве да видиш како изгледа од 14 недела, т.е. 30 март натаму графикот.
Имаат 2-3 пати повеќе мртви во април спрема другите години. А гледаме дека бројот на оздравени никако да му мрдни уште се само на 18%.

Прегледај го приврзокот 250926
Гледаш како почнало да се свива надолу, тоа е онаа што го зборуваме (ние од другата страна) дека по некое време состојбата ќе се нормализира и бројот на умрени не е нешто премогу за светска пандемија, после некој месец они ќе си го ладат, а ние ќе чекаме да пројдат изборите па после да се справуваме со новиот бран.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Гледаш како почнало да се свива надолу, тоа е онаа што го зборуваме (ние од другата страна) дека по некое време состојбата ќе се нормализира и бројот на умрени не е нешто премогу за светска пандемија, после некој месец они ќе си го ладат, а ние ќе чекаме да пројдат изборите па после да се справуваме со новиот бран.
Тоа не значи дека се свива надолу туку дека не се компајлирани податоците за тие недели и се базира на некој проценки.

Се согласувам дека мора да се разлабави, го правиме тоа муабет подолго време.

Само грешка ти е муабетот во ШвеЦка живот си живеат, се е нормално :)

Ништо не е нормално во Шведска, исто како што и кај нас нема да биди нормално подолго време.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
А да потпишите сите дома што сакате да седите дека дури не заврши пандемијата нема да влезите во кафич, кафана, спортска сала, продавници во моловите и кладилници како што сакавте ние да потпишиме дека нема да користиме болнички кревет во случај да се заразиме зошто сакавме да прошетаме на сонцето и баравте ништо да не биди отворено?

Член од
5 март 2018
Мислења
16.673
Поени од реакции
18.925
А да потпишите сите дома што сакате да седите дека дури не заврши пандемијата нема да влезите во кафич, кафана, спортска сала, продавници во моловите и кладилници како што сакавте ние да потпишиме дека нема да користиме болнички кревет во случај да се заразиме зошто сакавме да прошетаме на сонцето и баравте ништо да не биди отворено?
Кај има да се потпишам со две раце ? :)

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Ќе потпишеме ако вие потпишете дека ќе ги покриете сите загуби во економијата и нашите плати...

Ваков одговор даваше секој 5г теоретичар на темава на истово прашање ама свртено...

Инаку јас потпишувам се да биде отворено со намалени капацитети, ненормална хигиена и задолжително носење маски. Значи не у стил абе како дишете со тие маски или мене ме чеша не можам да носам... Одма казна 200 евра и под мач бато.

Келнер да биде под маската, секој во фабрика под маската се тоа регулирано...

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Кај има да се потпишам со две раце ? :)
Ќе напишиш некоја изјава, ќе ја завериме на нотар и така. Во случај да влезиш, казна 2 000 евра :)
Ќе потпишеме ако вие потпишете дека ќе ги покриете сите загуби во економијата и нашите плати...

Ваков одговор даваше секој 5г теоретичар на темава на истово прашање ама свртено...

Инаку јас потпишувам се да биде отворено со намалени капацитети, ненормална хигиена и задолжително носење маски. Значи не у стил абе како дишете со тие маски или мене ме чеша не можам да носам... Одма казна 200 евра и под мач бато.

Келнер да биде под маската, секој во фабрика под маската се тоа регулирано...
Сега си или не си за да биди се отворено за да можат работниците колку толку да земат плата?
Кој рече да се отвори се и сешто без никакви мерки?

Kajgana Shop

На врв Bottom