Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.058
Според информациите, што до сега јас сум ги сретнал, за употребата на дроги кај Германците, т.е. конкретно за перветинот, сметам дека е пренапумпана таа идеја.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Според информациите, што до сега јас сум ги сретнал, за употребата на дроги кај Германците, т.е. конкретно за перветинот, сметам дека е пренапумпана таа идеја.
Јас никаде во книга во печатена форма, а имам прочитано барем 20 на оваа тема, не сретнав ништо за первитинот или за советската верзија (Винт), значи скроз ништо. Случајно на нет наидов на една статија порано има деценија можеби, и така малку по малку видов за што се работи. Останува фактот за милијарди таблети произведени и поделени на трупите, тоа е историски факт, и за најголемите немачки успеси кои се случајно или не временски поврзани со најмасовната употреба на первитинот. Употребата продолжила и во наредните 20-тина години во немачка пред да ја прогласат надвор од закон, има една теорија дека светската титула од 1954 е резултат во голема мера на употреба на амфети (Немачка-Маџарска 3-2) и дека играчите имале последици од употребата на таа дрога. Дали е точно, тешко е да се каже.

Секако како во фудбалот така и во војната не може да се симплифицира и да се каже дека маса фанатични издрогирани нацисти покориле цела Европа, дека без амфети немале да имаат успеси - такви тврдења би биле крајно нереални, но мислам дека вистината е некаде на средина :)

Да се напомене и развивањето на нови дроги како онаа Д-9 или како беше која ја тестирале на логораши, но не влегла во употреба пошто прекасно било за тоа.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.058
Прашањето ми е, што точно се мисли кога ќе се рече Германците биле на кристал мет (перветин)?
Секој ден по две апчиња? Надрогирани цело време? Колку тоа се дрогирале?
или се мисли земаат само кога има потреба? А кога има потреба? По наредба ли?
...
Ја знам дека германската војска не се понашала и не изгледала како организација чии членови се мет-хеди. Тоа сум 100% сигурен. Има милион работи во таа војничка служба, кои мет-хед не може да ги извршува континуирано. Лошите страни на една таква масовна дрогиранка и навлекување се премногу големи за да не можат да се приметат. Значи, барем сум сигурен дека не се дрогирале толку за да се навлечат.
Колку тогаш?

Она што сум го дознал е, дека:

- Перветинот/кристал метот, не е некое тајно оружје, туку обичен легален производ кој се продавал 30-ти години и релативно масовно употребувал за журкање, студенти за учење и полагање и др. Сите негови ефекти и нус појави се веќе познати. На армијата и на сите. Ако армијата/државата ги знае ефектите и нуспојавите на земање кристал мет, а воедно планира да го освои светот, тогаш мислам дека би размислила дали да ги навлече масовно своите трупи.

- Прва тенковска армија, добила 15.000 апчиња. Што е малку смешно, бидејќи за секој ќе има по едно и пол апче. Идат ја напаѓаат Франција и секому по едно и пол апче? :lolzz: Лудница. Два саати од цела кампања ќе биде издрогиран.
- Армијата купила 1940-та 35 милиони апчиња.
- Адреналинот во битка доволно се лачи, не му треба на војникот повеќе. Така сметале Германците и затоа во самото упатство пишувало да не се употребува во битка.
- 1941 го тргаат надвор од законот и го забрануваат. Зошто државата тоа би го правела, ако планира да го (или веќе го) употребува масовно? Да појаснам дека само на хартија бил забранет, односно внесен во листа на забранети супстанци.
- употребуван најмногу во Франција и тоа првенствено за возачи на тенкови. Во пешадија изгледа не толку. Интервјуа со ветерани - зависно од родот, некои кажуваат дека имале, ама тоа биле мали количини и смееле да го користат само во одредени ситуации. Некои велат дека нити им дале, нити слушнале некој да зема. Ова пешадија повеќе.

Патем, има неколку сензационалистички книги за ова, кои обилуваат со пренапумпани "факти" и чудесии.

Во едно интервју на медицински воени лица, се вели дека 6 од 20 немале употребено перветин во војната. 9 од тие 14 (кои имале земено за време на војната), не го употребиле за, да речам, воени сврхи. Го употребувале за да се журкаат повеќе, да можат да испијат повеќе, или утре дента после пијанка да можат да функционираат во служба.

Иначе, ако некој го интересира за било што што зборам овде во темава, од кај ми е изворот, ќе му наведам.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Прашањето ми е, што точно се мисли кога ќе се рече Германците биле на кристал мет (перветин)?
Секој ден по две апчиња? Надрогирани цело време? Колку тоа се дрогирале?
или се мисли земаат само кога има потреба? А кога има потреба? По наредба ли?
...
Ја знам дека германската војска не се понашала и не изгледала како организација чии членови се мет-хеди. Тоа сум 100% сигурен. Има милион работи во таа војничка служба, кои мет-хед не може да ги извршува континуирано. Лошите страни на една таква масовна дрогиранка и навлекување се премногу големи за да не можат да се приметат. Значи, барем сум сигурен дека не се дрогирале толку за да се навлечат.
Колку тогаш?

Она што сум го дознал е, дека:

- Перветинот/кристал метот, не е некое тајно оружје, туку обичен легален производ кој се продавал 30-ти години и релативно масовно употребувал за журкање, студенти за учење и полагање и др. Сите негови ефекти и нус појави се веќе познати. На армијата и на сите. Ако армијата/државата ги знае ефектите и нуспојавите на земање кристал мет, а воедно планира да го освои светот, тогаш мислам дека би размислила дали да ги навлече масовно своите трупи.

- Прва тенковска армија, добила 15.000 апчиња. Што е малку смешно, бидејќи за секој ќе има по едно и пол апче. Идат ја напаѓаат Франција и секому по едно и пол апче? :lolzz: Лудница. Два саати од цела кампања ќе биде издрогиран.
- Армијата купила 1940-та 35 милиони апчиња.
- Адреналинот во битка доволно се лачи, не му треба на војникот повеќе. Така сметале Германците и затоа во самото упатство пишувало да не се употребува во битка.
- 1941 го тргаат надвор од законот и го забрануваат. Зошто државата тоа би го правела, ако планира да го (или веќе го) употребува масовно? Да појаснам дека само на хартија бил забранет, односно внесен во листа на забранети супстанци.
- употребуван најмногу во Франција и тоа првенствено за возачи на тенкови. Во пешадија изгледа не толку. Интервјуа со ветерани - зависно од родот, некои кажуваат дека имале, ама тоа биле мали количини и смееле да го користат само во одредени ситуации. Некои велат дека нити им дале, нити слушнале некој да зема. Ова пешадија повеќе.

Патем, има неколку сензационалистички книги за ова, кои обилуваат со пренапумпани "факти" и чудесии.

Во едно интервју на медицински воени лица, се вели дека 6 од 20 немале употребено перветин во војната. 9 од тие 14 (кои имале земено за време на војната), не го употребиле за, да речам, воени сврхи. Го употребувале за да се журкаат повеќе, да можат да испијат повеќе, или утре дента после пијанка да можат да функционираат во служба.

Иначе, ако некој го интересира за било што што зборам овде во темава, од кај ми е изворот, ќе му наведам.
Можеш да ставиш извор, затоа што има многу неточни ствари тука.
Первитинот се појавил во 1937 година, значи макс. 2 години од почетокот на ЊЊ-2 и бил користен и при инвазија на Полска. 15.000? Се шегуваш? Пред нападот на Франција се поделени најмалку 35 МИЛИОНИ таблети Первитин, а производството не е за ЦЕЛА 1940 туку до Јуни 1940.
На војници им треба одмор, тоа е константа низ сите војни и воени сукоби.
Првата француска оклопна дивизија (DCR-1) била изненадена кога полнела гориво кај Флавијон, пошто очекувале дека и непријателот спава понекад, ал непријатељ никад (понекад) не спава пошто е на мет. Тој јуриш е класичен пример кога имаш предност од 8 часа пред противникот, французи сметале дека е физички невозможно да се појават панцери кај Флавијон за толку кратко време па решиле да ги наполнат резервоарите за дневната операција за која сметале дека ќе дојде во тек на денот или вечерта.

Во историографијата за ЊЊ-2 первитинот не постои. Тек последниве години почнаа да цурат по некои информации. Не знам кои се тие пренапумпани факти, самиот факт што германската ДРЖАВА купува на ангро амфети е доволен показател.
За Полска и Франција може да се каже дека амфетите биле значаен фактор, за други фронтови и не толку.

Имаш тука литература околу тоа.

Недоразбирањето е и во самиот назив Мет или Спид, измешан во тајни лаборатории Брејкин бед стајл и дилан од џукели по град.
Первитинот бил све само тоа не.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.058
Можеш да ставиш извор, затоа што има многу неточни ствари тука.
Нема многу неточни ствари.
Первитинот се појавил во 1937 година, значи макс. 2 години од почетокот на ЊЊ-2 и бил користен и при инвазија на Полска.
Ништо спротивно од ова не реков.
15.000? Се шегуваш? Пред нападот на Франција се поделени најмалку 35 МИЛИОНИ таблети Первитин, а производството не е за ЦЕЛА 1940 туку до Јуни 1940.
Ни тука нема спротивности. Реков дека во 1940 купила 35 милиони. Не реков дека е за цела. Таму кај што прочитав, прочитав дека купиле во 1940-та 35 милиони. Така и кажав. Тоа што викаш дека ги поделиле сите одма, тоа не сум го сретнал. Може да е така, може и не.
15.000 за Прва Тенковска, е информација од др. Роман Топел. ( Roman Töppel ) - од видео кое е баш за оваа тема.
На војници им треба одмор, тоа е константа низ сите војни и воени сукоби.
Им треба. Затоа и е неразумно цело време наместо одмор да им даваш мет.
Првата француска оклопна дивизија (DCR-1) била изненадена кога полнела гориво кај Флавијон, пошто очекувале дека и непријателот спава понекад, ал непријатељ никад (понекад) не спава пошто е на мет. Тој јуриш е класичен пример кога имаш предност од 8 часа пред противникот, французи сметале дека е физички невозможно да се појават панцери кај Флавијон за толку кратко време па решиле да ги наполнат резервоарите за дневната операција за која сметале дека ќе дојде во тек на денот или вечерта.

Во историографијата за ЊЊ-2 первитинот не постои. Тек последниве години почнаа да цурат по некои информации. Не знам кои се тие пренапумпани факти, самиот факт што германската ДРЖАВА купува на ангро амфети е доволен показател.
За Полска и Франција може да се каже дека амфетите биле значаен фактор, за други фронтови и не толку.
И со ова немам никаков проблем. Не знам стварно кај гледаш толку неточности.

Недоразбирањето е и во самиот назив Мет или Спид, измешан во тајни лаборатории Брејкин бед стајл и дилан од џукели по град.
Первитинот бил све само тоа не.
Има разлика помеѓу уличниот крек и Перветинот, праен во одлични услови, со стручен надзор.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Нема многу неточни ствари.
Ништо спротивно од ова не реков.
Ни тука нема спротивности. Реков дека во 1940 купила 35 милиони. Не реков дека е за цела. Таму кај што прочитав, прочитав дека купиле во 1940-та 35 милиони. Така и кажав. Тоа што викаш дека ги поделиле сите одма, тоа не сум го сретнал. Може да е така, може и не.
15.000 за Прва Тенковска, е информација од др. Роман Топел. ( Roman Töppel ) - од видео кое е баш за оваа тема.

Им треба. Затоа и е неразумно цело време наместо одмор да им даваш мет.
И со ова немам никаков проблем. Не знам стварно кај гледаш толку неточности.

Има разлика помеѓу уличниот крек и Перветинот, праен во одлични услови, со стручен надзор.
Тоа е невозможно, цела армија да примила само 15.000 таблети.
Цифрата од 35 милиони е онаа цифра која им била доделена при инвазијата на Франција, произведена во првите три месеци од таа година, на сите родови војска. При Барбароса трите групи армии примиле по 30-33 милиони таблети секоја, што значи накај 100 мил. тотал.
Первитинот бил дел од стратегијата, не бил само каприц на нацистите.

У испытуемых, принимавших пирвитин наблјудалсја прилив энергии, значительно повышалась концентрација и двигательнаја активность, понижалось чувство страха, голода и жажды. Кроме того, на длительное времја, до двух днеј, пропадала сонливость. С 1939 года первитин стали применјать в војсках. После Польској кампании, подтвердившеј высокују эффективность препарата, наркостимулјатор запустили на массовыј поток. Только лишь длја операции «Вестфельдцуг» по захвату стран Бенилјукса и Франции в апреле 1940-го вермахт заказал 35 миллионов таблеток первитина.
Берлинскиот писател Норман Олер, после неколку години истражување по архиви, дошол до цифрите кои ги прикажува во својата книга, имено главната компанија која имала државен договор " Темлер" произведувала до 800 до 850.000 таблети дневно, што е околу 25 милиони месечно т.е. 300 милиони годишно. Потребите биле толку големи што ангажирале и друга фирма "Кнол" со нивниот мет Изофан, а од страна на Вермахтот биле купувани сите залихи од увезен амерички Бензедрин :D

Тука се и Јапанците со нивните милијарди дози, а финците биле едини кои го добивале како прав и го шмркале :)

Еве понешто и од руски и руско-немачки извори :

Разумно им било да се дава мет, тие не ги правеле војниците зомби со неспиење туку го одложувале нивниот сон во клучните операции и часови на пробој (читај Седан), за 2-3 дена подоцна да се наспијат. Но тогаш веќе пешадијата го пополнала местото изборено од оклопот, па можеле да одмараат до наредниот блиц.

И ден денес се употребува мет во некои авијации иако далеку од погоресмпоменатиот степен :)
Но дрогата откако е нелегална по свет се претвори во баук, а аналогно на тоа и истражувањата за улогата на дрогата во воените судири вклучително и втора светска беше баук (дури не беше споменуван ни морфиум како аналгетик!
Тек сега започнуваат малку по малку да излегуваат информации.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.058
Берлинскиот писател Норман Олер, после неколку години истражување по архиви, ...
Баш за Олер тврдат дека му е сензационалистичка книгата со пренапумпани ствари.

Ова е тема погодна за сензационализам и во јавниот наратив лесно се протуркуваат такви премиси.

Јас верувам дека е користен највеќе во Франција, а нешто помалку во Полска. Колку земале, кога и сл. е друго прашање. Но, сум убеден дека изјавите - Германците биле цело време на мет (или како сакаш кажи го), се сензационалистички. Едноставно, не може армија од зависници да постигне тоа што они го постигнале. Тоа дека сите користеле (најверојатно помалку од Германците), исто е точно, само никој не вика за другите дека биле цело време на нешто.
Може скроз да се наброи како еден од факторите за некои успеси.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Баш за Олер тврдат дека му е сензационалистичка книгата со пренапумпани ствари.

Ова е тема погодна за сензационализам и во јавниот наратив лесно се протуркуваат такви премиси.

Јас верувам дека е користен највеќе во Франција, а нешто помалку во Полска. Колку земале, кога и сл. е друго прашање. Но, сум убеден дека изјавите - Германците биле цело време на мет (или како сакаш кажи го), се сензационалистички. Едноставно, не може армија од зависници да постигне тоа што они го постигнале. Тоа дека сите користеле (најверојатно помалку од Германците), исто е точно, само никој не вика за другите дека биле цело време на нешто.
Зошто сензационалистичка кога самите цифри ги има најдено по архиви.
Можеби ваква тема е контроверзна и погодна за сензационализам, но сето тоа се базира на несоборливи факти за државно инструирана и финансирана дрога која била употребувана од страна на германските оружени сили. Самиот факт е сам по себе сензационален и фрла ново светло врз некои настани. Голема е веројатноста јапанците да употебувале повеќе и од германците.

Зошто инаку воопшто за име божје, една држава би откупувала мет од фабрики?!
Ако малку се намали блесокот на Блицкригот поради употреба на мет, тоа не го намалува неговиот успех 1939-41 туку само дава ново светло во дел од причините за успехот.

Знаеш за забранетиот документарец од Џон Форд од 1946? Снимил типот документарец за тоа како војната влијаела на војниците, она што денес се нарекува ПТСД но и она што се нарекува џанаштво, па надлежните веднаш го забраниле пошто Џи Ајс, најдобрата генерација и тие амерички митови.
Пример САД од Виет Нам и СССР од Афганистан увезоа непознат, но значителен број џанаци. Рака на срце, хероинот има нула употребна вредност во војна, едноставно го земале за да избегаат од реалноста.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.058
Зошто инаку воопшто за име божје, една држава би откупувала мет од фабрики?!
Ако малку се намали блесокот на Блицкригот поради употреба на мет, тоа не го намалува неговиот успех 1939-41 туку само дава ново светло во дел од причините за успехот.
Разликата помеѓу мене и тебе е донекаде, степенот на употреба.
Јас не знам што подразбираш ти под тоа дека биле на мет (или перветин или крек). Дали значи дека го земале секој ден сите, за цело време на војната, дали неколку пати во кампања или еднаш неделно, или како и да е.
Ние тука баратаме со неегзактни изрази, како што е - Германците биле на перветин, без да прецизираме колку и сл. Знаеме за некои количини, од некои датуми, ама кој колку добивал и како го користел, тоа не баш. Постојат ветерани кои никогаш не ни чуле за перветин, а постојат и такви кои чуле, ама не знаат некој да зимал во војната.
Колкав фактор е тоа за победа во Франција? Помал од добрата комуникација, или појаката авијација, или оперативната надмоќ,...? Сигурно. Но, сепак е некој фактор.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Интересен за анализа е тој брз француски пораз. Не се работи за бројот на армијата, ниту за наоружувањето, ниту пак за тоа дека не им се гинело(отпорот предводен од Де Гол имал втор најголем одзив по глава на жител во Европа, после Југославија), туку за ужасната организација. Французите и британците вкупно имале и повеќе тенкови од германците, но наместо да ги групираат во оклопни дивизии биле раштркани по цела Франција. Авионите исто така, наместо на фронтот биле по многубројни бази длабоко зад него, па се до С.Африка. После капитулацијата во Тулуз германците нашле повеќе од 100 потполно неупотребени авиони Dewoitine.
Исто една интересна ситуација која ја илустрира тромоста на француската команда, извидувачки авион забележува оклопни колони кои по ноќ продираат по Аредните и пријавува до штабот за воздушните дивизии. Овие му враќаат општо познато е дека тој дел е непрооден и не ја ни праќаат информацијата до надредените. Наредниот ден праќаат пак нов извидувач и тој ги брои моторите, камионите со војници, митролезите, лесните камиони кои поминале и сеуште поминуваат, речиси две оклопни дивизии до тој момент. Се враќа во базата и телефонира. Командантот во штабот пак констатира дека тоа е невозможно, пошто дури ни Наполеон не поминал преу непроодните Ардени, туку ги избрал Алпите.
Тоа е таа бирократска стега, но уште пошокантно и побитно за поразот од ова е тоталното занемарување на новите трендови за водење на војна, па водечките генерали сметале дека војната ќе се води по теркот на ВВ1, претежно рововски, па првите месец, два речиси и нема да има сериозни битки, туку ќе се состои од рововски пушкарања со мали жртви. Блицкригот и длабоките влезови на германците зад фронтот тотално ги зашеметиле со што Париз фактички не го ни бранеле.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.081
Поени од реакции
6.569
Разликата помеѓу мене и тебе е донекаде, степенот на употреба.
Јас не знам што подразбираш ти под тоа дека биле на мет (или перветин или крек). Дали значи дека го земале секој ден сите, за цело време на војната, дали неколку пати во кампања или еднаш неделно, или како и да е.
Ние тука баратаме со неегзактни изрази, како што е - Германците биле на перветин, без да прецизираме колку и сл. Знаеме за некои количини, од некои датуми, ама кој колку добивал и како го користел, тоа не баш. Постојат ветерани кои никогаш не ни чуле за перветин, а постојат и такви кои чуле, ама не знаат некој да зимал во војната.
Колкав фактор е тоа за победа во Франција? Помал од добрата комуникација, или појаката авијација, или оперативната надмоќ,...? Сигурно. Но, сепак е некој фактор.
Личните видувања, има секакви, имаше едно видео по темиве како тројца нацисти екс-Вермахт, старци веќе = не признаваа дека ја окупирале Холандија, свашта имаш :)

Јас мислам дека го употребувале при најодлучните пробиви, со предност при употреба кај технички обучениот персонал, членови на оклопните единици, авионски екипажи итн. а многу помалку кај обични прашинари. Бидејќи оклопните и механизираните формации биле клинови кои пробивале линии и во Полска и во Франција а делумно и во почетниот удар во Барбароса, посебно во околности кога за броени часови се решавал резултат = первитинот бил тој дополнителен фактор Икс, оној тенкист кој нема спиено 40 часа и покрај тоа успева да ја заврши зададената заповед.
Кај пилоти, најчесто на бомбардерски и морски патролни мисии каде монотонијата била лоша ствар и ја намалувала опрезноста кај посадата.

Пример Ерих Хартман имал 1434 борбени летови, а неговиот советски пандан Иван Кожедуб 330, не сум сигурен дека има кај сите сојузници некој со над 500 борбени летови во тек на кариера па чак и 400.
5-6 полетувања и слетувања дневно не биле нешто невидено кај немци, кај сојузници тоа било екстремна реткост, дури и во Битка за Англија.
Автоматски споено мислење:

Интересен за анализа е тој брз француски пораз. Не се работи за бројот на армијата, ниту за наоружувањето, ниту пак за тоа дека не им се гинело(отпорот предводен од Де Гол имал втор најголем одзив по глава на жител во Европа, после Југославија), туку за ужасната организација. Французите и британците вкупно имале и повеќе тенкови од германците, но наместо да ги групираат во оклопни дивизии биле раштркани по цела Франција. Авионите исто така, наместо на фронтот биле по многубројни бази длабоко зад него, па се до С.Африка. После капитулацијата во Тулуз германците нашле повеќе од 100 потполно неупотребени авиони Dewoitine.
Исто една интересна ситуација која ја илустрира тромоста на француската команда, извидувачки авион забележува оклопни колони кои по ноќ продираат по Аредните и пријавува до штабот за воздушните дивизии. Овие му враќаат општо познато е дека тој дел е непрооден и не ја ни праќаат информацијата до надредените. Наредниот ден праќаат пак нов извидувач и тој ги брои моторите, камионите со војници, митролезите, лесните камиони кои поминале и сеуште поминуваат, речиси две оклопни дивизии до тој момент. Се враќа на базата и телефонира. Командантот во штабот пак констатира дека тоа е невозможно, пошто дури ни Наполеон не поминал преу непроодните Ардени, туку ги избрал Алпите.
Тоа е таа бирократска стега, но уште пошокантно и побитно за поразот од ова е тоталното занемарување на новите трендови за водење на војна, па водечките генерали сметале дека војната ќе се води по теркот на ВВ1, претежно рововски, па првите месец, два речиси и нема да има сериозни битки, туку ќе се состои од рововски пушкарања со мали жртви. Блицкригот и длабоките влезови на германците зад фронтот тотално ги зашеметиле со што Париз фактички не го ни бранеле.
Девоатен Д-520 го чувале за резерва, но наредниот ден по пробивот кај Седан веднаш го уфрлаат во оперативна употреба, првата ескадрила на првиот лет оборила 6 немачки авиони без свои загуби, но тоа било веќе прекасно. Ок, ќе се преобучат пилоти од Д-501 и С-510 на Д-520 но за тоа треба време, до капитулација ги имало премалку па товарот на борбата паднал на МС-406 нешто како Харикен кој не бил на ниво на БФ-109.
Тоа што на 14.05.1940 имале само една обучена ескадрила за нивниот најважен ловец, кажува све за бирократското јаже кое ги обеси.

Последно уредено:
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Личните видувања, има секакви, имаше едно видео по темиве како тројца нацисти екс-Вермахт, старци веќе = не признаваа дека ја окупирале Холандија, свашта имаш :)

Јас мислам дека го употребувале при најодлучните пробиви, со предност при употреба кај технички обучениот персонал, членови на оклопните единици, авионски екипажи итн. а многу помалку кај обични прашинари. Бидејќи оклопните и механизираните формации биле клинови кои пробивале линии и во Полска и во Франција а делумно и во почетниот удар во Барбароса, посебно во околности кога за броени часови се решавал резултат = первитинот бил тој дополнителен фактор Икс, оној тенкист кој нема спиено 40 часа и покрај тоа успева да ја заврши зададената заповед.
Кај пилоти, најчесто на бомбардерски и морски патролни мисии каде монотонијата била лоша ствар и ја намалувала опрезноста кај посадата.

Пример Ерих Хартман имал 1434 борбени летови, а неговиот советски пандан Иван Кожедуб 330, не сум сигурен дека има кај сите сојузници некој со над 500 борбени летови во тек на кариера па чак и 400.
5-6 полетувања и слетувања дневно не биле нешто невидено кај немци, кај сојузници тоа било екстремна реткост, дури и во Битка за Англија.

Девоатен Д-520 го чувале за резерва, но наредниот ден по пробивот кај Седан веднаш го уфрлаат во оперативна употреба, првата ескадрила на првиот лет оборила 6 немачки авиони без свои загуби, но тоа било веќе прекасно. Ок, ќе се преобучат пилоти од Д-501 и С-510 на Д-520 но за тоа треба време, до капитулација ги имало премалку па товарот на борбата паднал на МС-406 нешто како Харикен кој не бил на ниво на БФ-109.
Тоа што на 14.05.1940 имале само една обучена ескадрила за нивниот најважен ловец, кажува све за бирократското јаже кое ги обеси.
Уште покатастрофални се француските предвоени политички потези. Со Версајскиот договор(а потврдено уште еднаш во 1925 година со Локарнскиот пакт) деловите на Германија западно од Рајна станале неутрални, а германска агресија на Чехословачка и Полска се сметала директна агресија на Франција. Формално правно французите можеле да нападнат и кога Хитлер влегол во Чехословачка и кога влегол со трупите западно на Рајна. Речиси сите германски министри го молеле Хитлер да не прави толку ризичен покерашки потег и да преместува трупи западно од Рајна. Од друга страна војната на два фронта од првиот момент била посакувана од Сталин, но сојузниците калкулирале и калкулирале при предвоените преговори со советите. Интересно е дека пред војната пољаците биле премногу преценети, а советите потценети, па при една таква сојузничка дискусија, за тоа дали да се оди на сојуз со советите имало доста скептицизам околу моќта на русите, па некој дофрлил дека може и самата Полска да држи еден фронт.
Сталин инсистирал прилично на сојуз, организирал пречеци со најголеми почести за претставниците на сојузниците, а во преговорите секогаш учествувале луѓе на највисоко ниво предводени од комесарот(министерот) за над.работи Ворошилов. Но, како и во све друго секогаш бил скептичен и имал многу други резервни планови, па така во даден момент преку низок чиновник(за да може лесно да се одрече) им понудил сојуз на нацистите. Има многу за пишување тука, како све тоа одело, но поентата е дека сојузниците на крајот дефинитивно одлучиле да не се оди на тој сојуз и се пошло на планот Б, па Сталин, дури и го сменил комесарот Ворошолов, кој бил евреин и просојузнички настроен и го ставил Молотов. Иако вака гледано пактот за советите бил тотален промашај, а за германците полн погодок. Тампон зоните, кои ги окупирал СССР, германците ги освоиле брзо, а одзеле многу време, па дури и била потребна војна со финците, а не придонеле за ништо суштинско. Исто во тие 22 месеца воената индустрија не работела во полна пара, како пред војна. Плановите за производство биле за мирно време. Иако рака на срце и тука мора да се напомене дека никој ни на сон не очекувал дека Франција ќе падне толку брзо.
Поентата за Франција од приказнава е нивниот комформизам и силната самоувереност во своите доктрини за војување. Што, да бидеме реални не паднале од небо, французите во тој период се сметале за најсилна копнена сила.

Како и да е тие предвоени сплетки, калкулации, двојни игри, попуштања се навистина интересни и не се нелогични за тоа време. Факт е дека секоја од трите страни имала аргументи да верува дека другата страна и спрема нешто од позадина. Хитлер се плашел од војна на два фронта, сојузниците и советите пак се плашеле да не бидат први баш тие што ќе стапат во војна и да водат војна до тотално истоштување, па потоа третата страна да ги доуништи. На крајот испаднало шашаво. :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.058
Интересно е дека пред војната пољаците биле премногу преценети, а советите потценети, па при една таква сојузничка дискусија, за тоа дали да се оди на сојуз со советите имало доста скептицизам околу моќта на русите, па некој дофрлил дека може и самата Полска да држи еден фронт.
Сталин инсистирал прилично на сојуз, организирал пречеци со најголеми почести за претставниците на сојузниците, а во преговорите секогаш учествувале луѓе на највисоко ниво предводени од комесарот(министерот) за над.работи Ворошилов.
Така е.
У ствари, СССР бил непосакуван сојузник од страна на Западот. Причини - премногу.
Праќале смешни делегации на преговори со Стаљин - делегации речиси без никакви ингеренции. Задњата делегација дури и содржела примерок што се викал Реџиналд Ајлимер Ренфрли Планкет-Ернл-Ерл Дракс.

патем, денес навршуваат 75 години од победата над фашизмот.

Kajgana Shop

На врв Bottom