СДСМ vs ВМРО-ДПМНЕ

За кого би гласале на изборите

• СДСМ

• ВМРО-ДПМНЕ

• Друго

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.384
Поени од реакции
30.815
Се спремате да коалицирате со СДСМ по муабетов за името?
Najverojatno pravi Gay ops, zatoa sho Apasiev mnogupati ima receno deka ke koaliciraat so onie koi ke go vratat imeto.

Cisto sumjam deka tipot e za levica, glumi za da im go upropasti narativot.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Najverojatno pravi Gay ops, zatoa sho Apasiev mnogupati ima receno deka ke koaliciraat so onie koi ke go vratat imeto.

Cisto sumjam deka tipot e za levica, glumi za da im go upropasti narativot.
Не знам што прави, али Апасиев е еден од тие што најмногу галамат на ТВ против промената на името, а од друга страна читам тука реченица како да е излезена од устата на ЗЗ.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Не знам што прави, али Апасиев е еден од тие што најмногу галамат на ТВ против промената на името, а од друга страна читам тука реченица како да е излезена од устата на ЗЗ.
Ги помешал брзините овој овде изглеа или фракција сака да прави у Левица па намерно го минира :icon_lol:

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.544
Поени од реакции
5.275
Пет. Во сите изборни по еден, освен во 6ка или 5ка не ми текнува каде преовладуваат албански гласови.

Ставот за името обично кај нас се гради врз "ставот" на партијата за која гласа. Овие од СДС се за промена а овие од ДПМНЕ не се. Во случај улогите да беа обратно, ДПМНЕ да сменеше име, гласачите ќе го оправдуваa таквиот чин а противнициве ќе обвинуваа. Овој заклуок се разбира е со резерва, но во глобала е така. И? Што очекуваш од таков народ? Некој не застанува на здрави нозе и да си го каже своето видување без притоа да се плаши од осуди. Нај апсурдно е што се прават патриоти овие од ДПМНЕ а уствари му беа најголем сојузник за промената на името на СДС. Дел се прават слепи, дел викаат па нема за кој друг да гласаме, класична прича...

Често поставено прашање кон некој што го брани името Македонија. Дали во замена за името, би земал плата од незнам, 30,40,50 илјади денари... Одговорот е ДА! Не дека со промената на името тој ќе има толкава плата, него кажува дека суштинските проблеми на македончето кои ги споменав на последниот пост, се поважни.

Оди прашај дали му е битно името на земјоделецот кој од нива не излегол цела година 30 години, на родителите на кои им заминаа децата, на социјалците, на сиромавите, на болните, на самохраните, на оние кои едвај крпат крај со крај и слични на нив, а ги има многу!

Btw. Од последната спроведена анкета прикажана во бројки:
Прегледај го приврзокот 250714
Ставот за името се гради врз основа на онаа како се чуствуваш, најмалку став се гради врз нешто што ќе рече некоја тутурутка од северџганска партија.
(така како што си опишал ти, став градат само имбецили и ретардињи кои чекаат од некоја партија да им речат што се!)
Ова “ДПМНЕ да сменеше име, гласачите ќе го оправдуваa таквиот чин а противнициве ќе обвинуваа“, е само перење на совеста, затоа што таа партија не го смени името, а приказната ШББКББ се користи само за оправдување на велепредавство, кое ништо не го пере! (така сега северџганиве од сите бои си се тешат и ДПсНЕ ќе напрело исто :sekc:, ви го турија со ... само уште не ви е јасно!)
Според твојот став би рекол дека ти си излегол на референдум за смена на името затоа што веројатно си мислел дека и ДПсНЕ да било на власт ќе го направело истото :pos::pos:)

Од овој народ очекувам кога ќе препознае субјект кој ги застапува и промовира нешта што се во негов интерес да излезе и да ја даде својата поддршка за таквиот субјект. Денес најчесто се слуша дека нема да излезе затоа што не може да препознае субјект кој би ја почитувал неговата волја - непочитувањето на волјата изразена на последниот референдум ќе биде оној чин, оној момент кој на долги патеки ќе ја определи судбината и на СДСс и на ДПсНЕ па и на пајтон партиите кои се само сателити на овие две, може да се залажувате колку сакате но тие процеси кој се факт за брзо време.

Бидејќи сум прашал многу обични луѓе, значи и самохрани родители, луѓе кои немаат со што да ги прехранат своите семејства, обични секојдневни луѓе голем дел, би рекол сите кои се Македонци говорат дека никогаш не би се откажале од тоа да бидат Македонци ниту за 50.000 ниту за 1.000.000 денари, едноставно тоа се луѓе со свое достоинство и немој да ги навредуваш ако знаеш учени недоучени (Орце, Мијале, Шеќерка, Димитров, Црпе и други на кои ова им е реланост) кои за 30-40-50.000 се откажаа од Македонизмот немој да ги навредуваш овие горди Македонци, не е во ред, ај што лажеш ама тоа не ти дава за право да ги навредуваш!

..од каде ти е оваа анкета -извор има, еве и горе имаш една, да не се резулататите од... тука, таму, горе, долу или е директ од Калето?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.353
Поени од реакции
2.248
Пошто работам со правово да ти ја објаснам шегава. Претходно пресудите беа ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, сега се ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА (пошто е сменет уставот капираш?). На сите изводи од родени, умрени, имаш Северна, што не беше случај од претходно.

Секој допис до суд, дали тужба, дали полномошно сега мора да биде пишуван со Република Северна Македонија, или РСМ (како побезболна варијанта). Во спротивно ќе ти ја отфрлат или како неука странка ќе ти сугерираат да корегираш, или ако имаш пример полномошно за кола во кое пишува дека си овластен да управуваш со возилото на територијата на Република Македонија, ако сака полицијата ќе ти прави проблеми, дека таква држава со Устав не постои и ќе те казнат.
Во ниту еден документ, допис, пресуда, што ти знам, не стоело ФИРОМ.

Ете ти ја шегата. Сега продолжи со смеење.

п.с Прашај ги и студентите на било кој факултет, кога професорите обични семинарски (а не пак дипломски/магистерски) им ги враќаат да ги корегираат со новото име. А претходно никој не пишуваше на никаков документ ФИРОМ, туку лабаво Република Македонија :D
Добро, толку е добро тоа што ФИРОМ е било за надворешна употреба, така да се гордееме? битно Македонија си ја викаме а кога ке излеземе надвор е тогаш не е проблем ајде нека бидеме ФИРОМ, шознам за мене поголема глупост од ова нема.
Зошто кога беше ФИРОМ знамето не го сакавате толку оваа од Кутлеш, па сега ептен ама ептен многу го сакате, глупости невидени.

Кога тогаш, ова мораше да се деси, дали вмро или сдсм или некој трет велам КОГА-ТОГАШ, дали после нас, за 20 години, некој мораше ова да го направи т.е. да се реши проблемот со Грција, тебе и другите тука на форум дали им одговарал или не тоа е ваша работа.

Ристо Никовски, поранешниот амбасадор на Македонија, порано на А1 ТВ велеше дека МОРА да се најде решеније, дека тој бил за Вардарска Македонија дека требало да се преговара, а сега кога се деси ова излегуваше по ТВ вика дека ова не чини. Епа нас никојпат нема да ни го најдат крајот, поарно исплукате се сега најјарно кога ви се може.

И да, треба веќе кога скандирате да објасните поубаво наместо: Никогаш Северна, Секогаш ФИРОМ (за надворешна употреба) :pos:

Ајде, поздрав не ве замарам, ширете си патриотизам овде, дружете се и гледајте како ви заминуваат пријателите надвор од државата од што сте големи патриоти.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Добро, толку е добро тоа што ФИРОМ е било за надворешна употреба, така да се гордееме? битно Македонија си ја викаме а кога ке излеземе надвор е тогаш не е проблем ајде нека бидеме ФИРОМ, шознам за мене поголема глупост од ова нема.
Зошто кога беше ФИРОМ знамето не го сакавате толку оваа од Кутлеш, па сега ептен ама ептен многу го сакате, глупости невидени.

Кога тогаш, ова мораше да се деси, дали вмро или сдсм или некој трет велам КОГА-ТОГАШ, дали после нас, за 20 години, некој мораше ова да го направи т.е. да се реши проблемот со Грција, тебе и другите тука на форум дали им одговарал или не тоа е ваша работа.

Ристо Никовски, поранешниот амбасадор на Македонија, порано на А1 ТВ велеше дека МОРА да се најде решеније, дека тој бил за Вардарска Македонија дека требало да се преговара, а сега кога се деси ова излегуваше по ТВ вика дека ова не чини. Епа нас никојпат нема да ни го најдат крајот, поарно исплукате се сега најјарно кога ви се може.

И да, треба веќе кога скандирате да објасните поубаво наместо: Никогаш Северна, Секогаш ФИРОМ (за надворешна употреба) :pos:

Ајде, поздрав не ве замарам, ширете си патриотизам овде, дружете се и гледајте како ви заминуваат пријателите надвор од државата од што сте големи патриоти.
Единствено нешто што досега успеа да ги задржи луѓето да не си одат од тука е короната и затворањето на границите.
Со промената на името не се реши никаков проблем, со договорот со Бугарија исто така туку само се продлабочија проблемите и се отвори Пандорината кутија.

Решение постои за нас, ама тоа решение вклучува многу работа, чистење на корупцијата, чистење на криминалот, воспоставување на правен систем, воспоставување на добар образовен систем, кревање на ниво повторно на здравствениот систем и сметам дека клучен за ова е народот и само народот. Кога ќе ви побара доктор мито нема да му дадете туку ќе го пријавите, кога ќе видите дека некој силеџија се иживљава со некој на улица не да бегате туку да му помогнете, кога ќе видиш некој да фрла ѓубре не да се правиш дека не гледаш туку да го пријавиш, кога ќе отидете на факултет не да барате бубици туку да учите, кога ќе отидете во суд не да барате врски и да му пикате мито на судиите туку да си се соочите со срањата што сте ги направиле. Е овие работи се дел од културата на народот и се додека тоа не му влезе во глава нема никогаш да мрднеме од гомната во кои што сме.
Ако ние направиме држава за пример самите ќе те бараат и ЕУ и НАТО без разлика на твоето име, еве име сменија, продадоа историја и пак некој успева да те кочи да не влезеш и во ЕУ, а народот чека само да се отвори границата при крај на следен месец и пак да ја збриши надвор како „горди Бугари“ или пак со Северџанските пасоши.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850

Арно ти текна. Фала.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Samo vo Severgjanski umovi Severna Makedonija, gragjanin na Severna Makedonija, jazik na Severna Makedonija e podobro od ustavnoto Republika Makedonija, Makedonec i Makedonski jazik. Plus 130+ drzavi koi ne imaat priznaeno kako Makedonija, Makedonci i Makedonski jazik.
Вклучително Русија, САД и Кина..

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Сеуште неможам да сконтам што се брзаат СДС со избориве и покрај тоа што сеуште има воонредна ситуација во земјава со полициски часови. Според сите анкети (не нивните штабски) предвидуваат дека ќе ги загубат изборите, некои со 1% а некои со по 6-7% (од ДПНЕ викаат над 10% :tvg:) .
...
На СДСМ му одговара послаба излезност. Реално, во јуни огромен дел од гласачите не би излегле на гласање. Следно, брзи избори на ВМРО ДПМНЕ му скратува кампања драстично, а власта има на располагање државен буџет (каков-таков), делење на разни „помоши“, социјалки, ТВ застапеност. А реално, услови за „нормални“ избори дали би имало следните 4-5 месеци...

D

Deleted member 12196

Гостин
Hahaaa fyrom da ti bilo privremena referenca :D:D
Kakva e taa privremena referenca sto traeshe tri decenii i najverojatno ke prodolzeshe da trae do raspadot na drzavava.
Fakt e deka grcija ni izvrshi diplomatsko siluvanje otkako se osamostalivme i go smenivme znameto i ja prifativme privremenata referenca.
Ali problemot e sto narodot prost nikako ne uspea da ja prifati ovaa realnost, i ostana narednite trieset godini da si gi lize ranite, se povekje i povekje izolirajki se od svetot, sto ne unazadi kojznae kolku decenii na megjunaroden i na ekonomski plan. Da ne spomnuvam deka vo isto vreme sozdade paranoicna shizofrenija kaj neukoto naselenie i kaj novite generacii.
Ni se smee svetot vo lice, ni se obrakjaat so fyrom ali nie odvazno im vrakjame -- "Privremena referenca!"
Nebare eden magicen den tuku taka ke ne prifatat sosedite i se ke bide ok.

Naredna smeska sto procitav... Vnatresna upotreba. Ova ti e isto kako da rabotish kako klovnot vo McDonald's i na rabota nosish klovnovski chevli i si nashminkan kako klovn, ali zatoa koga ke se vratish od rabota si ja brishesh shminkata, soblekuvash cevlite i se oblekuvash u odelo zastanuvash pred ogledalo i si vikash na sebe "Bond, James Bond"... :cool:
Додека траеше привремената референца од две третини од светот бевме признаени како Република Македонија. Бевме Македонци, не Коси Црти.

Се извинувам, ова „Коси Црти“ со големи почетни букви ли треба да се пишува?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983

Ме интересира, што мислиш, дали Заев беше донесен да го промени името или тоа беше во главите на вмро-вците? Или „ајде мајката, какви се тие глупости, нема менување на уставното име“.
Решение со Грција не значи и промена на уставното име. Уставното име е име кое не задира во надворешниот свет.
ОК, тебе не ти е проблем промената на името и уживај во тоа, ти се исполнила желбата, остави ги Македонците да се незадоволни од тоа. Паралеливе со ФИРОМ (патем, ставена од СДСМ) се крајно смешни и несоодветни. Нам името ни беше Р. Македонија, а ФИРОМ беше референца која беше за обраќање во ОН.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Не го ранам, знае он за што зборувам.
Ниту знае, ниту пак го заболи стапот.
Таквите саможиви се исти како и онај Avanger99 кои одат на темите за политики оти му било забавно да им се смејат на ставовите на за нив будалите и припростите.

А истите тие пред некоја година изиграваа револуционери, шарени, не знам какви, само што откако ги пуштија по вода и им се посраа во уста срам им е глава да појават, камо да напишат три реченици во кои ќе речат абе слушај му дадовме на муртинецот власт ама згрешивме - не поеба начисто.

Тоа што таквите саможиви кретени имаат ставов дека оваа држава треба да се вика северџистан НЕ мора да значи дека ти ќе им реплицираш со муабет од типот „нема шо да прајме“ или „името никој не го враќа“.

Не си во право. Има што да се направи, само не се родил од мајка јунак за да превземи нешто. Повеќето се пички во душа, како овие на кои им реплицираш со надеж дека нешто ќе ти вратат што и оддалеку ќе личи на нормален изграден став кој го има возрасна личност. За тоа што ќе го дочекаш мало јуче.

Сепак, не им го рани муабетот. Не се до толку вредни, а со тоа испаѓаш дека се согласуваш со промена на име, идентитет и слично... оти сега „нема назад“.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Ме интересира од овие што тврдат дека сме биле секаде Република Македонија кога последен пат купиле нешто преку интернет, инсталирале било каков софтвер на компјутер (БИЛО КАКОВ) инсталирале оперативен систем. Што пишуваше таму кога бираш држава на достава на производ или држаава кај што го инсталираш било кој софтвер?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Гледам, @Xfire не знае да одговори дали Заев е донесен да го промени името, оти на избори загуби од Грујо, па немаше логика да е премиер со изгубени избори, сем некој да го намести со „вратка“ името.
Автоматски споено мислење:

Ме интересира од овие што тврдат дека сме биле секаде Република Македонија кога последен пат купиле нешто преку интернет, инсталирале било каков софтвер на компјутер (БИЛО КАКОВ) инсталирале оперативен систем. Што пишуваше таму кога бираш држава на достава на производ или држаава кај што го инсталираш било кој софтвер?
Името на државата е онака како што пишува во Уставот на таа држава. Сега НИКАДЕ не(ма да) пишува Република Македонија, сем сеуште непроменети табли. И на Грција името не и е Грција, туку Хеленик Демократија (така некако), или Елада... Ние знаеме надвор „демократските“ земји како постапуваа, ама со 130 земји комотно можеше да се настапува како РМ, дома на сите документи. Сега НИКАДЕ.
А ти ако бараш изговор дека „грозјето е кисело“...

Kajgana Shop

На врв Bottom